NFC elődöntő – Beharangozó

Green Bay Packers – San Francisco 49ers

2023.01.21. 2:15, Levi’s Stadium, Santa Clara, Kalifornia

Sokan voltak pesszimisták a szezon elején azzal kapcsolatban, hogy mi várható idén, de aztán az utóbbi hónapokban a csapat alaposan rácáfolt a kétkedőkre, és nem csak a playoffba sikerült bejutni, de az első körben a Super Bowl-esélyesnek tartott Dallas Cowboys sem volt akadály. Most viszont még keményebb feladat vár a csapatra: az NFC (elvileg) legjobb csapata, a San Francisco 49ers.

Packers előzmények

A szezon legjobb játékát nyújtotta a Packers Dallasban a Wild Card-körben: az első három negyedben a támadósor darabokra szedte a hazaiak ligaelit védelmét, és egy jó ideig a védelem is megállította a szintén a legjobbak közé tartozó dallasi támadósort.

Támadóoldalon Matt LaFleur tökéletes gameplant rajzolt fel, amelyet maradéktalanul sikerült is végrehajtani Jordan Love és Aaron Jones vezetésével. A megint szebbnél szebb passzokat elengedő Love egyébként igencsak ihletett formában játszik az elmúlt hetekben: több irányítómutatóban a top háromba tartozik ebben az időszakban, például a 11. hét óta övé a legtöbb TD (23). Az elkapók közül ezúttal Romeo Doubs emelkedett ki és tartott karriernapot, bizonyítva, hogy a fiatal gárdából többekben is lehet bízni. De ne feledkezzünk meg a támadófalról sem, amely gyakorlatilag zsebre tette a Cowboys félelmetes pass rushát: Micah Parsonséknak momentumaik is alig akadtak Zach Tommal és Rasheed Walkerrel szemben.

Védőoldalon az első 28 perc alapján többeknek úgy tűnt, mintha Joe Barryt bezárták volna valahova és nem ő hívná a playeket, annyira szokatlanul jól sikerült minden. Aztán a nagy előny birtokában már átállt prevent defense-re a csapat, ami viszont (mondhatni, szokás szerint) már nem annyira működött, főleg amikor a végén már a cserék voltak a pályán – az utolsó drive-ra vissza is kellett hozni a kezdőket, hogy ne kelljen izgulni.

Az biztos, hogy minden csapategységtől hasonlóan jó játékra lesz szükség most is. A támadósorban nagy hiányzóra nem kell számítani: egyedül AJ Dillon játéka kérdéses. Ha ő nem játszhat, akkor Aaron Jonest ismét Patrick Taylor és Emmanuel Wilson tudja tehermentesíteni.

Az elkapók közül teljesen felépült a már a múlt héten is limitált szerepet kapó Christian Watson, mellette valószínűleg Doubs és a Dallasban láthatatlan Jayden Reed lesz a két kezdő, de biztosan szerepet kap Dontayvion Wicks és Bo Melton is – Malik Heath viszont lehet, ismét inaktív lesz. A TE-k közül is mindenki egészséges, Luke Musgrave és Tucker Kraft is sokat lesz valószínűleg a pályán, míg Josiah Deguara is alkalmanként feltűnhet blokkolni.

A szezon második felében remeklő támadófal felállása is változatlan, a jobboldalon Zach Tom, a balon Rasheed Walker feladata lesz megállítani a 49ers védőfalát, bármi probléma esetén Yosh Nijman válthatja bármelyiküket. Középen a bal guard Elgton Jenkins és a center Josh Myers helye biztos, Jon Runyan és Sean Rhyan pedig vélhetően megint rotálja egymást, ahogy az elmúlt hetekben.

A védelemben a falban sem lesznek hiányzók, és bízunk abban, hogy Kenny Clark folytatja az elmúlt hetek remek játékát, és ismét felnő mellé valaki: akár Devonte Wyatt, akár a főleg futás ellen használt TJ Slaton, akár a két újonc, az eddig is sokszor villanó Karl Brooks vagy Colby Wooden.

A pass rusherek közül viszont biztosan hiányozni fog Kingsley Enagbare, akinek elszakadt a térdszalagja Dallasban, így Rashan Garyt és Preston Smith-t elsősorban Lukas Van Ness tehermentesíti majd, aki egyébként szintén egyre jobban játszik az elmúlt hetekben.

Hiányzó lehet a linebacker-sorban is, de szintén nem a kezdők közül: az első számű tartalék Isaiah McDuffie is összeszedett egy kisebb sérülést a Cowboys ellen, kérdéses a játéka. Rá viszont szükség lenne, hogy Quay Walker és De’Vondre Campbell néha kapjon egy kis pihenőt, hiszen hiába bevethető még Eric Wilson ezen a poszton, ő inkább a special teamben szokott játszani.

A legnagyobb hiányzó a secondaryben lehet: Jaire Alexander bokája még a múlt héten fordult ki az egyik edzésen, és bár tudott játszani Dallasban, nem tudta befejezni a meccset, és az ő játéka is kérdéses. Alexander felemás szezonon van túl: többször is sérült volt, majd volt az emlékezetes büntetése is – LaFleur szerint viszont arra nagyon pozitívan reagált, és ez az elmúlt két meccsen is látszott, a liga legjobbjai közé tartozó DJ Moore-t és CeeDee Lambet is eltüntette, amikor őket fogta – márpedig Barry, ismét csak tőle szokatlanul, sokszor küldte emberezni.

A másik kezdő CB az újoncként ígéretesen játszó Carrington Valentine lehet, Corey Ballantine pedig készen áll a beugrásra. Nickelbackként Keisean Nixont láthatjuk majd, depth viszont nem igazán van: akár Robert Rochelle-t, akár David Longot kell esetleg a pályára küldeni, nem lehetünk nyugodtak.

A safetyknél a hétvégén pick-sixet szerző Darnell Savage és Jonathan Owens kezd majd. Itt beugróként a szintén újonc Anthony Johnson kaphat szerepet, aki szintén mutatott már szép dolgokat, Zayne Anderson viszont a Cowboys ellen is azt igazolta, hogy nem véletlenül nem láttuk többet eddig.

A ST-ben Anders Carlson ismét kihagyott egy extra pontot a Cowboys ellen, de Rich Bisaccia továbbra is bízik benne. Az elmúlt hetekben remeklő, szinte minden labdát a 20-ason belülre küldő punter, Daniel Whelan játéka kérdéses egy betegség miatt, de mivel a csapat nem hozott új puntert, biztosra vehetjük a játékát. A kickoffokat Nixon, a puntokat vélhetően ismét Reed hordja majd vissza.

A 49ers előzmények

A San Francisco 49ers egy szezon közepi hullámvölgytől eltekintve viszonylag magabiztosan nyerte meg a konferenciát idén, amelyben szerepe volt annak, hogy kifejezetten kiegyensúlyozott csapatról van szó: mind a támadósor, mind a védelem a legjobbak közé tartozik. Nem véletlen, hogy Christian McCaffrey, Kyle Juszczyk, George Kittle, Trent Williams és Fred Warner személyében összesen öt játékost is adtak az All Pro csapatba. Ráadásul a kezdők sokat is pihenhettek, hiszen nem csak a múlt héten volt szabadnapjuk, de az utolsó alapszakasz-meccsen se játszott már nagy részük.

Akik közül a másodéves irányító, Brock Purdy az elmúlt két év legkellemesebb meglepetése (nem az ellenfeleknek, persze): tökéletesen illik Kyle Shanahan rendszerébe, pontosan és jól passzol, övé volt a legjobb passer rating az alapszakaszban, nem véletlen, hogy az MVP-szavazásnál is felmerült a neve, jó eséllyel ott lesz az élbolyban. Tavaly sérülten kellett végigjátszania az NFC-döntőt, mivel a tartalék QB is kidőlt – de playoff-tapasztalata így is van, fiatal kora ellenére.

Futóposzton a már említett McCaffrey-ért is sokan lobbiztak az MVP-szavazáson, a liga legjobb támadója díjat pedig akár előre oda is lehetne adni neki. Futásokból és elkapásokból több mint 2000 yardot és 21 TD-t szerzett idén, sokszor szinte megállíthatatlannak tűnt. Az alapszakasz végén kisebb sérüléssel küzdött, de abból teljesen felépült, ha mégis valamennyire tehermentesíteni kell, akkor Elijah Mitchell és Jordan Mason készenlétben áll.

Az elkapósor kifejezetten elitnek mondható: idén Brandon Aiyuk vitte a prímet, de Deebo Samuel továbbra is igazi yard after catch szörnyetegnek számít, ráadásul ott van még a villámgyors Ray-Ray McCloud és a nagydarab Jauan Jennings is, akikre figyelni kell. Na meg persze George Kittle-re, aki sokszor kihasználta már a Packers védelem Achilles-sarkát, a gyenge TE-elleni védekezést.

A jó támadósorhoz elengedhetetlen a jó támadófal, és ez San Franciscóban rendelkezésre is áll: a LT Trent Williamst már említettük, de a másik tackle, Colton McKivitz és a center Jake Brendel is megbízható, talán a két guard, Aaron Banks és Spencer Burford lóg ki egy kicsit lefelé.

A védelmet Nick Bosa, a tavalyi év védője nevével kell kezdeni, akinek a sackszáma idén kicsit visszaesett (10,5), de így is nehéz megállítani. A másik kezdő EDGE, Clelin Ferrell viszont sérülés miatt biztosan hiányozni fog, de ha valakit Chase Young, a 2020-as 1/2-es pick pótol, és még Randy Gregory is beugrása kész, ott nem nagyon kell a csapatnak aggódnia (az ellenfeleknek annál inkább). A fal közepén Arik Armstead és Javon Hargreave terrorizálja az ellenfelek támadófalát, őket Javon Kinlaw, Kevin Givens és Sebastian Joseph-Day rotálja. Nem véletlen, hogy a 11. hét óta a 49ers szerezte a legtöbb sacket (30-at).

A védelem legjobb játékosát idén a linebackerek között kell keresni: Fred Warner a liga egyik legjobbja. Mellette Dre Greenlaw is átlag feletti kezdő – ugyanakkor az ő játéka kérdéses sérülés miatt. Passzjátékoknál régi ismerősünk, Oren Burks szokott pályára lépni, de Demetrius Flannigan-Fowles és Dee Winters is bevethető adott esetben.

A secondaryben Charvarius Ward a legnagyobb név, a másik kezdő Deommodore Lenoir és a nickelback Isaiah Oliver mögött viszont a depth elég vékony: Ambry Thomas és Samuel Womack sem tartozik a jó cornerek közé. Safetyből viszont három jó játékosuk is van, Tashaun Gipson, JI’Ayir Brown és Logan Ryan személyében.

A ST-re áttérve, idénre lecserélték a rúgójukat, a harmadik (!) körös újonc, Jake Moody érkezett, aki négy FG-t is rontott már idén. A punterre, Mitch Wishnowskyra kevesebb panaszuk lehet, a visszahordásoknál pedig a már említett McCloudra kell majd figyelni.

Ami döntő lehet

  • A támadófaltól legalább olyan jó játék kell, mint a Cowboys ellen. A passzblokkolás a szezon nagy részében rendben volt (főleg amióta Walker is feljavult az első hetek után), és ezt a szintet tartani is kell, hogy Love-nak legyen ideje passzolni, de a futásblokkolásnak is olyan jól kell mennie, mint a múlt héten.
  • Matt LaFleurtől is kell egy legalább olyan jó gameplan, mint a hétvégén. Bizonyította már, hogy meg tudja verni a mentorát, Kyle Shanahant, ezt most meg kell ismételnie. Illetve Shanahan is képes meglepő húzásokra, jó és rossz értelemben egyaránt.
  • Love egészen kiemelkedő számokat hoz a harmadik és negyedik downoknál (senki nem szerzett például nála több TD-t ilyenkor), erre most is szükség lesz. Ugyanakkor haladni kell az első és második downok alatt is, mert „harmadik és hosszút” sokkal nehezebb megoldani, és a pass rush is még inkább tud ilyenkor élni.
  • Az utóbbi hetek formáját nézve, Aaron Jones megállítása komoly kihívást jelenthet a hazai védőknek, főleg, hogy pont a futások ellen teljesítenek gyengébben idén. Ebben szerepe van annak is, hogy általában könnyebb boxszal (hat vagy kevesebb védő) állnak fel – Jones viszont pont ilyenkor szokott kiváló számokat hozni.
  • Brock Purdy rendkívül higgadt és pontos, ha nincs nyomás alatt – ha viszont igen, akkor, hiába volt a legmagasabb a ratingje az összes QB közül nyomás alatt, hajlamos hibázni, ha a pressure megfelelő coverage-dzsel is párosul, ahogy az például a Baltimore Ravens ellen is kiderült idén, amikor a passzjátékok közel felében nyomás alatt volt, és négy (!) interceptiont dobott. Joe Barrynek muszáj lesz kockáztatnia, mert az általa olyannyira kedvelt soft zóna gyengeségeit a gyors passzjátékokkal simán kihasználhatják a hazai támadók. Arra is figyelni kell ugyanakkor, hogy a single safety felállások ellen Purdy passzolt idén a legjobban a ligában.
  • Valahogy meg kell állítani McCaffrey-t, és nem csak a futásait, hanem a passzjátékoknál is. Vélhetően ez elsősorban valamelyik linebacker, Walker vagy Campbell feladata lesz, akiktől koncentrált, gyakorlatilag hibátlan játékra lesz szükség.
  • Ki fogja Kittle-t? A linebackereknél gyorsabb, a cornereknél nagyobb és erősebb – valamit ki kell találni rá is.
  • Nagyon fontosak lesznek a hazai first downok. Shanahan szeret elsőre passzjátékot hívni, márpedig a Packers védelmének ez is gyenge pontja: az első downos passzok ellen mindössze 43,7%-os sikerességgel védekezik a csapat, ez a legalacsonyabb az egész ligában.
  • Fontos szerepe lesz az elrontott szereléseknek: minimalizálni kell a számukat, különben a hazai támadók sokszor fognak nagy játékokat elérni.
  • Hosszabb pihenő után játszanak ismét a hazai kezdők, ez lehet előny, de láttunk már olyat, hogy pont ellenkezőleg, hátrányt jelent a kiesés a szokásos ritmusból.
  • Döntő szerepük lehet a labdaeladásoknak is: nem csak Love-nak kell vigyáznia a passzainál, de Jones-nak is, fontos meccseken ugyanis többször előfordult már vele, hogy fumble-t vétett.
  • Az időjárás is befolyásolhatja a meccset. Szombatra ugyanis szelet és nagy esőt várnak San Francisco környékén, ami megnehezítheti a passzjátékot (és a rúgók dolgát is), vagyis a jobban futó, illetve a futás ellen jobban védekező csapat némi előnybe kerülhet.
  • Ha már említettük a rúgókat: egy szoros meccsen az is dönthet, ha valamelyikük hibázik, és erre mindketten hajlamosak.
  • Fontosak lesznek a szabálytalanságok: ezekkel gyakorlatilag ajándékyardokat lehet adni az ellenfélnek, amit mindenképp érdemes lenne elkerülni.
  • És végül a sérülések: a fociban ezek elkerülhetetlenek, és a legtöbbször a szerencsén múlnak. Ha viszont valamelyik csapatból meccs közben kiesik egy alapember, az döntő fontosságú is lehet.

Érdekességek

  • Az a két csapat találkozik, amelyik egyedüliként mondhatja el, hogy az alapszakaszban a top 6-ban végzett mind a sikeres third down próbálkozásokat, labdaeladásokat és engedett sackeket nézve (értelemszerűen utóbbi kettőnél a legkevesebb TO-ról és sackről beszélünk).
  • Utoljára két éve, ugyanígy a Divisional Roundban találkozott a két csapat, akkor a Lambeau Fielden. A védelem akkor helytállt, a támadósor és a special team viszont nagyokat hibázott, így 13-10-es vereség lett a vége. Akkor a két irányító Jimmy Garoppolo és Aaron Rodgers volt.
  • Összesen 9-szer találkozott a playoffban eddig a két csapat, ebből ötöt nyert a 49ers – de a legutóbbi négy közül mindegyiket. Az összesített pontarány viszont 218-204 a Packers javára. Az NFC-elődöntők állása pedig 2-2.
  • A szombaton játszott playoff-meccseken 10-4 a Packers mérlege. Egyetlen csapaté jobb ennél, ez pont a 49ers, 13-5-tel.
  • A Packers ötször játszott eddig a Levi’s Stadiumban, ebből hármat megnyert, köztük a két utolsó meccset, 2020-ban és ’21-ben.
  • A két edző egymás elleni meccsei közül kettőt LaFleur, hármat Shanahan nyert.
  • Ők ketten 2008-09-ben Houstonban, 2010-13-ban Washingtonban és 2015-16-ban Atlantában is együtt dolgoztak.
  • Jordan Love Kaliforniában, egész pontosan Bakersfieldben nőtt fel, Romeo Doubs és Keisean Nixon pedig Los Angelesben.
  • Josh Myers, Nick Bosa és Chase Young az Ohio State-ről, Anthony Johnson és Brock Purdy az Iowa State-ről, Keisean Nixon, Deebo Samuel és Javon Kinlaw pedig a South Carolina egyetemről ismerik egymást.  

A meccset a Fox és az Aréna4 közvetíti, a Discord szerverünkön pedig a megfelelő szobában (működő-streamek) a meccs előtt közvetlenül streamek is elérhetőek lesznek.

Kommentek

One thought on “NFC elődöntő – Beharangozó

Comments are closed.