Week 11 – Értékelő

Green Bay Packers – Indianapolis Colts 31-34 (OT)

Egy kiváló első félidőt egy borzasztó második követett a Colts otthonában, és bár a Packers még hosszabbításra tudta menteni az egyéni hibáktól hemzsegő meccset, egy újabb labdavesztés már a vereséget jelentette.

A meccs

Szokatlan módon kezdődött a meccs, két szép passz után ugyanis Corey Linsley és Aaron Rodgers elrontotta a snapet, a fumble-t pedig össze is szedték a Colts védői. Az ő örömük se tartott azonban sokáig, ugyanis a hazaiak hiába oldottak meg sikeresen egy harmadik kísérletet, Raven Greene kiütötte Mo Alie-Cox kezéből a labdát, Darnell Savage pedig rávetette magát, és jöhetett újra a Packers. Rodgers TD-vel büntetett, 25 yardos passzát Robert Tonyan kapta el. Ugyanakkor hamar jött a válasz, Michael Pittman bántóan üresen maradt Philip Rivers passza után, 45 yardos TD lett a vége. Puntokat követően megint jött egy váratlan Rodgers-hiba: interceptiont dobott, a Colts viszont most sem tudta kihasználni a labdaszerzést.

A második negyed viszont szinte teljesen a vendégekről szólt. Előbb Aaron Jones futott egy gyors drive végén TD-t, majd a következő playben Christian Kirksey ellopta Rivers passzát, amit négy játékkal később Rodgers egy Davante Adamsnek adott TD-passzal használt ki. Erre még tudott válaszolni a Colts, Trey Burton touchdownjával, a Packersnek azonban másfél perc is elég volt, és Jamaal Williams elkapott TD-je után 14 pontos előnnyel kezdődhetett a szünet.

A harmadik negyed viszont sajnos teljesen más képet mutatott: a Colts előbb mezőnygólt, majd TD-t (és sikeres kétpontos kísérletet), végül újra mezőnygólt érő drive-okat vezetett, miközben a Packers csak két 3-and-outot tudott felmutatni. A negyedik negyed pedig ennél is rosszabbul kezdődött: a kickoff-visszahordás közben Darrius Shepherd elvesztette a labdát, és bár a védelem ezúttal is mezőnygólon tudta tartani a Coltsot, már a hazaiak vezettek.

Matt LaFleur kockáztatott, nem vállalt be egy bizonytalan, 50 yard fölötti mezőnygól-kísérletet, inkább egy 4&1-nek is nekiment a csapat, de sikertelenül. A Colts következő drive-jában összesen hét (!) szabálytalanságot fújtak a bírók, többségében offensive holdingot, így viszont a Packers visszakapta a labdát. Előtte ugyan úgy tűnt, hogy a védők, konkrétan Kirksey TD-t is szerzett, amikor visszavitte Rivers fumble-jét, de a visszajátszás során egyértelművé vált, hogy rossz passzról volt szó. Így viszont a punt után az egyenlítést jelentő mezőnygólig sikerült eljutni, és bár a hosszabbításnál a pénzfeldobást megnyerte a csapat, az egészen addig jól játszó Marquez Valdes-Scantling fumble-je után egy mezőnygóllal a hazaiak nyerték a meccset.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

 • Az első félidőben mutatott támadójátékkal kell kezdeni (leszámítva az elrontott snapet és az interceptiont): 28 pontot sikerült felpakolni a liga egyik legjobb, átlagban meccsenként kevesebb mint 20 pontot engedő védelme ellen. Főleg a passzjáték volt sikeres, Aaron Rodgers remekül osztogatta a labdákat, Adams megint 100 yard fölé jutott, Tonyan újabb TD-t szerzett, sőt, egy alkalommal még Equanimeous St. Brown is „terminátormódba” kapcsolt (by Ézsau), és több védőn gyakorlatilag átgyalogolt egy elkapás után.
 • Ehhez az is kellett, hogy a támadófal megint kiváló teljesítményt nyújtson a passzblokkolás terén. Rodgersen gyakorlatilag nem volt nyomás (az egyetlen sack a jó coverage következménye volt). Külön ki kell emelni megint Elgton Jenkinst, aki Linsley sérülése után ezúttal centert játszott, valamint az újonc Jon Runyant, aki megint kiválóan szállt be a meccsbe. Könnyen lehet, hogy jövőre az lesz a fal alapfelállása, amit most a meccs nagy részében láttunk.
 • A védelemben Rashan Gary egyre inkább megmutatja, miért draftolta olyan előkelő helyen a Packers. Amikor pályán volt, folyamatosan megverte ellenfelét, látszik, hogy sokat tanult az elmúlt másfél évben. Összesen négyszer gyakorolt nyomást Riversre, ebből az egyik vezetett az interceptionhöz (amihez azért az is kellett, hogy Billy Winn beleérjen a labdába).
 • Szintén négyszer siettette Riverst Kenny Clark, aki idei legjobb meccsét játszotta, többször ketten sem tudták féken tartani, egyszer a földre is vitte az irányítót.
 • Adrian Amost is ki lehet emelni: Pittman TD-jénél talán hibázott ő is, de a meccs nagy részében ott volt, ahol lennie kellett, a futás ellen az egyik legjobb védő volt (az más kérdés, hogy mit jelent a többiekre nézve, ha a safetyt lehet a futás ellen dicsérni).
 • Pozitívum az is, hogy mindkét labdaszerzést sikerült touchdownra váltani, miközben a Colts a négy szerzett labda után összesen hat pontig jutott – igaz, az utolsó mezőnygól egyben a győzelmet is jelentette nekik.
 • Mindezek mellett lehet dicsérni Marquez Valdes-Scantling rendes játékidőben mutatott játékát: biztos kézzel kapta el a labdákat, 51 yardos DPI-t harcolt ki, jól blokkolt, a negyedik negyed végén az ő remek elkapásának volt köszönhető, hogy egyáltalán hosszabbításra állt a meccs…

Negatívumok

 • …ahol viszont az ő fumble-je döntő jelentőségű hiba volt. Ezzel együtt nem lehet csak az ő nyakába varrni a vereséget, az pedig végképp érthetetlen, hogy a meccs után halálos fenyegetéseket is kapott.
 • A Packers összesen négy labdát vesztett el a meccsen, ami még úgy is rengeteg, hogy közben kétszer szerezni is sikerült. Ez még egy gyengébb csapat ellen is vereséghez vezethet. Volt olyan labdavesztés, amely koncentrációs hibára vezethető vissza, de olyan is, ami az egyéni képességek hiányára.
 • Igen, itt Darrius Shepherdre kell gondolni. Visszahordóként két óriási hibát is elkövetett: az elsőnél még mázlija volt, hogy a labda hozzáért a gólvonalhoz, a fumble-nél viszont semmi nem mentette meg. Látszott, hogy a Coltsnál egyáltalán nem tartanak tőle, folyton úgy rúgták a labdát, hogy vissza kelljen hordania.
 • A védekezés nem volt végig katasztrofális, de a harmadik negyedben minden Colts-drive ponttal ért véget. A liga egyik legjobb védelme ellen a támadók részéről elfogadható két 3-and-out, de az nem, hogy ezalatt eltelik egy negyed, ahol közben az ellenfél 32 playt vezet. Ismételten, nem meglepő módon, a futás elleni védekezés gyengélkedett, aztán persze fáradtak is a játékosok, hiszen több mint 80 snapet voltak a védők a pályán.
 • Mike Pettine felelősségét egyre hangosabban kell emlegetni: nem elég, hogy egyszerűen nincs megoldása, hogyan állítsa meg az ellenfelek futójátékát, a passzvédekezés is sokszor akadozik, amit egy jobb irányító (hiszen Rivers messze van már fénykorától) sokkal inkább büntetni fog. Jaire Alexander is idei egyik leggyengébb meccsét játszotta, de ebben szerepe van, hogy rendszeresen 10+ yardra álltak fel az elkapóktól a védők, még 3. és rövid szituációkban is, amit korábbi meccseken is megfigyelhettünk. Pittman TD-jénél pedig a közvetítés szakértője, Troy Aikman egyenesen azt mondta: fogalma sincs, hogy a védelem mit akart játszani, annyira érthetetlen volt neki a hívás.
 • Elrontott szereléseket is láttunk megint bőven. A hivatalos statisztika szerint ugyan csak 9 ilyen volt, de ennek némiképp ellentmond, hogy a Colts összesen több mint 200 támadóyardot szerzett első kontakt után.
 • Nem lehet elmenni szó nélkül Preston Smith játéka mellett sem, aki egy-két meccstől eltekintve árnyéka tavalyi önmagának. Most a védelem talán leggyengébb tagja volt, és nem csak azért, mert nem testhezálló (sőt, néha egyenesen érthetetlen) feladatot kapott, pl. amikor Burtonnel neki kellett visszamennie védekezni, TD is lett a vége. Nem tud nyomást gyakorolni az irányítóra, futójátékoknál pedig nem zárja le a széleket megfelelően.
 • Nem derült ki, milyen személyes ok miatt volt kérdéses JK Scott pályára lépése, de úgy tűnt, hogy befolyásolta a játékát: mindössze 39 yardos átlaggal puntolt, ráadásul kettőt vissza is lehetett hordani.
 • Végül, bár jó védelmekkel kellett szembenézni, de feltűnő az utóbbi meccseken a futójáték visszaesése: utolsó három meccsen 3,7 yard/carry volt a legjobb átlag, ez mindenképp figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Összegzés

Már a sorsoláskor lehetett sejteni, hogy ez lesz az egyik legnehezebb meccs idén, és ez beigazolódott. Jó jel, hogy végig harcban volt a csapat a győzelemért, ugyanakkor rendkívül bosszantó, hogy kicsit kevesebb hibával, főleg labdavesztéssel, simán nyerhető lett volna. A hétvégén csoportrangadón lehet javítani, a Chicago Bears ellen.

Kommentek