6. hét – Beharangozó

Green Bay Packers – Chicago Bears

2021. október 17. 19:00, Soldier Field, Chicago, IL

A meccsről

A héten a csapat (szó szerint) ősi riválisával, a Chicago Bears-szel találkozik Chicagóban, a Soldier Fielden. A Packers 4-1-es, míg a csoportrivális Bears 3-2-es mérleggel várja a mérkőzést, tehát mondhatjuk, hogy a tét divízió vezető pozíciója. Másik oldalról viszont egy vereséggel a Bears elveszítheti a második hélyét is.

Packers előzmények

A Packers a Saints elleni első játéknapos csúnya vereség után javítani tudott, és egy négyes győzelmi szériát követően 4-1-gyel vezeti az NFC North-t. A csapat egy igazi thriller után érkezik Chicagóba, a Bengals elleni idegenbeli győzelem után.

Az első heti gyenge teljesítmény óta a csapat szinte minden tekintetben feljavult: az irányító, és liga MVP Aaron Rodgers megmutatta, hogy a teljesítménye csak egy botlás volt az első héten. Mindenképpen ki kell emelni Davante Adamset, aki eddigi játéka alapján nagyon jó úton jár, hogy a liga kérdés nélküli legjobb elkapója legyen: az előző heti, személyes rekordot jelentő 206 elkapott yardja után vezeti a ligát elkapásokban (42), elkapott yardokban (579) és elkapott first downokban (28), emellett új franchise-rekordot állított fel az első 5 meccsen teljesített elkapásokkal (a saját, 2018-as rekordját megdöntve). Mellette az elkapók közül az idén visszatért Randall Cobb is jól teljesít, egyértelmű az összhang Rodgersszel. Utánuk viszont kérdéses, hogy az elkapók közül ki fog tudni felzárkózni, Tonyantól és Marquez Valdes-Scantlingtől mindeképpen többet vártunk; egyelőre azonban Lazard jobban kiveszi a részét az elkapásokból.

Az Aaron Jones-AJ Dillon futópárosra viszont nem lehet panaszunk. Dillon előre tudott lépni tavalyhoz képest és ezzel tudja a csapat tehermentesíteni Jonest. Dillon bizonyította, hogy a belső, fizikális futások mellett a passzjátékban is használható, ennek eredményeképpen a Bengals ellen megszerezte pályafutása első elkapott touchdownját.

A támadófal idén ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: továbbra is fenn tud tartani egy jó telesítményt annak ellenére is, hogy a három belső játékosnak összesen egy év NFL-tapasztalata van. Múlt hét után visszatérhet a rookie center Myers. A két fő hiányzó, Bakhtiari (PUP lista) és Elgton Jenkins közül utóbbi kérdőjeles vasárnapra, az ő visszatérése mindenképpen hatalmas pozitívumot jelenthetne az alakulatnak.

Védelmi oldalon az év fő pozitívuma a defensive line teljesíténye, illetve a szabadügynökként igazolt LB De’Vondre Campbell teljesítménye. Míg a fal egységként mutat jó teljesítményt, Campbell karrierje eddig messze legjobb szezonját produkálja, mind futás, mind pedig passz ellen kiemelkedően játszik, a legtöbb tackle mellett a interceptionökben is vezeti a csapatot (2). Mellette Oren Burks hozta a legjobb teljesítményt belső LB-k közül eddig. Itt a héten először aktív a múlt héten igazolt, korábbi dallasi Pro Bowler Jaylon Smith. A secondaryben az év elején kiemelkedő Eric Stokes teljesítménye ugyan visszaesett, de így is a legjobb bevethető cornerback a csapatban.

A CB pozíciót érzékenyen érintették a sérülések is: a korábban jó eséllyel hosszabb időre kidőlő Jaire Alexander mellett a másik év eleji kezdő, Kevin Kingre sem számíthat Joe Barry defensive coordinator. Ez komoly kihívást jelenthet a csapatnak, ugyanis így az eddig nem rosszul szereplő újonc Stokes mellett vagy Chandon Sullivan, vagy a nyár végén Josh Jacksonért a Giantstől szerződtetett Isaac Yiadom fog kezdeni. Rajtuk kívül a defense Za’Darius Smith-t (EDGE) továbbra is nélkülözni kényszerül, ez viszont a defensive line, Preston Smith és Gary utóbbi hetekben látott teljesítménye alapján kevesebb aggodalomra ad okot.

Az eddig sem remeklő special teamsből pedig a kulcsjátékos, WR Malik Taylor került COVID-listára, így ott ismét lesz mitől rettegni.

Bears előzmények

Komoly hullámvasút a Bears szezonja eddig. A szezon előtt a kezdő irányító kérdését (Andy Dalton, vagy az újonc Justin Fields), a vezetőedző Matt Nagy gyorsan rövidre zárta és Daltont nevezte ki kezdőnek. Az első heti, katasztrofális (34-14) Rams elleni vereséget végigjátszotta Dalton, majd a második héten megsérült a Cincinnati elleni győzelem során, innentől pedig Fields vette át az irányítást. Fields vezetésével könnyedén kikaptak a Brownstól (26-6) -Fields 68 yardot passzolt ezen a meccsen-, majd a gyenge Lions ellen javított a Bears (24-14), és egy Raiders elleni meglepetésgyőzelem (20-9) után érkezik a mostani hétvégére.

Matt Nagy és a Bears támadósor egy erős futójátékkal támogatja a tapasztalatlan Fieldset: az utóbbi két győzelem alkalmával 188, illetve 143 yardot tettek meg a földön. Emellett Fields az utóbbi három meccsen kezdőként átlagban 129 yardot passzolt, átlagban 8 futott yard mellett. Ezeken a meccseken 1 TD, 1 INT és 2 fumble a mérlege, 50%-os passzpontosság mellett. Amellett, hogy nem passzfókuszú a támadósor, a Bearsnek több veszélyes elkapó is rendelkezésére áll, akik veszélyesek lehetnek: Mooney, Allen Robinson és Goodwin mind okozhatnak gondot egy-egy nagy játékkal.

A komoly hangsúlyt a futáson a hétvégére több dolog is nehezíti a Maciknál. A Bears első- és második számú futói kidőlése után (Damien Williams a héten COVID-listára került), a harmadik számú futó, az újonc Khalil Herbert fog kezdeni. A másik komoly hiányzó a támadóktól a kezdő jobbtackle Ifedi, aki a héten került IR-re.

Nagy kérdés Khalil Mack (EDGE) egészsége. Szerepel a sérültlistán, és a héten nem edzett, de valószínűnek tartják a visszatérését. Mellette a védelemből a DT Hicks és a S Eddie Jackson a komolyabb nevek a sérültlistán, azonban mindkettőjük jó eséllyel pályára tud lépni.

A fenti hiányzók mellett az elkapók edzője, Mike Furrey is COVID-listára került és nem lesz ott a csapattal.

Amire érdemes figyelni

  • Fontos lesz, hogy a támadófal hogyan tart a Bears pass rush ellen, különösen ha Mack játékra kész lesz – Quinn-nel erős párost alkotnak. A Bears vezeti a ligát sackekben és harmadikak pressure %-ban és a 8. legalacsonyabb átlagot futják ellenük
  • Davante Adams: ugyan nem várhatunk újabb egyéni rekordot, ő minden védelemnek problémát fog okozni. Mindenképpen érdemes figyelni, ahogy az első lépésekkel elszakad a védőitől
  • A red zone playhívás: ez probléma volt az utóbbi hetekben, különösen a Bengals ellen – LaFleur is elismerte, hogy túl konzervatív volt. Jó eséllyel számíthatunk több play action roll out passzra
  • A futóhelyzettől függetlenül nagy kérdés lesz, hogyan fogja tudni megállítani a Packers védelem a futójátékot. Futás ellen mindössze 29. a csapat DVOA statisztikája, míg a Bears a kilencedik legtöbb yardot futotta. Mivel Herbert nagyon szeret visszavágni, a külső LB-kre még nagyobb szerep fog hárulni – szerencsére Preston Smithnek a legmagasabb a PFF ratingje a futás ellen OLB-k közül
  • Justin Fields futásai: ugyan mint láthatjuk, eddig nem sokat használták futásra a fiatal QB-t, borzasztóan mozgékony és az egyetemen megmutatta, hogy a földön is veszélyes
  • A Bears centere, Mustipher az egyik leggyengébben teljesítő játékos a csapatban. Számítsunk rá, hogy Clark sokat fog vele szemben felállni, illetve középső blitzekkel is minden bizonnyal tesztelni fogják
  • Fontos lesz, hogy a foltozott secondary ne adjon fel nagy játékokat a robbanékony Bears-elkapóknak
  • Aaron Jones és Aj Dillon munkája kiemelkedő szerephez juthat a Bears ellen is, mert bár jól működik a Packers passzjátéka az utóbbi meccseken, d alapvetően a jó futó játékkal lehet megalapozni egy győztes meccset. Arról nem is beszélve, hogy LaFleur hangoztatja előszeretettel, hogy nagyobb hangsúlyt akar fektetni a futásokra ebben a szezonban. No meg ne felejtsük el, ha minden kötél szakad, akkor Jones és Dillon kezeire is lehet számítani…

Érdekességek

  • Nincs még két csapat, akik annyiszor találkoztak volna, mint a Packers és a Bears: ez lesz a 203. találkozójuk. Az eddigi összmérleg kimondottan kiegyenlített, 101 Packers–győzelem mellett 95 Bears-siker és 6 döntetlen. Ami viszont a közelebbi múltat illeti, a Packers az utóbbi 22-ből 19 meccset behúzott.
  • A fogadóirodák szerint a Packers 6-pontos esélyes (a hét elején 4.5-pontosnak tartották, azóta ez a sok Packersre fogadó miatt módosult. A másik klasszikus kategóriában, az összes pontot tekintve 44 körül várják a végső eredményt (tehát egy 25-19-es Packers-győzelmet tartanak a legvalószínűbbnek).
  • Ugyan idegenben játszik a csapat, a hazai, zöld mezt fogják viselni a játékosok
  • A Bears HC Matt Nagynak 1-5 a mérlege a Packers ellen, a héten igyekezett is úgy kezelni kifele a meccset, mintha egy hétköznapi meccs lenne.
  • Ötvenedik alkalommal találkozik a két csapat Chicago-ban a Soldier Field gyepén (48 alapszakasz és egy rájátszás meccs volt eddig), az örökmérleg 29-20 a Packers javára.
  • Aaron Rodgers eddigi örökmérlege a Bears ellen: 21 győzelem, 5 vereség (az egyetlen play off meccs is benne van)
  • Rodgers eddig 23 TD-t dobott a Bears otthonában, ezen a meccsen elérheti, sőt akár meg is döntheti Brett Favre 25 TD-os Soldier Field rekordját.
  • Randall Cobb mostanáig 9 TD-t szerzett a Bears ellen a Packers játékosaként, ezzel eddig a a harmadik a sorban a Green Bay-i csapat történelmében (Don Hutson, -15 / Billy Howton-10).
  • Amióta Matt LaFleaur a Packers vezetőedzője, még sosem kapott ki a Bears csapatától (4-0)

A meccset a FOX közvetíti, sajnos az Aréna4 nem adja Magyarországon, viszont a szokásos helyen, a Packers Hungary Club Discord szerverén továbbra is elérhető lesz a meccs közbeni kibeszélő, illetve a mérkőzés ideje alatt működő stream linkek is!

Kommentek

One thought on “6. hét – Beharangozó

Comments are closed.