Szezonértékelő 3.: Az elkapók

A szezon végeztével itt az ideje értékelni, hogy hogyan teljesítettek az egyes csapatrészek és játékosok. Értékelősorozatunk harmadik részében az elkapókat tekintjük át.

Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a támadósorban az elkapók okozták a legnagyobb csalódást (jó, itt biztos valaki előhozza Jimmy Graham nevét, de a tavalyi szezon után tőle idén sem lehetett csodákra számítani). Még azzal együtt is, hogy Davante Adams idén is kiválóan játszott: hiába kezdte kicsit gyengébben a szezont, majd az Eagles elleni egyéni csúcsot jelentő 180 yardos meccse után hiába kellett heteket kihagynia sérülés miatt, az alapszakaszban így is összehozott 83 elkapásból 997 yardot és 5 TD-t, majd a playoffban még hozzátett 298 yardot (két meccsen!) és 2 TD-t.

Vagyis, idén is igazolta, hogy az NFL legjobb elkapói közé tartozik. Ezt mutatja az éves PFF-grade-je is: 88,0, ez az elkapók között a negyedik helyre volt elég a ligában, a csapaton belül pedig a támadók közül az övé volt a legmagasabb értékelés.

Adamsnek nem csak kiváló keze van, remekül használja ki sebességét, mozgékonyságát, és ráadásul még a route-okat is rendkívül pontosan futja meg. Ugyanakkor a sérülése mellett sem volt tökéletes a szezonja: összesen 9 elkapható labdát ejtett el.

A szezon egyik pozitív meglepetését is az elkapósorban kell keresni: Allen Lazard az ötödik héten került, sőt, robbant be a csapatba, és bent is ragadt. 38 elkapásból szerzett 513 yardot és 3 TD-t, és látszott, hogy Rodgers egyre jobban bízik benne. Ha tovább tud fejlődni, hosszabb távon is a csapatban maradhat, 3-4. számú elkapóként. PFF-grade-je 69,5-es lett.

Geronimo Allison viszont óriási csalódás volt idén, pedig most kellett volna megmutatnia, hogy nem volt véletlen, ahogy tavaly a sérülése előtt játszott, és slot elkapóként is jó teljesítményre képes, de a szezont mindössze 37 elkapásból szerzett 306 yarddal és 2 TD-vel zárta. Feltűnő volt lassúsága és az, hogy nehezen fordul, ráadásul sok volt az elejtett labdája (5), és a fumble-ökkel is voltak problémái. 54,4-es PFF-grade-del zárt. A szerződése lejár, idén nem mutatott olyat, ami miatt érdemes lenne megtartani.

Szintén csalódást okozott Marquez Valdes-Scantling. Ő a leggyorsabb az elkapók közül, és ezt a szezon elején néhányszor még igazolta is: 16 elkapása volt az első négy meccsen, a többin viszont összesen 11-et hozott össze. 460 yarddal és 2 TD-vel, 57,0-s PFF-grade-del zárta az idényt. A playoffban összesen mindössze hat snapet volt a pályán. Valószínűleg az idény közben összeszedett sérülése is közrejátszott abban, hogy drámaian romlott a teljesítménye, de úgy tűnt, hogy ezzel párhuzamosan az önbizalmát is elveszti. Ezen, valamint a route-futásainak pontosságán mindenképp javítania kell, csak így lesz esélye a keretben maradni.

Az előszezon-hős Jake Kumerow 13 elkapással és 242 yarddal, egy TD-vel, 62,7-es PFF-grade-del zárta az idényt. Néha mutatott szép játékokat, de hiányosságai miatt egyértelmű, hogy csak kiegészítő szerepre alkalmas. Mivel nagyon jól blokkol, akár még egy esélyt kaphat jövőre.

Darrius Shepherd négy meccsen lépett pályára, de az Eagles elleni borzasztó játéka után ki is került a keretből, és a gyakorlócsapatban fejezte be az évet. A szezon elején a visszahordó Trevor Davis is feltűnt egyszer-egyszer a támadósorban, de nem alkotott maradandót. Ryan Grantet ugyan leigazolta év közben a csapat, de pályára egyszer sem lépett, Equanimeous St. Brown pedig sérültlistán töltötte az egész évet.

Az ő visszatérése sokat számíthat jövőre, és Adams személyében egy igazi első számú elkapója van a csapatnak, aki bármelyik cornerback ellen képes kimagasló játékra, de az egyértelmű, hogy az egység erősítésre szorul. Ezt Brian Gutekunst is tudja, el is árulta, hogy a csere-határidő előtt körül is néztek a piacon, de nem találtak olyan játékost, aki ért volna annyit, amit a csapata kért érte. Az sem volt véletlen, hogy a csapat mindössze egy év után megköszönte az elkapókat edző Alvis Whitted munkáját, és szerződést bontott vele.

A szabadügynök-piac a potenciális második számú elkapókat tekintve nem az igazi, sztárokra pedig nincs pénz – még szerencse, hogy a drafton talán soha nem volt még ennyi kiváló elkapó, mint idén.

A sorozat korábbi részeit itt olvashatjátok.

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.