10. hét – Értékelő

Seattle Seahawks – Green Bay Packers 0-17

Hiába tért vissza Aaron Rodgers, kifejezetten gyengén játszott a Seattle Seahawks amúgy harmatos védelme ellen, viszont a Packers defense megint domináns játékot mutatva teljesen ellehetetlenítette a vendégek támadójátékát, így tulajdonképp magabiztos győzelemmel ért véget a meccs.  

A meccs

Nem indult rosszul a meccs a hazai támadóknak, hiszen, elsősorban Marquez Valdes-Scantling hosszú elkapásának köszönhetően, mezőnygól-kísérletig jutottak – Mason Crosby azonban ismét hibázott. Ezután pedig valódi punt-háború következett, összesen ötöt is láthattunk az első negyedben, míg végül újra FG-távolságig jutott a Packers, és Crosby 27 yardról már nem rontott. Az első félidőben aztán már nem is láthattunk több pontot, továbbra is a védelmek domináltak.

A nagyszünet után is minden úgy folytatódott egy ideig, ahogy az elsőben: jöttek sorra a puntok. Aztán amikor a Seahawks végre a pontszerzés közelébe került, akkor Kevin King ellopta Russell Wilson passzát az endzone-ban – DK Metcalf ugyan nagyot védekezett rajta, de némi szerencsével visszanézés után is maradt az interception. Csakhogy a következő drive-ban Rodgers is óriásit hibázott: indokolatlanul próbált erőltetni egy passzt az endzone-ba, ennek is interception lett a vége.

Szerencsére a védelem továbbra is kitett magáért, és a támadósor is kezdett magára találni, aminek egy AJ Dillon által futott touchdown lett a vége. A következő drive-ban pedig Adrian Amos parádésan olvasta a játékot és lopta el Wilson passzát a gondolatban valószínűleg már TD-t ünneplő Tyler Lockett elől, Dillon újabb futott TD-je pedig le is zárta a meccset.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Megint a védelemmel kell kezdenünk, és tulajdonképp minden részletezés helyett akár annyit is elég lenne írni, hogy ez volt Russell Wilson 150. meccse az NFL-ben, és az első, amelyen nem szerzett pontot a csapata. Igaz, hogy sérülés után tért vissza, de nem csak ezen múlt, hogy passzainak fele volt csak jó, 160 yardért, dobott 2 interceptiont, és futni is csak 32 yardot tudott. A futók ehhez pedig összesen 43-at tudtak hozzátenni. A védelem hetek óta elit szinten játszik: a második fordulótól kezdve kevesebb, mint 16 pontot engednek átlagban, a három elit irányító, Kyler Murray, Patrick Mahomes és Russell Wilson pedig összesen tudott 34 pontot feltenni a táblára.
  • A secondary most is parádés volt, egyenként gyakorlatilag mindenkit ki lehet emelni. Adrian Amos interceptionje kiváló védőmunka volt, de az egész meccsen uralták Darnell Savage-dzsel együtt a mély zónákat. Kevin King a sérülése óta gyakorlatilag hibátlanul játszik – ezt az is mutatja, hogy a PFF-nél az elmúlt hetekben az ő értékelése a legjobb az összes CB közül. Eric Stokes összesen 47 snapben kapott coverage feladatokat, ebből négyszer passzolt felé Wilson, de nulla elkapás lett belőle. Talán nem is csoda, hogy DK Metcalfet annyira felidegesítették a történtek, hogy a negyedik negyedben kiállíttatta magát (ráadásul ez fel se tűnt neki, vissza akart menni a pályára).
  • A secondaryt az is segítette, hogy kiváló volt a pass rush: Rashan Garyvel megint csak nem tudott mit kezdeni a Seahawks támadófala, de rajta kívül Whitney Mercilus és Preston Smith is szerzett egy-egy sacket, ráadásul azért is ki kell emelni őket, mert folyamatosan a zsebben tartották Wilsont, aki nem nagyon tudott oldalra kimozogni. A védelem összesen 27-szer (!) siettette Wilsont, ebből 7-7 írható Preston Smith és Kenny Clark javára. Érdemes kiemelni azt is, hogy az újonc falember, Tedarrell Slaton mindössze 8 passzjáték alatt volt a pályán, de így is háromszor tudta siettetni az irányítót.
  • A linebackereket is meg kell ismét dicsérni, De’Vondre Campbell és Krys Barnes most a futójátékoknál tömték be remekül a lyukakat. Campbell emellett többször „spy” szerepet is kapott: gyorsasága miatt neki kellett Wilsont figyelnie, nehogy megindulhasson, és ezt is jól megoldotta.
  • AJ Dillon néha bulldózerként viselkedett, nem akárki képes például Bobby Wagnert, a liga egyik legjobb linebackerét így bevinni az endzone-ba. Két futott (kibrusztolt) TD-je mellett két elkapásból is szerzett 62 yardot.
  • A pozitívumok között lehet felsorolni a támadófalat is: mindössze 3-szor (!) tudták a vendégek siettetni Rodgerst, és csak egyszer ütötték meg (ez is Dillonnak volt felróható). Elgton Jenkins kiemelkedő játékához már hozzászoktunk, de most végre Royce Newman is jól játszott, főleg a futásblokkolást nézve.
  • Davante Adams ismét megmutatta, miért ő a liga egyik legjobb elkapója: bár önmagához képest visszafogott számokat produkált (7 elkapásból 78 yard), de amikor hozzákerült a labda, nyugodtan lehetett pluszyardokra számítani.
  • És végre a special teamet is ebben a kategóriában lehet említeni. Ugyan nem volt hibátlan a játék (lásd lejjebb), de Amari Rodgers és Malik Taylor révén végre láthattunk érdemi visszahordásokat, Corey Bojorquez puntjai pedig átlagban 46,7 yardosak voltak, és mindnél fair catchre kényszerült a returner.

Negatívumok

  • A negatívumok sorát a kifejezetten gyengén játszó Aaron Rodgersszel kell kezdeni, aki pontatlan volt és rossz döntéseket hozott. A csúnyán eladott labdáját másoknál újonchibának neveznénk. Nem csak önmagához képest volt rossz: nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem játszott jobban, mint az előző héten Jordan Love, pedig most sokkal jobbak voltak a játékhívások, és sokkal kisebb volt az irányítón a nyomás. Végül a negyedik negyedben találta meg valamennyire a ritmust. Mindez persze legalábbis részben annak a következménye, hogy közel két hétig csak videón látta a többieket, és edzés nélkül kellett játszania.
  • Mason Crosby ismét kihagyott egy mezőnygólt, immár a hetediket (!) a szezonban. Volt némi időzítésbeli probléma, és nem volt tökéletes a snap sem, de Bojorquez holderként ezeket megoldotta – Crosbynak viszont át kell gondolnia, mi kell ahhoz, hogy visszatérjen hibátlan formájához.
  • Aaron Jones se volt az igazi: a futás se ment neki igazán, ráadásul két passzt is elejtett.
  • Allen Lazard sem a legjobb formáját mutatta, több olyan labda is ment felé, amelyet ugyan nem volt egyszerű elkapni, de jobb napjain simán behúzza ezeket.
  • Megint nem kerülték el a csapatot a sérülések, ráadásul több is elég ijesztőnek nézett ki elsőre. Végül Aaron Jonesról kiderült, hogy nem szakadt el a térdszalagja, MCL-húzódás miatt 1-2 hetet kell csak kihagynia, Rashan Garynek pedig a könyöke miatt talán még ennyit sem, de ez a további teszteken is múlik. Whitney Mercilus számára viszont bicepsz-szakadás miatt véget ért az idény.

Összegzés

Sorozatban tehát a 10. meccsét is megnyerte a Packers hazai pályán a Seahawks ellen, és 8-2-es mérleggel vezeti az NFC North-ot. Ha a védelem tartja kiváló formáját, akkor bárki ellen esélyesként lép a csapat pályára. A támadósornak azonban vissza kellene találnia a tavaly mutatott játékhoz, különben érkezhetnek kellemetlen meglepetések a szezonban.

Kommentek

One thought on “10. hét – Értékelő

Comments are closed.