Mire juthat idén a támadósor?

A cikk a Bleacher Report Beware, NFL: Aaron Rodgers and Green Bay Packers Are Only Going to Get Stronger című írása alapján készült.

Egyetlen pillantás mindent elárult.

Rodgers egyáltalán nem volt elégedett az elkapó Marquez Valdes-Scantlinggel, miután az a második negyedben elejtett egy passzt, ami egy könnyű first downt eredményezett volna – és ez mindenkinek egyértelmű volt, aki látta a jelenetet.

De a dolgok változtak, és a Packers támadósora megtalálta a ritmusát a csütörtöki meggyőző, 34-17-es győzelem során a San Francisco 49ers ellen.

Ez fordulópont lehet a Packersnek, mivel a csapat csak javulni fog, ahogy Rodgersnek lesznek használható elkapói Adamsen kívül, a defense feljavul és a csapat egészsége is javul.

6-2-vel állva a Packerst az NFC elit csapatai közé szokás sorolni annak ellenére, hogy a csapat az előző 3 meccséből kettőt elvesztett. A Packers messze van a tökéletestől a labda mindkét oldalán. Ezzel nincsen semmi baj, mert mindezt a konferencia többi top csapatáról is elmondhatjuk. A fejlődés a szezon második felében fogja eldönteni, hogy ki lesz a Super Bowl esélyese.

Persze minden Rodgersszel kezdődik. A leendő Hall of Fame irányító kiemelkedően játszik idén, 24-2-es TD/INT aránnyal. Darabjaira szedett egy erős 49ers védelmet annak ellenére, hogy több fegyvere is hiányzott.

Megvizsgálva a hiányzó darabokat, fényes jövő sejlik fel.

Becsületére legyen mondva, hogy Aaron Jones a vádliserülése után visszatérve úgy játszott, mint aki komolyabb terhelést is elbír, ha a csapatnak szüksége van rá. Tegnap nem volt. Ezzel együtt is, a robbanékony futó összeszedett 79 yardot 20 labdaérintésből. „Bármilyen izomsérülésnél nehéz megjósolni mi lesz, mert nem tudhatod, hogy fogja érezni magát” –  mondta a vezetőedző LaFleur a meccs után. – „De ma reggel felébredve kiválóan érezte magát.

A csapat valószínűleg nem akarta siettetni Jones visszatérését, de nem igazán volt más választásuk miután Jamaal Williams és AJ Dillon a Covid-19 listán kötött ki. Tyler Ervin – aki jellemzően hibridként elkapót és futót is játszik – vette át a helyét a második félidőben és abszolút működőképesnek bizonyult ebben a támadósémában.

Ahogy Jones egészségesebb lesz, és a második és harmadik számú futó is visszatér, a Packers futójátéka ismét teljes fordulaton pörög majd a liga harmadik legjobb támadófala mögött az Establish the Run szakértője, Brandon Thorn szerint. (Megj: a következő bekezdés a Packersnek releváns rész a hivatkozott cikkből)

A Packers támadófalának baloldala a várakozásoknak megfelelően kiváló volt, még Bakhtiari hiányában is. Ami meglepőbb, az a fal jobboldalának a teljesítménye, kezdve Lucas Patrickkal a jobb guard pozícióban. A szezon előtt soha nem látta Thorn Patricket játszani, de azóta figyelte a játékát, és a keménysége és aktív játékstílusa segített a passzblokkolásban és megfelelő futásblokkolást biztosít. Billy Turner és Rick Wagner is kezdtek jobb tackle poszton, és bár mindketten átlag alatti játékosok, akiket top ellenfelek nehéz helyzetbe tudnak hozni, de egy falban a Bakhtiari-Elgton Jenkins-Corey Linsley hármassal az edzői stábnak bőven van lehetősége a gyengeségek orvoslására a séma variálásával és a heti game planning során.

A folyamatos variálás mutatta meg, hogy ez az egység mennyire jó volt eddig, és mennyire jó lehet. Az edzői stábnak az idei szezonban többször is át kellett variálnia a falat. David Bakhtiari, akit a liga legjobbjai közé sorolnak a falemberek közül, a 6. játékhét óta nem lépett pályára-sérülés miatt.

A Green Bay a csütörtöki meccsen Billy Turnerrel kezdett bal tackle-ben és Rick Wagnerrel a jobboldalon. Az egységnek át kellett állnia, amikor Wagner kiesett egy térdsérüléssel. Azon a ponton Turner visszament jobb tackle-be, a bal guard Jenkins kicsúszott bal tackle-be és az újonc Jon Runyan jött be bal guardba.

Két dolgot lehet látni ebből a folyamatos keverésből: egyrészt, hogy az egység ennek ellenére is kiemelkedően játszik, másrészt pedig hogy Bakhtiari egy ponton visszatér a közeljövőben, ezzel visszakapva az eredeti kezdőt, és lehetővé téve hogy az alapszakasz utolsó nyolc meccsén tovább szokják egymást.

Ha Rodgers nyugodt lehet a zsebben egy erős futójátékkal kiegészítve, az a halálos passzjátékot még veszélyesebbé teheti – amennyiben a célpontjai nem hagyják cserben. A Valdes-Scantling drop ismét egy kiábrándító teljesítményt is eredményezhetett volna – ehelyett a harmadéves elkapó két elkapást hozott 53 yardért és két TD-ért, köztük egy 52 yardossal. A kérdés nála mindig is az önbizalom volt – minden eszköze megvan, de eddig hiányzott valami.

Önbizalom. Nem a képességek hiánya, önbizalom” – mondta Rodgers Joe Bucknak a Foxtól. Erre rímel az, hogy a csütörtöki meccs előtt Valdes-Scantling mindössze a felé dobott passzok 47%-át kapta el. Ahogy LaFleur mondta a riportereknek: „Pontosan ilyen játékosokat akarunk a csapatba: kitartó és mentálisan erős.

Ezzel együtt is meglepő, hogy a Packers nem szerzett elkapót a trade határideje előtt. A csapat továbbra is bízik a fegyvereiben a draft és a szabadügynökpiac után.

Arról nincs kérdés, hogy Adams zseniális. Ahogy az ESPN Stats & Info megjegyezte, ő az első játékos, aki a csapata első 8 meccse alatt 3 meccsen is 10 elkapást és legalább 150 elkapott yardot produkált. (Megj: annak ellenére, hogy idén két meccset sérülés miatt kihagyott.) A Packers elsőszámú elkapója csütörtökön 10 elkapással és 173 yarddal zárta a meccset.

Bárhogyan próbálkoznak az ellenfelek, egyszerűen nem tudják levédekezni Adamst. Ezzel együtt Rodgersnek nem kéne rákényszerítve lennie a kedvenc célpontjára. Egy mélyebb elkapósor levédekezhetetlenné tenné a Packers támadósorát, igaz, az egység így is pontot szerzett mind a nyolc nyitó drive-ban.

Korábban a szezonban a running backek és a tight end Robert Tonyan egészítették ki az egységet a passzjátékban. Ettől függetlenül még egy megbízható célpont lényegesen megnehezítené az ellenfelek coverage felelősségét.

Lehet, hogy Valdes-Scantling a konzisztens teljesítményhez szükséges önbizalmat merít a csütörtöki teljesítményből. Vagy – és ez a valószínűbb – Allen Lazard visszatér az törzsizom-sérüléséből és visszaszerzi a helyét második számú elkapóként.

Lazard már edzett, de a csapat továbbra is megfontoltan áll a visszatéréséhez. Esélyes, hogy a jövő vasárnapi, Jaguars elleni meccsen már játszhat.

A labda túloldalán a csapat mutatott némi fejlődést. Persze, a 49ers csapatát megtizedelték a sérülések és a koronavírus. De a San Francisco használja a liga legjobban összerakott futósémáját. (Megj: itt arra utal a cikk, hogy egy nagyon jó sémában könnyen lehet kicserélni a játékosokat, és kevesebbet számít, hogy egyénileg nem kiemelkedőek a játékosok.) Kyle Shanahan egysége mindössze 3.2 yardos átlaggal futott az ellen a defense ellen, amelynek komoly problémát okozott megállítani a futójátékot idáig a szezonban.

Négy nappal korábban, a vikingses Dalvin Cook darabokra szedte Mike Pettine védelmét 163 yarddal és 3 touchdownnal.

Mindannyiunknak önkritikát kell gyakorolnunk, és gyorsan megoldást találni” – mondta LaFleur a vasárnapi 28-22-es vereség után. – „Látjuk, mi történik, erre megoldást kell találni. Ha nem, akkor hasonló eredmények fognak születni a jövőben is.

A 49ers helyzete nyilván segített jobban teljesíteni a Packersnek ezen a területen. Viszont a maradék 8 ellenfélből 4 a liga alsó 10 csapatában tanyázik a futásonkénti átlagot nézve. Még kettő szintén a top 12-n kívül van. Mindössze a Titans és az Eagles rendelkezik olyan futójátékkal, amely kihívást kéne, hogy jelentsen a következő hetekben.

Ennek eredményeképpen a Packers minden bizonnyal fel fog jönni a 29. helyről a futás elleni DVOA-ban. (Megj: a Football Outsiders által bevezetett DVOA, vagyis defense-adjusted value over average, nagyjából „védelemmel korrigált érték az átlag fölött” a csapatok teljesítményét standardizája azzal, hogy figyelembe veszi az ellenfelek erősségét.)

A Packersnek tehát vannak problémái, mint minden NFC-csapatnak. A Seahawks védelme gyalázatos. A csoportrivális Bearsnek komoly problémái vannak irányítóposzton. A Buccaneers még mindig keresi a ritmusát az új játékosok beépítésével. A Saintsnek Michael Thomassal vannak gondjai. És senki nem akar beszélni az NFC Leastről. (Megj: East – kelet, least – legkevesebb szójáték)

Rodgers és társai jó eséllyel sokaknak meg fogják mutatni a következő hetekben, hogy őket kell megverni az NFC-ben.

Kommentek