17. hét Beharangozó

Minnesota Vikings @ Green Bay Packers

2022.01.03. 2:20, Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

Beköszöntött az új év és a legelején rögtön egy csoport rangadóval kezd a Packers hazai pályán, s amely meccsnek még van tétje mindkét oldalon. A nehezebb helyzetben a vendégek vannak jelen pillanatban, nekik a rájátszás már csak matematikailag jöhet össze, ráadásul a Covid vírus miatt elvesztették vezérüket, ám ennek ellenére továbbra se lebecsülendő ellenfél. A Packers viszont akár az NFC vezető pozícióját is véglegesítheti, (megszerezve ezzel a garantált pihenő hetet a rájátszás kezdetén) amennyiben nyerni tud a Minnesotaiak ellen. Nézzük mire számíthatunk ma éjjel.

A mérkőzés

A két csapat rivalizálásának kezdetéig egészen 1961-ig kell visszamennünk az időben, s azóta 122 alkalommal küzdött meg egymással a két gárda (beleértve 2 rájátszás meccset is). Az örök mérleg a Packers javára billen 63-56 arányban és volt még 3 döntetlen is az idők folyamán. Ami azért figyelmeztető jel lehet, hogy a Vikings a két legutóbbi meccsét a Packers ellen megnyerte. Csípős hideget jósolnak ma estée Green Bay-be, tehát nem kizárt, hogy egy fogcsikorgatóan hideg már-már Ice Bowl jellegű meccset láthatunk majd.

Packers előzmények

Két rendkívül szoros győztes meccsen van túl a Green Bay-i gárda, de szerencsére most a covid és sérült listáról elvileg erősödik a csapat. A támadó falból még mindig hiányozni fog David Bakhtiari (valószínűleg őt kifejezetten majd csak a rájátszásra tartogatják már) és Billy Turner se tud még visszatérni. Így az O line felállása a múltheti lesz: Lucas Patrick, Jon Runyan, Yosuah Nijman, Royce Newman, Dennis Kelly illetve rotációban (vagy tartalékként) bekerülhet még Ben Braden, Jake Hanson és az újonc Cole Van Lanen.. Az elkapó egységbe visszatér a Covid IR-ról Marquez-Valdes Scantling, Davante Adams alap, Allen Lazard ugyancsak, mellettük Equanimeous St. Brown, Juwann Winfree és visszahordásoknál a frissen igazolt David Moore tűnhet még fel a pályán. Amari Rodgers viszont Covid IR-en maradt, ő biztosan nem fog játszani a Vikings ellen.

Tight end poszton helyre állt a rend Marcedes Lewis Covidos lett ugyan múlt héten, de az új NFL rendelkezéseknek köszönhetően teljesíteni tudta időben az új Covid protokolt, mellette továbbra is Josiah Deguara kaphat több szerepet, illetve a kiválóan blokkoló és elkapásoknál se használhatatlan Dominique Dafney is visszatérhet boka sérülése után. Tyler Davis ugyancsak lekerült a Covid listáról, tehát szükség esetén még ő is bevethető lesz a TE corps-ban. A futóknál minden rendben, Az Aaron Jones – Aj Dillon páros egészséges és harcra kész, rájuk valószínűleg nagy feladatok várnak ma éjjel, mivel a nagy hideg és a vendégek hiányos védőfala a futójátékoknak kedvez majd. A védelem oldalán lelkesítő hír volt a hét elején, hogy Jaire Alexandert aktíválta a csapat IR-ról, ám hiába állt edzésbe a kiváló CB, a Lilák ellen mégse engedik még pályára (nagy valószínűségből óvatosságból). A védő fal szinte teljesen egyben van, az egyetlen hiányzó (DE) Kingsley Keke lesz, aki covidos lett és nem tudott 24 órával a meccs előtt tisztázódni a fertőzés alól. A linebacker sorba viszont visszatérhet Oren Burks, és Ty Summers, igaz ők inkább a speciális egységet erősít(he)tik, mivel a védelemben a két kezdő továbbra is De’Vondre Campbell és Krys Barnes. A hátsó területen Alexanderen kívül nem lesz hiányzó, mindenki egészséges, tehát középen az Adrian Amos – Darnell Savage safety páros kezd, a széleken Eric Stokes – Rasul Douglas CB páros áll majd fel, Stokes múltheti gyengébb szereplése után nem kizárt, hogy Kevin King többet lesz bent a pályán Stokes-szal illetve Chandon Sullivan-nel csereberélve.

Nagyon jó hír a special team háza tájáról, hogy a punter Corey Bojorquez negatív mintákat tudott produkálni a mai napig, így ő is lejött a Covid listáról. Továbbá kíváncsian várjuk, hogy a frissen igazolt és nemrég az aktív keretbe helyezett (WR) David Moore mire jut majd a visszahordásoknál (már ha erre a célra akarjuk majd használni)

Vikings előzmények

Igazi hullámvasút a Vikingek idei szezonja, az 5. hét óta két meccset nyernek, majd kettőt elveszítenek folyamatosan. Ez oda vezetett, hogy a playoff elérésének lehetőségét mostanra már igencsak megnehezítették önmaguknak. A Rams ellen jó esélyük volt a győzelemre ám végül nem tudtak élni vele és alul maradtak a Kosokkal szemben. Ráadásul most elvesztették a kezdő irányítójukat Kirk Cousins-t, aki Covidos lett, s mivel nincs beoltva, kizárt, hogy játszhat a Packers ellen. A helyét kissé meglepő módon – Ó mond, miért nem (Kellen) Mond?- a már hét évet (nem valami sok sikerrel) az NFL berkeiben eltöltött Sean Mannion veszi át. Tovább nehezíti a vendégek helyzetét, hogy a támadó oldalukon egy másik nagyágyú is hiányozni fog Adam Thielen személyében, aki a héten IR-re került és a hírek szerint műteni kellett, tehát az idei szezont ő már most befejezte. Marad azért Mannionnak két kiváló célpontja, Justin Jefferson és KJ Osborn, illetve mellettük a már TD elkapással is büszkélkedhető újonc Ihmir Smith-Marsette és a slot elkapó Dede Westbrook és a szinte ismeretlen Dan Chisena is több szerephez juthat, mivel Mannion valószínűleg velük gyakorolt többet eddig az edzések során.

A támadó faluk továbbra sem képvisel liga elit szintet, a Garrett Bradbury, Olisaemeka Udoh (ő ráadásul még covid listán van, nem biztos, hogy kijön a protokolból estig), az újonc Christian Darrisaw, illetve Brian O’Neill, Dakota Dozier tengely az NFL rangsorban még mindig csak a hátsó régióban szerepel. Ez párosul most a tartalék irányítójukkal Sean Mannionnal, szóval nem lesz meglepő, ha alapvetően a kiváló futójukra, a Covid listáról visszatérő Dalvin Cookra alapozzák a támadó játékaik zömét. Persze az is nagy kérdés, hogy ez az O line mennyire lesz képes utat nyitni Cook-nak. Cook mellett Alexander Mattison és az újonc Kene Nwangwu kaphat majd nagyobb terhelést főleg mert Cook mellett az ő kezük sincs fából, ha esetleg alkalmanként rövidebb passzokat is el kell elkapni. Tight end poszton eddig se álltak túl jól, bár Tyler Conklin határozottan szintet lépett a szezonkezdet óta, balszerencséjükre pont most szedett össze ő is egy térdhajlító izom sérülést legutóbb, s bár a héten már edzett, de a játéka egyelőre kérdéses státuszban van. Conklin távolmaradása esetén Christopher Herndon és Luke Stocker állhat majd fel kezdő TE pozícióban a lilák támadásainál. A védelmükből ugyancsak kidőltek páran, a legnagyobb hiányzójuk a védőfalember Michael Pierce lesz, de mellette hiányozni fog (LB) Nick Vigil (Covid), (DE/EDGE) Patrick Jones (Covid). Utóbbi azért különösen nagy veszteség számukra, mivel eleve Danielle Hunter pótlása volt a passrush egységükben amely így szinte a szertárosokra marad, ha DJ Wonnum vagy Sheldon Richardson esetleg kidől meccs közben. Nick Vigil helyére középen pedig az újonc Chazz Surratt léphet előre. A defensive back részleg eleve nem a védelmük erőssége, ettől függetlenül középen Harrison Smith és Xavier Woods még mindig ütőképes páros, a széleken azonban egyedül az egykori Cardinals kiválóság, a 31 éves Patrick Peterson képvisel némi minőséget a corner brigádban, mellette Cameron Dantzler, Alexander Mackensie és Kris Boyd és Harrison Hand nem éppen “ballhawk” kvartett. Ráadásul Dantzler játéka vádli sérülése miatt erősen kétséges.

A speciális egységben Greg Joseph az utóbbi meccseken már elég biztos lábbal rugdalja a pontrúgásokat, a puntokat pedig a rutinos ex Steeler Jordan Berry durrogtatja bőven 40 yard feletti átlaggal. Ami a szempontunkból fontosabb lehet, hogy a visszahordásaiknál KJ Osbornra és a két újoncra (WR) Ihmir Smith-Marsette és (RB) Kene Nwangwu-ra kell majd nagyon ügyelni.

Ami döntő lehet

  • A legnagyobb gyengesége természetesen a tartalék QB lesz (az O line-nal együtt) a vendégeknek, ezt könyörtelenül ki kellene használnia a Rashan Gary – Preston Smith passruher párosunknak, illetve akár Dean Lowry vagy akár középen Kenny Clark is “besegíthet”. Ha elég hatékonyan tudjuk terrorizálni a backup irányítót, akkor megfelelően féken lehet tartani majd a Vikingeket.
  • Mivel Mike Zimmer se ma jött le a falvédőről, így minden bizonnyal a fent írtak miatt sok futó játékra fog alapozni a támadásaik során. Ez két okból kedvez nekik: Mannion nem egy elit irányító, jobb ha gyorsan szabadul a labdától (ráadásul az O line se tud elég időt biztosítani neki tehát), jobb ha Cook vagy Mattison kezébe kerül a labda minél hamarabb, mert ők lehetnek a legveszélyesebb fegyverük a nem túl acélos futás elleni védelmünkkel szemben. Pláne, hogy most Kingsley Keke kiesésével ez tovább gyengült nálunk.
  • A speciális egységnek féken kell tartania a vendégek visszahordóit, mert mindkét újonc nagyon gyors és technikás játékos. Itt főleg a gunnereinknek kellene jobban szerepelniük.
  • Nem szabad lebecsülni az ellenfelet pusztán azért mert a vendégek tartalékosak és gyengébbnek tűnnek, ha nagyon nagy mellénnyel állunk ki ellenük, bizony belefuthatunk egy csúnya pofonba, mert ne felejtsük el: ez az NFL.
  • A Vikings corner brigádja viszonylag könnyen verhető és hozható zavarba, Davante Adams, MVS és akár Allen Lazard is nagy meccset produkálhat ha elég “éhes” lesz.
  • A futóink szintúgy nagyot mehetnek ezen a találkozón, a lilák eleve nem valami jól védekeznek futás ellen, most ráadásul hiányozni fog középről a legnagyobb rutinnal rendelkező (DT) Michael Pierce falemberük, aki eddig a leghatékonyabb volt náluk a futások elleni védekezések során.
  • Bár jóval kevesebb passzjátékra számítunk a Vikingek oldaláról, de ettől függetlenül Justin Jefferson annak ellenére is rendkívül veszélyes célpont lehet, hogy nem Kirk Cousins fog dobálni felé. A kiváló elkapóra még így is nagyon oda kell majd figyelni, mert okozhat kellemetlen meglepetéseket.
  • Nem lenne baj, ha minél több labdát tudnánk szerezni, amire most jó esélyünk lehet, ha netán passzokra szánja el magát Mannion.
  • Aaron Rodgerst annak ellenére is jól meg kell tudnunk védeni, hogy a vendégek passrush egysége nincs éppen toppon. Ne felejtsük el, hogy még mindig ott van nekik az az Anthony Barr, aki Rodgers vállát törte, illetve a még mindig liga elit LB Eric Kendricks is. Nem beszélve a rendkívül rutinos veterán EDGE Sheldon Richardsonról. Ők ha jó napot fognak ki, akkor bizony még mindig megkeseríthetik a karmesterünk dolgát.
  • Bár nem kifejezetten ennek a meccsnek a kimenetelére vonatkozik, de picit már előre kellene gondolkodni a rájátszásra, ennek tükrében kerülni kellene a veszélyes helyzeteket szituációkat minden csapategység játékainál, a biztos playoff szereplés tudatában nem lenne értelme esetleges további sérüléseket összeszedni a kezdő játékosoknak.

A mérkőzés ideje alatt természetesen megint lesznek megosztva élő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén.

Kommentek

One thought on “17. hét Beharangozó

Comments are closed.