Melyek a fő hiányposztok?

Hamarosan indul a szabadügynök-piac, így megnéztük, hogy néz ki most a keret, és hol van a legnagyobb szükség erősítésre. Csak azokat vettük figyelembe, akiknek élő szerződése van, tehát még a korlátozott szabadügynököket nem, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ők Green Bayben maradnak (bár azért tippelni próbáltunk). A sorrendnél azt néztük, mennyire fontos az adott poszt, és hogy a szerződéssel rendelkezőknek milyen NFL-tapasztalatuk van, és azalatt milyen játékot mutattak.

Safety

Kerettag: Anthony Johnson Jr., Benny Sapp III, Zayne Anderson, Tyler Coyle

UDFA: Darnell Savage, Rudy Ford, Jonathan Owens

RFA: –

ERFA: –

Kétségkívül ez a leglyukasabb poszt most, gyakorlatilag nincs olyan ember a keretben, aki jelentősebb időt töltött volna már a pályán az NFL-ben. A hetedik körös újonc Johnson ugyan mutatott szép dolgokat, amikor pályára került, de az is látszott, hogy nagyon sokat kell még fejlődnie, egyelőre maximum rotációs játékosként lehet rá számítani. A többieket meg inkább hagyjuk is… A szabadügynökök közül Ford gyengébben kezdett, aztán feljavult, de megsérült. Owens a szezon második felében nem játszott rosszul, de összességében azért jobb lenne nála jobb opciót találni. Savage az elmúlt három évet nézve talán most volt a legjobb, de pont ezért valószínűleg őt más csapatban látjuk majd: ott, ahol van elég hely a fizetési plafon alatt egy hozzá hasonló, kockázatos igazolásra. Vagyis legalább két kezdő, szintű játékosra szükség van – nem lepődnénk meg, ha egyikük a szabadügynök-piacról jönne.

Futó

Kerettag: Aaron Jones, Ellis Merriweather

UDFA: AJ Dillon

RFA: Patrick Taylor

ERFA: Emanuel Wilson

Ugyan Wilson visszatérése borítékolható, de így is nagyon lyukas a poszt. Aaron Jonesnak ugyan még egy évig érvényes a szerződése, de 17,6 milliós cap hittel biztosan nem maradhat: tehát vagy aláír egy módosítást, ami fizetéscsökkentés vagy hosszabbítás is lehet, vagy elküldi a csapat. De ha marad is: egyre többször küzd sérüléssel, ami egy 30-hoz közelítő futónál egyáltalán nem meglepő. Tehát nem csak azon kell gondolkodni, hogy ki lesz mögötte az első számú csere (Dillon visszatérése nem valószínű, kivéve ha máshol se nagyon kell, és ezért olcsón aláír), hanem hogy egy-két éven belül ki tudja átvenni a kezdő szerepet – már ha nem történik meg ez rögtön idén.

Támadófal

Kerettag: David Bakhtiari, Elgton Jenkins, Josh Myers, Sean Rhyan, Zach Tom, Rasheed Walker, Royce Freeman, Caleb Jones, Luke Tenuta, Kadeem Telfort

UDFA: Jon Runyan , Yosh Nijman

RFA: –

ERFA: Caleb Jones

A RT és LG posztok a fal erősségeinek számítanak Tom és Jenkins révén, és egészséges Bakhtiarival a LT poszt sem lenne kérdés. Csakhogy az ő 40 milliós cap hitje fenntarthatatlan, szinte kizárt, hogy marad a csapatnál – 21 milliót lehetne spórolni, ha március 13 előtt elküldik. Walker a szezon második felében kifejezetten jól játszott, de kérdés, hogy hosszú távon is rá lehet-e bízni az egyik legfontosabb posztot. Centerként Myers szerződése utolsó évébe lép, és neki bizonyítania kellene, hogy átlag feletti játékra képes. A jobb guard poszton rotálva játszott Runyan és Rhyan az utolsó hetekben – előbbi passz-, utóbbi futásblokkolásban jobb, de Runyan szerződése lejárt. A hírek szerint szeretne maradni, és a csapat részéről is van erre igény, de ezen a poszton lehet, elférne némi erősítés, főleg, hogy az idei draft class nagyon mély a falembereket nézve. Arról nem is beszélve, hogy egy-két kompetens backupra is szükség lenne, hiszen a falembereknél a sérülés kockázata igen magas.

Cornerback

Kerettag: Jaire Alexander, Eric Stokes, Carrington Valentine, Zyon Gilbert, Anthony Johnson*

UDFA: Keisean Nixon, Corey Ballentine

RFA: Robert Rochell

ERFA: –

*nem tévedés, két Anthony Johnson is van a secondaryben

A két kezdő, Alexander és Stokes együtt játszott összesen 10 meccsen a szezonban. Alexandernek egyéb gondjai is voltak, ami miatt meg is büntette a csapat – erre viszont úgy reagált, ahogy egy igazi profinak kell, és kiválóan, régi önmagát idézve játszott utána. A hírek szerint frusztráltságának egyik fő oka Joe Barry volt, aki viszont ugye már nincs a csapattal, úgyhogy talán biztos pontként számíthatunk Alexanderre. Utána viszont csak kérdőjelek vannak: egészséges tud Stokes maradni, és tudja legalább az újoncszezonjában mutatott formáját hozni? Valentine 7. körös pickhez képest jó volt, de valóban hosszú távú, megbízható megoldás ő, vagy inkább csak csere? Visszajön-e Nixon slot cornernek (és visszahordónak), vagy máshol több pénzt kaphat? Bárhogy is alakul, legalább két játékos, köztük egy slot CB (aki lehet Nixon) érkezésére lehet számítani.

Linebacker

Kerettag: De’Vondre Campbell, Quay Walker, Isaiah McDuffie, Christian Young

UDFA: Eric Wilson, Kristian Welch

RFA: –

ERFA: –

Az új DC és vele a 3-4-es alapsémáról 4-3-asra való átállás erre a posztra gyakorolhatja a legnagyobb hatást. Eleve nem biztos, hogy Campbell még ősszel is a csapattal lesz, hiszen elég magas a cap hitje, és az elmúlt két évben nem is játszott olyan jól, mint 2021-ben, az All Pro-szezonjában. Walker ugyan biztos pont, és McDuffie is szépen fejlődött, csere viszont nincs, úgyhogy erre a posztra biztosan érkezik játékos – ha Campbell megy, akkor nem is egy.

Special team

Kerettag: Anders Carlson, Matt Orzech, Jack Podlesny

UDFA: –

RFA: –

ERFA: Daniel Whelan

Whelan elég jól puntolt ahhoz, hogy jövőre is visszatérjen. Orzech viszont nem volt annyira megbízható, mint amennyire az ő rutinjával lennie kellett volna: nem egyszer Whelannek kellett megmentenie a snapjeit, és nem kizárt, hogy Carlson néhány kihagyott rúgásához ez is hozzájárult, úgyhogy lehet, látunk másik longsnappert is az edzőtáborban. És akkor Carlson: róla ugye lehet tudni, hogy a ST coordinator Rich Bisaccia kérésére draftolták ők, így nem lenne meglepő, ha kapna még egy évet (vagy legalább pár hónapot) a bizonyításra. Ugyanakkor várható az is, hogy versenytársat is kap az edzőtáborra, de ez nem biztos, hogy a már leigazolt Jack Podlesny lesz, ugyanis nem véletlen, hogy ő egyik csapatnak se kellett végül az előző szezonban.

Tight end

Kerettag: Luke Musgrave, Tucker Kraft, Ben Sims, Henry Pearson, Joel Wilson

UDFA: Josiah Deguara, Tyler Davis

RFA: –

ERFA: –

Mind Musgrave, mind Kraft szép dolgokat mutatott újoncként, és mivel a TE-knek általában kell 2-3 év, hogy beérjenek, nem néz ki rosszul a poszt. Ugyanakkor egy blokkoló tight endre nagy szükség lenne, hacsak Pearson nem fejlődik esetleg eleget, hogy betöltse ezt a szerepet.

EDGE

Kerettag: Rashan Gary, Preston Smith, Lukas Van Ness, Kingsley Enagbare, Brenton Cox Jr., Keshawn Banks, Arron Mosby, Kenneth Odumegwu, Deslin Alexandre, Deandre Johnson

UDFA: –

RFA: –

ERFA: –

Ezzel elérkeztünk azokhoz a posztokhoz, ahol nem igazán komolyabb erősítésre van szükség, hanem inkább teljesítményjavulásra. Persze kérdés, hogy a passzsiettetőknek hogy megy majd az átállás a 4-3-as alapsémára, de azért bízhatunk abban, hogy egy jóval kevésbé konzervatív védőkoordinátorral gyakrabban lesz nyomás az ellenfél irányítóján, és a sackek száma is nőni fog, és talán Gary végre felér a legjobbak közé. Smith szerződésátalakítása azt jelenti, hogy egy évet még biztosan marad, utána veheti majd át a helyét Van Ness (ahogy Gary átvette Za’Darius Smith-ét). Az egyetlen kérdés, hogy a rotációban jól játszó Enagbare mikorra épül fel a sérüléséből, és hogy Coxban látnak-e annyit, hogy addig átvegye a szerepét. Ha nem, akkor ide érkezhet még egy játékos.

Védőfal

Kerettag: Kenny Clark, TJ Slaton, Devonte Wyatt, Colby Wooden, Karl Brooks, Jonathan Ford

UDFA: –

RFA: –

ERFA: –

Nem kell különösebben aggódni a védőfal miatt sem. A 4-3-as alapsémára való átállás miatt ráadásul itt két kezdővel kell számolni, Clark pedig a snapek nagy részén a pályán van, így kényelmesen lehet rotálni is. Wyatt passzjáték, Slaton futás ellen bevethető inkább, Brooks szép dolgokat mutatott újoncként, és Wooden fejlődésére is lehet számítani. Ugyanakkor nem kizárt, hogy érkezik valaki, akit hosszabb távon Clark utódjának szánnak az edzők.

Elkapó

Kerettag: Christian Watson, Romeo Doubs, Jayden Reed, Dontayvion Wicks, Bo Melton, Malik Heath, Samori Toure, Grant DuBose, Thyrick Pitts

UDFA: –

RFA: –

ERFA: –

Ami tavaly még a keret egyik legnagyobb gyengesége volt, az Brian Gutekunst draftjainak köszönhetően az egyik legnagyobb erősség lett. Ráadásul mindenki újoncszerződésen van még legalább két évig, ami még irigylésre méltóbbá teszi a helyzetet, főleg, ha folyamatosan fejlődni fognak. Az egyetlen kérdés, hogy Watson egészséges tud-e maradni. Egy rutinos WR igazolásán esetleg el lehetne gondolkodni, ha lenne rá pénz (spoiler: nincs), de az elkapósor miatt nem kell idegeskedni.

Irányító

Kerettag: Jordan Love, Sean Clifford, Alex McGough

UDFA: –

RFA: –

ERFA: –

Jordan Love-nak az év második felében mutatott játékára hosszú távon is lehet építkezni, ha tovább fejlődik, megint hosszú évekre megoldottnak tekinthető az irányítóposzt. Clifford backupnak megfelel, igazán kompetens csereirányítót eleve kevés csapat tud megfizetni. Ugyanakkor ne lepődjünk meg, ha esetleg a draft hátsó köreiben érkezik egy irányító, aki upgrade-et jelent hozzá képest. A gyakorlócsapatba érkezhet még egy harmadik QB, akár McGough, akár más.

Kommentek