10. hét – Beharangozó

Jacksonville Jaguars – Green Bay Packers

2020. November 15. Vasárnap 19:00, Lambeau Field, Green Bay ,Wisconsin.

A San Francisco-i győztes túra után egy újabb könnyebbnek ígérkező mérkőzés következik, ezúttal hazai pályán fogadjuk az idei szezonban mindössze egyetlen győzelemmel rendelkező Jaguars gárdáját. Papírforma szerint most nekünk áll a zászló, de a Packers eddigi rapszódikus szereplését figyelembe véve hiba lenne máris elkönyvelnünk a könnyű győzelmet. Lássuk mire számíthatunk vasárnap este.

A mérkőzés

Mindössze hetedik alkalommal méri össze tudását a két csapat, köszönhetően főként annak, hogy a Jaguars az AFC tagja és ráadásul elég fiatal franchise. Rájátszásban (értelemszerűen SuperBowl-ban) még sosem találkoztak, az egymás elleni alapszakasz mérlegük 4-2 a Packers javára. Utoljára 2016 szeptember 11-én csapott össze a két gárda Floridában, ahol a Packers tudott győzni 27 – 23 arányban. A két együttes utolsó csörtéje a Lambeau Field-en 2012. október 28-án volt és azt a találkozót is a Packers nyerte meg 24 -15-re.

Packers előzmények

Könnyedén győzte le a csapat a romokban heverő 49ers gárdáját, ami nem volt annyira meglepő. Amit azonban le lehet szűrni az Aranyásók elleni meccsből, az a másod-harmad vonalas játékosaink minősége. Mivel idén elmaradtak az előszezon meccsek, így hasznos minden olyan alkalom, amikor egy-egy már biztosan megnyert meccs végén kipróbálásra kerülhetnek az idei újoncok, illetve egyéb szerzemények. Nos a Frisco elleni utolsó negyedben több ilyen játékost is megfigyelhettünk “éles” helyzetben. Többek között (WR)Malik Taylor, (OL) Jon Runyan, (OLB) Randy Ramsey, (CB) Stanford Samuels III, (OLB) Jonathan Garvin, (S) Henry Black és a jolly joker-ként minden csapategységben kipróbált (TE/OL/FB) John Lovett produkcióját csodálhattuk meg. Örvendetes, hogy a legtöbbjük megfelelően helytállt, igaz a másik oldalon sem a kezdő sor(ok) játékosai voltak már a pályán. Változásokat, változtatásokat vettünk észre Mike Pettine mostani védelmi felállásain a Vikings elleni meccs óta, bár nem “harapott” eléggé továbbra se a passrush brigádunk, viszont jobban tartott a D line és több segítséget kapott a belső linebacker párosunk is mind a védőfal széléről, mind pedig a DB egységből.

Ez meg is látszott a futás elleni védelmünkön, ugyanis a Bordó-Arany gárda 17 próbálkozásból csak 55 yardot tudott előrehaladni futásokból. Persze ez az eredmény csalóka, hiszen a házigazdák foghíjas keretével szemben értük el ( pl. Jerrick Mckinnon csak a harmadik számú futójuk a depth chart-on). Mindenesetre optimizmusra ad okot a tény, hogy Pettine észbe kapott és próbál javítani a védelem eme szegmensén. A soron következő ellenfél futó egysége jelenleg nem tartozik a liga elitjébe, csak a 27. helyre rangsorolják őket, ennek ellenére a remekül debütáló Jags újonc James Robinson a rutinos Chris Thompson-nal kiegészülve nem lebecsülendő veszély számunkra. A támadó oldalunkon karmesterünk és legfőbb célpontja Davante Adams megnyugtatóan hozta a tőlük elvárhatót és az eddig haloványabb teljesítményt mutató játékosok is némileg összeszedni látszik magukat (pl. Marquez Valdez-Scantling). Tyler Ervin visszatérésével a meglepetés faktor is visszakerült a csapatba, az ő sokoldalúsága egy fontos színezéke a támadó és speciális egységünknek. Ervin játékában mindig benne van egy trükkös támadó játék, vagy egy jó visszahordás kivitelezésének lehetősége.

Sérülések terén szerencsére nem állunk rosszul, igaz közvetlenül a SF elleni meccs után derült ki, hogy (AJ Dillon után) (LB) Krys Barnes Covid19 vírus pozitív,ezért ő biztosan nem lép pályára a Jacksonville ellen, viszont a közvetlen szoros kontaktjai (Jamaal Willaims, Kamal Martin és Jordan Love) már mind lekerültek a karantén listáról. Továbbá (CB) Jaire Alexander szenvedett agyrázkódást a 49ers elleni találkozón, így neki még ki kell jönnie az ilyenkor szokásos protokollból, ami nem sanszos. Sajnos David Bakhtiari játéka se teljesen biztos még, illetve (CB) Kevin King státusza se teljesen tisztázott, azonban utóbbi két játékos már együtt edzett a hét elején a csapattal, ami mindenképpen jó jel. Nagyon jó hír viszont (LB) Christian Kirksey visszatérése, aki ugyancsak teljes edzésmunkát végzett már az utóbbi időben. Az elkapó sorba Allen Lazard már nagyon jól jönne, de a legutóbbi hírek szerint őrá még várnunk kell, annak ellenére, hogy az utóbbi edzéseken már ő is részt vett. (Lazard játéka nem teljesen kizárt, nevezve lesz a találkozóra és közvetlenül a meccs előtt döntik majd el, hogy játszik vagy sem)

Rajtuk kívül még a két másodvonalas safety, Will Redmond és Vernon Scott bajlódik vállsérüléssel, ám az ő esetleges kiesésük szerencsére nem érintené közvetlenül a kezdő csapat védelmét.

Jaguars előzmények

Az ujjsérüléssel bajlódó Minshew helyére beugró újonc irányítóval felálló Jaguárok, meglepően szoros rangadón maradtak alul a Houston Texans csapatával szemben (25 – 27) a legutóbbi fordulóban. Jake Luton játéka olyannyira meggyőzte a jacksonville-i vezetőséget, hogy már a hét elején bejelentették, az újonc irányító vezetésével száll majd harcba a Packers ellen is a floridai csapat a soron következő derbin, függetlenül attól, hogy Gardner ujja rendbe jön vagy sem addigra. Ezzel nem kizárt, hogy véget ért/érhet a Gardner Minshew éra a nagymacskák háza táján.

A támadó egységük legutóbb elsősorban a futó játékokra épített, ami az újonc QB játékba kerülése révén nem volt meglepő (bár azért Luton az egy INT-je mellett összehozott 304 yardot és kiosztott egy passzolt TD-t is) , viszont a futásaik eredményessége annál inkább. Náluk is egyre jellemzőbb a futóik bevonása a passzjátékokba, ami tovább nehezíti a védekezést ellenük. Bár a támadó egységük messze nem a legjobb a ligában, mégis számottevő veszélyt jelenthetnek olyan nevekkel a soraikban mint (TE) Tyler Eifert, (WR) Dj Chark, (WR) Chris Conley, (WR) Keelan Cole, az újonc elkapó Laviska Shenault Jr., vagy az eddig minden téren kiválóan debütáló draftolatlan újonc futó James Robinson. Védő oldalon se a legacélosabbak, elég sok az újonc pl. a kezdő nose tackle-jük Davon Hamilton is rookie, a secondary-ben pedig a teljes baloldali cb brigád (Cj Henderson, Luq Barcoo, Chris Claybrooks és Josiah Scott) és Josh Jones IR-re kerülésével az egyik safety-jük is frissen draftolt. Ellenben rendelkeznek a védőik közt tapasztalt, rutinos veteránokkal (főleg az LB sorukban), illetve bizonyos posztokat jól erősítettek a szabadügynök piacról , például érkezett safety Josh Jones, aki éppen tőlünk került hozzájuk (viszont ő érdekes módon éppen most került IR-re). A passrush-uk nem kiemelkedő liga szinten, azonban (DE) Quincy Williams, (LB) Joe Schobert, (LB) Myles Jack, (DE) Adam Gotsis és főleg a másodéves (DE) Josh Allen játékában mindig benne lehet a meglepetés. Ha jobb napot fognak ki, sok borsot törhetnek a támadófalunk, illetve A-rod orra alá.

A legnagyobb gondjaik a speciális egységükben akadtak az utóbbi időben ugyanis kicker hiányban szenvednek. Josh Lambo IR-re kerülése óta különféle kényszer megoldásokkal (többek közt a közben eltiltott Aldrick Rosas-al) próbálták pótolni a rúgó hiányt (az első öt meccsükön négy kickerük volt egymás után), de ezidáig nem sikerült stabilizálniuk ezt a posztot. A legutóbbi hír szerint 2020 november 10-én sikerült leigazolniuk a korábbi Bills, Chargers, Colts, 49ers rúgót, Chase McLaughlin-t a Vikings gyakorló egységéből.

Sérülések terén se állnak túl jól, bár amíg Gardner Minshew mellőzése nem feltétlenül a sérülése oka, addig a fentebb említett (K) Josh Lambo mellett a támadó oldalukon covid19-el küzdő (RB) Ryquell Armstead, (WR) Laviska Shenault illetve (WR) Dede Westbrook, a védelemben pedig (LB) Shaquille Quarterman, (CB) Dj Hayden és a két kiváló safety Andrew Wingard és Josh Jones hiányával kell kényszerűen megküzdeniük a kezdő csapat felállításánál.

Ami döntő lehet

  • Aaron Rodgers és vele a támadó gépezetünk hatékonysága sorsdöntő lehet már akár a mérkőzés korai szakaszában. Ha az offense-ünk tudja azt a jó, egyenletes, eredményes játékot hozni amit a 49ers ellen is produkált, akkor remélhetőleg nem kell sokat izgulnunk a végjátékra.
  • Sarkallatos pontja lesz ismét a meccsnek a futás elleni védelmünk. Várhatóan túlnyomórészt erre fogják alapozni a támadásaikat. A vendégek újonc futója James Robinson remekül játszik a szezonkezdet óta, ráadásul a rutinos Chris Thompson-nal kiegészülve okozhatnak kellemetlen meglepetéseket a még mindig ingatag lábakon álló run defense-ünknek. Ráadásul erre a találkozóra covid19 fertőzése miatt kiesik a kezdő ILB sorunkból Krys Barnes, így Oren Burks marad középen az újonc Kamal Martin mellett, esetleg Ty Summers-sel és James Burgess-sel kiegészítve. Burks eddigi idei teljesítményét figyelembe véve ez nem túl biztató.
  • A Jaguars defensive back egysége erősen sebezhető (sok sérültjük van, emiatt rengeteg újoncuk játszik a kezdőben), így véleményünk szerint jól támadható felülete a jacksonville-i védelemnek. Mivel a Jaguars javarészt a cover 1 (egy mély safety, emberezés) védelmi sémát alkalmazza passzvédekezéseknél, Davante Adams és az esetleg visszatérő Allen Lazard akár többször is könnyen “megfirkálhatja” a rutintalan safety és CB corps-ot, amivel-amikkel ugyancsak jelentős előnyre tehetünk szert.
  • Nyomást kell gyakorolni a vendégek újonc irányítójára! A meglehetősen kevés NFL tapasztalattal rendelkező Jake Luton könnyen zavarba hozható, ezt mindenképpen ki kéne használnunk. A remek OLB párosunk mellet Rashan Gary aktívabb szereplése, illetve Dean Lowry és Kenny Clark hatékonyabb játéka lehet még döntő e téren.
  • Nem szabad elbíznunk magunkat. Bár a floridai csapat nem tartozik jelenleg a liga elitjébe, hiba lenne lebecsülni őket. A Vikings elleni zakó után jól láthatjuk, egyetlen ember is képes a hátán vinni egy csapatot alkalmanként.
  • A legutóbbi Texans elleni (de páldául korábban a Titans elleni) találkozójuk is jól mutatja, hogy a Jaguars képes szoros meccseket vívni ellenfeleivel, ezért minden pont sokat számíthat majd a végeredménynél. Ebből adódóan kiemelnénk a pontrúgásaink fontosságát is, remélhetőleg Mason Crosby nem okoz csalódást továbbra sem e téren.
  • Megemlítenénk Matt LaFleur intenzitását a 4. down-ok kapcsán. Eddig jópárszor láthattuk, hogy (esetenként teljesen felesleges) kockázatos szituációkban is neki küldte a támadó sort az ilyen helyzeteknek a vezetőedzőnk, ami alapban tökös dolog, ám felelőtlenül használva kétélű fegyver. Nem lenne örvendetes, ha egy (mondhatni) sima meccset ilyen felesleges tesztoszteron tűzijátékokkal nehezítenénk meg önmagunknak. Persze nem azt várjuk, hogy kizárólag a McCarthy féle statikus biztonsági játékokat játsszuk csak folyamatosan, de annak örülnénk, ha csak a tényleg elkerülhetetlen kockázatokat vállalnánk a mérkőzés folyamán.
  • A fegyelmezett játékra kell ügyelnünk! Ezalatt nem feltétlenül a szabálytalanságokra gondolunk, hanem az örök mumusra, az esetleges sérülésekre. Sajnos a keretünk helyenként igen “vékony” jó képességű játékosokban, tehát egy ilyen találkozón fokozottan kerülnünk kell a nem kívánt sérülések esélyét.
  • Meg kell védeni Rodgerst. Bár alapvetően mi is a futó játékokat preferáljuk első sorban a támadó oldalon, mégis jelentős szerepe lehet alkalmanként a passzjátékainknak. Ezek sikeres kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy A-rodnak legyen elég ideje célponto(ka)t találni. Szerencsére a Jags passrush egysége nem tartozik a leghatékonyabbak közé a ligában, ennek ellenére őket is megfelelően féken kell tartani akár David Bakhtiari hiányában is. Szerencsére a támadó falunkba beugró egykori Lions veterán (OL) Ricky Wagner és a meglepően jól helytálló újonc Jon Runyan ez ügyben megbízható alapoknak bizonyul. Az ő szerepük most is kiemelkedő lesz.
  • A vendégeink passzjátéka se lesz teljesen elhanyagolható. Mivel Luton igen jó karral van megáldva, a passzaira is nagyon ügyelnünk kell. A Texans ellen a legjobb elkapójának Dj Chark-nak 7 átadásból 146 yardot osztott ki és ebből Chark egy TD-t is abszolvált. Ehhez jön még a lehetőség, miszerint a legjobb corner-ünk Jaire Alexander nagy valószínűséggel (agyrázkódás miatt) kihagyni kényszerül ezt a meccset. Kevin King visszatérése javíthat a helyzeten, de a Jaguárok se egyetlen jó elkapóval készülnek ellenünk (Chris Conley és Keelan Cole mellett a kiváló képességekkel megáldott tight end James O’Shaughnessy is éles kés lehet még a fiókjukban).

Érdekességek

  • A Packers az utóbbi 18 AFC csapat ellen a Lambeau Field-en játszott meccséből 15-öt megnyert
  • A Lambeau Field-en a két csapat eddigi mérlege 1-1.
  • A két csapat vezetőedzője még sosem játszott egymás ellen ebben a beosztásukban.
  • A két csapat legelőször 1995-ben játszott egymással, amikor a Packers nyert 24 -14 arányban.
  • Az utóbbi pár évben három játékos és egy edző is a Jaguars-tól került a Packers-be, ahol sikeresen folytatták/folytatják pályafutásukat:
  • A Paakers az utolsó 13 alapszakasz meccséből 11-et megnyert.
  • Az utóbbi öt hétórási (19:00) kezdésű meccséből négyet megnyert a Packers.
  • A Jaguars a második AFC ellenfele a Packers-nek ebben a szezonban.
  • Aaron Rodgers passer rating-je minden esetben 100 felett volt a legutóbbi öt AFC ellenfél ellen vívott meccseken.

Kommentek