Az NFL története

Az NFL története

Mi az NFL? Sokan feltehetik a kérdést. Pontos fordításban: Nemzeti Futball Liga (National Football League). Hanyag értelmezésben a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb nézettségű versenysorozata, bajnoksága, ami hazájában, az Egyesült Államokban kiemelt tiszteletet élvez. Ebben a cikkben erről, az amerikaiak által oly varázslatosnak tartott sportról, annak történelméről szeretnénk rövid áttekintést adni.

Ha az amerikai foci történelmében szeretnénk elmélyülni, akkor 1869. november 6-ával kell ezt elkezdenünk. Ekkor volt ugyanis az első mérkőzés, amelyet a Princeton és a Rutgers egyetem lelkes diákjai játszottak, és a Princeton 6-4-es (mai szemmel nézve eléggé érdekes eredményű) győzelmével zárult.

A következő fontos dátum 1920, amikor is megalakult a mai NFL elődje, az APFA (American Professional Football Association), ahol az első bajnoki címért 14 csapat harcolt. Megnézve az akkori ligát, egy olyan csapatot találni, amely még ma is aktív részese az NFL-nek. Ez a csapat pedig a Chicago Bears (akkoriban Decatur Staleys, egy év múlva Chicago Staleys néven játszott) volt, amely 10 győzelemmel, 1 vereséggel és 2 döntetlennel a második helyen végzett, de ez nem szegte kedvét, mert 1921-ben megnyerte első bajnoki címét is, amelyet később
további nyolc követett.

1921-ben alakult meg a liga máig legeredményesebb (és itt Európában egyik legismertebb) csapata, a Green Bay Packers, amely 12-szer örülhetett a bajnoki címnek. Egy évvel később jött létre az NFL, amikor is az AFPA megváltoztatta a nevét a ma is jól ismert NFL-re. 1932-ig a bajnoki cím azé a csapaté lett, amelyik a legjobb győzelmi mutatót érte el, a rendszer azonban 1933-ban alapjaiban változott meg, hiszen bevezették a bajnoki döntőt (NFL Championship Game), amelyet először a Chicago Bears nyert meg. Az akkori ellenfele, a New
York Giants a mai liga 3. legeredményesebb csapata 6 bajnoki címmel.

1936-ban megszületett a draft (az elsőt a Philadelphiai Ritz-Carltone Hotelben rendezték meg, és az első draftolt játékos a chicagói egyetemről Jay Berwanger volt, akit a Philadelphia Eagles igazolt le), 1939. október 22-én pedig lezajlott az első televíziós közvetítés, méghozzá egyetlen kamerával, kizárólag a New Yorkban élők számára (a premieren a Brooklyn Dodgers játszott a Philadelphia Eaglesszel). 1951-től a mérkőzések a nemzeti televíziós csatornákra kerültek át, ettől kezdve a nézők országos szinten láthatták a közvetítéseket.

1951-ben az NFL döntésének értelmében létrehozták a Pro Bowl-t (All-Star Game) ezt először az American Conference és a National Conference játszották egymás ellen, majd 1954-1970 között East és West, végül 1971 óta az AFC (American Football Conference) és az NFC (National Football Conference) legjobbjai csapnak össze. Az első Pro Bowl-t a Los Angeles-i Memorial Coliseum-ban játszották és az AFC 28:27-es győzelmével zárult. Ezután 10 éven keresztül mindig Los Angeles-ben rendezték a Pro Bowl-t. 1962 és 1979 között változó helyszíneken folytak a küzdelmek, majd 1980-tól Hawaii-ban lelt otthonra a Pro Bowl és mind a mai napig itt rendezik a mérkőzést.

1958. december 28-án zajlott le az NFL történetének legnagyobb mérkőzése. Ezen a napon sugározták először élőben a bajnoki döntőt, és ekkor dőlt el először hosszabbításban a bajnoki cím sorsa. A két résztvevő a Baltimore Colts (a mai Indianapolis Colts jogelődje) és a New York Giants volt. A mérkőzés heroikus csatában, nagyon rossz időjárási viszonyok közepette a Colts győzelmét hozta, 23:17 arányban. A találkozón szerepelt játékosok közül tizenöten kerültek be a Halhatatlanok Csarnokába (Pro Football Hall of Fame), köztük a máig minden idők legjobb lirányítójának (Quarterback) tartott Baltimore Colts játékos, Johnny Unitas. 1960-ban létrejött az AFL – American Football League -, amit az NFL konkurenciájának szántak.

Ez mintegy intő jelként az NFL szétszakadására, illetve szétesésére hívta fel a figyelmet. A sors furcsa érdekessége, hogy ez a szétszakadásra utaló jel végül is az NFL megerősödéséhez és az USA legnépszerűbb sportágához vezetett és később létrehozta a világ egyik legnézettebb bajnoki döntőjét, amellyel csak egy olimpiai esemény vetekedhet. 1960 és 1966 között az amerikai fociban két bajnokot avattak, egy NFL- és egy AFL-bajnokot. 1967-ben a két liga vezetőinek tárgyalása folytán, valamint a konkurens televíziós társaságok nyomására létrejött a Super Bowl (ezt a momentumot tekintjük a mai NFL lebonyolítási alapkövének), amelyet kezdetben a két bajnokság legjobbja játszott.

1967. január 15-én zajlott le az első Super Bowl mérkőzés a Los Angeles-i Memorial Coliseumban, amit a már említett Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs játszott. A mérkőzés eredménye 35:10 lett a Packers javára. A mérkőzés még arról is híres, hogy a nyertes csapat edzőjéről, Vince Lombardiról nevezték el a későbbi Super Bowl kupát (Vince Lombardi Trophy). Érdekességként még megjegyzendő az a negatív rekord is, hogy a maga 61 946 nézőjével ez a találkozó volt a Super Bowl-ok egyetlen olyan meccse, amelyen nem volt telt ház. Azóta Amerikában a 10 legnézettebb sportközvetítés közül 9 Super Bowl volt, mindössze az 1994-es téli olimpia február 23-i versenynapja tudott befurakodni a Super Bowl-ok közé! 

1970-ben ismét gyökeres változáson ment át a liga. Összeolvadt az NFL és AFL 26 csapata (ma már 32-es a mezőny), és 13-13 csapatos bontással 2 konferencia alakult. Ezek az NFC (National Football Conference) és az AFC (American Football Conference). Ezzel a lépéssel véglegesen megszűnt az AFL.

1970. szeptember 21-én indult útjára a legendás Monday Night Football (a hétfő esti főmérkőzés), a 31:21-es hazai sikert hozó Cleveland Browns – New York Jets meccsel. A hétvégi amerikaifoci-népünnepély mintegy megkoronázásaként jött létre ez az esemény, hiszen pénteken játsszák a középiskolai bajnokságot, a szombat az egyetemi bajnokságé, vasárnap a profik lépnek pályára, és ha hétfő, akkor Monday Night Football. Ezzel az eseménnyel el is érkeztünk a mai NFL végleges formájához. 

A végére álljon itt alább egy pár érdekesebb statisztika adat ami mára már legendás történelem.

1940. december 8.-án rendezték az NFL Championship Game-t a Chicago Bears és a Washington Redskins között, melynek az esélyese a Redskins csapata volt. Korábban az alapszakaszban már találkozott egymással a két csapat és 7-3-as Redskins győzelemmel zárult a mérkőzés. Ennek fényében egy kissé mellbevágó élményben lehetett részük a Redskins drukkereknek mert minden idők legnagyobb pontszámbeli különbségű mérkőzését láthatták. A Bears nyert 73:0-ra. 

1971. december 25. is egy emlékezetes nap volt az amerikai foci rajongóinak, amikor mindenidők leghosszabb összecsapását láthatták. Az AFC Divisional Playoff meccsen a Miami Dolphins 27:24 arányban győzte le kétszeri hosszabbításban a Kansas City Chiefs csapatát. Csak a hosszabbítás 82 perc 40 másodpercig tartott! 

A 2003-as New York Giants – San Francisco 49ers playoff (rájátszás) meccsen majdnem megdőlt egy 10 éves rekord. Ez a rekord pedig a legnagyobb hátrányból való fordítás és meccs nyerés. A rekordot az 1993. január 3.-i AFC Wild Card Game-n a Buffalo Bills csapata állította fel a Houston Oilers ellen. A Bills 32 pontos hátrányból fordított és nyert hosszabbításban 41:38-ra.

A Miami Dolphins 1972-ben történelmet írt. A Super Bowl megnyerésével veretlenül – 17 győzelem, 0 vereség – lett bajnok. Ezt előtte és azóta senki sem tudta megtenni. Négy évre rá pedig John Madden vezetőedző (Head Coach) ért fel a csúcsra, miután az Oakland Raiders-el megnyerte a Super Bowlt. Madden a mai napig az NFL történetének a legjobb győzelem-vereség mutatójával rendelkezik – 112 győzelem 39 vereség mellett -, valamint ő az, aki a leggyorsabban elérte a 100 győzelmet.

Ezzel végére is értünk a történelmi bemutatónak és a legendás rekordoknak. Azt azért meg kell
jegyezni, hogy ez az áttekintés korántsem teljes. Ahhoz, hogy mindenről írhassunk már egy több
száz oldalas könyvre lenne szükség. A történelem és a legendák pedig egyre folytatódnak.

(2003)