2. hét Beharangozó

Detroit Lions @ Green Bay Packers

2021.09.21. Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, 2:25 (ESPN Monday Night Football)

Az alapszakasz második fordulójában rögtön egy csoportellenfél érkezik majd a Szentélybe, a detroiti Oroszlánok az első forduló után idén sem tűnnek túlságosan vérmes csapatnak, ám a Packers múltheti mérkőzését figyelembe véve semmiképpen se lebecsülendő ellenfelek a kék ragadozók. Összeszedtük, mire számíthatunk ellenük.

A mérkőzés

A két csapat rivalizálásának kezdete 1930-ig nyúlik vissza, azóta már a száznyolcvannegyedik alkalommal fog most összecsapni a két gárda (ha beleszámoljuk azt a három mérkőzést is, amelyeken 1930 és 1933 között a Lions jogelődje még Portsmouth Spartans néven szerepelt). Mivel a kezdetektől fogva csoportriválisok, nem meglepő, hogy gyakran mérik össze tudásukat. Az örökmérleg a Packers javára billen 104 győzelemmel, 72 vereség ellenében és 7 döntetlen végeredmény is született az évtizedek során.

Packers előzmények

Hatalmas pofonba futott bele a Packers az alapszakasz első meccsén, a házigazda Saints minden téren felülmúlta a meglehetősen hektikus játékot mutató Zöld-Arany társaságot. Kezdve a karmester Aaron Rodgers vesszőfutásával, aki ilyen rosszul szinte emberemlékezet óta nem játszott még. A tavalyi MVP formának nyoma sem látszott a klasszis irányítón, ellenben a dekoncentráltság és az eltökéltség hiánya annál inkább. Ennek leglátványosabb jele volt, hogy Rodgers olyan lehetetlennek tűnő szituációkban vétett rookie jellegű hibákat több alkalommal (próbált passzolni, vagy játékot kivitelezni), amelyek egyáltalán nem jellemzők rá. Ez a szétszórtság szemmel láthatólag rányomta bélyegét az egész támadóegység tevékenységére. A futásokat a Saints védelme hatékonyan megállította, emellett A-Rod mindössze alig több mint 100 yardot passzolt, és passzjátékból sem sikerült eljutni az end zone-ba.

Nem mintha a védőoldal brillírozott volna, sajnos ott sem igazán akart működni a Joe Barry-féle újragondolt séma. A védőfal csak afféle átjáróházként funkcionált (köszönhetően főként annak, hogy a Szentek nagyon okosan folyamatosan kettőzték Kenny Clarkot középen), Krys Barnes és De’Vondre Campbell pedig zömében képtelen volt időben odaérni a falon átjutó futókra, s bár futott TD nem jött össze a New Orleans-i offense-nek, de 171 yardot (amivel szépen haladtak előre) felpakoltak a statisztikába. Jameis Winston parádézhatott kedvére, ugyanis szinte semmi nyomást nem volt rajta, a passrush egység mintha a pályán se lett volna a Packers oldalán. A Smith “brothers” még nyomokban se nagyon emlékeztetett a tavalyi önmagára és a második profi évébe lépett Rashan Gary se tudott élni a lehetőségekkel, amiket rotációban kapott, rendre csak kergette ő is a házigazdák irányítóját (nem sok sikerrel)

A védelem hátsó szekciója szintúgy alulmúlta önmagát, 151 yardot és 5 TD-t “nyeltek be”. Sajnos (CB) Kevin King továbbra sem képes azt a szintet hozni, ami tőle elvárható, egy-egy elleni párharcokban simán megverik még közepes képességű elkapók is. A másik oldalon Jaire Alexander erősen közepesnek mondható teljesítménye sem mondható elfogadhatónak, a safetyk közül pedig csak Adrian Amos produkciója említhető meg (ő csinálta a legtöbb szerelést a Packers védelmében a Saints ellen). A speciális egységben Mason Crosby biztos lábbal rúgta be az egyetlen mezőnygól-kísérletünket 39 yardról, az újonnan érkezett punter Corey Bojorquez négy rúgásból egyszer pakolta be a disznóbőrt az ellenfél 20 yardosán belülre. A visszahordásoknál némi előrehaladás jelei mutatkoztak, az ellenfélnek egyetlen visszahordása volt (puntból Deonte Harris 13 yard), a mi oldalunkon a két újonc (RB) Kylin Hill és (WR) Amari Rodgers összesen 46 yardot tudott teljesíteni három lehetőségből.

Sajnos a sérülések már most újfent megkeserítik a csapat életét, eddig (OL) Lucas Patrick és (TE) Josiah Deguara (agyrázkódás) mellett (S) Darnell Savage (vállsérülés), (DL) Tyler Lancaster (hát-/bokasérülés), (OL/C) Josh Myers (ujj sérülés), (S) Vernon Scott (térdín sérülés) és (LB) Za’Darius Smith (hátsérülés) került be a heti sérülés jelentésbe. Közülük többen már felépültek, viszont Za’Darius Smith hátsérülése sajnos annyira komoly, hogy a csapatvezetés IR-re is tette a kiváló OLB-t. Bár tegnap már edzhetett, amennyiben nem tud pályára lépni majd a Lions ellen, Patrick pótlása bizony égető problémává válhat. A helyét a tavalyi draft hatodik körében kiválasztott Jon Runyan veheti át, míg Za’Darius helyére Rashan Gary lép előre. A két esetlegesen kieső safety posztjára pedig Henry Black állhat be, amennyiben szükség lesz rá (Savage is edzett a héten).

Lions előzmények

A Detroit csapata hazai pályán egy pontgazdag mérkőzésen maradt alul a nyitó fordulóban a 49ers társulatával szemben. A két sikertelen szezon után menesztett Matt Patricia vezetőedző távozása után Dan Campbell (új HC) elképzelése szerint újraszerveződő Oroszlánok a vereség ellenére nem mutattak rossz játékot az Aranyásók ellen. Bár a Kék-Fehérek szinte végig csak futottak az eredmény után, mégis a hajrában majdnem sikerült a csodát véghez vinni, miután az utolsó négy percben két TD-t tudtak szerezni, egy sikeres onside kicket vittek véghez, illetve az ellenfél színeiben Deebo Samuel megtette nekik azt a szivességet, hogy 0:50-nél elfumblizta a labdát, amivel aztán a Lions az egyenlítésért támadhatott. Ám végül a dominánsabb védelemmel rendelkező vendégek tudtak győztesen kijönni a végjátékból. A Lions kezdő (ex Rams-es) irányítója, Jarred Goff elég jó formában kezdte a szezont, 338 yardot passzolt, s bár dobott egy picksixet, mellette kiosztott 3 TD passzt is.

Ennek ellenére a hazaiak támadójátéka alapvetően a futásokra épült, ami eleinte jól működött, ám a meccs derekától újítaniuk kellett, mert a vendégek idővel kiismerték a rungame szisztematikáját. Ekkor kezdte alkalmazni (felváltva a futásokkal) a Lions a run/pass option, illetve a hosszabb-rövidebb passzos játékokat. Nem túl meglepő módon az elkapott yardok zömét nem a gyengécske elkapósoruk szerezte, hanem főként a kiváló másodéves tight end, T.J. Hockenson illetve a passzjátékokba gyakran bevont futók, D’Andre Swift és a Packersből érkezett (RB) Jamaal Williams abszolválta. Ez olyannyira jól működött, hogy a fent említett hármas összesen 218 elkapott yardot és két TD-t jegyzett a meccsen, míg az elkapóik csak összesen 120 yardig jutottak egyetlen elkapott TD-t összehozva. Jamaal Williams hatékonyságát bizonyítja, hogy a kiváló running back hozta össze az egyetlen Lions futott TD-t a mérkőzés folyamán (igaz, egy gólvonalas szituációból).

A védelmük oldalán a szinte teljesen új felállás (és sok új játékos) első blikkre nem hozott kiugró javulást. Pedig például a védőfalban az újonc NT Alim McNeill mellett olyan profi öreg rókák taposnak mint az egykori Los Angeles-i Kos, Michael Brockers, vagy az ex-Bears veterán Nicholas Williams. A linebacker soruk szintúgy rutinos játékosokkal van feltöltve, a Patriotsból még 2018-ban (Patricia révén) hozott Trey Flowers mellett a másik ugyancsak egykori Patrióta Jamie Collins, illetve a Saintsből idén érkező Alex Anzalone és a nigériai származású Giants-felfedezett Romeo Okwara teszi a dolgát. A nagyobb gond defensive oldalon a secondaryben jelentkezik, ott is a corner egységnél. Még középen a két tapasztalt safety Tracy Walker és Will Harris elfogadható játékot nyújt, addig a széleken a szinte teljesen újoncokból álló CB trio (Ifeatu Melifonwu, Jerry Jacobs, AJ Parker) és a harmadik NFL szezonjába lépett Amani Oruwariye tartja a frontot. Az újonc cornerek rutintalansága egyből kiütközött a 49ers ellen, a nyugati partiak (főleg Deebo Samuel révén) 319 passzolt yardot kaptak el mellettük, amelyekből nem mellékesen 2 TD-t is szereztek. A futás elleni védelmük a sok több poszton is bevethető LB és védőfalember ellenére se tudott elég hatékonyan működni, még azután sem, hogy a San Francisco nagyon hamar elvesztette első számú futóját (Raheem Mostertet) a mérkőzés folyamán. Összesen 131 yardot engedtek, és ebből két futott vendég TD született.

A special teamben két fiatal rúgó teljesít szolgálatot, az idén a Bengalsból érkezett 24 éves placekicker Austin Herbert és a 25 éves punter Jack Fox. Míg Herbert lába hajlamos még megremegni egy-egy rúgásnál (ahogy azt láthattuk a 49ers ellen kihagyott mezőnygól-kísérleténél), úgy Fox biztos lábbal (50 yard feletti átlaggal) rugdossa a tojáslasztit. Visszahordásoknál a villámléptű (WR) Kalif Raymondra érdemes nagyon ügyelni illetve a kissé meglepő, alapvetően safety poszton játszó visszahordóra Godwin Igwebuike-re. Összességében a speciális egységük sem kiemelkedően jó, de ez persze messze nem jelenti azt, hogy nem képesek bármikor meglepetéseket okozni. Sérülések terén amúgy rosszabbul állnak mint a Packers, (DE) Kevin Strong és az első számú elkapó, a nyáron távozott Kenny Golladay helyére hozott Tyrell Williams biztosan nem játszik (mindketten agyrázkódás protokollba kerültek), bizonytalan a második számú elkapó Kalif Raymond játéka, (DE) Michael Brockers, (OLB) Trey Flowers és (OLB) Romeo Okwara kisebb vállsérüléssel kerültek az injury reportba (de azóta ők már minden limitáltan edzettek), illetve a kezdő RB D’Andre Swift (ágyéksérülés) szerepel még a listán (bár ő szinte biztosan játszani fog).

Ami döntő lehet

  • Első és legfontosabb természetesen Aaron Rodgers jó szereplése. Jól felkészült, biztoskezű vezér nélkül még a legjobb, legbátrabb hadsereg is elbukik. Remélhetőleg Rodgers összekapja magát a második fordulóra, mert ha nem, akkor nagy bajban lehet a csapat ismét.
  • A vendégek rutinosnak számító front seven-je ellenére a futásvédekezésük nem sebezhetetlen, azonban fontos lenne, hogy a két újonccal felálló támadófalunk megfelelő utat biztosítson a futóinknak. Sajnos ez a Saints ellen nem nagyon ment, csak remélni tudjuk, hogy most másképp lesz.
  • A védelemben helyre kell rakni a dolgokat,mind a játékosok fejében, mind pedig a pályán. A Lions támadógépezete nem tartozik a legveszedelmesebbek közé, ám ha a támadóegységünk esetleg nem indul be kellőképpen, akkor az egyetlen mentsvárunk a védelem jó játéka lehet. Ne adj Isten egy gyenge offense szereplés esetén egy D által kibirkózott szoros győzelemnek is nagyon tudnánk örülni.
  • PASSRUSH! PASSRUSH! PASSRUSH! (Ehhez többet nem is fűznénk)
  • Tudjuk, hogy mostanság alapvetően a futójátékok adják a támadójátékunk alapját, de a Lions Frisco elleni meccséből kiindulva véleményünk szerint ezt a fiatal detroiti CB egységet viszonylag könnyen meg lehetne lepni akár nagy játékokkal is. Davante Adams és akár Allen Lazard is simán képes lehet beültetni a hintába a nem túl sok tapasztalattal bíró Lions CB-eket.
  • Nem szabad könnyelműsködni. A Kék Oroszlánok híresek arról, hogy foggal-körömmel küzdenek a legeslegutolsó pillanatig, képesek a meccsbe visszatérésre bármilyen helyzetben (lásd most a 49ers ellen). Ennek tükrében nagyon oda kell figyelni a meccs lefújásáig, semmiféle lazaság nem megengedett ellenük még akkor se, ha már esetleg több TD előnyben van a csapat.
  • Vigyázni kell a labdára. Ezt nem feltétlenül csak és kizárólag Rodgers múltheti két INT-je miatt írjuk, hanem emellett általánosságban is.
  • Labdaszerzés terén ugyancsak van hova fejlődni, tavaly a turnover-mutatóban az egyik legjobbnak számított a Packers, ez jócskán hozzájárult az offense ponthatékonyságához. Innentől kezdve reméljük, hogy ennek fontosságát se kell túlmagyarázni. Ráadásul Jared Goff-tól sem áll távol az INT-ek dobása…
  • A futás elleni védelmünk fókuszba kerül, mivel a Lionsnak két remek futója van, akik ráadásul elkapásokban is jeleskednek. Rendkívüli fontossággal bír majd, hogy képes lesz-e a Packers front7 megállítani a vendégek futásait, illetve hatékonyan levédekezni pozíciós skill playeket. Ehhez nemcsak a D line-nak, hanem mögöttük a két belső linebackernek (Barnes és Campbell) is hathatósabban kell majd fellépnie.
  • Levegőben sem szabad hagyni kibontakozni őket. Igaz az elkapósoruk nem túl acélos, de a rövidpasszos játékoknál (TE) TJ Hockenson rendkívül hatékony tud lenni, míg a hosszabb, nagy játékoknál a bitang fürge (WR) Kalif Raymond, a rendkívül agilis (WR) Quintez Cephus vagy az ígéretes újonc (aki egyébként a Packers gyakorló egységében levő Equanimeous St. Brown öccse) Amon-Ra St. Brown okozhat gondokat (főleg Kevin Kingnek).
  • Szinte minden beharangozóban szóvá tesszük, most sem maradhat ki a pontrúgásaink értékesítésének fontossága! Megint csak a legrosszabb forgatókönyvre gondolva (jó magyar szokás szerint mindig a legrosszabbra is gondolunk) Mason Crosby biztos lába még mindig meccsdöntő lehet.
  • A kiváló tight end Robert Tonyan tavaly már letette a névjegyét a profiligában remek teljesítményével, csapaton belül is biztos célpontja lett Aaron Rodgersnek, aki maga is elismerően nyilatkozott Bobbyról. Véleményünk szerint jobban ki lehetne aknázni a tehetségét, ha több labdát kapna a támadójátékaink során (persze ez csak szubjektív szerkesztői vélemény)

Érdekességek

  • 2008 óta ez az első alkalom, hogy a Packers hazai szezonnyitó meccse Monday Night Football esemény.
  • A két csapat egymás elleni alapszakasz örökmérlege: 102-72-7 a Packers javára, rájátszásban 2-0 a Packersnek
  • Eddigi örökmérleg a Lambeau Field-en: 34-13 -3 a Packers javára
  • Matt LaFleur még nem kapott ki a Lions csapatától, amióta a Packers vezetőedzője.
  • Dan Campbell jelenlegi Lions HC még sosem vezetett csapatot vezetőedzőként a Packers ellen az NFL-ben.
  • Robert Tonyan a Packers jelenlegi elsőszámú tight endje a Lions csapatában kezdte meg NFL pályafutását 2017-ben, amikor a draftolatlan szabadügynök Tonyant leigazolta a michigani csapat és ezután ott töltötte az egész 2017-es felkészülési időszakot.
  • Dom Capers, egykori Packers defensive koordinátor (és védelmi guru) jelenleg a Lions védelmi szakmai tanácsadójaként tevékenykedik.
  • Quintez Cephus Lions-elkapó a Wisconsini Egyetemről került az NFL-be.
  • Matt LaFleur Packers vezetőedző Michigan államban (Mount Pleasant) született és járt középiskolába.
  • Dan Campbell a 28. vezetőedzője a detroiti csapatnak.
  • Matt LaFleur és Dan Campbell még nem találkozott egymás ellen vezetőedzőként az NFL-ben.
  • A Packers részéről három olyan veterán fog pályára lépni a Lions ellen, akik már legalább 14 szezont lehúztak az NFL-ben (Marcedes Lewis, Aaron Rodgers és Mason Crosby).
  • A két csapat NFL történelme során ez lesz a tizenkilencedik alkalom, hogy a Packers szeptember hónapban fogadja a Lambeau Fielden a Lionst.
  • A két csapat eddigi történelme során négy olyan mérkőzést vívott egymás ellen, aminek a rendes játékidőben döntetlen lett az eredménye (1983, 1987, 1989, 2005), de a hosszabbításban valamelyik csapat győzni tudott. Ennek a mérlege: Két Lions-győzelem (1983 és 1987) és két Packers-győzelem (1989 és 2005). Külön érdekesség, hogy mind a négy alkalommal egy mezőnygól döntött a győzelem sorsáról.

Összegzés

A hazai pálya és a verhetőnek tűnő aktuális ellenfél ellenére egy rendkívül nehéz mérkőzésre számítunk, főleg az első heti fiaskó árnyékában. Úgy gondoljuk, hogy jelen helyzetben nagy szükség lesz a csapat egységességén kívül a kiugró egyéni teljesítményekre is a győzelemhez. Ne felejtsük el, hogy olyan szunnyadó (elit) tehetségek “lapulnak” a csapatban mint Jaire Alexander, Kenny Clark, Aaron Jones és persze a ligaelit Aaron Rodgers-Davante Adams páros. Ahhoz azonban, hogy a felsorolt játékosok a maximumot adják ki magukból, újra fel kéne korbácsolni azt a tüzet valahogy, amit a tavalyi szezonban láthattunk bennük égni. Sajnos ez az izzás eddig idén még parázslani se nagyon látszik, de nagyon reméljük, hogy valami úton-módon hamarosan ismét fellobbanni láthatjuk majd kedvenc játékosainkban a győzeleméhség vörös kakasát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a nyitó fordulóban az összes csoportrivális vereséget szenvedett, így gyakorlatilag úgy futhat neki a csapat a második fordulónak, mintha most kezdődne csak a szezon. A mérkőzést az Arena4 közvetíti, de a Packers Hungary Club Discord szerverén a mérkőzés ideje alatt működő stream-linkek (és persze mellette kibeszélő chat szoba) lesznek elérhetők a “működő-streamek” szobában. Ha valaki még nem regisztrált a Discordra, az itt megteheti: https://discord.gg/vd62NSj

Kommentek

One thought on “2. hét Beharangozó

Comments are closed.