1. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ New Orleans Saints

2021.09.12. 22:25 , Tiaa (Ever)Bank Field, Jacksonville, Florida

Elérkezett a várva várt szezon kezdet, nekifeszülnek egymásnak a csapatok a profi ligában, a Packers rögtön egy kemény ellenféllel csap össze, (félig) idegenben. A New Orleans Saints gárdája tavaly meghatározó csapata volt az NFC-nek, mitöbb az egész ligának. Idén azonban egy szinte teljesen kicserélődött Saints vág neki az alapszakasznak Drew Brees nélkül. Lássuk mire számíthatunk ellenük vasárnap éjjel.

A mérkőzés

A Szentek otthonában, Louisiana államban bizony az időjárás számottevő tényező, a hurrikánok előszeretettel vonulgatnak át a déli államon, mint ahogy történt ez most nemrég is az Ida jóvoltából, így a Fekete-Arany gárda kénytelen volt egy csendesebb vidéken körülnézni hazai pályát keresvén. A választás végül a két állammal keletebbre fekvő floridai Jacksonville-re esett, az ottani TIAA (Ever)Bank Field-re. Igaz, a 67814 fő befogadóképességű Jaguár stadion közel kétezer férőhellyel karcsúbb mint a Superdome New Orleansben, azonban jelen pillanatban szinte minden egyéb szempontból megfelelőbb helyszín a mérkőzés lebonyolítására. (És még medence is van benne 😛 )

Keresd a kakukktojást a képen! 🙂

A két csapat 1968 óta játszik egymás ellen, és már a legelső derbit a Sajtfej brigád nyerte, az örök mérleg is a Packers felé billen (17-9-0). S bár mindkét csapat az NFC-ben található, ennek ellenére elég ritkán futnak össze az alapszakaszban (kb. 2-3 évente). A két együttes utoljára 2020.09.27-én találkozott alapszakasz-mérkőzésen New Orleansben, ahol a Packers 37-30 arányban tudott győzni.

Packers előzmények

Nem volt unalmas a holtszezon a kisvárosi csapat háza táján, a viszonylag nagy játékosforgalom (mentek-jöttek) mellett Aaron Rodgers clickbait-hype vonata is meglódult, amin aztán (szerencsére) az utolsó percekben berántották a vészféket. Az tény, hogy nagy gondok lehettek volna, ha Arod valóban elhagyta volna a csapatot, mivel nem igazán látszott igazi “B” terv a csapatvezetés részéről, bármennyire is ott volt a levegőben (Love is in the air). Persze így se oldódott meg hosszú távon a QB kérdés, hisz Rodgers elérte, a 2022-2023-as szezon végén szabadon távozhat a Packers csapatától (ha akar).

A helyét lassan átvenni hivatott Jordan Love az idei előszezon során ismét bontogatta “szárnyait”, láthattunk tőle egy-két szép megmozdulást, de bizony messze nincs még egy átlag NFL irányító szintjén. Reméljük ebben a szezonban még nem sok szerep jut majd az ifjú 10-esnek. Az idei draft kifejezetten jónak volt mondható (az előző évihez képest mindenképpen), végre a támadó oldal (főleg az O-line) se volt elhanyagolva annyira a húzásoknál. Jött két OL (Royce Newman, Cole van Lanen), egy center (Josh Myers), egy remek slot WR (Amari Rodgers) és még egy ígéretes futó (Kylin Hill) az utolsó körben. Ráadásul még Randall Cobb “hazatérésének” is örülhetünk. Kissé meglepő módon a védő oldalon se sikerült rosszul a “lyukak tömködése”, a draftról érkezett első körös (CB) Eric Stokes és az ötödikben kihúzott védőfalember T.J. Slaton mellett a nagy hiányposztra érkező belső linebacker Isaiah McDuffie képességeit is árgus szemekkel vizslatjuk. Az előszezon folyamán McDuffie csak a Jets ellen lépett pályára, de egyből mutatott megsüvegelendő dolgokat.

A preseason három veresége azért némi aggodalomra adhat okot, hiszen a másod-harmad-negyed vonal gyengeségét és ezzel a depth chart vékonyságát igazolja. Ennek fényében (vagy inkább árnyékában) serényen morzsolgathatjuk idén is a rózsafüzéreinket, hogy az örök mumus, vagyis a sérülések, elkerüljék az első vonal játékosait. Támadó oldalon talán a legnagyobb kieső (WR) Devin Funchess nevét érdemes megemlíteni, aki a tavalyi szezon után az ideit ismét kénytelen (lenne) kihagyni (tavaly Covid miatt ülte ki, idén végül sérülés miatt került ki a keretből), ezért a csapat elküldte. Ettől függetlenül az elkapó sor reménykeltő, Davante Adams megkérdőjelezhetetlen első számú WR besorolása mögött, azonban korántsem teljesen egyértelmű Marquez Valdes-Scantling második számú pozícója, Allen Lazard és a visszatérő veterán Randall Cobb mellett még bizony Malik Taylor, vagy akár az újonc Amarai Rodgers is “Boom”-olhat egy jó szezonkezdéssel, itt még talán Equanimeous St. Brown kiesése volt a legnagyobb meglepetés, aki már csak a gyakorló csapatban kapott helyet. A futóknál Jamaal Williams távozása szerencsére nem hagy túl nagy űrt maga után, mert Aaron Jones mögött/mellett a második profi évébe lépett AJ Dillon felnőni látszik a feladataihoz. A tight end egység négy játékosából Robert Tonyan és Marcedes Lewis biztos pontoknak számítanak, Jace Sternberger még nem játszhat, mert az eltiltását tölti, rotációban, vagy vész esetén illetve speciális play-eknél Dominique Dafney illetve a félig-meddig fullback posztra is “kiképzett” Josiah Deguara áll még rendelkezésre jelenleg az aktív keretben. A támadó fal felállása a tavalyihoz képest meglehetősen új lesz, köszönhetően főként David Bakhtiari távolmaradásának. Bakhtiari helyére Elgton Jenkins húzódik ki bal oldalra, Lucas Patrick lesz a bal guard, az újonc Josh Myers a center, míg egy másik újonc, Royce Newman szerepel jobb guard-ként, Billy Turner pedig a jobb tackle szerepet tölti be. Hogy aztán ez a felállás mennyire lesz képes megvédeni Rodgerst, illetve utat biztosítani a futó játékokhoz, az bizony még erősen kérdéses.

A védelem felállásánal a legszembetűnőbb változásnak (az új Defense koordinátor érkezésével) a séma váltás tűnik. Nagyon úgy fest a dolog, hogy Joe Barry az egykori kiváló Packers védelmi guru, Dom Capers sablonját (vagy valami nagyon hasonlót) akarja ismét alkalmazni, vagyis visszaáll a 3-4-es(szerű) alakzatra, ahol középen Kenny Clark nose tackle mellett (DE) Dean Lowry és (DE) Keke Kingsley áll majd fel, a széleken OLB pozícióban Preston Smith és Za’Darius Smith ténykedik, míg a D line mögött a két középső linebacker biztosít Krys Barnes, illetve a nemrég igazolt rutinos veterán De’Vondre Campbell személyében. Ez a formáció jól működött anno Bj Raji szintű NT-lel és Aj Hawk kaliberű ILB-vel, nagy kérdés azonban, hogy ezt a nívót képes lesz-e hozni Clark, Barnes és/vagy Campbell. Persze az sem kizárt, hogy végül egy eltérő hibrid felállás lesz a vége a dolognak, amiben ismét szerepet kaphatnak a nickel és dime defensieve back-ek is. Ebben a csapategységben a nagy meglepetés (LB) Kamal Martin elküldése volt, ő “beérni” látszott a tavalyi szezon végére, most azonban a csapatvezetés megvált tőle. A defensive back gárda stabilnak mondható, a kezdő safety-k (Adrian Amos és Darnell Savage)mögül egyedül Will Redmond esett ki, ő sérülés miatt IR-re került, a helyét Vernon Scott, vagy Henry Black veheti át a második vonalban. Corner poszton Jaire Alexander helye nem kérdéses, ugyanakkor Kevin King óriási bizonyítási kényszerbe került, ha meg akarja tartani a kezdő CB pozícióját az idény folyamán. Akik a helyére pályázhatnak: az újonc Eric Stokes, esetleg a trade útján nemrég a csapathoz került veterán Isaac Yiadom, vagy akár a másik újonc Shemar Jean-Charles.

A speciális egységben a legnagyobb változás az edző és a punter személye, JK Scott-tól búcsút vett a csapat, a helyére a rutinos ex Bills rúgó Corey Bojorquez érkezett. Természetesen itt a hangsúly nem főként a kickereken lesz, hanem azon, hogy a holtszezon elején kinevezett Maurice Draytonnak mennyire sikerül(t) gatyába ráznia ezt a tavaly igencsak gyászosan szereplő csapat egységet.

Saints előzmények

Kétségtelenül a legnagyobb érvágás a New Orleans csapatánál Drew Brees nyugdíjba vonulása volt a holtidényben, bár elvileg kész tervvel rendelkeztek a pótlására Jameis Winston, illetve Taysom Hill versenyeztetésével. Kissé meglepő módon azonban hamar rövidre zárták ezt a nyitott kérdést, amikor már két héttel a nyitó forduló előtt bejelentették, Winston lesz a kezdő QB a Packers ellen. Az irányító kérdés mellett további jelentős problémákkal kellett még megküzdenie a Louisiana-i csapatnak, kezdve az anyagi dolgokkal (iszonyatosan túlköltekeztek tavaly, amit megfejelt a Covid járvány okozta ligaszintű pénzkiesés a fizetési sapkából), ami által a játékosállományuk gerincének megtartása is hatalmas problémává nőtte ki magát. Nem beszélve a sztárelkapójuk, Michael Thomas (PUP) bokaműtét mizériájáról aminek eredményeképpen a szezon első felében nélkülözni lesznek kénytelenek a kiváló Wr-t, ráadásul a helyén csak olyan játékosok bevethetők, mint a jóval szerényebb képességű Marquez Callaway, illetve (időközben) Tre’Quan Smith IR-re kerülésével Deonte Harris, Lil’Jordan Humphrey vagy esetleg a két levitézlett veterán Ty Montgomery és Chris Hogan jöhet még szóba. Ezt figyelembe véve nem lepődnénk meg, ha meglehetősen felértékelődne a szezonnyitó meccsen (RB) Alvin Kamara szerepe, aki amellett, hogy kiváló futó, így jelenleg már messze a legjobb skill pozíciós játékosává is vált a csapatnak.

A drafton az első három pick-jük a védelmüket hivatott erősíteni, (DE) Payton Turner, (LB) Pete Werner és a sokoldalú (CB) Paulson Adebo elég jó választásoknak tűnnek. A negyedik körtől koncentráltak a támadó szekciójukra, biztonsági(?) QB (Ian Book) pick után Landon Young offensive tackle-t húzták ki, illetve egy elkapóra is áldoztak egy cetlit az utolsó körben, ám (WR) Kawaan Baker végül csak a gyakorló egységben kapott helyet a végső keretszűkítésük után. Az offense-en nagyon látszik a vérszegénység, annak ellenére, hogy a támadó fal a Terron Armstead, Andrus Peat, Ryan Ramczyk, Erik McCoy kvartettel rutinos összeszokott brigádnak számít. Kamara mögött a futók nem túl acélosak, Latavius Murrayt nem tudták megtartani, Dwayne Washington és Tony Jones Jr. viszont messze nem képes Alvin Kamara agilitását és robbanékonyságát abszolválni. Jared Cook és Josh Hill távozásával a TE egységük ütőképessége is jelentősen meggyengült, a helyüket átvevő Adam Trautman és az ex Seahawk “vándormadár” Nick Vannett kvalitása még igencsak nagy kérdőjeleket von maga után. Igaz, itt továbbra is bent maradt a képben Taysom Hill tight end opciója, ami viszont nem elhanyagolandó tényező.

Védő oldalon jelentős változások mentek végbe, a védőfal “lelkét”, Sheldon Rankinst se tudták megtartani, a helyét Malcolm Roach, illetve a számunkra nem ismeretlen egykori hatodik körös Packers draft pick Christian Ringo tölti majd be. Ringo mellett egy másik ex Packer DT is feltűnt a Saint védőfalában, a néhai harmadik körös Montravius Adams. A fal szélein nincs változás, a két rutinos veterán DE Cameron Jordan és Marcus Davenport teljesít szolgálatot továbbra is. A linebackereknél megint csak nagy cserélődés ment végbe, a tavalyi LB egységükből csak Demario Davis maradt meg középen, melléjük Kaden Ellis érkezett az erős oldalra (Strong side) , míg WLB pozícióba Kwon ALexander lett áthelyezve. Jelenleg meglehetősen rövid a kispad náluk LB poszton, ugyanis a felsoroltak mögött csupán az újonc Pete Werner, Zack Baun illetve Andrew Dowell bevethető még szükség esetén, vagy rotációban.

A deffensive back részlegük elég szépen lecserélődött, igaz a tavalyi egységükből a két kezdő safety Marcus Williams és Malcolm Jenkins, a cornerek közül pedig Marshon Lattimore maradt a (kezdő) helyén. Viszont Janoris Jenkins, Dj Swearinger és Patrick Robinson (aki visszavonult) elhagyta a csapatot, a hiányuk pótlására csak az Atlanta színeiben szebb napokat megélt 31 éves Desmond Trufant és az idei draft harmadik körében kihúzott újonc Paulson Adebo érkezett. Trufant egyértelműen az első számú CB pozíciót tölti majd be Lattimore mellett a másik szélén a pályának, ami azonban meglepő, hogy jelenleg a depth chart-on nincs feltüntetve Desmond mögött backup player, a gyakorló csapatukból pedig egyedül az ugyancsak a Packerstől (közvetve) “kukázott” Ka’dar Hollmant tudnák vész esetén felhozni. A speciális egységük se tudta elkerülni a bajt, a kiváló placekickerük Wil Lutz IR-re került, a helyére sebtében a 26 éves Aldrick Rosast igazolták le. Rosas a jobb éveit a Giants csapatában (2017-2019) produkálta, utána a Jaguarsban már beugróként nem igazán tudott kiemelkedőt alkotni. Ez a Saints bizony a tavalyihoz képest jelentősen “megtépázott”, ennek ellenére nehéz megjósolni mekkora és milyen játékerőt tud majd képviselni az idei szezon folyamán. Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a vezető edző Sean Payton rafináltságát és játék intelligenciáját, amellyel még mindig gyakran képes meglepni az aktuális ellenfeleit, még akár a gyengébb kerete ellenére is.

Ami döntő lehet

  • Két újonccal a támadó falunkban jogosan és vészjóslóan merül fel a kérdés, hogy mennyire tudják majd megvédeni Aaron Rodgerst, illetve mennyire lesznek képesek időt nyerni karmesterünknek a játékok kivitelezésére. Cameron Jordan és Marcus Davenport sajnos okozhat kellemetlen meglepetéseket a csekély rutinnal rendelkező rookie OL-jeinknek.
  • Matt LaFleur saját bevallása szerint a futó játékokra fogja a Packers fektetni a hangsúlyt a jövőben a támadó játékoknál, ebből adódóan felvetődik a kérdés, hogy az új felállású támadó falunkon tudunk-e majd megfelelő folyosókat nyitni a futóinknak. Szerencsére a Saints mostani védőfala nem túl összeszokott, így nem lehetetlen a feladat.
  • Az esetleges új/régi védelmi sémánk hatékonysága eléggé rizikósnak tűnik első ránézésre, ugyanakkor ez ellen a Saints offense ellen pont jó tesztnek ígérkezik a kipróbálása. Kamara féken tartása viszont mindenképpen alapvető feladat lesz.
  • Aaron Rodgers játéka (és játék kedve) meghatározó lesz (mint mindig), remélhetőleg nem maradt benne tüske a felkészülési időszak folyamán történt huzavona miatt.
  • Nagyon kíváncsian várjuk a special team szereplését, csak remélni tudjuk, hogy Maurice Drayton tud valami előrelépést felmutatni ebben a csapategységben. Visszahordásokban és visszahordások levédekezésében is jóval hatékonyabbaknak kell lennünk.
  • Terrorban kell tartani Winstont. Jameis köztudottan képes több interceptiont dobni, ennek kulcsa a hatékony passrush. Za’Darius Smith és Preston Smith meccsnyerő emberré léphet elő, ha eléggé hatékony játékot tudnak majd mutatni. Ezt még tetézi a felettébb meggyengült Saints elkapó sor, akiktől jó eséllyel lehet labdát elcsenni.
  • A nem túl acélos DB sorukat nem lehetetlen jó passzokkal “megfirkálni”. De ehhez az elkapóink profi mentalitása és hozzáállása elengedhetetlen. Gondolunk itt például Marquez Valdes-Scantling bizonytalankodásaira, amik eztán már nem megengedhetők.
  • Mason Crosby lába nemegyszer rúgott már meccsnyerő pontokat, remélhetőleg a 37 éves klasszis rúgónk idén se okoz majd csalódást ha éles helyzetbe kerül (meg amúgy se)
  • Tavaly komoly probléma volt az elrontott szerelések tömkelege, nagyon bízunk benne, hogy idén ez a probléma már nem fogja tovább keseríteni az életünket.
  • A másik nagy tavalyi mumus a második félidei offense “leolvadás” volt, amikor sokszor képtelen volt a támadó sor pontokat szerezni a második nagy játékrészben. Amennyiben egy adok-kapok alakulna ki a mostani meccs elején, akkor ez felettébb kínos lenne ha újra beütne.

Érdekességek

  • Idegenben ( a Saints otthonában ) a két csapat eddigi örökmérlege 7-6 a Saints javára.
  • Sean Payton Saints vezetőedző eddigi örökmérlege a Packers ellen: 4 győzelem, 2 vereség
  • Brian Gutekunst a Packers jelenlegi general managere 1995-ben offensive fal segédedzőként tevékenykedett a Saints csapatánál az akkori training camp ideje alatt.
  • (QB/TE) Taysom Hill eredetileg a Packers révén került az NFL berkeibe 2017-ben, amikor a Zöld-Arany gárda leigazolta a draftolatlan újonc Hillt a felkészülési keretébe.
  • A legutóbbi két egymás elleni szezonnyitó kickoff hétvégi meccset a Packers megnyerte a Saints ellen.
  • A Packers történelme során második alkalommal játszik szezonnyitó mérkőzést Jacksonville-ben, legutóbb 2016-ban 27-23 arányban győzte le a házigazdákat. (aki a Jaguars természetesen)
  • Ryan Ramczyk Saints támadófalember Stevens Point-ban született Wisconsinban és ott is járt középiskolába, illetve egyetemre is.
  • Packers (CB) Chandon Sullivan és a Saints (K) Will Lutz csapattársak voltak a Georgia State egyetem focicsapatában.
  • A Saints jelenlegi centere Eric McCoy pedig (DE) Keke Kingsley-vel játszott együtt a Texas A&M csapatában az egyetemi bajnokságban.

A találkozót magyar tévé nem közvetíti, de a Packers Hungary Club Discord szerverén a mérkőzés ideje alatt (a működő-streamek szobában) a meccshez élő stream linkek elérhetők lesznek. Aki esetleg még nem csatlakozott a Discordhoz (és a Packers Hungary Club discord szerveréhez) az egy gyors regisztráció után itt megteheti: DISCORD REGISZTRÁCIÓ ÉS PHC SZERVERHEZ CSATLAKOZÁS

Kommentek

One thought on “1. hét Beharangozó

Comments are closed.