Szezonértékelő 4.: A tight endek

A szezon végeztével itt az ideje értékelni, hogy hogyan teljesítettek az egyes csapatrészek és játékosok. Értékelősorozatunk negyedik részében a tight endeket tekintjük át.

Az elkapókról azt írtuk, hogy ők okozták a legnagyobb csalódást – a támadósor leggyengébb posztja viszont így is a tight end-sor volt. Jimmy Grahamnek voltak ugyan felvillanásai idén, 45 elkapásból 555 yarddal és 3 TD-vel zárta a szezont, ráadásul talán egész karrierje során nem blokkolt olyan jól, mint idén (bár ez az ő esetében még így sem jelent gyenge közepesnél jobbat), mégis, ezek nagyon gyenge számok a liga legjobban fizetett tight endjétől. Lelassult, nem bír elszakadni a védőjétől: most már egyértelműen elhibázott döntésnek számít, hogy két éve ekkora szerződést kapott. 58,0-s PFF-grade-del fejezte be az idényt, meglepetés lenne, ha nem küldené el a csapat.

Marcedes Lewis viszont hozta azt, ami tőle elvárható: jól blokkol (Jones nagy futásai közül szinte az összesnél komoly szerepe volt), és amennyire kell, az elkapásokból is kiveszi a részét. 17 elkapásból 170 yarddal és egy TD-vel, 71,5-es PFF-grade-del zárta az évet, ráadásul a játékostársai is kifejezetten kedvelik. Lejárt a szerződése, de jelezte, hogy legalább egy évet még szeretne játszani, és szívesen maradna Green Bayben.

Robert Tonyantól többet vártak a szakértők, de sérülések miatt öt meccset ki kellett hagynia, és sokáig nem volt teljes értékű játékos. Végül 10 elkapásból 100 yarddal és egy TD-vel zárta az évet. Blokkolásban ugyan fejlődött, de ezen a területen még így is csak jóindulattal nevezhető közepesnek a teljesítménye. 55,2-es PFF-grade-je is mutatja, hogy jövőre komoly előrelépés kell tőle, különben hamar kikerül a ligából.

Szintén egy sérülés miatt kellett az újonc Jace Sternbergernek kihagynia a szezon felét. Utána viszont annak ellenére mutatta jeleit a tehetségének, hogy mindössze három elkapása és egy TD-je volt. Blokkolásban viszont egy szezon alatt is sokat fejlődött – saját elmondása szerint ebben Lewis segített neki sokat a sérülése alatt. 60,1-es PFF grade-del zárt, van rá esély, hogy ő lesz 2020 egyik kellemes meglepetése.

Néhány snap erejéig Evan Baylis is a pályára került, de ő a szezon nagy részét a gyakorlócsapatban töltötte.

Összességében a tight end poszt mindenképp erősítésre szorulna, a kérdés csak az, hogy ezt hogyan sikerül megoldani. Draftról érkező újonc TE-eknek szinte mindig kell egy-két év, hogy felvegyék a liga ritmusát, így maradna egy szabadügynök igazolása – egy Austin Hooper vagy Hunter Henry szerződtetéséhez viszont a pénz hiányzik. Abban lehet esetleg bízni, hogy egy olyan játékos érkezik, aki eddig nem igazán robbant be, ezért olcsó lesz, itt viszont megmutatja, mire képes (ld. korábban Jared Cook példáját).

A sorozat korábbi részeit itt olvashatjátok.

Kommentek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.