3. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ San Francisco 49ers

2021.09.27.hétfő 2:20, Levi’s Stadion, San Francisco, Kalifornia.

Az idén bitang erősnek ígérkező NFC West csoport jelenlegi éllovasához, a 49ers csapatához látogat a harmadik fordulóban a Packers. Az aranyásók tavaly nem jelentettek különösebben nagy gondot, elég simán kaptak ki a Sajtfejektől 34 – 17 arányban, most azonban teljesen más a helyzet, ugyanis a nyugati parti csapat, bár most is sérülésekkel bajlódik, ám messze nem annyira vészes náluk a helyzet, mint tavaly ilyenkor, s így jelenleg jóval erősebb játék szintet képviselnek. Nézzük át, mire számíthatunk:

A mérkőzés

Hetvenegyedik alkalommal méri össze tudását a két csapat hétfő hajnalban, az eddigi örökmérleg 37 Packers-győzelem, 32 San Francisco-diadal és volt egy döntetlen is az 1950-es legelső egymás elleni meccs óta. A 49ers 2012 óta igazi mumusának számít a wisconsini kisváros csapatának, ugyanis azóta hatszor kapott ki a Zöld-Arany gárda a friscoi gárdától és csak három alkalommal tudott nyerni ellenük, ráadásul ebből két alkalommal a rájátszásban kapott ki a Packers a 49esektől.

Packers előzmények

Szépen összekapta magát a csapat az első heti fiaskó után, magabiztos győzelmet tudott aratni a nem túl acélos, de annál harcosabb Kék Oroszlánok ellen. A győzelem ellenére továbbra is vannak hibák, hiányosságok a Packers játékában, főleg a védelemnek kell még sokat javulnia, annak ellenére, hogy a második heti meccsen már akadtak biztató jelek ebben a csapategységben is. Főleg a veterán LB De’Vondre Campbell teljesítménye érdemel most külön említést, Campbell volt egyértelműen a Lions ellen a védelemben a “tackle machine”, 13 totál szerelésből 10-et egyedül vitt véghez és szinte mindig nagyon jól helyezkedett, rendre időben odaért a szerelendő játékosra. Előtte Kenny Clark se tétlenkedett, az ő játéka is nagyon hasznos volt, a defensive back szekcióban pedig Adrian Amos nyújtott átlagon felülit. Várhatóan a 49ers most nem feltétlenül csak a futásokra alapozza majd a támadójátékát, ennek ellenére nagy feladat hárul továbbra is a belső linebackerekre, ugyanis pl. a rövidpasszos TE játékoknál és pozíciós skill játékoknál, illetve gyors screen passzoknál főként nekik kell majd résen lenniük.

Az újonc (CB) Eric Stokes nevét kell még, hogy kiemeljük pár szó erejéig, ugyanis a fiatal játékos egyre jobb formába lendül, lassan bizony kiszoríthatja a továbbra se brillírozó Kevin Kinget a posztjáról. A jó cornerek jelentősége főként most nőhet meg, mivel a 49ers futóegysége nagyon le van “gatyásodva”, így sanszos lesz ellenünk a passzjátékok előtérbe kerülése a Bordó-Arany alakulatnál. Offense oldalon felpörögni látszott a tavaly ligaelitnek kikiáltott támadógépezet, Aaron Rodgers visszazökkent a tőle elvárható (MVP) kerékvágásba. A futójátékot ismét remekül ötvöztük a run/pass option illetve az eleve cseles pozíciós játékokkal. Ennek hatékonyságát egyértelműen bizonyítja, hogy Aaron Jones futó létére 3 elkapott TD-t abszolvált a mérkőzés folyamán. Végre (TE) Robert Tonyan több szerepet kapott, nem is okozott csalódást, TD-vel hálálta meg a belé fektetett bizalmat. Az elkapó egységben Davante Adams klasszisához méltón hozta a papírformát, s bár TD elkapása nem lett, de nagyon hasznos 121 yarddal járult hozzá a támadóegység pontszerzéseihez. Erre a 49ers ellen megint nagy szükség lesz az esetlegesen jól működő futójáték mellett is, mivel a Frisco futás ellen elég jó, de passzvédekezésben nem tartozik a legjobbak közé.

Érdekes módon az első két fordulóban Adams mögött Marquez Valdes-Scantling és Allen Lazard alig kapott szerepet (vagy Rodgers passzolt feléjük igencsak pontatlanul), míg úgy tűnik, a veterán visszatérő Randall Cobb viszont egyre inkább a második számú elkapóvá lép elő. Éledezni látszik a speciális egység is, annak ellenére, hogy a kirúgások visszahordását még mindig képtelenek normálisan levédekezni. A Lions 54 yardot hordott vissza ellenünk kickoff returnökből. De legalább mostmár az újonc futó, Kylin Hill révén beszélhetünk Packers visszahordásokról is, Hill két próbálkozásból 60 yardot teljesített, ami már határozottan fejlődésnek mondható. A gunnereink sajnos továbbra se állnak a helyzetük magaslatán, ha oda is érnek időben a visszahordó játékoshoz, vagy hamar kiblokkolják őket, vagy rendre megverik őket egy testcsellel, illetve elvétik a szerelést valami okból. Puntoknál se sokkal jobb a helyzet, ott annyival szerencsésebb a dolog, hogy Bojorquez nagyon rutinosan jó magasan rúgja a labdákat, így mivel sokáig van a labda a levegőben, több ideje van a gunnereknek felérni a visszahordó játékosra. Sérülések terén szerencsére nem annyira vészes a helyzet, mindössze két játékosnak kell kihagynia a meccset: Dominique Dafney IR-re is került csípősérülése miatt, a nagyobb gond viszont, hogy bokaproblémák miatt az idén eddig bal tackle-ként bevetett Elgton Jenkins se játszhat. Így valószínűleg Billy Turner megy át a helyére baloldalra, Turner helyét pedig Dennis Kelly veszi át a jobb szélen a támadófalban. A másik megoldás, hogy a rutintalan Yosh Nijman játszik a baloldalon.

49ers előzmények

Két győzelemmel startolt az idei szezonban a friscoi gárda, tehát kijelenthető, hogy jól kezdtek, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Lions és az Eagles gárdáját győzték le az első két fordulóban, ami már árnyalja kissé a teljesítményüket. A Detroit elleni pontzuhatagos 41-33 után a Sasokat már csak 17-11 arányban tudták legyűrni. A Ravens mellett ők a másik csapat, amelyet idén sújt a “futóátok”, mivel a szezonkezdet óta három kezdő futójukat kénytelenek nélkülözni hosszabb-rövidebb időre sérülés miatt. Jeff Wilson eleve PUP listán kezdte a szezont utána kidőlt Raheem Mostert a Lions ellen és most kiesett JaMycal Hasty, ráadásul a két újonc Elijah Mitchell és Trey Sermon is kisebb sérülésekkel bajlódik: Sermon ugyan játszhat, de eddig alig kapott szerepet, Mitchell játékára viszont minimális esély van. Még a szerényebb képességű, negyedik NFL szezonjába lépett veterán, Trenton Cannon vethető be RB poszton, valamint a szezon előtt a Lionstól elküldött, a gyakorlócsapatból a meccsre felhozott Kerryon Johnson és a héten igazolt Jacques Patrick, illetve rövid erőfutásokhoz Kyle Juszczyk áll még rendelkezésre fullbackként, bár őt inkább elkapásokhoz használják.

A kisebb kezdőirányító-mizéria után, bár a draft harmadik helyén kiválasztották utódját Trey Lance személyében, Jimmy Garoppolo igazolni látszik helyét a kezdőpozícióban, az első meccsen egészen parádés 314 passzolt yardot teljesített 124,2-es ratinggel, igaz az Eagles ellen már csak jóval szerényebb 189 yardot hozott 100,6-os QB mutatóval. Ennek ellenére többnyire még közepes szintű játékkal is viszonylag hatékonyan tudja vezetni az Aranyásók támadóegységét, persze ehhez kellett eddig mellé legalább egy jó futó. Most, hogy RB-k terén nem állnak valami fényesen, kénytelen-kelletlen fókuszba kerülhetnek náluk a passzjátékok. Garoppolo kedvenc célpontja az eddig lejátszott két alapszakasz találkozón szinte kizárólag Deebo Samuel volt, kissé meglepő módon a tavalyi felfedezett ígéretes tehetség Brandon Aiyuk alig kapott szerepet (igaz, kisebb sérülés is hátráltatta), mint ahogy a tavalyi szezonban jóval több játékban résztvevő veterán Mohamed Sanu se tudott eddig számottevő eredményt felmutatni. Ellenben a tavalyi hetedik körös San Francisco-i draftpick, a feltörekvő fiatal elkapó Jauan Jennings és az Arizona Cardinalstól érkezett egykori draftolatlan WR Trent Sherfield már tudott villanni az elmúlt két mérkőzés során egy-egy szép TD elkapással. Aiyuk sleeper státusza könnyen megtévesztő lehet, mert a kiváló receiver a tavalyi szezonban is csak a 3-4. fordulót követően “robbantott”, tehát benne még így is mindig benne van a nagy játékok lehetősége.

Tight end poszton az elitnek számító George Kittle hatékonysága egyelőre főként az agresszivitása révén a kiváló blokkolókészségében mutatkozik meg, s bár mezőnyben voltak kisebb-nagyobb elkapásai, ebben a szezonban még TD-t nem ünnepelhetett. A várhatóan lényegesen leredukálódó futó játékuk miatt erősen valószínűsíthető, hogy a Packers ellen ő is több szerephez juthat majd, tehát fokozottan kell ügyelni rá. Amennyiben több TE-es felállásokat is alkalmaznak ellenünk, akkor Kittle mellett Ross Dwelley tűnhet még fel a pályán a San Francisco támadásai során. Ő messze nem Kittle szint, de blokkolásban ő sem rossz.
A védelme kifejezetten domináns a nyugati parti csapatnak, még akkor is, ha a védőfalukban Nick Bosa mellől kidőlt a másik kezdő DE Arik Armstead. Helyét a veterán exChief, Dee Ford veheti át. Középen (DT) Javon Kinlaw és (DT) Dj Jones stabil párost alkot, mögöttük (LB) Dre Greenlaw első hét utáni IR-re kerülése okozott gondot, Greenlaw kiesése miatt az LB sor Azeez Al-Shaair, Fred Warner, Marcell Harris kezdő összeállításban lép majd pályára hétfő hajnalban. Rotációban szóhoz juthat majd Samson Ebukam és Demetrius Flannigan-Fowles. A foghíjas front7 ellenére még mindig nagyon ütőképes a passrush egységük, ami Aaron Rodgersnek nem túl jó hír. A defensive back részlegükben középen két kiváló kezdő safety Jimmie Ward és Jaquiski Tartt dolgozik, a DB soruk viszont a négy veterán mellett (Dre Kirkpatrick, K’Waun Williams, Emmanuel Moseley és a szebb napokat is látott balhés Josh Norman) három újonc játékossal rendelkezik (Deommodore Lenoir, Ambry Thomas és Talanoa Hufanga). Ez utóbbi fiatal trió sokat van pályán és véleményünk szerint az egyik leggyengébb pontja a védelmüknek. A speciális egységük az egyik legjobb jelenleg a ligában, nemcsak visszahordásokban jeleskednek, de még akár mezőnygól kísérleteket is képesek blokkolni. Visszahordásoknál az újonc (CB) Ambry Thomasra és (WR) Brandon Aiyukra kell majd nagyon ügyelni. A 38 éves, ugyanakkor rendkívül rutinos és biztos lábú place kickerük Robbie Gould idén még nem rontott 46 yardnál közelebbről. Sérülések terén vannak gondjaik, két védőfalemberük egész héten nem edzett (Arik Armstead és Kevin Givens), ezen kívül (RB) JaMycal Hasty státusza hivatalosan is Out lett, továbbá (RB) Elijah Mitchell (vállsérülés miatt) se tudott még edzeni a héten, így az ő státusza is erősen kérdéses. Limitáltan edzettek: (DT) Javon Kinlaw, (CB) Emmanuel Moseley, (RB) Trey Sermon.

Ami döntő lehet

  • Jimmy Garoppolo nem dob valami pontosan, főleg amikor nyomás van rajta (ez jól látszott az Eagles elleni meccsükön is), most, hogy nem lesz elkényeztetve jó futókkal, sanszos, hogy kénytelen lesz többet passzolni. Ha elegendő nyomást tudunk rá folyamatosan generálni, akkor azzal belekényszeríthetjük a hibákba. Tehát PASSRUSH! PASSRUSH és még egy kis PASSRUSH!
  • Ki kell fárasztani a Frisco védelmét. Ezt sok futással alapozhatjuk meg. Két olyan remek futóval mint Aaron Jones és Aj Dillon (esetleg alkalmanként Kylin Hill) nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.
  • A 49ers defensive back-jei mellett az eddigi 2 meccsük alatt összesen 528 yardot kaptak el az ellenfeleik és ebből 3 TD-t szereztek. Ez jól mutatja, hogy levegőben nem védekeznek valami jól, könnyen verhetők egy-egy elleni harcokban.
  • A hazaiak nem vigyáznak eléggé a labdára. Az első két fordulóban összesen négyszer fumblizták el a disznóbőrt, ezt ki kell használni és labdát szerezni tőlük minél többször.
  • A passrush egységük nagyon jó, Nick Bosa egyedül négy sack-et jegyez már most, de mellette a rutinos Dee Ford és blitzeknél Fred Warner is életveszélyes tud lenni. A nem túl összeszokott támadó falunknak óriási kihívás lesz megvédeni Rodgerst tőlük.
  • A védelemnek szintet kell tudni lépni. Mivel a 49ers védelme jóval magasabb nívót képvisel mint a Lions-é, így nem kizárt, hogy pontszegény mérkőzés alakul ki (mint a 49ers az Eagles ellen), ebben az esetben hatványozódik a védelmünk munkájának a jelentősége, mert ha a támadó oldal nem tud sok pontot csinálni, akkor a védelemnek se szabad sok pontot engedni. Tudjuk, hogy ez így közhelyes, de attól még nagyon is igaz 🙂
  • Deebo Samuel rendkívül agilis elkapó, amellett, hogy nagyon jó keze van még bitang gyors is. Az ő levédekezése kulcsfontosságú lehet, nem beszélve a sleeper Brandon Aiyuk esetleges “boom” opciójáról. Csak imádkozni tudunk, hogy a két úriember ne nagyon fusson össze Kevin Kinggel a meccs közben a pályán, amikor meg összefutnak, legyen mindig safety segítség mellette.
  • George Kittle még nem igazán mutatta meg igazi arcát ebben a szezonban, pedig nagyon veszélyes tud lenni. Rendkívül jól blokkol, ráadásul villámgyorsan képes leválni a blokkjáról és ezzel jó elkapó pozícióba kerülni. Amennyiben a házigazdák nem tudnak sokat futni, akkor Kittle játéka nagyon veszélyessé válhat…
  • A speciális egységnek nagyon kellene egy kisebb csoda, ugyanis a Frisco visszahordásokban nagyon jó. Őket levédekezni nem lesz sétagalopp. Erre félmegoldás lehet, ha Crosby mindig izomból átrúgja a labdát az ellenfél endzone-jába, de ez a nyitott Levi’s stadionban sajnos nem biztos, hogy minden alkalommal kivitelezhető lesz.
  • Attól függetlenül, hogy a 49ers nem tud a legjobb futóival kiállni, nagyon ügyelni kell a futás elleni védekezésre, mivel ahogy az a tavalyi szezon során kiderült, a gyenge rundefense-ünkkel sajnos képesek vagyunk egy közepes képességű futóból is kihozni a közel elit szintet.
  • Fegyelmezetten kell játszani, még akkor is, ha esetleg kiélezetté válik a mérkőzés. Itt érdekességként megjegyeznénk, hogy az első két meccsen eddig az offense többet szabálytalankodott (3 -41 yard mínusz), mint a defense (2 -27 yard mínusz).

Érdekességek

  • A két csapat eddigi egymás elleni alapszakasz örökmérlege: 33 Green Bay, 28 San Francisco győzelem és 1 döntetlen
  • A két csapat örökmérlege a Levi’s Stadionban: 2 -1 a Packers javára
  • A Packers leghosszabb megszakítás nélküli győzelmi sorozata a 49ers ellen 1999.11.29 – 2010.12.05-ig tartott és nyolc (három idegenbeli és öt hazai) győztes meccset tartalmazott.
  • A legkevesebb pontot hozó mérkőzés (ahol mindkét csapat szerzett pontot) 1974.12.08-án volt, a 49ers győzött 7-6 arányban hazai pályán.
  • Az egymás ellen szerzett összes pontok száma Packers: 1493 pont, 49ers: 1478 pont.
  • A Packers két alkalommal tudta “lenullázni” a 49ers csapatát (1960-ban 13-0-ra és 1967-ben ismét 13-0-ra), a San Francisconak ez egyszer sikerült csak 1954-ben, akkor 35-0 arányban nyertek a Packers ellen.
  • A két csapat örökmérlege a rájátszásban: 4 -4
  • Matt LaFleur Packers vezetőedző és Kyle Shanahan 49ers vezetőedző sokat dolgoztak együtt, Houstonban 2008-2009-ben, utána a Washington csapatánál 2010-2013-ig, majd az Atlanta csapatánál 2015-2016-ban.
  • A jelenlegi Packers defensive coordinator Joe Barry első NFL edzői munkáját a San Francisco csapatánál kapta 2000-ben.

A mérkőzés ideje alatt továbbra is élő stream linkek lesznek elérhetők a meccshez a Packers Hungary Club Discord szerverén, a “működő-streamek” szobában, illetve meccskibeszélésre lesz lehetőség ugyancsak a PHC discord szerveren a kibeszélő szobában.

Kommentek

One thought on “3. hét Beharangozó

Comments are closed.