Beharangozó 13. hét

Philadelphia Eagles @ Green Bay Packers

2020.12.06. 10:25. Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin

Miután magabiztosan diadalmaskodott a csapat a legnagyobb csoportrivális Medvék felett, most a (három meccs óta) zuhanórepülésben lévő, megtépázott Sasok érkezne a Szentélybe. Igaz, hogy az Eaglesnek (és főleg a karmesterüknek Carson Wentznek) nem igazán megy jól mostanában, ám ne felejtsük, hogy ők tipikusan az a csapat, akik az “underdog” pozícióban/ból képesek a legnagyobb meglepetéseket okozni. Ennek fényében nagy hiba lenne alábecsülni a pennsylvaniai csapatot. Lássuk mire számíthatunk hétfő hajnalban!

A mérkőzés

Elég szép közös múltra tekinthetünk vissza a két csapat történelmében, köszönhetően legfőképpen annak, hogy nagyon régi, mondhatni (h)ősidőkből származó mindkét franchise. Az első összecsapás 1933.10.29-én zajlott le a két gárda közt, amit a Packers nyert 35 – 9 arányban. Azóta negyvenhárom alkalommal mérte össze tudását a két alakulat, melyek alapján a jelenlegi egymás elleni örökmérlegük 27 Packers győzelem, 17 Eagles győzelem. Érdekesség, hogy bár két alkalommal volt hosszabbításos meccse egymás ellen a két csapatnak (1987 és 2004), de mindkét alkalommal győzni tudott valamelyik legénység (egy Packers és egy Eagles győzelem), tehát döntetlen még sose volt a végeredmény. Igaz, a 2004-es rájátszás meccs volt, tehát ott nem is lehetett volna egál a végeredmény.

Packers előzmények

A Colts elleni fiaskó után egy markáns győzelemmel tért vissza a Packers hazai pályára. A Bears elleni meccs végkimenetelét egyértelműen a nagyon jól és hatékonyan játszó támadóegység alapozta meg. Aaron Rodgers kiválóan vezérelte sikerre szinte mindig a támadó gépezetet. Az alapvető futójátékok mellé ismét jól bevonta a két TE-t, Marcedes Lewist és a posztján immár első számúnak nevezhető Robert Tonyant. Az elkapóink se tétlenkedtek, Davante Adams mellett a sérülésből frissen visszatérő Allen Lazard és az egyre jobb formát mutató Equanimeous St. Brown játéka is eredményes volt. A héten már remélhetőleg visszatér ebbe az alakulatba bokasérülése után Marquez Valdez-Scantling, ami kell is, mivel az Eagles passz elleni védelme jelenleg a 8. helyre van rangsorolva a ligában, tehát Arodnak és a WR corpsnak most se lesz könnyű feladata a Darius Slay, Avonte Maddox, Jalen Mills, Rodney McLeod DB brigád ellen.

Sérülések terén a támadófalunkból sajnos elvesztettük térdszalag sérülés miatt (kb. 3-6 hétre) Corey Linsley-t, az ő helyét Elgton Jenkins veheti át, illetve az sem kizárt, hogy Lucas Patrick is feltűnjön ezen a poszton. Szerencsére az újonc guard Jon Runyan minőségi pótlást jelent az eddigi teljesítménye alapján a támadófalban, így Patrick és/vagy Jenkins átmozgatása gond nélkül megoldható, reméljük Runyanban továbbra se kell majd csalódnunk. A kezdő futóink, Aaron Jones és Jamaal Williams egészségesek és remek formában vannak, így velük nem kell sokat foglalkoznunk itt. Talán annyit megjegyeznénk, hogy érdekes módon az újonc AJ Dillonról még továbbra sincs semmi hír, pedig ha minden rendben van nála, akkor elvileg már le kellett volna kerülnie a Covid19 IR-ről. A hét szenzációja természetesen (WR) Tavon Austin érkezése, mely azonban nem feltétlenül a támadó sorunk erősítését jelentheti elsősorban, ugyanis Austin köztudottan főleg visszahordó specialista, ami azt a feltételezést támaszthatja alá, miszerint Tyler Ervinnel vagy gondok vannak (egészségügyileg – jelenleg bordasérüléssel van feltüntetve a sérült listán), vagy nincsenek megelégedve már a teljesítményével. Tavon nagy valószínűséggel eleinte a speciális egységet fogja erősíteni, bár az is igaz, hogy slot recieverként is bármikor bevethető a 31 éves rutinos veterán elkapó.

A védelemben a defensive back squad teljesen egészséges, a hét közben Darnell Savage is lekerült a sérülés jelentésről. A védőfalból sem fog hiányozni elvileg senki, viszont (DE/LB) Za’Darius Smith bokasérülése nem jött teljesen rendbe, így az ő státusza kérdéses, sanszos, hogy csak közvetlenül a meccs kezdete előtt dől el, hogy játszani fog vagy sem. Rajta kívül (ILB) Krys Barnes játéka kérdéses még, ő ugyan lekerült a Covid19 IR-ről, de vádlisérüléssel bajlódik. Szerencsére Christian Kirksey és Kamal Martin harcra kész, tehát Barnes esetleges kiesése elvileg nem okozhat közvetlenül nagy gondot.

Eagles előzmények

Három vereség zsinórban egymás után, ezzel a mérleggel érkezik az Eagles Green Baybe, legutóbb 2020 november másodikán tudtak nyerni a Sasok a Cowboys ellen, azóta kikaptak a Giants, Browns és a Seahawks gárdájától. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi időben nincsenek kirobbanó formában, azt viszont azonnal hozzá tennénk, hogy november eleje óta rengeteg sérültje volt a Phillynek, akik ráadásul a posztjaikon szinte mind meghatározó kezdő emberei voltak a csapatnak. Azonban Carson Wentz pocsék szezonját nem lehet kizárólag a sérültekre fogni, Wentz a szeptemberi alapszakasz kezdés óta 16 TD-t osztott ki, emellett viszont 15 interceptiont dobott és négyszer fumblizta el a disznóbőrt. A kezdő irányító rossz szereplése rányomja az egész Eagles offense-re a bélyegét, a passzjátékuk rendkívül hektikus még annak tükrében is, hogy a legjobb elkapóik szinte a szezon kezdete óta bajlódnak sérülésekkel. A támadó oldalukon a legstabilabb emberként a futó Miles Sanders emelhető ki, aki bár a sérüléséből pár hete visszatérve még messze nem olyan hatékony mint a 7. hét előtt, de Boston Scottal kiegészülve így is rendkívül nagy veszélyt jelenthet a még mindig harmatos futás elleni védelmünknek.

A WR brigádjukból továbbra is hiányzik DeSean Jackson (IR) és Marquise Goodwin (egész szezonra Covid miatt out), ráadásul a sérülésből pár hete visszatért sztár elkapójuk Alshon Jefferey se parádézik, így a nemrég még a Packerst is megjárt Travis Fulgham, illetve Greg Ward és az újonc Jalen Reagor tartja a frontot passzjátékoknál. Viszont van aminek örülhet Wentz, mert visszakapja az egyik legjobb fegyverét Zach Ertz személyében, aki Dallas Goederttel kiegészülve rengeteg kellemetlenséget okozhat nekünk a találkozón. Csak reménykedhetünk, hogy Ertz a hat hetes kihagyás után nem azonnal csúcsformában tér vissza. A védő oldalukon a falban Brandon Graham-Fletcher Cox-Javon Hargrave-Derek Barnett tengely még mindig félelmetesen jól tud “muzsikálni”, mögöttük pedig még olyan rutinos játékosok vannak rotációban mint (DT) Malik Jackson, (DE) Vinny Curry vagy a remek harmadéves (DE) Josh Sweat,. A front7-t tovább erősíti náluk (OLB) Duke Riley, (OLB) Alex Singleton illetve hátrább (LB) Tj Edwards, (LB) Shaun Bradley. Szerencsére itt azért akad gyenge pontjuk, a belső LB párosuk nekik se túl acélos, nem csoda, hogy futás elleni védelemben ők sem tartoznak a liga elitbe (huszonharmadikak jelenleg). Tehát ha a falukon át tudunk valahogy jutni, akkor jó eséllyel taposhatunk ki hasznos yardokat, first downokat, vagy akár TD-okat. A második vonalban már aggasztóbb képet fest a defensive back egységük a mi szemszögünkből, a Lions-tól idén érkező (CB) Darius Slay határozottan nagy erősítést jelent náluk, s bár a másik oldalon a harmadik szezonját taposó Avonte Maddox nem nyújt igazán kiemelkedőt, a nevében a posztja Nickell Robey-Coleman, (S) Jalen Millsszel és a rutinos veterán (S) Rodney McLeoddal kiegészülve a legtöbbször elég jól megoldják a passzok levédekezését. Mint azt fentebb írtuk, ez az egységük jelenleg a nyolcadik helyre van rangsorolva az NFL statisztikákban.

A speciális egységükben a kicker Jake Elliott megbízható, egyenletes teljesítményt nyújt és ne felejtsük el, hogy ő képes akár 61 yard-ról is bevágni egy mezőnygólt ha nagyon muszáj. A punter Cameron Johnston idén bőven 42 yard felett átlagol náluk meccsenként és simán be tudja tenni 50 yardról is az ellenfél húszasán belülre a tojáslasztit. Visszahordásoknál (RB) Boston Scottra és (WR) Greg Wardra kell majd nagyon ügyelnünk. Sérülések terén most már elég jól állnak, kivéve a támadófalukat, ahonnan (OT) Lane Johnson és (G) Iosua Opeta IR-en van, (G) Brandon Brooks PUP listán és rajtuk kívül (LT) Jason Peters státusza kérdéses. A védőfaluk mint fentebb írtuk egészséges és elég jól egyben van, a defensive back szekciójukból (CB) Craig James és (CB) Cre’Von LeBlanc IR-en van, a másodvonalas safety Rudy Ford pedig biztosan nem lép pályára ezen a meccsen, illetve (CB) Darius Slay vádli sérülés miatt van még jelenleg kérdéses státuszban, de róla azt írják, hogy elutazott a csapattal Green Baybe, tehát jó eséllyel játszani fog. A linebacker brigádjukból csak Nathan Gerry van IR-en, mindenki más bevethető (Alex Singleton bokája is teljesen rendbe jött és lekerült a sérült jelentésről).

Ami döntő lehet

  • Offense oldalon a támadófalunk hatékony munkája segíthet a legtöbbet a sikeres játékok kivitelezésére. S bár alapvetően főként futó játékokra számítunk elsődlegesen, azonban ott is alapvető lesz, hogy utat tudunk-e nyitni majd a futóinknak. Sajnos a vendégek passrush egységét a legjobb 10 közé sorolják a ligában (a harmadik legtöbb sack-et jegyző csapat idén), ezért Rodgers várhatóan sokat lesz kénytelen menekülni, illetve gyorsan szabadulni a labdától.
  • A futóinknak nagy napja lehet, ha át tudnak törni a vendégek védőfalán, akkor a második vonalban már a nem túl acélos belső LB-k akár több yarddal is verhetők!
  • Továbbra is ki kell használnunk a tight endjeink kiváló képességeit. Robert Tonyan mellett Jace Sternberger agilitására lehetne mit építeni.
  • Végre az elkapóink teljes arzenálját használhatja Rodgers, tehát bőven lehet “fűszerezni” a játékokat a checkdownoktól elkezdve akár a hail mary-ig (na jó, persze az utóbbit csak végső esetben)
  • Védőoldalon elsődlegesen természetesen most is a futás elleni védekezésünkre kell fókuszálnunk, mert nem lenne jó, ha Sanders túlságosan belelendülne. Reméljük Pettine kitalál végre valamit, vagy Kirksey és Martin összekapja magát (Clarkról nem beszélve)
  • Wentz (vagyis Doug Pederson is) köztudottan kedveli a TE játékokat, ráadásul most visszatér Zach Ertz, tehát kiemelt figyelmet kell áldoznunk erre!
  • A vendégek támadó fala meglehetősen foghíjas, ezt maximálisan ki kellene használni, ha Wentz folyamatos nyomás alatt lesz, biztosan hibákat vét. Itt nagy szerepe lesz a passrush egységünknek, a védőfalban Kenny Clark, a “csendes gyilkos” Dean Lowry (neki egyedül nem volt még idén elrontott szerelése), illetve Za’Darius Smith esetleges kiesése esetén az újonc Rashan Gary és az éledező Preston Smith hatékony játéka akár meccset eldöntő is lehet!
  • Vigyáznunk kell a labdára! Az idei szezonban az eddigi 9 eladott labda bizony sok! Igaz a mostani vendégeink ilyen szempontból sokkal rosszabbul állnak (ők már összesen 21 alkalommal adták el a labdát ebben a szezonban), de ennek ellenére vagy pont emiatt, nem kéne a vendégek példáját követni!
  • Nem szabad félvállról venni ezt a mérkőzést sem! A Jaguars elleni meccs jó példa volt rá, hogy egy gyengébbnek titulált csapat ellen se szabad leereszteni.
  • Fegyelmezetten kell játszanunk! Kerülnünk kell a felesleges szabálytalanságokat, megelőzve ezzel a büntetéseket és az esetleges sérülések lehetőségét is.
  • Mason Crosby pontrúgásai fokozottan felértékelődhetnek. Az Eagles a szoros végjátékok mestere. Ennek fényében sorsdöntő lehet minden pont!

Érdekességek

  • A két csapat alapszakasz örökmérlege jelenleg 26 Packers győzelem, 15 Eagles győzelem és 0 döntetlen. Rájátszásban 1 Packers és 2 Eagles győzelem.
  • Az Eagles csapata második alkalommal érkezik közvetlenül egymás utáni szezonban a Lambeau Field-re
  • Aaron Rodgers eddigi mérlege az Eagles ellen kezdő irányítóként a Packersben: 4 győzelem ,1 vereség, 0 döntetlen.
  • A legutóbbi hat Eagles elleni mérkőzésből négyen a Lambeau Fielden a végeredményekben nem volt 7 pontnál nagyobb a különbség a két csapat között.
  • A Packers örökmérlege az Eagles ellen hazai pályán 17 -6 (a Lambeau Field-en 7 -6)
  • A két csapat utoljára 2019. 09.26-án csapott össze a Lambeau Fielden, akkor az Eagles nyert 34 -27 arányban.
  • Matt LaFleur még sosem tudott vezetőedzőként az Eagles ellen nyerni. (egy veresége van tavalyról)
  • Doug Pederson az Eagles jelenlegi vezetőedzője 1995-1998 között a Packers játékosa volt, Brett Favre mögött backup QB, illetve holder és kicker volt a szerepe a keretben. Super Bowlt nyert a Packersszel a Patriots ellen 1997-ben. (Super Bowl XXXI)
  • Travis Fulgham, az Eagles egyik jelenlegi elkapója idén augusztusban rövid ideig tagja volt a Packers felkészülési keretének.
  • Az Eagles a legutóbbi három (vesztes) meccsén mindhárom alkalommal 17 pontot tudott csak szerezni.

Kommentek