3. hét – Beharangozó

Green Bay Packers – Tampa Bay Buccaneers

2022.09.25. 22:25, Raymond James Stadium, Tampa, Florida

A meccsről

A szezon harmadik meccsén Tampába látogat a csapat, ahol a legutóbbi vendégjáték finoman szólva sem sikerült jól. A meccs előtt most a legnagyobb kérdés mindkét oldalon, hogy a két sztárirányító mit kezd a foghíjas elkapósorokkal.

Packers előzmények

Az ősi rivális ellen hazai pályán sikerült javítani az első meccs veresége után, így 1-1-es mérleggel várja a csapat a fordulót. A Bears ellen már jobban összeállt a támadójáték, főleg a futások működtek nagyon (az 5,8 yardos átlag kiemelkedőnek mondható). A passzjáték is előrelépést mutatott, Aaron Rodgers szépen osztogatta a labdákat. Az egységből Sammy Watkins játszott a legjobban – sajnos azonban ő meg is sérült, néhány hetet biztosan ki kell hagynia. Allen Lazard viszont elvileg most már teljesen egészséges, és ahogy haladunk előre, minden egyes, közös gyakorlással eltöltött hét nagyon sokat számíthat az újonc elkapóknál, Christian Watsonnál és Romeo Doubsnál, hogy összeszokjanak az irányítóval.

Persze a jó passzjátékhoz az is kell, hogy az irányítónak maradjon ideje elindítani a labdát. A támadófal második heti játékára nem lehetett annyi panasz, mint az első héten – Elgton Jenkins visszatérése sokat számított, még úgy is, hogy az elején ő is kicsit rozsdás volt, tőle szokatlan módon sacket is engedett. A hírek szerint most már David Bakhtiari is játékra kész, és Floridában már pályára is léphet, ami szintén komoly erősítés lehet, ha régi formáját hozza. Yosh Nijman ugyan kiválóan pótolta, simán hozott tavaly is és idén is egy jó kezdő szintet, de a topformában lévő Bakhtiari az egész mezőnyből kiemelkedik. Így akár egyébként az is elképzelhető, hogy Nijman átkerül a fal jobbolodalára, Jenkins pedig bemegy guardnak, a fal leggyengébb pontjának számító Royce Newman helyére.

A védelemmel kapcsolatban eddig felemás érzéseink lehetnek: az első meccsen Justin Jeffersont egyáltalán nem sikerült tartani (igaz, ehhez megkérdőjelezhető koordinátori hívások is kellettek), a második meccsen pedig a futójátékkal gyűlt meg az egység baja (6,67 yardos átlagot engedtek). Mivel a Buccaneersnek akár az öt legjobb elkapója is hiányozhat a meccsen, nem lenne meglepő, ha Joe Barry ezúttal a futójáték megállítására helyezné a hangsúlyt. Persze a sikeres védekezéshez az is kell majd, hogy Brady nyomás alatt legyen – mindkettőben a csapat segítségére lehet, hogy a hazaiak támadófala erősen foghíjas.

A special teamre idén eddig nem lehet panaszunk, Mason Crosby még nem rontott rúgást, Pat O’Donnell puntjai rendben vannak, és a visszahordások elleni védekezés is jónak mondható.

A sérülteket nézve Watkins IR-re került, mellette viszont nincs biztos hiányzó: Watson mellett Randall Cobb és Marcedes Lewis játéka kérdéses még.

Buccaneers előzmények

A két évvel ezelőtti Super Bowl-győztes új vezetőedzővel és 2-0-val kezdte a szezont, de a csapat szurkolói nem lehetnek egyelőre túl elégedettek. Leszámítva persze a védelmet, az egység ugyanis a Cowboysnak mindössze 3, a Saintsnek pedig 10 pontot engedélyezett. A támadósor azonban a nagy nevek ellenére igencsak akadozik, 19 illetve 20 pontot tudtak csak termelni – ráadásul valójában ebből a Saints ellen egy TD a védelem számlájára írható, hiszen interception return volt.

A nyáron visszavonuló, majd ezt visszavonó Tom Brady előbb 212, majd 190 yardot passzolt, és a Saints ellen láthatóan rendkívül frusztrált is volt a támadójáték sikertelensége miatt. A Cowboys ellen a futójáték legalább működött, de múlt héten az se igazán, ráadásul az első számú futó, Leonard Fournette játéka kérdéses sérülés miatt, mögötte pedig nincs igazán megbízható opció.

Az elkapósor viszont a nagy nevek ellenére még rosszabbul néz ki: az első számú WR, Mike Evans verekedés miatt egymeccses eltiltást kapott, Chris Godwin sérülés miatt biztosan nem játszik, Julio Jones az előző meccset kihagyta, most is kérdéses a játéka, mint ahogy a sorban következő Russel Gage-nek és Breshad Perrimannek is. Scotty Millerről hiába vannak rossz emlékeink, ő nem top elkapó, a héten igazolt Cole Beasley-vel kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy pár nap közös gyakorlás után, 33 és fél évesen mit tud mutatni. A TE-sor sem acélos: Rob Gronkowski (megint) visszavonult, így Cameron Brate és az újonc Ko Kieft maradt, valamint a már karrierje vége felé járó Kyle Rudolph.

Ráadásul Brady a fal miatt is aggódhat. A nyáron váratlanul visszavonult az elit guard, Ali Marpet, a kezdő center Ryan Jensen sérültlistán, ahogy a másik guard, Aaron Stinnie is, míg a LT Donovan Smith játéka kétséges. (Ezek persze valamennyire magyarázzák is a támadósor botladozását.) Guard poszton az idén szerződtetett Shaq Mason és az újonc Luke Goedeke valamennyire helyt tud állni, a tackle-ként bevethető Brandon Walton viszont összesen kétszer lépett eddig pályára három év alatt az NFL-ben.

A védelem viszont jobban néz ki, még úgy is, hogy az egyik legjobb falember, a Chicagóból ismerős Akiem Hicks sérülés miatt nem játszik majd, Vita Vea ugyanis a legjobb nose tackle-ök közé tartozik. A pass rush most annyira nem tűnik félelmetesnek, Shaquil Barrett túloldalán ugyanis Jon Tryon-Shoyinka és Carl Nassib váltogatja egymást. A LB-páros viszont változatlan: Devin White és Lavonte David okozhatnak gondot mind a futóknak, mint blitz esetén Rodgersnek.

A secondary nagyjából változatlan, Jamel Dean, Carlton Davis és Sean Murphy-Bunting a kezdő cornerek, és az Antoine Winfield-Mike Edwards safety-páros is a jobbak közé tartozik. Külön figyelni kell arra, hogy a Buccaneers a Cowboys ellen egy, a Saints ellen három interceptiont is szerzett.

Ami döntő lehet

  • Mindkét oldalra igaz, hogy nem állnak jól egészséges elkapókkal, így a legnagyobb kérdés, hogy a pályára lépők közül ki tud felnőni a feladathoz. Mind Rodgers, mind Brady képes arra, hogy egy-egy WR-ből egy meccsre sztárt csináljon, de persze ehhez a receiverek segítségére is szükség van.
  • Ehhez persze az is kell, hogy Rodgersnek legyen ideje passzolni, amihez jó játék kell a támadófaltól, de ezt a játékhívásokkal is elő lehet segíteni. Mélységi passzokra, ahogy a Bears ellen sem, most se nagyon számítsunk, a rövidebb, gyorsan elengedett passzokkal az eddig idén 10 sacket szerző hazai pass rusht is le lehet lassítani.
  • A futójátékra is nagy szükség lehet: az első meccsen AJ Dillon, a másodikon Aaron Jones volt a jobb, most mindketten szerepet kaphatnak. A Buccaneers hagyományosan jó a futások ellen, de jó blokkolással nem lehetetlen a földön haladni ellenük.
  • A falak csatáját a védőoldalon is meg kell nyerni. Joe Barry eddig egyszer sem hívott blitzet a szezonban, az ellenfelek irányítói így is rendszeresen nyomás alatt vannak. Ha Rashan Gary, Preston Smith és az idén eddig kiváló Kenny Clark is jól játszik, és esetleg még felnő melléjük valaki, akkor Bradynek nehéz dolga lesz.
  • Még nem tudni, Fournette játszik-e, de ha igen, őt mindenképp meg kell állítani, hiszen különben nagy terhet venne le Brady válláról.
  • Nagyon kell vigyázni a labdára: a Buccaneers védők szeretik megszerezni (hatszor sikerült idén), a Packers támadói pedig idén eddig a megszokottnál gyakrabban adták el. Egy turnover végzetes lehet egy várhatóan kevés pontot hozó meccsen.

Érdekességek

  • A Packers összmérlege 32-22-1 a Buccaneers ellen az alapszakaszban, 1-1 a playoffban. Idegenben viszont 13-15-1 a mérleg, az új stadionban pedig 2-8.
  • A két csapat korábban egy divízióban játszott, az NFC Centralban.
  • Az elmúlt négy alapszakaszmeccsből hármat a Packers nyert, az egy vereség a legutóbbi tampai 38-10 volt.
  • A két vezetőedző, Matt LaFleur és Todd Bowles még sosem meccselt egymás ellen HC-ként.
  • Joe Barry 2001 és 2006 között, valamint 2009-ben a Buccaneers LB-edzője volt.
  • A Packers ST koordinátora, Rich Bisaccia 2002 és 2010 között dolgozott a Tampánál.

A szokásos streameket megtaláljátok majd a Discordon.

Go Pack Go!

Kommentek

One thought on “3. hét – Beharangozó

Comments are closed.