4. hét Értékelő

A vártnál könnyebb győzelmet aratott a Steelers ellen a Green Bay Packers az alapszakasz negyedik fordulójában. A vendégek ugyan jól kezdtek, de a Zöld-Arany legénység minden téren állta a sarat az Acélosok ellen, sőt a második nagy játékrésztől már végig dominálva, mondhatni (írhatni) simán felülkerekedett a Pennsylvania-i csapat fölé és minden nagyobb gond nélkül lehozta a meccset “W”-re. Lássuk részletesen a történteket.

A mérkőzés

Jó iramban indult a találkozó, a vendégek hamar vezetést szereztek, Big Ben jól használt ki egy szabadjátékot (Jaire Alexander bemozdult) és (WR) Diontae Johnson jóvoltából elkapott TD-t ünnepelhettek a vendégek. A folytatásban a Steelers védelem simán kivédekezte az első Packers támadást, ám egy remek Bojorquez punt után nehéz helyzetből támadhatott újra Roethlisberger. A vendégek második drive-jában viszont már szemmel láthatóan kiütközött a vendégek irányítójának pontatlansága, hamar véget is ért a támadásuk 3 and out-tal. A második negyedtől aztán beindult a hazai támadó gépezet, földön Aj Dillon, levegőben pedig Davante Adams és a veterán Randall Cobb jóvoltából. Az egyenlítést Aaron Rodgers végül saját maga oldotta meg egy futott TD-al. Ezután a Packers védelem is előlépett és a passrush egység egy gyönyörű labdaszerzése után Randall Cobb is beköszönt a Steelers endzone-ba, melyre a vendégek csak egy szerencsésen befele pattanó mezőnygóllal tudtak válaszolni.

A folytatásban főként Aaron Jones és Aj Dillon futásokkal “puhította” a vendég védelmet a Green Bay offense, ám végül csak Crosby próbálkozhatott egy mezőnygól kísérlettel, amit elsőre blokkolni tudtak a Sárga-Feketék. Óriási szerencse, hogy visszafújták a bírok (Minkah Fitzpatrick és Joe Haden korai bemozdulása miatt), mert egyébként Fitzpatrick visszahordta volna TD-ra. Másodszorra Crosby már nem hibázott, megnyugtató hét pontos előnnyel mehetett a félidei szünetre a Packers. A második félidőben folytatta a pontgyártást a wisconsin-i csapat, igaz először megint csak egy mezőnygól jött össze, ám a második támadó drive-ban ismét Cobb villant és újfent TD elkapással igazolta tehetségét és rutinját. A harmadik negyedben nem tudott felzárkózni a Steelers (pedig Aaron Jones még egy csúnya fumble-el is segítette őket.), a válasz csak a negyedik negyedben érkezett nagy nehezen (egy erősen véleményes endzone-ba beugrásos TD-vel), de már túl későn. A hazai védelem végül kivédekezte az egyre pontatlanabbul játszó Big Ben vezette Steelers végső rohamot (az újonc Packers CB Eric Stokes is bejelentkezett egy interceptionra Ben bácsinál), Rodgers pedig kitérdelte a maradék időt.

Videó összefoglaló

Pozitívumok

 • Meglepően jól működött a Packers futó játéka, igaz TD-t csak Aaron Rodgers szerzett futásból, de emellett a futók összesen 129 yardot teljesítettek a kifejezetten jónak tartott Steelers futás elleni védelme ellen.
 • A másik oldalon a Packers futások elleni védő munkája ugyancsak dicséretet érdemel, már második meccsen tudták az ellenfél futóit 80 yard alatt tartani a mérkőzés folyamán.
 • Éledezni látszik a passrush, most a harmadik profi évébe lépett Rashan Gary teljesítményét emelnénk ki, aki szemmel láthatóan egyre jobban fejlődik.
 • A védelemben még mindenképpen említést érdemel Keke Kingsley aki sack-el villant, és (ILB) De’vondre Campbell, aki pedig hétről hétre bizonyítja, hogy mennyire jó vásárt csinált vele a csapat, továbbra is ő a védelem fő hajtóereje. Mellette az újonc Eric Stokes felemelkedését konstatáltuk elégedetten, aki ugyancsak egyre jobb formába lendül, ezt most egy interception-nel is alátámasztotta a Steelers ellen. Mellettük még a Jaire Alexander helyére beálló Giants csere szerzemény, Isaac Yiadom teljesítményét méltatnánk, aki viszonylag jól szállt be a játékba és megfelelően tudta helyettesíteni a lesérült 23-ast. (Yiadom öt remek szerelést csinált, amikből négy egyéni volt és TD-t se kaptunk róla)
 • Randall Cobb régi önmagát idézte. Igaz, Valdes-Scantling kiesése kellett hozzá, de a lényeg, hogy végre ismét a jól helyezkedő, agilis, mindig veszélyes és biztoskezű 18-ast láthattuk a pályán. Reméljük tovább tudja majd vinni ezt a kiváló formát a következő mérkőzésekre is.
 • A támadó fal ismét megfelelően helyt állt, igaz három sack “becsúszott” (ebből kettőt Tj Watt abszolvált), de összességében egy ilyen jónak számító passrush egységgel szemben mint a Steelers-é, ez még kifejezetten jónak ítélhető. Arról nem is beszélve, hogy a futóknak kiválóan nyitottak folyosókat a vendég front7-en keresztül nem egy alkalommal.
 • Aaron Rodgers megint megdöntött egy házon belüli rekordot, eljutott az ötszázadik TD-ig a Packers színeiben. Gratulálunk! Emellett megdobta a 420. touchdown-t, amivel beérte az NFL örök ranglistán a legendás Miami QB-t Dan Marino-t.
 • Fegyelmezetten játszott a csapat, ez a szabálytalanságok számán jól látszott, a Steelers ellen mindössze három alkalommal repült sárga zászló a hazaiakra, ebből összesen csak 25 yard büntetést kapott a Packers.
 • Mason Crosby új franchise rekordot állított be a Steelers ellen, ugyanis berúgta a megszakítás nélküli 24. sikeres mezőnygólját. (a blokkolt kísérlet szerencsére sztornózva lett)

Negatívumok

 • A special team-ről sajnos továbbra sem tudunk pozitívan nyilatkozni, bármennyire szeretnénk. A blokkolt mezőnygólnál is pocsék volt a felállás, de a nagyobb gond a rengeteg visszahordott yard volt. Az ellenfél összesen (kick+punt return) 113 yardot hordott vissza, ez borzasztóan sok. Equanimeous St. Brown jelenlétét ebben a csapategységben meg abszolút nem értjük. A gyorsasága még csak meglenne, de szerelni azt maximum szabálytalanul tud jól.
 • Aaron Jones rossz napot fogott ki a Steelers ellen, amellett, hogy Aj Dillon simán túltett rajta a futásoknál, elejtett egy TD passzt az ellenfél endzone-ban és a véghajrában egy csúnya labdavesztése is volt.
 • A védő falban Dean Lowry szereplése továbbra is csalódás, azért a 4,1 millió dollárért amit idénre kap, kicsit többet várnánk tőle.
 • Az elvétett szerelések sajnos megint felütötték a fejüket a védelmünkben. Szám szerint nyolc alkalommal vetődtek árnyékra a védőink, vagy rontották el elsőre a szerelést, akik ebben a fő ludasok voltak most: Oren Burks (2), Eric Stokes (2)
 • De’Vondre Campbell eddig kiválóan helytáll a védelem közepén, azonban szembeötlő, hogy mennyire egyedül van. Nagy szükség lenne mellé egy másik jó ILB-re, mert az nyilvánvaló, hogy Oren Burks és Ty Summer messze nem képesek azt a szintet produkálni mint Campbell. Krys Barnes esetleges visszatérése enyhíthet valamelyest a helyzeten, de még Barnes se jelenti a teljes értékű megoldást erre a problémára.
 • Kicsit több TE-ekre irányuló játékot vártunk, főleg az ellenfél redzone-jában. Robert Tonyan képességeit messze nem aknázzuk ki eléggé, pláne, hogy jövőre már nem fog ilyen olcsón itt játszani.
 • Aaron Jones egy alkalommal feltűnt a speciális egységben kickreturner-ként, aminek nem igazán örültünk. Úgy gondoljuk, az újonc Kylin Hill ezt a feladatot elég jól ellátja, felesleges kockázatnak tartjuk Jones ilyen jellegű használatát.
 • A sérülések most sem kímélték a csapatot, a legnagyobb veszteség (CB) Jaire Alexander vállsérülés miatti kiesése, mellette (OLB) Preston Smith válla sem volt még teljesen rendben, ez a meccsen nyújtott teljesítményén meglátszott, (S) Darnell Savage a mérkőzés közben a pálya szélén kapott némi ápolást, de nem kellett végleg kiállnia a meccsről, ez jó jel. Alexander állapotáról még hivatalosan nem közöltek semmi konkrétumot, annyit lehet tudni, hogy a váll izülete mellett húzódott meg egy szalag (rotátor köpenyben), ami okozhat akár többhetes kihagyást is.

Összegzés

Fontos győzelmet könyvelhet ismét a Packers, hiszen a legnagyobb csoport rivális a Bears nyerni tudott a Detroit ellen, így kezd felzárkózni a csoport második helyén. A lions tovább folytatja a mélyrepülést, míg a Vikings meglehetősen inkonzisztens módon még mindig kiszámíthatatlan játékot mutat. A következő mérkőzés se lesz egyszerű, megint egy AFC North csapattal kell össze mérnie az erejét a Green Bay-nek, de most a Steelers csoportjának éllovasához kell ellátogatnia, a jó formában lévő Cincinnati Bengals otthonába. A Ohio állambeli Tigrisek már két NFC North csapattal játszottak ebben a szezonban, vegyes eredménnyel. A Vikings csapatát legyűrték (óriási szerencsével, a Viks kickerének köszönhetően), míg a Bears csapatától (meglepetésre?) vereséget szenvedtek. Emellett a Steelerst és a Jaguarst kényszerítették térdre a harmadik, illetve negyedik fordulóban. Az igazi játékerejüket egyelőre elég nehéz pontosan felmérni, de az biztos, hogy kellemetlen ellenfelek lesznek, pláne hazai pályán…

Kommentek