Beharangozó 16. hét

Tennessee Titans @ Green Bay Packers

2020.12.28. 2:20. Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin

Veszélyes ellenfél érkezik ma a Szentélybe az utolsó előtti alapszakasz fordulóban, ráadásul nekik sokkal nagyobb jelentőséggel bír ez a találkozó mint nekünk. A Titans nagy versenyben van még a Colts csapatával az AFC Északi csoportjának első helyéért, ami a biztos play off-ba jutást jelentené a Nashville-i székhelyű gárdának. Tehát ennek fényében a Titánok biztosan nem feltett kézzel mennek majd ki a Lambeau gyepére. Lássuk mire számíthatunk.

A mérkőzés

A két csapat elég ritkán fut össze az alapszakaszban (rájátszásban pedig még sosem, mivel Titans vs Packers Super Bowl még sosem volt), ez lesz mindössze a tizenharmadik alkalom, hogy összemérik tudásukat, ráadásul ebből a 12 meccsből az első öt még a Titans jogelődje, a Houston Oilers ellen zajlott. Az örökmérleget viszont kisebb meglepetésre a Titánok vezetik a Packers-szel szemben 7 győzelemmel, az 5 vereséggel mellett. Mivel ez a Titans már a tavaly előtti szezon óta jócskán megerősödött, így meghatározó csapattá lépet elő az AFC-ben, (illetve a ligában is) így biztosak lehetünk benne, hogy remek mérkőzésnek nézünk elébe, még akkor is, ha számunkra jelen pillanatban ennek a találkozónak nincs olyan nagy tétje, mivel egy esetleges vereségnél is még elérhetjük az NFC első kiemelési pozícióját ha a Medvéket legyőzzük a jövő héten. Persze azért ettől függetlenül sokkal nyugodtabbak lehetnénk, ha már most bebiztosíthatnánk a helyünket az NFC élén.

Packers előzmények

Egy kissé nyögvenyelős hazai meccsen verte a Packers a legutóbbi fordulóban a nem éppen csúcs szezont futó Panthers csapatát. Sajnos az offense-ben ismét visszatért a mumus, a második félidei “támadó kóma”, ami azért aggasztó, mert a most érkező vendég csapat bizony jóval magasabb játék szintet -színvonalat képvisel minden téren mint a Carolina. Csak remélni tudjuk, hogy Matt LaFleur és a stáb ki tud találni valamit a támadó sor második félidős “leolvadása” ellen. Az offense szerencsére most létszámban majdnem teljesen rendben van, csak (TE) Jace Sternberger (agyrázkódás) és (RB) Jamaal Williams fog elvileg hiányozni(az ő játéka jelen pillanatban kétséges státuszban van) a támadó alakulatból, mindenki más harcra kész. Williams helyét az újonc AJ Dillon veheti át erre a mérkőzésre. Még érkezhet az offense falba plusszként az IR-ról frissen levett (C) Corey Linsley aki valljuk be nagyon jól jönne most.

A védelem oldalán ugyancsak mindenki bevethető, amire nagy a szükség, ugyanis a futó szörny (RB) Derrick Henry féken tartása mellett a másik nagy gond, hogy (QB) Ryan Tannehill bizony a passzjátékokat se hanyagolja, ráadásul nem csak nagyot tud dobni, hanem pontosan is! Emiatt a deffensive back brigádunk se néz könnyű este elé. Jaire Alexander és Kevin King minden bizonnyal sok tennivalót kap ma éjjel. Szerencsére olyan remek formában lévő safety páros segíthet be nekik mint Adrian Amos és Darnell Savage illetve esetenként (NB) Chandon Sullivan. A legaggasztóbb dolog a speciális egység lesz megint, már most görcsbe rándul a gyomrunk ha csak rá gondolunk. Bár a mostani ellenfelünk special team-je összességében nem éppen liga elit (jelenleg az utolsó előtti helyre rangsorolják őket), ám visszahordásokban elég jók, ráadásul a mi ilyen jellegű egységünk sajnos mostanában bármelyik visszahordóból képes a maximumot kihozni. Pontrúgásoknál vagyunk/lehetünk előnyben, mivel a vendégek ebben meglehetősen harmatosak, az idei szezonban csupán 69,2 %-os hatékonysággal értékesítik a mezőnygól lehetőségeiket. Nálunk (K) Mason Crosby még hibátlan (mellette most egyedül csak a Seahawks kicker-e, Jason Myers büszkélkedhet ezzel)

A vendégek támadó fala bár rutinos, de messze nem liga elit. Ezt igazolja az eddig engedett 21 sack is. A passrush egységünknek most lehetősége nyílik bizonyítani, főleg az éledező Preston Smith és az újonc Rashan Gary jó játékára számítunk Za’Darius Smith és Dean Lowry mellett. Belül a Christian Kirksey- Kamal Martin páros “összeérni” látszik, rotációban Krys Barnes-szal egészen biztató játékot mutatnak az utóbbi időben. Aztán, hogy Henry ellen mire lesznek képesek, az majd kiderül…

Titans előzmények

A Tennessee csapata a 12. heti Browns elleni kellemetlen vereség után, két meccses győzelmi sorozatban van, igaz két sereghajtó csapatot vert meg az utóbbi fordulókban (Jaguars és Lions), ám mindkettőt magabiztosan. Sajnos az jól látszik, hogy a támadó gépezetük bár hatékonyan tudja használni a hatalmas termetű Derrick Henry-t a futójátékoknál, ám szükség esetén nélküle is kiválóan tud előre haladni passzjátékokkal a Tannehill vezérelte gépezet. Az elkapó soruk nem teljes, a remek slot reciever Adam Humphries IR-re kerülésével a rövidpasszos játékaik zömében áttevődtek a TE-kre (elsősorban Jonnu Smith szerepe nőtt meg, illetve mellett Anthony Firsker se elhanyagolandó tényező), de a kiváló formában lévő (WR) Corey Davis mellett az ugyancsak remek szezont futó (WR) AJ Brown nagy erősség lesz számukra.

Megemlítendő még a WR corp-jukban Cameron Batson, aki mindamellett, hogy a három elkapós felállásoknál szinte mindig pályán van, a visszahordásokért is elsődlegesen ő a felelős a speciális egységükben. A viszonylag jó szezonkezdése után egyre kevesebb szerepet kapó negyedik számú elkapójuk Kalif Raymond lekerült a Covid IR-ről, ám a őt várhatóan nem sokat láthatjuk majd a rácsos gyepen (max visszahordásoknál kerülhet ő is játékba). A Titans QB-t egy rutinos, összeszokott támadó fal védi, a (RT) Dennis Kelly, (LT) David Quessenberry, (LG) Rodger Saffold, (RG) Jamil Douglas kvartett viszonylag hatékonyan tudja védeni a vendégek karmesterét, ugyanakkor az a tény, hogy az idei alapszakaszban eddig már huszonegyszer (21) tudták sack-elni Tannehill-t azt igazolja, nem sebezhetetlen ez az O line. A védelmük első vonalában (DE) Jack Crawford, (NT) DaQuan Jones és (DT) Jeffery Simmons tartja a frontot, ők is nagy (NFL) tapasztalattal bíró védők. A három legnagyobb hiányzójuk (DE) Derick Roberson, (DE) Jadeveon Clowney és (LB) Jayon Brown akik közül utóbbi kettő IR-re került. A passrush-ért elsősorban (DE) Harold Landry III és a (OLB) Daren Bates szerepét egyre inkább átvevő (I/OLB) Nick Dzubnar a felelős a front seven-ükben. Második vonalban a (ILB) Rashaan Evans- (ILB) David Long Jr. páros ügyel a belső futásokra, illetve a screen passzokra. Evans félelmetesen jó szezont fut, egyértelműen ő a tackle machine a csapatukban.

A secondary viszont liga szinten is elég jónak mondható, a Kevin Byard és a (rejtélyes) sérülésnek feltüntetett státuszból visszatérő Kenny Vaccaro safety páros mellett olyan kiváló cornerek sorakoznak fel mint az egykori Patriots Super Bowl-t nyerő Malcolm Butler , Desmond King (ő sokszor van fenn nickelback pozícióban is) és Adoree’ Jackson. Nem lesz egyszerű ilyen DB sor ellen sikeresen passzolni. A speciális egységük gyenge pontja egyértelműen a kicker-ük, a szebb napokat (és jobb formát is) látott veterán Stephen Gostkowski, aki az idei szezonban 26 mezőnygól kísérletből csak 18-at tudott értékesíteni. A punt-oknál Brett Kern rugdalja a disznóbőrt, rúgott már idén 66 yard-osat is, az átlaga 46,1 yard, tehát kijelenthető, hogy ő se egy rutintalan játékos a posztján. Visszahordásoknál érdekes szituációk lehetnek, ugyanis a szezon elején kiválóan kezdő Kalif Raymond a hetedik-nyolcadik hétig remekül helyt állt ezen a poszton, aztán érdekes módon egyre többször vette át a helyét (WR) Cameron Batson és Desmond King a visszahordásoknál. Kalif most tért vissza Covid IR-ről, reméljük nem azzal ünnepel majd, hogy ellenünk visszahord párszáz yardot…

Ami döntő lehet

  • A védelmünkben a legnagyobb hangsúly egyértelműen azon lesz, hogy miként tudjuk majd megállítani Derrick Henry futás kísérleteit. A Kirksey- Martin-Barnes trio határozottan a fejlődés jeleit mutatja az utóbbi meccseken, ám egy Henry féle szörnyeteg ellen még mindig nagyon kevésnek tűnik ezen egységünk hatékonysága. Kenny Clark ereje, agilitása és szemfülessége lehet az egyetlen reménysugár…
  • Az offense-nek végig “élesnek” kell maradnia, a Titans ellen nem fog beleférni semmilyen rövidzárlat, vagy leolvadás. Pontokat kell csinálni folyamatosan, csak így nyerhetünk.
  • Mason Crosby pontossága hatványozottan felértékelődhet, mivel egy pontgazdag adok-kapok meccsre számítunk, ahol a végén nüanszok dönthetnek majd (pl. egy utolsó másodpercekben belőtt mezőnygól)
  • A védelemben nem csak a futás elleni védekezés lesz fontos (bár kétség kívül az lesz a legfontosabb), Tannehill rakétáira is nagyon ügyelni kell majd, ugyanis a Corey Davis féle speedy elkapók nagyon könnyen kellemetlen meglepetés(ek)ben részesíthetik a védőinket.
  • Nem szabad túl sok kockázatot vállalnunk az esetleges sérülések miatt. Mivel ez a meccs számunkra jelen pillanatban nem bír akkora jelentőséggel, nem érdemes feleslegesen veszélyes játékokat, szereléseket megkockáztatni a mérkőzés közben. Most nem érdemes fejjel a falnak menni.
  • A speciális egységünknek össze kell kapnia magát, az ellenfél visszahordásainál nagyon észnél kell lenniük.
  • Ki kell használni a vendégek gyenge pontjait, hiányosságait. Gondolunk itt pl. a viszonylag gyenge passrush-ukra, az áttörhető Offense falukra és a rossz formában lévő kicker-ükre is (távolabbi field goal kísérletekre kényszeríteni őket)
  • Nagy kérdés, hogy Aaron Rodgers idén mennyire “hajt” az idei MVP címre, ugyanis ez a plusz motiváció jól jöhet(ne) most a csapatnak, persze ez csak feltételezés a részünkről 🙂
  • Terrorban kell tartani Tannehillt! A Titans O line áttörhető, ebből adódik, hogy az edge és passrush-ereink jó eséllyel pályázhatnak Ryan közlegény skalpjára.

Érdekességek

  • A legutóbbi öt egymás elleni meccsből négyet a Titans nyert.
  • A legutóbbi egymás elleni meccsen a Lambeau Field-en (2012) a Packers 55-7 arányban nyert a Titans ellen.
  • Tizenharmadik alkalommal mérkőzik meg egymással a két csapat, az eddigi mérleg 7-5 a Titans javára.
  • A Lambeau Field-en a Packers AFC csapatok ellen a legutóbbi 19 meccséből 16-ot megnyert.
  • A Packers tizenegyedik (11) alkalommal nyerte meg az NFC Északi csoportját az NFL fennállása óta. (illetve amióta ez az NFC North csoport összetétele)
  • A Packers csapata történelme során most harmincnegyedik alkalommal jutott a rájátszásba.
  • A két csapat eddigi örökmérlege a Lambeau Field-en: 2 Packers győzelem, 4 Titans győzelem.
  • Matt LaFleur a Packers vezetőedzője nagyon jól ismeri Mike Vrabel-t a Tennessee head coach-t, ugyanis LaFleur 2018-ban a Titans offensive koordinatoraként dolgozott Vrabel “keze alatt”.

A meccs hétfő hajnali 2:20 perckor kezdődik, a mérkőzés alatt élő chat és stream megosztás a szokásos discord szerverünkön lesz elérhető!

Kommentek