8. hét – Beharangozó

Green Bay Packers – Arizona Cardinals

2021.10.29. 2:20, State Farm Stadium, Glendale, Arizona

A meccsről

A liga jelenlegi egyik legjobb csapata, az Arizona Cardinals otthonába látogat a csütörtök éjszakai rangadón a Green Bay Packers. A sérülések mellett a koronavírus miatt is lehet hiányzókra számítani, míg a hazaiaknál fontos játékosok épp most térhetnek vissza a csapathoz.

Packers előzmények

Az első heti, Saints elleni vereség óta már hatosra nyúlt a csapat győzelmi szériája, és az is fontos, hogy hol a támadósor, hol a védelem játszott jobban és hozta a sikereket. Eddig a sérülteket is sikerült többé-kevésbé pótolni, most viszont ketten is pozitív koronavírustesztet produkáltak: Joe Barry védőkoordinátor (helyette Jerry Gray, a defensive backek edzője hívja majd a játékokat – neki ebben már többéves tapasztalata van korábbról), valamint Davante Adams. Szerencsére mindkettőjükről lehet tudni, hogy beoltották őket, így nem kell hosszú időre nélkülözni őket – tüneteik, úgy tudni, nincsenek, így amint két egymást követő nap negatív lesz a tesztjük, visszatérhetnek a csapathoz. Adams azonban nem utazott el a csapattal, szinte kizárt a mostani játéka. Allen Lazard pedig biztosan nem játszhat: ő ugyanis nincs beoltva, így úgynevezett close contactként legalább 5 napra karanténba került.

Ha posztonként nézzük a csapat játékát, az irányítóknál Aaron Rodgersnél már senki nem kérdőjelezi meg, hogy mennyire veszi komolyan a szezont. Ez a csapat többi részére is jó hatással van, még akkor is, ha az ő, illetve az egész támadósor számai elmaradnak a tavalyitól (amikor a legtöbb pontot szerezte a csapat az egész ligában).

Kérdés persze, hogy Adamset és Lazardot hogy sikerül pótolni. Randall Cobb ugyanis egy-egy jó meccs után továbbra is hajlamos teljesen eltűnni, a szintén az ő helyén pályára küldhető Amari Rodgers pedig ugyan mutatott egy-két szép dolgot, de neki még tanulnia kell. Equanimeous St. Brown is villan egyet-egyet, de tőle azért 100 yardos meccsre ne nagyon számítsunk. Márpedig valakire közülük nagyobb szerep vár majd. Marquez Valdes-Scantling ugyan elvileg felépült, ha vasárnap lenne a meccs, biztosan játszana is, de mivel most gyakorlatilag csapatedzés nélkül kellene pályára lépnie, ezt nem biztos, hogy megkockáztatják, bár elutazott a csapattal. Malik Taylor viszont lekerült a Covid-listáról, tehát ő játszhat, és várhatóan Juwann Winfree-t is újra felhozzák a gyakorlócsapatból.

A tight endek is előkerülhetnek, közülük idén Marcedes Lewis játszik a legjobban: továbbra is kiemelkedően, már-már falemberekhez illő módon blokkol, és egyre több labda is megy felé. Robert Tonyan az elkapásokat nézve kezd feléledni, a blokkolása viszont finoman fogalmazva is kritikán aluli idén. Josiah Deguarának pedig továbbra is csak epizódszerep jut, bár állítólag egyre inkább be akarják vonni majd a támadójátékba.

A Washington ellen a futójáték háttérbe szorult a vendégek kiemelkedő védőfala miatt, de az utóbbi hetekben mind Aaron Jones, mind AJ Dillon teljesítménye hullámzó volt (mindketten veszítettek pl. fumble-t is). Ebben persze közrejátszik, hogy a támadófalon is látszik a sok sérülés hatása. Billy Turner például első gyengébb meccsén van túl idén (igaz, az egyik legkeményebb ellenféllel szemben), Royce Newman viszont folyamatosan gyengélkedik, de a Washington ellen sem Jon Runyan, sem Lucas Patrick nem nyújtotta élete játékát. Ugyan még így is a jobbak közé tartozik a fal a ligában, David Bakhtiari hamarosan várható visszatérésével sokat erősödhet az egység. Ha a héten ez még nem történik meg, akkor Elgton Jenkins maradhat a bal tackle, ha viszont igen, akkor valamelyik guard vélhetően kikerül a kezdőcsapatból.

A védelemben ki kell emelni, hogy végre előkerült a vörös zónás védekezés: míg a korábbi meccseken, ha az ellenfél eljutott a redzone-ba, abból TD lett, a múlt héten a Washingtonnak ez egyszer sem sikerült.

Emellett az elmúlt hetekben a védőfal javulása a legszembetűnőbb. Kenny Clark továbbra is kiemelkedő, futásoknál nem nagyon lehet elmozdítani a helyéről, passzjátéknál pedig rendszeresen nyomás alá helyezi az irányítókat, de mellette Dean Lowry is hetek óta remekül játszik – a védőfal jó teljesítménye pedig az egész defense-t húzza magával.

A passzsiettetőket is lehet dicsérni: a Washington ellen gyakorlatilag nem látszott, hogy karrierje során először Preston Smithnek is ki kellett hagynia egy meccset (az ő játéka most is kérdéses). Rashan Gary már tavaly is egyre jobb volt, idén pedig valódi elsőkörösként játszik, és már nem csak a nyomásgyakorlások, hanem a sackek is jönnek. A múlt héten érkezett Whitney Mercilus is jól mutatkozott be, limitált játékidő alatt is négy siettetést generált. Rájuk nem csak azért lesz szükség, hogy nyomás alatt tartsák Kyler Murray-t, hanem azért is, hogy ne hagyják rohangálni – megfelelően zárt szélekkel legalább oldalra nem tud majd kimozogni.

Ebben persze nagy lesz a linebackerek feladata is, akik közül a tavaly épp a Cardinalsban játszó De’Vondre Campbellt lassan nevezhetjük Brian Gutekunst egyik legjobb FA-igazolásának. Az ő játékolvasására és sebességére nagy szükség lesz Murray megállításához. A többiektől, például Jaylon Smithtől és Krys Barnestól viszont jobb játékra lesz szükség.

A CB-sor kifejezetten jól nézett ki a Washington ellen, Rasul Douglas például olyan teljesítményt nyújtott, amilyet Jaire Alexandertől szoktunk meg, ráadásul Alexander sérülése mintha Chandon Sullivanre is ébresztőként hatott volna, előtte pocsékul játszott, az elmúlt két meccsen viszont remekül. Az újonc Eric Stokes pedig bárkivel felveszi sebességben a versenyt. A safety-sor pedig továbbra is a csapat erőssége, az Adrian Amos-Darnell Savage párost a legtöbb csapat irigyelheti.

Cardinals előzmények

A Cardinals, ahogy korábban is írtuk, a liga egyik legjobb formában lévő csapata, Kliff Kingsbury vezetőedző és Vance Joseph defensive coordinator kiválóan összerakta a gárdát. Nem csak a 7-0-s mérleg impozáns: idén egy meccset, a 49ers ellenit leszámítva mindig legalább 30 pontot szereztek, miközben csak egyszer (a második héten a Vikings ellen) engedtek több mint 20-at.

A harmadéves irányító, a korábbi 1/1-es Kyler Murray 17 passzolt TD-nél jár már (5 INT mellett), és már most az MVP-esélyesek között emlegetik, nem véletlenül. Vele kapcsolatban azt az érdekességet lehet kiemelni, hogy hiába alacsony, vagyis hiába lát ki nehezen a támadófal mögül, jól olvassa a játékot, bármekkorát tud dobni, és lábbal is kifejezetten veszélyes – és ezzel a fegyverrel gyakran él is, három futott touchdownja is van már.

Az elkapósoruk pedig hasonlóan félelmetes: a legnagyobb név természetesen DeAndre Hopkins, a liga Adams melletti talán legjobb elkapója, aki idén is szerzett már 7 TD-t, pedig kisebb sérülések folyamatosan hátráltatják. Ő egészen hihetetlen elkapásokra is képes – a lenti kép például egy tavalyi sikeres Hail Mary (Hail Murray…) volt. Hopkins játéka egyébként kérdéses, nem edzett a héten, de ő vélhetően pályára lép majd. Mellette a veterán Larry Fitzgerald idén nem kapott új szerződést, de jött helyette A.J. Green, aki ugyan túl van már a zeniten, de a biztos kezére még mindig lehet számítani. A villámgyors Christian Kirk is ott van – ők mind a hárman 400 elkapott yard fölött járnak idén, és az újonc Rondale Moore-ra is nagyon kell figyelni, neki is több mint 300 van már.

Ráadásul előszeretettel vonják be a futókat is a passzjátékba, elsősorban Chase Edmondsot, aki a Steelerstől érkezett James Connerrel kiváló párost alkot, remekül kiegészítik egymást: Conner inkább a belső futásokban jó, Edmonds pedig robbanékony. Amikor pedig megsérült az első számú tight end, Maxx Williams, akkor gyorsan cseréltek az Eaglesben egyre kevesebb szerephez jutó Zach Ertzért, vagyis itt is komoly fegyver áll a rendelkezésükre.

Mindemellett a támadófaluk is rutinos: a vezér, a kiváló center Rodney Hudson ugyan sérültlistán van, de ez nem vetette őket jelentősen vissza: hét meccsen összesen hat sacket lehet a fal számlájára írni. Ebből a szempontból a másodéves jobboldali guard, Josh Jones számít gyengébb láncszemnek – ne lepődjünk meg, ha Kenny Clark sokszor vele szemben áll majd fel. Az is fontos lehet, hogy a Hudson helyén játszó center, Max Garcia játéka kérdéses, ha őt is pótolni kell, az nem biztos, hogy ugyanolyan színvonalon sikerül.

A védőfalból a fénykorán szintén túl lévő J.J. Wattra lenne érdemes elsősorban figyelni, csakhogy ő vállsérülés miatt nem játszhat, sőt, lehet, hogy egész évre kidőlt. Az amúgy nagyon erős egység így most elég foghíjas lesz: az egyik kezdő, Zach Allen ugyan most tér vissza Covid-listáról, a rotációs ember Corey Peters viszont még rajta maradt, ráadásul Rashard Lawrence játéka is kérdéses.

A hazai pass rushtól viszont bőven lehet tartani: Markus Golden hat sacknél jár már, és ott van Chandler Jones, a liga egyik legtermékenyebb passzsiettetője is – neki öt sackje van, és mindet az első meccsen, a Titans ellen szerezte, az utóbbi időt viszont ő is Covid-listán töltötte, most térhet vissza.

Elég masszív a linebacker-soruk is: Jordan Hicksnek van a legtöbb úgynevezett stopja a csapatban (olyan közbeavatkozás, ami negatív hatással van a támadásra). Mellette Isaiah Simmons a másik kezdő, akit a tavalyi draft előtt az egyik legtehetségesebb védőnek tartottak, és egy gyengébb év után úgy tűnik, idén neki is megtalálták a helyét. Bevethető még az idei elsőkörös újonc, Zaven Collins is, így tulajdonképp nem is olyan meglepő, hogy De’Vondre Campbellt elengedték a nyáron – amivel a Packers kifejezetten jól járt.

A secondary eléggé kicserélődött idénre, elment a legendás Patrick Peterson, így most tapasztalt, de nem feltétlenül elit játékosokra számítanak, akik közül azért a safety Budda Baker kiemelkedik. Mellette Byron Murphy cornerbackre is érdemes figyelni, idén ő már három interceptiont is szerzett.

Ami döntő lehet

  • Meg kell védeni Aaron Rodgerst. Ez minden meccsen fontos, de Adams várható hiánya miatt Rodgersnek vélhetően tovább kell tartania majd a labdát, időt kell neki biztosítani, hogy passzoljon – ami nem lesz egyszerű a remek hazai front7 ellen.
  • Emellett persze legalább egy elkapónak fel kell nőnie a feladathoz. Tavaly Lazard kiválóan játszott a Saints ellen, amikor Adams hiányzott, de most ő sem lesz. Így elsősorban Randall Cobbnak kellene megmutatnia, hogy nem véletlenül került vissza a csapathoz, de rajta kívül is elő kell lépnie valakinek. A TE-k elleni védekezés ráadásul kifejezett erőssége a Cardinalsnak, így rájuk vélhetően kevésbé lehet támaszkodni.
  • A futóktól is jó játékra lesz szükség, nemcsak futásoknál, hanem elkapásoknál is, hiszen vélhetően most a passzjátékokba is többször be lesznek vonva. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Cardinals futás ellen védelme egyáltalán nem rossz: ugyan meccsenkénti átlagban 115 yardot futnak ellenük, de futott TD-t például az egész szezonban egyetlenegyet engedtek, így Jonesnak és Dillonnak nem lesz könnyű dolga. Igaz, a sok hiányzó a Cardinals védőfalából valamennyire a segítségükre lehet.
  • Meg kell fékezni a Cardinals félelmetes elkapósorát, legfőképp DeAndre Hopkinst. Vagyis, a CB-ktől újra kiemelkedő játék kell. Kérdéses, hogy Kevin King játszik-e, és ha igen, mennyit látjuk a pályán, és persze az is, hogy melyik arcát mutatja: sérülése előtti utolsó meccsén nagyszerű volt, de az ő játékéban mindig benne van egy-két hatalmas hiba is.
  • De ha még az elkapókat sikerül is megállítani, külön kell figyelni arra, hogy Kyler Murray ne tudja megverni a csapatot a lábával: a villámgyors irányítót muszáj nyomás alatt, és muszáj a zsebben tartani. Arra is érdemes figyelni, hogy mivel mindig próbál menekülni a siettetés elől, ha nem sikerül, abból nem egyszer 12-15 yardos sack is jött már a szezonban, ami egy-egy drive-ot teljesen megállíthat. Sokpontos meccsen egy-két ilyen döntő is lehet.
  • Nem csak Murray-t, általában a Cardinals futójátékát le kell lassítani. A hazaiak az ötödik legjobbak a ligában ezen a téren, meccsenként majdnem 137 yardot futnak. Ezzel pedig könnyen hamar kifáraszthatják a védelmet.
  • Kérdés persze az is, hogy mennyire zavarja meg a védelmet Barry hiánya. Ahogy már említettük, Jerry Gray hívja a játékokat, de a DC feladatokat megosztják a linebackerek edzőjével, Kirk Olivadottival. Egy-egy ilyen hirtelen váltásnál mindig megvan a kockázata, hogy a kommunikáció nem lesz egyértelmű a playek között a játékosokkal.
  • Mint minden meccset, ezt is eldönthetik a turnoverek. Egyik irányító se dobálja összevissza az interceptionöket, de persze ez nem jelenti azt, hogy egy-egy labdát nem lehetne lehalászni. Labdát viszont fumble után is lehet szerezni, és a Washington ellen a Packers védelme többet is kierőszakolt (igaz, megszerezni nem tudta mindet) – ez most is jól jönne.
  • Figyelni kell az elrontott szerelésekre is: az eddigi hét meccsen a Cardinals védői 15-tel több ilyet vétettek, mint a Packers játékosai, márpedig ilyenekből könnyen alakulhat ki nagy játék.
  • És persze megint múlhat akár a rúgókon is. Crosby lába egyszer ismét megremegett a múlt héten (a blokkolás se volt jó, de a rúgás is alacsony lett), de Matt Prater is hajlamos hibázni – igaz, cserébe akár 60 yardon túlról is be tudja rúgni a labdát.

Érdekességek

  • Ez lesz az első főműsoridős alapszakaszmeccs a két csapat között.
  • Most negyedszer fordul elő, hogy a Packers és az ellenfele is hatmeccses győzelmi sorozat után érkezik a meccsre, utoljára ilyen 2015-ben, a Broncos ellen volt.
  • Pontosan három évvel ezelőtt a Packers ugyanúgy a nyugati partra utazott egy veretlen csapathoz a nyolcadik fordulóban, akkor a Los Angeles Rams otthonába.
  • A két csapat egymás elleni mérlege, a rájátszást is nézve: 16-16-4. Az elmúlt három meccset a Cardinals nyerte, az utolsót 2018 decemberében, a Lambeau Fielden – ezután rúgták ki Mike McCarthyt.
  • A csapat 2009 óta nem nyert a Cardinals otthonában, ugyanakkor az elmúlt hét csütörtök éjszakai meccséből ötöt megnyert.
  • A két edző, Matt LaFleur és Kliff Kingsbury még sosem játszott egymás ellen.
  • A Packers egyik igazgatójának, Jon-Eric Sullivannek apja, Jerry Sullivan a Cardinals edzői stábjának tagja.
  • J.J. Watt Wisconsinban született, az ottani egyetemre járt, és Packers-szurkolóként nőtt fel.
  • Watt és a Packers új passzsiettetője, Whitney Mercilus korábban évekig közösen tartották rettegésben a Houston Texans ellenfeleit.
  • A Cardinals csere-safetyje, Chris Banjo 2013 és 2016 között a Packers játékosa volt. De’Vondre Campbellt pedig már említettük, ő tavaly játszott Arizonában.
  • A Packers pass rusher-edzője, Mike Smith évekig dolgozott Kliff Kingsburyvel, amikor utóbbi a Texas Tech egyetem edzője volt.

A meccset a Fox és az Arena4 közvetíti, de a szokásos streameket is megtaláljátok majd a Discordon.

Go Pack Go!

Kommentek

One thought on “8. hét – Beharangozó

Comments are closed.