9. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Kansas City Chiefs

2021. 11. 07. 10:25

GEHA Field at Arrowhead Stadium, Kansas City, Missouri, USA

Újabb nagy megmérettetéshez érkezett a Green Bay gárdája, a ligaelit támadó egységgel büszkélkedhető Kansas csapatához látogat a vasárnap esti rangadóra. A várva várt Mahomes – Rodgers párbaj azonban újra elmarad, s hogy miért? Lentebb olvashatjátok többek közt ezt is.

A meccsről

A két csapat mindössze tizennegyedik alkalommal méri majd össze a tudását a vasárnapi meccsen, az örökmérleg a Chiefs felé billen jelenleg 7 győzelemmel 5 vereség ellenében és volt egy döntetlen is. A legutóbbi egymás elleni derbin a Packers győzni tudott 2019-ben a Chiefs otthonában, ám akkor a hazaiak sérülése miatt kénytelenek voltak nélkülözni a sztárirányítójukat, Patrick Mahomest. Most fordított helyzet állt elő, ugyanis jelenleg a Packers klasszis QB-ja nem léphet majd pályára.

Packers előzmények

Nagyon értékes győzelmet tudott “behúzni” a Green Bay az arizonai kiruccanásán a múlt héten, a csapat egységesen, kiváló összetett csapatmunkával érdemelte ki a “W”-t az addig veretlen Cardinals ellen. Ám kissé keserű lett a győzelem, mivel a sérülések ismét borsot törtek a szakvezetők orra alá. A legnagyobb veszteség azonban már a mostani hét folyamán érte a Packers csapatát, amikor Aaron Rodgersnek pozitív lett a Covid-19 tesztje. Ráadásul arra is fény derült, hogy Rodgers védettsége sincs teljesen rendben. Ennek megfelelően a heti felkészülést már Jordan Love kezdte meg első számú irányítóként az edzések folyamán, mögé pedig érkezett az a veterán Blake Bortles backupnak, aki az idei holtszezonban már a keret tagja volt és együtt gyakorolt a csapattal. A kezdő TE Robert Tonyan egész hátralevő szezonra kidőlt (térdszalagszakadás), a helyére a veterán “Big Dog” Marcedes Lewis lép, mellette Josiah Deguara bizonyíthat, illetve rotációban még Dominique Dafney és Tyler Davis kerülhet időnként a pályára. A futó egység (illetve inkább a speciális egység, mivel jóformán csak ott volt eddig játékban) elvesztette az újonc Kylin Hillt, aki Tonyanhoz hasonlóan térdszalagszakadás miatt kénytelen kihagyni a szezon hátralevő részét. Hill pótlására a gyakorlócsapatból érkezett Patrick Taylor Jr., akit az előszezon meccsein már megcsodálhattunk. Szerencsére a két kezdő futó, Aaron Jones és AJ Dillon teljesen egészséges és harcra kész.

Az elkapósorba visszatér az első számú Davante Adams, aki nagy segítsége lehet a még nem túl rutinos Jordan Love-nak, továbbá rendelkezésre áll a veterán Randall Cobb (tőle többet várunk majd ezen a meccsen), Allen Lazard, Malik Taylor, EQ St. Brown és az újonc Amari Rodgers. Külön jó hír még, hogy Marquez Valdes-Scantling is visszatér a pályára, ugyanis aktiválta a csapat IR-ről szombat este az aktív keretbe. A támadófalba sajnos még mindig nem tér vissza David Bakhtiari, pedig rá már nagy szükség lenne, a kezdő felállás ezért ugyanaz marad mint a Cardinals ellen (Billy Turner, Royce Newman, Lucas Patrick, Jon Runyan, Elgton Jenkins). A speciális egységben volt némi változás, elküldte a csapat az idén is többször hibázó longsnappert, Hunter Bradley-t. A helyére Steven Wirtel került a gyakorlócsapatból. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a nyáron elég sokat edzettek együtt Corey Bojorquezzel, ugyanis mindketten a Ramsnél voltak.
A védelem oldalán talán a legnagyobb meglepetés a nemrég leigazolt (LB) Jaylon Smith elküdése volt a héten. Ebből adódóan a kiváló szezont futó De’Vondre Campbell mellé ismét visszakerül Krys Barnes, illetve továbbra is a váltótársuk lesz Oren Burks és Ty Summers. Sajnos az újonc Isaiah McDuffie-t még nem láthattuk “élesben”, pedig az ő képességeire is kíváncsiak lennénk. A Defense line felállása több variációs lehet majd, ugyanis nagyban függ Dean Lowry végső státuszától (Lowry játéka jelenleg kérdéses), illetve Kingsley Keke távolmaradása miatt a kezdő Kenny Clark és Tyler Lancester mellett több szerephez juthat az újonc Jack Heflin és Tedarrell Slaton. Lowry esetleges kiesése esetén Lancaster mehet ki a szélre, az ő helyét középen pedig Slaton vagy Heflin veheti át. Nagy gond esetén DE pozícióba akár még a nemrég érkezett rutinos veterán Whitney Mercilus is bevethető.

A secondary szerencsére megúszta a Cardinals elleni meccset sérülés nélkül, sőt a héten már visszatérhet a kezdőbe(?) a sérüléséből felépült (CB) Kevin King, persze nagy kérdés, hogy a múlt héten meccsnyerő Rasul Douglas kap-e további bizalmat az edzői stábtól kezdő CB pozícióban. A defensive back brigádból az egyedüli hiányzó(?) a Covid-19 listára került (CB) Isaac Yiadom lesz, mindenki más bevethető.

Chiefs előzmények

Kissé nyögvenyelősen, de végül megnyerte a Giants ellen a múlt heti meccsét hazai pályán a Kansas csapata, ezzel 4-4-re javítva a mérlegét a rendkívül kiélezett AFC nyugati csoportjában. Azonban az utóbbi hetek hullámvölgyéből döcögősen kifele kapaszkodó Chiefs még messze nem azt a szintet produkálja, amivel tavaly és tavalyelőtt a Super Bowl-ig jutottak. Köszönhető ez főként a gyengélkedő védelmüknek, illetve az átmeneti(?) formavesztésen áteső irányítójuknak. Mahomes idén úgy szórja az interceptionöket mintha muszáj lenne neki. Pedig a támadósoruk félelmetes, a (TE) Travis Kelce, (WR) Tyrek Hill, Mecole Hardman trió minden védelmet képes a levegőben felülmúlni, s bár a földön elvesztették a szezon elején a fő fegyverüket, a futó Clyde Edwards-Helaire-t, viszont a helyére előrelépő (RB) Darrell Williams meglepően jól teljesít azóta. Williams mögött/mellett a korábbi 49ers futó Jerick McKinnon és az egyre több snaphez jutó Derick Gore játékában is mindig benne van a “Boom” faktor.

A támadófaluk talán az egyetlen gyengének mondható része az offense-nek. Bár a széleken rutinos öreg rókák tartják a frontot Orlando Brown, Joe Thuney, (itt hiányozni fog most Mike Remmers) és a jobboldalon Lucas Niang, de középen a két újonc (C) Creed Humphrey és (RG) Trey Smith könnyen sebezhető pontja a falnak az ellenfél részéről mind a futások levédekezésében, mind pedig az irányítóra irányuló támadások (passrush, blitz) terén. Ez persze egy olyan mozgékony irányító esetében, mint Mahomes, nem feltétlenül okozhat mindig gondot, de ha ez az irányító éppen hullámvölgyben van (mint mostanában Patrick), akkor bizony erősen rányomhatja a bélyegét a támadósor eredményességére. Erre további jó példa a liga elit TE Travis Kelce utóbbi hetekbeni “stagnálása” is, akinek a teljesítményét evidens módon negatívan befolyásolja Mahomes rossz formája.
A védelmük annak ellenére, hogy egészen minőségi játékosokból tevődik össze, mégis némi formahanyatlással küzdenek – a futás ellen például a PFF értékelések alapján az egyik legrosszabbak. A (DE) Chris Jones, (DT) Jarran Reed, (DE) Alex Okafor, (DT) Derrick Nnadi, (DE) Frank Clark védőfal nevekben ligaszinten kiemelkedőnek mondható, és melléjük még érkezett a rutinos, ám már a zeniten túl lévő veterán Melvin Ingram is, viszont a linebacker sorban már gondjaik vannak. Anthony Hitchens mögött a “minőséget” csak az idei draft második körös pick-je, Nick Bolton és a nem éppen ligaelit Ben Niemann képviseli. A secondaryben a két kezdő safety Daniel Sorensen (bár vele kapcsolatban gyenge játéka miatt többször felmerült, hogy a cserepadra szorul) és Tyrann Matthieu, illetve (CB) Charvarius Ward nagy játéktapasztalattal bíró játékosok, az őket kiegészítő (S) Armani Watts, (S) Juan Thornhill, (CB) L’Jarius Sneed, (CB/NB) Mike Hughes viszont a több éves NFL részvételük ellenére, az eddigi eredményeik alapján nem tűnnek igazi “ragadozóknak”. Ezt igazolja a statisztika is, mely szerint a passz elleni védekezésük jelenleg csak a 25. a ligában.

A speciális egységüket a kilencedik helyre taksálják a statisztikák jelenleg, ez köszönhető a kiváló kickerüknek, Harrison Butkernek, Tommy Townsend punternek, aki bőven 45 yard felett átlagol meccsenként, illetve a két kiváló szélvészléptű visszahordónak, (WR) Mecole Hardmannek és (WR) Byron Pringle-nek. Utóbbi egyébként az offense-ben is több szerephez jut újabban, Mahomes hétről hétre többször találja meg átadásaival a 27 éves játékost, aki ebből adódóan egyre inkább versenybe kerül Hardmannel a WR2 pozícióért a rosteren. Sérülések terén nem lehet panaszuk, csupán a veterán támadófalember Mike Remmers került “out” státuszba a legutóbbi sérülésjelentés alapján, és a főként csak rotációban használt védőfalember, Khalen Saunders játéka kérdéses. Covid-listán senki sincs náluk.

Ami döntő lehet

  • Természetesen a Packers oldalán a legnagyobb kérdés az, hogy Jordan Love mennyire lesz képes felnőni a feladatához. Az előszezonban mutatott játéka alapján vegyesek az érzelmeink a szereplésével kapcsolatban. Love karjai erősek, a dobásai pontosságával se szokott általában gond lenni, ám az “éles” meccsrutin hiánya sok hibára kényszerítheti még a passzjátékok során a fiatal irányítót. Éppen ezért biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg futójátékot fog hívni LaFleur és alapvetően a futásokra épül majd a támadó játékunk. Persze a screen passzok, illetve a futók bevonásával történő rövid passzjátékok továbbra is működhetnek, ha nem lesz túl lámpalázas Love a kivitelezésükhöz.
  • A fent leírtakból adódóan nagy szükség lesz a két Packers kezdő futó kiemelkedő játékára. Aaron Jones már bizonyította, hogy képes akár 4 TD-s meccset is abszolválni, AJ Dillon meg az elmúlt hetek során már igazi futószörnnyé avanzsálódott, tehát nem lehetetlen földön megnyerni ezt a meccset a jelenleg csupán 21. helyre rangsorolt Chiefs run defense ellen.
  • Bár alapvetően futójátékokra számítunk a támadásaink során, ettől függetlenül az elkapóinknak is maximálisan oda kell tenniük magukat és segíteniük kell Love munkáját. Gondolunk itt az esetenként elvárt jó blokkolásokra, illetve a kevés passzjáték tökéletes kivitelezésére (természetesen utóbbinál az elkapásokra gondolunk).
  • A védelem újabb nagy próbatétel előtt áll, még akkor is, ha Mahomes jelenleg messze nem azt a szintet játssza, amire ő valójában képes. Viszont óriási hiba lenne elhanyagolni a mindig benne rejlő agilitást és kiváló helyzetfelismerést. Sosem lehet tudni, mikor kap újra szárnyra a fiatal QB tehetség, tehát lehetőleg a legnagyobb figyelmet kell rá fordítani a védekezésünk során (sok és hatékony passrush még őt is zavarba tudja hozni, ezt az utóbbi meccsek bebizonyították). Ebből adódóan Preston Smith, Rashan Gary, (ha játszik) Dean Lowry és Whitney Mercilus nagy feladatok elé néz vasárnap este.
  • Az ellenfél futóegysége nem a legütőképesebb a ligában, ennek ellenére szépen termelik a yardokat. Williams 5 futott TD-nál jár eddig, Gore pedig éppen a múlt héten köszönt be a Giants endzone-ba a labdával a hóna alatt. Tehát a futás elleni védelmünknek is résen kell majd lennie, pláne, ha Mahomesnak nem megy majd esetleg a passzjáték.
  • A speciális egységnek nagyon kell ügyelnie, mert Byron Pringle és Mecole Hardman szélvész gyorsasággal repesztenek a visszahordásaik során.
  • Travis Kelce ugyan nem mutatott az utóbbi 2-3 meccsen kiemelkedő játékot, de ettől még Mahomes egyik legveszélyesebb célpontja. Ráadásul a TE-k elleni védekezésünk nem valami jó, így fokozottan figyelnünk kell majd a hazaiak 87-esére.
  • Mivel támadó oldalon a kényszerű irányítócsere miatt valószínűleg nem tudunk majd pontzuhatagot gyártani (bár ebben jobb lenne, ha nem lenne igazunk), hatványozottan fontossá válik a jó védekezés. A védelem most megmutathatja tudását és erejét, meccsnyerő csapategységgé léphet elő.
  • A sikeres pontrúgások fontosságát is kiemelnénk, mivel nem kizárt, hogy ismét a végletekig kiélezett mérkőzést és végjátékot láthatunk majd. Tehát Mason Crosby fényezheti a rúgó cipőjét, mi meg az idegszálainkat…
  • Mahomes idén rengeteg labdát ad el. Eddig az idei nyolc forduló során tíz, azaz 10(!) interceptiont dobott. Ennek fényében kicsit telhetetlenek vagyunk és elvárnánk legalább egyet ellenünk is, amihez persze nélkülözhetetlen a cornereink szemfülessége és ügyessége. Tehát King, Douglas, Sullivan, Stokes, rajtatok a világ szeme! 🙂
  • A mi oldalunkon viszont pont arra kell majd ügyelni, hogy nagyon vigyázzunk a labdára. Love rutintalanságában sajnos fokozottan benne lesz a labdavesztés(ek) lehetősége, még akkor is, ha nem fog sokat passzolni. A Chiefsnek nem túl kiemelkedő a passrush egysége, de Ingram és Clark kifoghat jó napot, és ne felejtsük el, hogy a mi támadófalunkban is vannak újonc, illetve kevesebb rutinnal rendelkező falemberek. Ebből adódóan meg kell próbálni a lehető legjobban megvédeni Jordant.
  • Most Matt LaFleur vezetőedző is megmutathatja szakmai tudása legjavát, hiszen csereirányítóval olyan game plant kell kitalálnia-összeraknia, amivel túl tud majd járni a vendéglátók védelmének eszén, és ami a legfontosabb, hogy amit Love képes kivitelezni.
  • Fegyelmezetten kell játszania a csapatnak, nem szabad felesleges szabálytalanságokkal segíteni az ellenfelet. Mivel arra számítunk, hogy minden egyes yardért foggal-körömmel kell majd megküzdeni mind a támadó, mind pedig a védő oldalunkon, egyértelmű, hogy nagy érvágásokat jelenthetnek a büntetésekből beszedett negatív yardok.

Érdekességek

  • 2015 óta nem kapott ki a Packers a Chiefs csapatától.
  • Az egyetlen egymás elleni döntetlen végeredmény 1973-ban született, a Packers otthonában (10-10)
  • A legtöbb pontot hozó egymás elleni mérkőzése a két csapatnak 2003-ban volt, akkor hosszabbítás után 40-34 arányban nyert a Chiefs a Lambeau Fielden.
  • 1970 óta hatodik alkalommal kezdte a Packers a szezont 7-1-es mérleggel (1996, 2002, 2007, 2011, 2019)
  • A két csapat eddigi örökmérlege egymás ellen a Chiefs otthonában: 3 Packers győzelem, 4 Chiefs győzelem
  • Andy Reid a Chiefs vezetőedzője huszonharmadik szezonját tölti az NFL-ben (ebből a kilncediket Kansas-ben), de Matt LaFleurt ellen még nem sikerült nyernie (1-0)
  • Brian Gutekunst a Packers jelenlegi general managere az 1998-as szezonban a Chiefs csapatánál dolgozott játékosmegfigyelő asszisztensként.
  • Andy Reid 1992-1998 között a Packers csapatának alkalmazottja volt, ezidő alatt több edzői és asszisztensi pozíciót is betöltött (QB edző, TE edző stb.) és edzőként tagja volt a Mike Holmgren vezetőedző által dirigált, Brett Favre által vezérelt Super Bowl-győztes csapatnak.
  • A Kansas felújított Arrowhead Stadionjában első alkalommal fog játszani egymás ellen a Packers és a Chiefs.

Továbbra is elérhető lesz a közös kibeszélő chat felület és a meccs ideje alatt élő, működő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén!

Kommentek

One thought on “9. hét Beharangozó

Comments are closed.