3. hét Beharangozó

New Orleans Saints @ Green Bay Packers

2023.09.24. 19:00

Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

Nagy megmérettetéshez érkezett a rendkívül megfiatalodott Green Bay gárdája, ismét NFC főcsoportbeli ellenfelet, a két győzelemmel kezdő Saints csapatát kell fogadnia a Lambeau Fielden. E mérkőzés végeredménye ugyancsak kiemelt fontossággal bírhat majd az alapszakasz végére, tehát lesz miért izgulni. Lássuk mire számíthatunk.

A meccsről

Huszonnyolcadik alkalommal csap össze a két alakulat az NFL berkeiben, az 1968-as első találkozó óta a Packers vezeti jelenleg az egymás elleni örökmérleget 17 győzelemmel, míg a Szentek csak 10 sikert könyvelhettek el a Sajtfejek ellen. A két csapat általában pontgazdag mérkőzéseket vív egymás ellen, váltakozó sikerrel. Legutóbb a new orleansi gárda csúnyán elpáholta a Zöld – Arany legénységet a 2021- 2022-es alapszakasz első fordulójában. Azóta nagyot fordult a világ mindkét csapattal, hisz sokat változott a keret mindkét alakulatnál. Míg a Packers a fiatalítással a hosszútávú jövőre fektette a hangsúlyt, addig a louisianaiak főként inkább egy rutinosabb csapategység összekovácsolásán munkálkodtak. A hazai pálya előnye most a Green Bayt segítheti, ám az, hogy ez mennyi pluszt tud adni majd a játékosoknak, elég bizonytalan.

Packers előzmények

Szoros mérkőzésen maradt alul a Falcons ellen idegenben a Packers múlt héten, és ami igazán aggasztó volt az a védelem gyenge szereplése. A hazai meccsekre általában “felszívja” magát minden csapat, remélhetőleg ez lesz most is, vagy Joe Barry végre előhúz valamit a varázscilinderéből, mert ha nem, a Derek Carrral eddig igen jó teljesítményt mutató new orleansi támadók könnyen megtréfálhatják a wisconsiniakat. A hazai csapat támadóegységének az egyik szeme sírhat, míg a másik nevethet, ugyanis (OL) Elgton Jenkins biztosan nem fog játszani vasárnap, viszont (RB) Aaron Jones és (OL) David Bakhtiari játéka borítékolható. (WR) Christian Watson is edzett már a héten, de még ő is kérdéses státuszban maradt. Így a támadóalakulat a következő felállásban kezdhet a Saints ellen: (QB) Jordan Love irányít, O line: (LT) David Bakhtiari (ha nem játszik akkor a helyére Rasheed Walker lép elő), (LG) Royce Newman (vagy Yosh Nijman RT-ként és itt Zach Tom), (C) Josh Myers, (RG) Jon Runyan, (RT) Zach Tom. A tight endeknél az újonc Luke Musgrave áll fel alaphelyzetben a támadó snapek során a fal szélein, de blokkolni feltűnhet a veterán Josiah Deguara is alkalmanként. A másik újonc Tucker Kraft egyelőre nem sok szerepet kapott, pár snapet volt csak a pályán.

Futásoknál ha vissza tud térni, akkor Aaron Jones lesz az elsődleges, mögötte természetesen AJ Dillon kaphatja majd a legnagyobb workloadot. Földön nem lesz könnyű dolga a hazai running backeknek, hiszen a Saints ebben a szezonban még nem engedett futott TD-t és a yard / próbálkozás átlagot is igen alacsonyan tudták tartani az elmúlt két mérkőzésen az ellenfél futiónál, pedig már szembe kerültek rögtön az első fordulóban a futószörny Derrick Henryvel is, aki 15 próbálkozásból mindössze 63 yardot tudott kicsikarni ellenük (4,2 yard / carry átlaggal). Jones robbanékonyságára és elképesztő agilitására mindenképpen nagy szükség lesz, mivel Dillon elsősorban inkább a rövid yardos “erőfutásoknál” hatékonyabb az eddig látottak alapján. Náluk azért nagy plusz lehet az a tény, hogy szükség esetén elkapásokra is alkalmazhatók. Az elkapó sorban a Doubs – Reed – Toure – Wicks – Heath ifjonc kvintett lesz fent helyenként rotálva, amennyiben Christian Watson továbbra sem tudja vállalni a játékot. Ez a fiatal brigád eddig meglepően jó és hatékony munkát végzett, reméljük tovább tudják vinni a friss lendületüket és kamatoztatják a beléjük fektetett bizalmat. Nekik sem lesz könnyebb a dolguk mint a futóknak, mivel a Saints eddig levegőben is elég jól védekezik: az eddigi két fordulóban összesen 351 yardot szedtek be levegőben, és ebből csak egyetlen elkapott TD született. A védelem szinte teljesen egészséges, az idén első körben draftolt (OLB) Lukas Van Ness küzd kisebb könyöksérüléssel, ami valószínűleg nem fogja gátolni abban, hogy vasárnap este pályára lépjen, illetve (CB) Jaire Alexandernek van némi hátproblémája, de a hivatalos források szerint vasárnapra ős is rendben lesz. A védőfal Kenny Clark – TJ Slaton – Devonte Wyatt felállásban kezd középen, őket válthatja alkalmanként a két újonc DL Karl Brooks és Colby Wooden. A széleken (OLB) Rashan Gary, (OLB) Preston Smith és az újonc (OLB) Lukas Van Ness gondoskodhat a hatékony passrushról. Őket időnként megfelelően helyettesítette eddig Kingsley Enagbare, illetve a korábbi Rams játékos Justin Hollins. A D line mögött középen továbbra is De’Vondre Cambell és Quay Walker ügyelhet a futásoknál a lyukak tömködésére, illetve a rövid passzoknál a fal mögé kerülő ellenfelekre, mögöttük Isaiah McDuffie vár bevetésre. Hátrább a Darnell Savage – Rudy Ford páros a kezdő safety pozícióban, az ő zónavédekezésük bőven hagy maga után kivetni valót, ráadásul coverage-ben se brillíroznak. A Fordot időnként váltó, a gyakorlócsapatból már két meccsre az aktív keretbe felkerült Innis Gaines és a Houstonból érkezett Jonathan Owens adhatna némi mélységet ennek a posztnak, de a feltételes mód itt nem véletlen.

A cornereink némileg erősségei a védelem harmadvonalának, persze csak ha nem fognak ki olyan rossz napot, mint Jaire Alexander a Falcons ellen. (CB) Rasul Douglas szerencsére eléggé kiegyensúlyozott játék képet mutat eddig, Keisean Nixon pedig a visszahordások mellett legtöbbször hasznos munkát végez a védelemben nickelback poszton. Az idei hetedik körös újonc (CB) Carrington Valentine eddig nem került sokszor pályára, de a Medvék ellen bemutatott már két szép egyéni szerelést és az előszezonban is láthattunk tőle szép megmozdulásokat, tehát Alexander esetleges távolmaradása esetén könnyen az első sorba kerülhet CB poszton. A special team munkája bőven elfogadható szintű, pontrúgásoknál eddig Carlson hibátlan, visszahordásoknál lehetne kicsit eredményesebb Nixon és Reed, amire esélyük nyílhat a Szentek ellen, annak ellenére, hogy a déliek gunnerei csak 52 yardot engedtek visszahordani ellenfeleiknek az elmúlt két fordulóban. A másik oldalon viszont nem árt vigyázni, a rendkívül gyors elkapó Rashid Shaheeddel, ő már 179 yardnál tart két meccs után és a Titans ellen az első fordulóban kis híján visszahordott egy kirúgást touchdownra (110 yardot vitte a lasztit).

Saints előzmények

Két gyengébbnek mondható ellenfélt tudott mindkét alkalommal szoros mérkőzésen legyőzni a Saints gárdája, a Titans ellen egy ponttal, a Panthers ellen pedig három ponttal tudtak csak jobbak lenni. Ez bizony soványka teljesítménynek tűnik, ennek ellenére egy jól összerakott, rutinos és fiatalokkal jól kiegészített csapatról beszélhetünk. Az idei drafton első két körben a védőfalukat erősítették meg ( 1/30 – Bryan Bresee (DT) és 2/9 – Isaiah Foskey (DE) pickekkel). A harmadik körtől aztán a támadórészlegre fókuszáltak, (RB) Kendre Miller, (OT) Nick Saldiveri és egy kissé meglepő QB választással Jake Haener személyében (őt egyébként azóta eltiltották tiltott szerek használata miatt). A támadógépezetet az ex-Raider Derek Carr viszi harcba idéntől, de a backupja se rossz, hisz Jameis Winston áll mögötte beugrásra készen, sőt nagy vész esetén (vagy trükkös játékoknál) a korábban már bizonyított “mindenes” ex-Packer Taysom Hill is bevethető ezen a poszton – igaz, őt passzolni nem nagyon engedik, inkább fut A futóegységükből sérülés miatt kidőlt erre a hétvégére az a Jamaal Williams, aki bizony ugyancsak Green Bayben kezdte anno az NFL pályafutását. Alvin Kamara pedig még eltiltását tölti.

Helyüket az újonc harmadik körös, sérüléséből felépülő Kendre Miller veheti át, már amennyiben az eddig nem túl ismert, ám a Panthers ellen két TD-t villantó Tony Jones Jr. nem előzi be. Fullback szerepben feltűnhet még rövid futásoknál (RB / FB) Adam Prentice. Az első számú TE Juwan Johnson a csapatban, ebbe az egységükbe visszatért a régi közkedvelt ismerős Jimmy Graham. A 36 éves veterán már messze nem tudja hozni egykori Saintses fénykorának szintjét, ettől függetlenül sokat lehet pályán ellenünk, mert a második számú TE Foster Moreau játéka erősen kétséges a legfrissebb információk szerint. Az elkapósorukban egyértelműen a másodéves Chris Olave az ügyeletes sztár, s bár TD-t még nem jegyez ebben a szezonban, de két meccs után már 198 elkapott yardnál tart. Mögötte a visszahordásoknál is hatékonyan tüsténkedő Rashid Shaheed számít a második legeredményesebb elkapónak a csapatban a maga 152 elkapott yardjával (ráadásul neki már elkapott TD-ja is van), és bizony a New Orleansben szebb napokat megélt Michael Thomas a 116 elkapott yardjával csak a WR3 pozíciót tölti be jelenleg a számok alapján, persze ettől függetlenül messze nem lebecsülendő még ő sem! A védelmükben sok a rutinos veterán, a D lineban (DE) Cameron Jordan a legrégebbi “bútordarab”, de mellette olyan tapasztalt falemberek dolgoznak, mint (DT) Khalen Saunders, (DT) Nathan Shepherd vagy (DE) Carl Granderson. Mögöttük a mélységet (DT) Malcolm Roach, (DE) Tanoh Kpassagnon illetve a frissen draftolt újoncok (DT) Bryan Breese és (DE) Isaiah Foskey biztosítják. A linebackersoruk vezére Demario Davis, mellette 2021-es második körös választottjuk Pete Werner a kezdő középen, őket Zack Baun és D’Marco Jackson rotálja szükség esetén. Itt is fellelhetünk egykori Packers játékost Ty Summers személyében, igaz ő inkább csak a Szentek speciális egységét erősíti(?).

A secondary két húzóembere egyértelműen (S) Tyrann Mathieu és (CB) Marshon Lattimore. Itt a fájó kieső lehet (CB) Paulson Adebo aki a héten még nem edzett. Helyét az az Isaac Yiadom veheti át, aki 2021-ben még a Packers színeiben játszott. A safety egységbe Marcus Maye friss eltiltása után a korábbi Titans-játékos Lonnie Johnson Jr. vihet némi erőt, illetve az 5. körös újonc Jordan Howden bizonyíthat free safetyként. Joe Woods védelmi koordinátor sokszor alkalmaz nickelbacket passzvédekezéseknél, ezt a szerepet Alontae Taylor tölti be a csapatban. Taylor esetenként cornerback poszton is feltűnhet, mivel elég rövid a cserepad ezen a poszton New Orleansben. Special team terén a Saints vezetés is a fiatalítás mellett döntött, a holtszezonban elküldték Wil Lutz kickert és Blake Gillikin puntert. A helyükre két újoncot (K) Blake Grupe-ot és a kalandos előélettel rendelkező 30 éves puntert Lou Hedleyt hozták. Visszahordásoknál bitang erős fegyverük a villámléptű Rashid Shaheed, rá nagyon kell ügyelni.

Ami döntő lehet

  • Az első két meccs tanúsága szerint a Saints erőssége támadásoknál főként a passzjátékokban rejlik (több mint 500 yardot passzoltak az első két fordulóban), ennek megfelelően a passz elleni védekezésünk kerülhet előtérbe (pláne, hogy az ellenfélnél kidőlt az első számú futó Jamaal Williams). A cornereink akár meccset nyerhetnek, hisz Derek Carr köztudottan hajlamos elszórni a labdákat akár veszélyes elkapó szituációkba, ennek megfelelően interceptionökre is.
  • Fentebb írtakhoz viszont nélkülözhetetlen a megfelelő nyomás a vendég QB-re. Rashan Garytől mindenképpen többet várunk passrush terén, de akkor se sértődnénk meg, ha az újonc Lukas Van Ness, vagy az egyelőre csak assziszt szerepekben feltűnő Preston Smith “robbantana”.
  • Annak ellenére, hogy elvesztette első számú futóját a Saints, nagyon kell “harapnia” a futás elleni védelemnek, mert sajnos hajlamosak vagyunk középszerű futókból kihozni életük legjobb eredményét, ráadásul a new orleansi csapatban (RB) Tony Jones Jr. egyre jobb formát mutat, Kendre Miller pedig tavaly az egyetemen brillírozott.
  • Futás ellen nagyon jól védekezik a Saints, viszont levegőben meglehetősen harmatosak. Ebből adódóan mi passzjátékok terén keresnénk a győzelem kulcsát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Lovenak ész nélkül szórnia kellene a bombákat előre, de Matt LaFleur korábban már bizonyította, hogy képes felrajzolni és behívni elképesztően jó passzjátékokat. A fiatal elkapógárdának meg kifejezetten jót tehet a nagyobb terhelés, hamarabb beleszoknak a nagyobb terhelésbe. Szükség lesz ismét kiugró teljesítményekre ebben a csapategységben is.
  • A labdára viszont nagyon kell vigyázni, mind Lattimore, mind Mathieu szereti lekapkodni a pontatlan passzokat Love-nak egy interceptionje sincs még a szezonban, nem most kellene elkezdeni.
  • A speciális egységnek nagyon észnél kell lennie, a vendégeknek kiváló visszahordójuk van Rashid Shaheed személyében. Mivel a New Orleans eddigi mindkét meccse szoros volt, így itt is kiélezett mérkőzésre számítunk, ennek megfelelően nűanszok dönthetnek (akár egy jó visszahordás a végén, vagy egy elhibázott mezőnygól kísérlet)
  • Meg kell védeni Jordan Love-ot a zsebben. A vendégek passrush egysége kifejezetten jónak mondható (az eddigi két meccsen összesen 7 sacket jegyeznek). Ha nem lesz elég ideje az irányítónknak, akkor Love tapasztalatlansága miatt sajnos becsúszhatnak akár végzetes hibák. Az ugyanakkor jó jel, hogy az O-line passzblokkolásban eddig kifejezetten jól teljesített.
  • Futásblokkolásban viszont javulniuk kell. Szükség lesz a jó futójátékra, hogy menjen az óra és pihenni tudjon a védelem – ha hasonló lesz a labdabirtoklási arány, mint a Falcons ellen, sok jóra nem számíthatunk.
  • A védelemtől mindenképp komoly teljesítmény kell, Joe Barrynek nagyon össze kell szednie magát a playhívásoknál. Már csak azét is, mert a Saints védelme a tavalyi 9. forduló óta (!) nem engedett az ellenfeleknek 20 pontnál többet, vagyis legalább ezt a szintet kell hoznia a hazai védelemnek is.
  • Végig koncentrálni kell: a Falconstól 12 pontos előnyről sikerült kikapni, és ez még nem is a legnagyobb fordítás volt a múlt héten – ez nem fordulhat még egyszer elő.

Érdekességek

  • Matt LaFleur és Dennis Allen még sosem vezetett egymás ellen vezetőedzőként NFL-csapatot.
  • Matt LaFleur eddigi mérlege a Saints ellen Packers vezetőedzőként 1 győzelem, 1 vereség. Dennis Allen vezetőedzőként még sosem vezetett NFL-csapatot a Packers ellen.
  • Rájátszásban még sosem játszott egymás ellen a két csapat.
  • Az utolsó négy egymás elleni mérkőzésből hármat a Saints nyert meg.
  • A legnagyobb arányú győzelmet 2005-ben aratta a Packers a Saints ellen, a végeredmény akkor 52 – 3 lett a Packers javára a Lambeau Fielden.
  • Még egyik csapatnak sem sikerült eddig “nulláznia” a másikat, minden eddigi meccsen lett legalább 3 pontja mindegyik csapatnak.
  • Jelenlegi Packers-játékosok, akik Louisianaból származnak: (WR) Dontayvion Wicks (Plaquemine) és (OL) Zach Tom
  • A Packers jelenlegi general managere Brian Gutekunst az NFL karrierjét a Saintsnél kezdte 1995-ben, mint training camp coach.

Továbbra is elérhető lesz a közös kibeszélő chat felület és a meccs ideje alatt élő, működő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén!

Kommentek

One thought on “3. hét Beharangozó

Comments are closed.