7. Hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Denver Broncos

2023.10.22. 22:25, Empower Field at Mile High, Denver, Colorado, USA

Ismét egy olyan ellenféllel mérheti össze tudását a Packers ezen a hétvégén, akikkel igencsak ritkán hozza össze a ligában a sorsolás. A Denver Broncos csapatával eddig 1971 óta mindössze 15 alkalommal csapott össze a wisconsini gárda, s az egymás elleni örökmérleg jelen pillanatban egál (7 Packers győzelem, 7 Broncos diadal és volt egy döntetlen is).

A mérkőzés

Egy küszködő házigazda fogadja Denverben a green bay-i csapatot, ennek ellenére lehet izgalmas ez a derbi, hisz egy hazai meccsen általában minden csapat plusz motivációt kaphat a közönségétől és a hazai légkörtől. Arról nem beszélve, hogy a vendégek formája sem éppen kirobbanó, tehát nem kizárt egy szenvedős, brusztolós, birkózós, védelmek csatája a mérkőzés folyamán. Ez főként azért prognosztizálható, mivel egyik csapat támadó egysége sem brillírozott az utóbbi fordulókban. A Packers védelme talán kicsit jobbnak mondható, bár most meglehetősen foghíjas, így még nehezebb megjósolni mire megy majd egymással a két csapat.

Packers előzmények

Két vereség után mehetett pihenő hétre a Zöld – Arany gárda, a Raiders elleni borzasztóan gyenge teljesítmény után bőven volt mit helyre rakni a bye week során a csapat háza táján. Sérülések szempontjából azt hihetnénk és a logika is azt diktálná, hogy javulnia kellett volna a helyzetnek, ennek ellenére meglepő módon több játékos szerepel az e heti sérült jelentésen mint a pihenő hét előtt. Az offenseben a két falember Elgton Jenkins és Yosh Nijman játéka kérdéses, illetve a sztár futó Aaron Jones igaz, hogy már edzésbe állt, de még mindig nem 100 %, hogy játszani fog. A két OL pótlása nem kis feladat lesz, főleg, hogy Nijman munkája a speciális egységben is nagyon hasznos. Jenkins helyét ismét Royce Newman veheti át, Nijmant pedig Zach Tom válthatja az O line-ban. A futó egység Jones nélkül megint Aj Dillon extra workload-ját eredményezheti, őt az újonc Emanuel Wilson vagy esetleg a gyakorló csapatból ismételten felhozott Patrick Taylor váltogathatja. Az újonnan érkezett tehetséges James Robinson felkerülése az aktív keretben még elég valószínűtlen, de teljesen az sem kizárt, hogy őt aktiválják a meccs előtt.

Robinson egyébként a Jaguarsban nagyon jó számokat produkált, a 2020-as szezonban első számú futó volt a Jacksonville-i alakulatnál. Az elkapó sor teljesen egészséges, minden fiatal harcra kész, tehát Lovenak hiánytalanul meglesznek a célpontjai passzjátékoknál. Te poszton sincs változás, Luke Musgrave, Josiah Deguara és a két újonc Tucker Kraft illetve Ben Sims áll rendelkezésre. A védelemben sajnos komolyabb hiányokkal kell számolni, a két belső linebacker közül De’Vondre Campbell szinte biztos, hogy nem fog tudni pályára lépni, Quay Walker játéka pedig kérdéses. Az ő hiányuk rendkívül meggyengítheti a védelem második sorát, a helyükre Isaiah McDuffie és Eric Wilson léphet előre. Itt további probléma, hogy az ő esetleges kiesésük esetén csak egyedül Kristian Welch áll rendelkezésre tartalékként, illetve jobb kötésű nickelekkel vagy külső linebackerekkel lehet pótolni nagy vész esetén az ILB posztot. A D line szerencsére hiányzó nélkül egyben van, Clark,Slaton, Wyatt, Gary, Smith a kezdő felállás, a széleken Van Ness, Brooks és Wooden a rotáció. A secondary egyetlen kérdéses státuszú játékosa a free safety Darnell Savage, ha ő nem tudja vállalni a játékot akkor Jonathan Owens léphet a helyére. Cornereknél Rasul Douglas és Jaire Alexander kezd, őket Eric Stokes és Carrington Valentine válthatja időnként. Keisan Nixon továbbra is nickel backként, illetve a special teamben visszahordóként tűnhet fel a pályán. A speciális egységben nincs sérült és változás, Anders Carlson rúg földről, Daniel Whelan pedig kézből. A visszahordásoknál Nixon mellett Jayden Reed is feltűnhet alkalmanként.

Broncos előzmények

Idén is csak vergődik a Russel Wilson irányította Broncos csapata, hiába került két nagy név az edzői stábba, a korábbi Saints mester Sean Payton sem tudott eddig csodát tenni Denverben, még (OC) Joe Lombardi segítségével sem. Az eddigi hat mérkőzésükből mindössze egyet tudtak megnyerni (a Bears ellen), ezzel a AFC nyugati csoportjának végén kullognak egyre jobban lemaradva. Ráadásul a Chiefsen és a Dolphinson kívül mindegyik ellenfelük gyengébbnek mondható csapat volt, tehát a Packersnek van mit keresnie ezen a találkozón. Russel Wilson idén is csak szenved, ugyan már kisebb villanásai voltak, de a Payton féle sémában sem tud folyamatosan jó teljesítményt felmutatni. Ennek fő oka nem csak Wilson, hanem a Broncos támadó fal, amely eddig 19 alkalommal engedett el úgy ellenfél passrushert, hogy abból sack lett. Az irányítóra nehezedő folyamatos nyomás még egy olyan rutinos QB-t és hibákra kéztet mint Russel. Közel két jegyű az intjeinek a száma és többször el is fumblizta már a labdát a lejátszott hat mérkőzés folyamán. Ez némileg biztató lehet a Packers passrushereinek, hisz ebből arra lehet következtetni, hogy jól és viszonylag könnyen támadható a denveri karmester.

A futó egységük nem éppen elit brigád, Javonte Williams van feltüntetve első számúként a hivatalos depth chartjukon, mögötte Jaleel McLaughlin kapja a legtöbb lehetőséget, illetve osztozik a rutinos veterán Samaje Perinenel a snap számokon. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni velük kapcsolatban, hogy egyik futójuk sem tudott még 100 yardot vagy annál többet elérni az eddigi meccsek egyikén sem. Ez sajnos ellenünk változhat, mivel mi mesterei vagyunk az ellenfél futói eredményeinek felturbózásában. De azért nagyon reméljük most mégsem ez lesz! Tight end poszton sem acélosak, a két veterán Adam Trautman és Chris Manhertz a kezdő páros, őket válthatja az újonc Nate Adkins. Nem erősségük a TE játék, ez jó hír számunkra, hisz tight endek ellen se védekezünk valami jól. Az elkapó sorukban Courtland Sutton és Jerry Jeudy a két “nagy” név, ők stabilan hozzák is a tőlük elvárható szintet, igaz Jeudy még nem jegyez elkapott TD-t ebben a szezonban. Sutton 4 alkalommal ünnepelhetett 6 pontost és a második körös újonc Marvin Mims Jr. is elkapta a második fordulóban a Washington ellen élete első touchdownját az NFL-ben. Itt is megjegyeznénk, hogy a kezdő elkapó triójukból egyedül az újonc Mimsnek sikerült eddig elérni az egy meccsen elkapott 100 yardos teljesítményt (a fent említett Commanders elleni találkozón). Ez arra utal, hogy levegőben sem verhetetlenek, a cornereink jó eséllyel vehetik fel a harcot ellenük. A védelmükben egy mondhatni “összeguberált” veterán brigád, a korábban Bears-es Jonathan Harris, az ex 49er D.J. Jones és a Cardinalsban szebb napokat is megélt, de még itt is elég jó játékra képes Zach Allen trió adja a védő fal közepét, a széleken (OLB) Nik Bonito és (OLB) Jonathon Cooper a két nem túl nagy nevű kezdő passrusher, persze azért nem szabad lebecsülni őket, hisz ketten együtt már 10 sacknél járnak az idei szezonban. ILB poszton a “saját nevelésű” Josey Jewell és az Eaglestől érkezett Alex Singleton teljesít szolgálatot, őket Justin Stnad és a harmadik körös újonc Drew Sanders váltogathatja. A secondary közepén (S) Kareem Jackson és (S) Justin Simmons a két kezdő safety, mindkettőjüknek meglehetősen hullámzó az eddigi teljesítménye. Voltak rosszabb és jobb meccseik is. Mögöttük a padon jóval szerényebb képességű játékosok, PJ. Locke és Delarrin Turner-Yell ad némi a mélységet a posztnak. A kezdő cornereik Damarri Mathis és Pat Surtain II, kettőjük közül utóbbi lehet veszélyesebb a Packers elkapókra nézve, ugyanis Pat már szerzett interceptiont ebben a szezonban.

Előszeretettel hoznak fel ők is nickel back-et passzvédekezésnél, ezt a szerepet Ja’Quan McMillian tölti be náluk. A speciális egységükbe egyértelmű erősítésként érkezett a Saintsból a kiváló veterán place kicker Wil Lutz, mellette az ugyancsak nagy rutinnal rendelkező Riley Dixon rúgja a puntokat. Visszahordásaiknál az újonc elkapó Marvin Mims Jr-ra kell majd nagyon ügyelni.

Ami döntő lehet

  • Liga szinten harmatos a Broncos futó egysége, ennek megfelelően féken kell tudnunk tartani a futóikat. Nem lenne jó, ha megint mi emelnénk piedesztára valamelyik közepesnek is alig mondható futójukat ezen a találkozón. A nagyobb gondok akkor jöhetnek, ha a futóik átjutnak a védőfalunkon, ugyanis az ILB sorunk messze nem az a minőség, amire szükségünk lenne.
  • A támadó faluk elég gyenge, Wilsont támadni kell mindenhol ahol csak lehet, sajnos Russell nagyon mobilis irányító, ezért nem elég a falon átjutni, el is kell érni a kiváló QB-t és meggátolni a menekülésben, amiben sajnos igen jó tud lenni.
  • Jordan Lovenak össze kell kapnia magát, az első meccseken mutatott higgadt, megfontolt játékot várjuk tőle, ez egy simán hozható meccs, tehát nincs szükség felesleges hősködésekre (sok erőltetett hosszú passz, vagy spontán futkározások).
  • Reméljük Matt LaFleur megfelelő stratégiával tud előrukkolni ez ellen a gyenge Broncos ellen.
  • Levegőben támadó és védő oldalon is dominálni kell ellenük. Egyik oldalon sem rendelkeznek kiugróan magas szinten játszani képes játékosokkal, ezt most ki kellene használni. Nem feltétlenül nagy játékokra gondolunk, de akár közepes vagy rövidebb passzokkal is jól lehet operálni a front7-ük mögé dobva a labdát.
  • A futás elleni védelmük hullámzó teljesítményt mutat, a run heavy csapatok ellen beszedett tetemes yard mennyiségből azonban látszik, hogy messze nem elit brigádról beszélünk itt sem. Ha Jones játszani tud, Dillonnal kiegészülve nagy meccset mehetnek és akár nyerő emberekké léphetnek elő.
  • Vigyáznunk kell nagyon a labdára, az utóbbi találkozókon eladott labdáink mennyisége vészesen megugrott. A turnoverekből beszedett pontok tekintetében sajnos közel az élmezőnybe tartozunk jelenleg a ligában.
  • Nem maradhat az öltözőben egy félidőt a csapat egyetlen egysége sem, ez főleg a támadó oldalra értendő, pontokat kell szerezni az elejétől fogva, mert még ez ellen a gyengének látszó Broncos ellen is megbosszulhatja magát minden eltékozolt pontszerzési lehetőség.
  • Nem meglepő módon itt is kiélezett, szoros meccsre számítunk, annak ellenére, hogy a házigazdák a gyengébb csapatok közé sorolandók jelenleg a ligában. Ettől függetlenül továbbra is felértékelődik minden megszerzett pont, tehát a pontrúgásoknál Carlson hibátlan teljesítményére megint nagy szükség lehet.
  • A special teamtől nem láttunk még igazán nagy visszahordást ebben a szezonban, a Broncos ST elég jó gunnerekkel rendelkezik, az eltelt 6 meccs alatt összesen 100 yard körül engedtek csak visszahordani, ezért nem feltétlenül várunk most sem visszahordott TD-t, de jobb mezőnypozíciót mindenképpen jó lenne kiharcolni alkalmanként. Itt Keisan Nixontól várnánk kicsit többet, hisz tavaly brillírozott, viszont idén nyomát se látjuk a tavalyi kiváló produkciójának.
  • Az egy – egy elleni harcokat meg kell nyernie minden poszton a játékosainknak. Ezek döntő momentunok lehetnek. Nincsenek kiugróan nagy nevek a Broncosban (mondjuk nálunk sincsenek), tehát ez megoldható feladatnak tűnik.
  • Kellenek kiugró teljesítmények, reméljük lesznek olyan játékosaink akik eléggé fel lesznek tüzelve és villantani tudnak majd, itt elsősorban az offense oldaról várunk szép megmozdulásokat (futók és elkapók), de ha a védelemben iszik vért valaki, azon se sértődnénk meg.
  • Fegyelmezetten kell játszanunk, sajnos az utóbbi meccseken elég sokat szabálytalankodtunk, amikből rengeteg mínusz yardot termeltünk. Ráadásul helyenként még a felesleges játék utáni szabálytalankodások is előfordultak, amikre aztán végkép semmi szükség.

A meccshez a Discordon most is jelentkezünk a szokásos élő stream linkekkel.

Kommentek

One thought on “7. Hét Beharangozó

Comments are closed.