Szezonértékelő 2.: A futók

A szezon végeztével itt az ideje értékelni, hogy hogyan teljesítettek az egyes csapatrészek és játékosok. Értékelősorozatunk második részében a futókat tekintjük át.

A futójátékot tekintve mindenképp előrelépett idén a Packers, a yardokat tekintve 15. lett a ligában, ráadásul Aaron Jones személyében a 2014-es Eddie Lacy óta most először volt ezeryardos futója a csapatnak. Jones összesen, a rájátszással együtt, 1196 yardot futott, 4,5-ös átlaggal, ráadásul 23 touchdownjával (19 futott, 4 elkapott) megdöntötte Ahman Green csapatrekordját. Az egész NFL-t nézve is mindössze a 12. játékos lett, akinek egy szezonban ennyi TD összejött. Külön ki kell emelni hatékonyságát a vörös zónában.

Yardjai közül ráadásul 819 kontakt után jött, és ő harcolta ki a legtöbb elrontott szerelést is, összesen 42-t, köszönhetően sebességének, irányváltásainak és egyensúlyérzékének.

Jones idén kifejezetten sokat fejlődött az elkapások (56, 511 yardért) és a blokkolás terén is, vagyis egyre inkább minden playben lehet rá számítani. Figyelmeztető jel viszont, hogy elejtett négy passzt, és két fumble-t is elveszített. Ezzel együtt nyugodtan mondhatjuk: idén valóban sztárteljesítményt nyújtott. A PFF-nél 84,8-as értékelést kapott a szezonra, ez a kezdő futók között az ötödik helyre volt elég.

Jones kiváló szezonja miatt egyértelművé vált, hogy Jamaal Williams csak a második számú futó lehet a csapatban, de, Jones egészségének megóvása érdekében, így is elég nagy szerep jutott neki. Ő 4,2-es átlaggal 469 yardot és egy TD-t futott az idén, 312-t kontakt után. Passzjátékokban, Jones fejlődése ellenére, még mindig ő a jobb, főleg azért, mert kiválóan blokkol: a meccsek legalább felén játszó futókat nézve a PFF-nél ő volt a legjobb ezen a területen. Azt is igazolta idén, hogy remek keze van (gondoljunk csak vissza a Chiefs ellen elkapott TD-jére): 42 elkapásból 263 yardot és 5 TD-t ért el. Érdemes kiemelni, hogy Rodgersnek akkor volt a legjobb irányítómutatója, amikor Williamst vette célba (125,4).

Éves PFF-grade-je 74,9 lett. Vele kapcsolatban azt is ki kell emelni, hogy amióta a ligában van, még egyetlen fumble-t sem veszített el.

Az újonc Dexter Williams viszont csalódást keltő idényen van túl. Hiába a hatodik körben érkezett, annál mindenképp többre lehetett számítani, hogy csak négy meccsen lesz aktív. 11 futott yardja volt az egész szezonban, és főleg a passzjátékban kell fejlődnie, mind a blokkolást, mind az elkapásokat tekintve, hogy többet a pályára kerülhessen.

A szezon közben érkezett Tyler Ervin viszont kellemes meglepetés volt: bár fő feladata a visszahordás volt, Matt LaFleur többször pályára küldte támadásban is, és olyan játékokat rajzolt fel, amelyeknél jól használhatta ki a sebességét. Ervin szerződése lejárt, de ha megtartja a csapat (és minden érv amellett szól, hogy ez így legyen), akkor jövőre várhatóan még több ilyen játékot láthatunk.

A fullback Danny Vitale szerződése is lejárt, az ő jövője kérdésesebb. A ligából egyre jobban kikopnak a fullbackek, inkább csak azoknak van komoly szerepük, akik a blokkolás mellett elkapni is tudnak – szinte már tight endként játszanak. Vitale alkalmas lehet erre, idén is volt 7 elkapásból 97 yardja. Viszont ellene szól, hogy amikor a szezon végén megsérült, akkor a tight endek, főleg az újonc Jace Sternberger, kiválóan vették át a feladatait.

A szezonban egyszer Tra Carson is pályára lépett, amikor Williams sérült volt, utána viszont őt elküldte a csapat.

A futóposztot tekintve tehát úgy tűnik, rendben van a csapat. Az NFL-ben azonban előre is kell gondolkodni: jövőre Jones és Jamaal Williams szerződése is lejár, és kicsi rá az esély, hogy utána is mindketten Green Bayben maradnak majd. Így nem lenne meglepetés, ha a drafton az egyik hátsó körben már most egy újabb futó érkezne.

Az előző részt itt olvashatjátok.

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.