Wild Card hét. Beharangozó

Green Bay Packers @ Dallas Cowboys

2024.01.14. 22:30, AT&T Stadium, Arlington, Texas, USA

Elérkezett az a pillanat, amikor minden Packers szurkoló elégedetten hátradőlhet és élvezheti az idei jutalomjátékot. Hisz ez a rendkívül fiatal csapat (élén egy olyan irányítóval, aki ebben a szezonban lett csupán állandó kezdő QB) bőven teljesítette már most az elvárásokat, tehát ha netán vereséget szenvednek a bitang erős Cowboys otthonában, akkor sem érheti zokszó a LaFleur gárdát. A fogadóirodák természetesen a házigazdákat hozzák esélyesebbnek, ám a dallasiaknak köztudottan a Green Bay a “mumusa”, főleg az AT&T Stadionban, ahol a 2009-es megnyitása óta még sosem kapott ki a wisconsini gárda.

A mérkőzés

1960 óta harmincnyolc alkalommal mérte össze a tudását a két alakulat, az örökmérleg jelenleg a Packers oldalára billen 21 – 17 arányban. A Cowboys hazai pályája fedett stadion, tehát az időjárás ezen a találkozón biztosan nem lesz meghatározó tényező. A lelátó összképe azonban okozhat némi meglepetést, hiszen az amerikai felmérések szerint Wisconsin államon kívül Texas államban van a legtöbb Packers szurkoló az Egyesült Államokban. Ebből adódóan a kék- fehér mellett a zöld-sárga szín kombináció is lehet majd bőven a nézőtéren vasárnap este.

Cowboys előzmények

Meglehetősen jó alapszakaszt futott a dallasi gárda, a 12 -5 -ös mérleg mondhatni impozáns, azonban ha jobban megnézzük, bizony igencsak könnyű sorsolása volt a Kék csillagos csapatnak, ami nagyban hozzájárulhatott a kiváló szereplésükhöz. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a szezon folyamán magasabb játékszintet képviselő csapatok ellen rendre alul maradtak (49’ers, Eagles, Bills, Dolphins), mi több, a harmatgyenge Cardinalstól is ki tudtak kapni a 3. fordulóban. Ettől függetlenül az egyik legerősebb NFC csapatról beszélünk, amelynek mind a támadó, mind pedig a védő oldala meghatározó jelenleg a ligában. A kezdő irányító Dak Prescott élete legjobb szezonját produkálja, 36 touchdownt jegyzett az alapszakasz folyamán, igaz ezek mellé dobott 9 interceptiont is.

A remek évének teljesítéséhez persze megkapta a segítséget a kiváló elkapó sorától, ahol Michael Gallup, CeeDee Lamb és a Texanstól érkezett Brandin Cooks kezei kapkodták el Dak passzait nagyon jó sikerességi rátával. Lamb 12, Cooks 8, Gallup pedig 2 touchdownnal járult hozzá a csapat sikereihez az alapszakasz folyamán. Érdemes még megemlíteni a másodvonalat is az elkapóknál, ott ugyanis KaVontae Turpin három, Jalen Tolbert pedig két TD-al jelezte, hogy bizony bennük is van potenciál bőven. A futó poszton Tony Pollard csak egy közepesnek mondható teljesítményt mondhat magáénak ebben a szezonban, mindössze 5 futott TD-t tudott szerezn. A mögötte serénykedő alacsony termetű, de rendkívül agilis egykori draftolatlan szerzemény Rico Dowdle viszont már alkalmanként simán túl tudta teljesíteni Pollardot. Mindent összevetve nem a futó játék jelenleg az erőssége az offense-üknek, viszont a Packers bizonytalan futás elleni védelmét ismerve okozhatnak meglepetéseket. A TE egységük játékereje meglepően erősnek mondható annak ellenére, hogy nem rendelkeznek nagy nevekkel ezen a poszton. Jake Ferguson és az újonc Luke Schoommaker összesen 7 TD-t abszolvált az alapszakaszban és az elkapott yard mutatójuk is bőven 6 felett van átlagban, tehát rájuk nagyon kell majd ügyelni. A támadó faluk ligaszinten magasan jegyzett (5-6 .hely körül jelenleg), a (LT) Tyron Smith, (LG) Tyler Smith, (C) Tyler Biadasz, (RG) Zack Martin, (RT) Terence Steele kezdő ötös hatékonyan tudja védeni a karmesterüket, ami azért nem meglepő, hisz három egykori első körös draft szerzemény is van ebben a csapategységben (a két Smith és Zack Martin). A védelmük ugyancsak ligaelitnek számít, összességében a total rankingben 5. helyre, passz védekezésben ugyancsak az 5. helyre taksálják őket. Az egyetlen gyenge pontjuknak náluk is a futás elleni védekezésüket jelölik, ami bizony csak a 16. jelenleg. A D line olyan nevekből tevődik össze mint (DE) Demarcus Lawrence, (NT) Jonathan Hankins, (DT) Osa Odighizuwa és (DE) Micah Parsons. Ráadásul másodvonalban olyan kiváló első és második körös tartalékjaik vannak mint (NT) Mazi Smith és (DE) Sam Williams. A középső linebacker pozíció ami még gyengébbnek titulálható náluk, eleve nem volt valami hosszú a kispad ezen a poszton és Leighton Vander Esch korai elvesztésével (5. héten szenvedett szezonvégét jelentő nyak sérülést) csak Damone Clark és Markquese Bell maradt a két kezdő, ők mindketten jó “igáslovak”, ám messze nem liga elit szint amit produkálnak. További probléma lehet náluk, hogy erre a posztra jelenleg egyetlen tartalékuk van egy draftolatlan újonc Tyrus Wheat, akinek szinte semmi NFL tapasztalat nincs még. A secondary kimondottan erőssége a védelmüknek, középen a két rutinos safety Donovan Wilson és Jayron Kearse a két kezdő, őket Malik Hooker válthatja igény szerint. Rendkívül erős CB sorral rendelkeznek, a Stephon Gilmore – (Ballhawk) DaRon Bland kezdő páros életveszélyes minden elkapóra nézve.

Bland egyedül 9, azaz KILENC interceptiont szerzett már eddig! Meg kell még említeni a nickelback poszton játszó Jourdan Lewis nevét is, ő labdaszerzésben nem csak a levegőben hatékony, de fumble kierőszakolásban is kiváló (2 forced fumble fűződik a nevéhez eddig). A speciális egységben a punter Bryan Anger rutinos öreg róka, ennek megfelelően hozza a tőle elvárható szintet 48-50 yard körüli átlaggal) és ami erőssége, hogy nagyon magas sikerességi rátával tudja “betenni” az ellenfél 20 yardosán belülre a lasztit. A placekicker Brandon Aubrey nagyban hasonlít a Packers újonc kickeréhez Carlsonhoz, ugyanis Aubrey is a közeli pontrúgásokat véti el gyakrabban, míg távolról szinte hibátlan. A visszahordásaiknál elsődlegesen (WR) KaVontae Turpin serénykedik, de láttuk már visszahordani (RB) Rico Dowdlet is. Sérülések terén nagyon jól állnak, senki nem hiányzik a kezdőjükből, egyedül a tartalék irányítójuk Cooper Rush van kérdéses státuszban.

Packers előzmények

Két remek meccsen harcolta ki a Packers a rájátszásba jutást az alapszakasz végén, igaz mindkét csoportellenfél volt, akik nem éppen húzó csapatok jelenleg a ligában. Az igazi nagy megmérettetés most következik, hisz a Cowboys az egyik ( ha nem A) legjobb NFC csapat jelenleg. A Green Bay esetében is le kell, hogy írjuk, nagyban segítette a könnyű menetrend a Sajtfejeket is az alapszakaszban, viszont biztató tény, hogy a kevés erős ellenfél közül szinte mindegyiket le tudta győzni a Zöld – Arany gárda (Chiefs, Lions, Rams). Persze a rájátszás mindig más tészta, de akár pont ezért lehet esélye a vendég csapatnak. A felállás nemsokban változik Green Bay oldalon, továbbra is csak a sérülések befolyásolják az alapfelállásokat. Irányító poszton természetesen Jordan Love kezd, a kezdő elkapói közül egyedül Christian Watson hiányozhat majd, az ő besorolása még kérdéses. A WR kezdő felállás így festhet estére: Jayden Reed, Romeo Doubs, Dontayvion Wicks és Bo Melton.

Őket válthatja esetenként Malik Heath. A futóknál sajnos továbbra is nélkülözni kell Aj Dillont, akinek a státusza kétséges, tehát szinte 100 %, hogy nem fog játszani. Aaron Jones mögött megint Emanuel Wilson és Patrick Taylor kaphat több szerepet. Josiah Deguara továbbra is fullback, illetve blokkoló TE poszton tűnhet fel a támadásaink során. TE pozícióban Luke Musgrave és Tucker Kraft a két kezdő, őket rotálhatja Ben Sims szükség szerint. A támadófal teljes, szokás szerint a Rasheed Walker, Elgton Jenkins, Josh Myers, Jon Runyan, Zach Tom ötös kezd, az ő backupjaik pedig Yosh nijman, Royce Newman, Sean Rhyan és Caleb Jones lesznek. A védelemben egyetlen hiányzó lehet, (CB) Jaire Alexander státusza kérdéses pillanatnyilag, de az ő játéka eléggé valószínű. A D-line felállása változatlan, Kenny Clark, Tj Slaton, Devonta Wyatt kezd középen, Rashan Gary és Preston Smith állnak fel a széleken. Garyt és Smitht Lukas Van Ness és Kingsley Enagbare helyettesítheti alkalmanként, a fal közepére a cserék pedig a két újonc Karl Brooks és Colby Wooden. A középső LB páros a legjobb lesz pályán, Quay Walker mellett De’Vondre Campbell teljesít szolgálatot vasárnap éjjel. Vész esetén Eric wilson és Isaiah McDuffie áll készen bevetésre mögöttük. A secondaryben a két kezdő safety Darnell Savage és Jonathan Owens lesz, CB poszton Alexander esetleges kiesése esetén Corey Ballentine kezd jobb oldalon, míg a másik oldalon Carrington Vallentine áll fel. Keisan Nixon a szokásos nickelback pozíciót tölti be, de esetenként CB poszton is feltűnhet. Ezen a poszton még tartalék Robert Rochell.

A special team felállása sem változott, Daniel Whelan punttol, Anders Carlson végzi a pontrúgásokat. A visszahordásokon Jayden Reed és Keisan Nixon osztozhatnak.

Ami döntő lehet

  • Természetesen a legfontosabb Jordan Love játéka lesz. Ha hozni tudja azt a kiváló szintet amit a legutóbbi meccseken produkált, akkor nem lehetetlen kivívni Dallasban a győzelmet.
  • Meg kell állítani a Cowboys pass rusht, elsősorban persze Parsonst. Zach Tom egész évben, Rasheed Walker meg az utóbbi hetekben remekel, de most mindkettőjüktől extra kell.
  • Sokat kell futni megint! A Cowboys, ligaelit védelem ide vagy oda, a jól futó csapatok ellen eléggé szenvedtek idén, tehát ha, főleg Aaron Jones révén, tudunk a földön haladni, az sokat segíthet. Ráadásul a rövidpasszos RB játékok ellen se védekeznek valami jól a dallasiak, tehát Jones kezei is felértékelődhetnek erre a találkozóra.
  • Eleve a Cowboys idei védekezése főleg akkor volt kiváló, ha előnyből játszhattak, és az ellenfél főleg passzolni kényszerült – így érvényesülhetett a pass rush, illetve a két CB, Gilmore és Bland páros. Utóbbi szerezte ugye a legtöbb interceptiont, de volt egy-két meccs, amikor csúnyán égették. Sajnos a viszonylag rutintalan elkapóink játékában ettől függetlenül is benne van a több hibalehetőség.
  • Prescott fog kapni MVP-szavazatokat, de ezt elsősorban Lambnek köszönheti – őt valahogy meg kell állítani, ezen nem segít, hogy Alexander bokája kiment az edzésen, és nem biztos, hogy tud játszani. A szokásos soft zónákkal simán lehet, hogy 200 yard fölé megy. Emiatt kiemelten nagy szerep hárul majd a két középső linebackerre és a nickelbackre (Nixonra) is.
  • A védelemnek jól kell teljesítenie, a Cowboys futó egysége messze nem a legjobbak közé sorolt, ettől függetlenül nagyon figyelni kell majd Pollardra és Dowdlera, továbbá az elkapó sorukban CeeDee Lamb a legveszélyesebb fegyvere Prescottnak. Az ő semlegesítése nem lesz egyszerű feladat. (mese nincs duplázni kell folyamatosan és ne szabad teret engedni neki)
  • Amit viszont ők játszanak jól, azok a Tight End screenek, amikből mezőnyben mindig jól tudnak haladni. Rossz hír, hogy ezek levédekezésében továbbra sem vagyunk jók, viszont valamit ki kellene Barrynek találnia erre (is)
  • Vigyáznia kell Lovenak a labdára. Sajnos még mindig hajlamos a fiatal irányítónk elszórni veszélyes elkapó szituációkba a labdát, ezt a “ballhawk” Cowboys CB gárda árgus szemekkel fogja várni.
  • Kell némi kockázatot vállalni. Persze csak az ésszerű határok között. Mivel ennek a fiatal Packersnek ez a play off meccs már önmagában jutalomjáték, így azt gondoljuk lehetne Matt LaFleur egy kicsit tökösebb a play hívások során, ezzel meglepheti a még mindig eléggé konzervatív vonalat képviselő McCarthy-t. Ha változatos játékokat tudunk bemutatni folyamatosan, az megzavarhatja a házigazdák játékát.
  • Kerülni kell a balhékat. A Bears ellen sajnos volt pár kakaskodás, csak a szerencsén múlott, hogy a bírók nem kezelték szigorúan azokat. A Cowboys alapvetően nem agresszív csapat, de mivel köztudottan mi vagyunk a mumusaik az utóbbi időben, így előfordulhat a részükről provokáció-kötekedés, amiket nem szabad felvenni. Fegyelmezetten kell játszani az elejétől a végéig.
  • Dak Prescott elég mozgékony irányító, ráadásul egy nagyon jó O line védi. Ennek ellenére ha Gary, Smith vagy Van Ness, esertleg Enagbare jó napot fog ki, akkor nem lehetetlen folyamatos nyomás alatt tartani, ami több hibára késztetné a hazai 4-est. Dak passzpontossága nyomás alatt drámaian le tud csökkenni, ezt bizonyítja a 9 interception amit eddig dobott a szezon folyamán. Tehát a hatékony passrush most is kiemelkedő fontosságú lesz.
  • Hátrányból gyengébben (idegesebben) játszik a Cowboys, tehát ha meg tudnánk szerezni az elején a vezetést, az némi előnyt jelenthet.

Érdekességek

  • A Packers még sosem kapott ki az At & T Stadionban Dallasban.
  • Utoljára 2007-ben kapott ki a Green Bay a Cowboys otthonában.
  • A két csapat egymás elleni rájátszás mérlege: 4 – 4.
  • A legutóbbi 10 egymás elleni meccsből kilencet a Packers nyert meg.
  • A legnagyobb arányú Packers győzelem a Cowboays ellen 2010-ben volt, akkor a Green Bay 45 – 7 arányban múlta felül a Dallast a Lambeau Fielden. A legnagyobb arányú Cowboys győzelem 1978-ban történt, akkor a Dallas 42 – 14 arányban tudta legyőzni a Packerst Green Bayben.
  • Matt LaFleur amióta a Packers vezetőedzője, még nem kapott ki a Cowboys csapatától. Mike McCarthy még nem tudott LaFleur ellen nyerni a Dallas vezetőedzőjeként. (eddig 1 – 0 LaFleurnek)
  • (RB )Aaron Jones El Paso-ban született Texas államban és ott járt középiskolába és egyetemre is.
  • Cowboys TE Jake Ferguson Madisonban született Wisconsin államban, (C) Tyler Biadasz pedig Amherstben, ami ugyancsak Wisconsinban található.
  • Emlékszik még valaki Scott Tolzienre? Nos, ő jelenleg az irányítók edzője Dallasban, ő edzi Dak Prescottot! Scott Tolzien a Wisconsin Egyetemen játszott egyetemistaként, majd a Packersben 2013-2016 között.
  • Egyetemi csapattársak voltak a következő játékosok: Packers LB Preston Smith, G Elgton Jenkins és Cowboys QB Dak Prescott (Mississippi State); Packers QB Sean Clifford, T Rasheed Walker és LB Micah Parsons (Penn State); Packers RB Patrick Taylor és Cowboys RB Tony Pollard (Memphis); Packers WR Christian Watson, Cowboys QB Trey Lance és RB Hunter Luepke (North Dakota State).

A mérkőzést bárki figyelemmel kísérheti a Discord szerverünkön a megfelelő szobában (működő-streamek) a meccs előtt közvetlenül (kb negyed órával a kezdés előtt) közzé tett élő stream linkeken.

Kommentek

One thought on “Wild Card hét. Beharangozó

Comments are closed.