15. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Baltimore Ravens

2021.12.19. 22:25.

M&T Bank Stadium, Baltimore, Maryland, USA

Egészen ritka rangadóra készül a két északi besorolású csapat, a tét mindkét együttesnél a vezető pozíció fenntartása a csoportjukban. Az utóbbi két meccsen hullámvölgybe került Ravens számára fontosabb lenne most a győzelem, hisz az AFC North-ban jóval kiélezettebb a verseny jelenleg mint az NFC északi csoportjában. Viszont a Packers, ha győzni tud, be is biztosítja az idei rájátszásszereplését hétfő reggelre.

A mérkőzés

Mivel a Ravens egy nagyon fiatal franchise az NFL-ben, ráadásul az amerikai divízióban szerepel, így nem meglepő, hogy 1996-os alapítása óta meglehetősen ritkán fut össze a Packers gárdájával. A vasárnapi lesz mindössze a hetedik alkalom, hogy összemérheti tudását a két alakulat NFL alapszakasz mérkőzésen (mivel Super Bowlt még soha nem játszott egymás ellen ez a két csapat, ezért értelemszerűen rájátszásban még sosem találkoztak). Az egymás elleni örökmérleg a Packersnek kedvez, 4 győzelem mellett csak kétszer kapituláltak a Hollók ellen, igaz az a két vereség mindkettő nagyon csúnya volt, 2005-ben 48-3 -ra, legutóbb pedig 2017-ben 23-0 arányban maradtak alul a Ravens ellen (ráadásul az utóbbin a Lambeau Fielden).

Packers előzmények

Döcögősen induló, ám a végére felpörögve, lehengerlő játékkal kényszerítette térdre a legutóbbi meccsén a Packers az örök rivális chicagói Medvéket. A mérkőzés azonban komoly vezéráldozatokat követelt a wisconsini együttestől. A támadófalból térdsérülés miatt kidőlt a kiváló veterán Billy Turner, akinek a hírek szerint szerencsére nem annyira komoly a sérülése, hogy ez a szezonja végét jelentené, továbbá (WR) Equanimeous St. Brown szenvedett agyrázkódást, ami miatt valószínűleg a Ravens ellen nem fog tudni pályára lépni, illetve a kiválóan blokkoló TE Dominique Dafney is hasonló sorsra jutott, ő a bokája miatt. Rajtuk kívül még a másodvonalas elkapó Malik Taylor has sérüléssel bajlódik és Marquez Valdes-Scantling játéka is kérdéses, ő hátsérüléssel szenved. A támadófal helyzetét tovább nehezíti, hogy David Bakhtiari ugyan edzésbe állt már a héten, de ennek ellenére a Ravens elleni meccsen még mindig nem fog játszani.

Az O line felállása tehát a következő lesz: Yosuah Nijman, Jon Runyan, Lucas Patrick, Royce Newman és Billy Turner helyére Dennis Kelly “ugrik be”. Az elkapókhoz a három kieső miatt felhozták a gyakorlóegységből Juwann Winfree-t, aki korábban két meccsen szerepelt a kezdőben és elkapása is volt már. A futóknál szerencsére minden rendben van, Aaron Jones és AJ Dillon teljesen egészséges és harcra kész. A kezdő tight endek, Marcedes Lewis és Josiah Deguara lesznek, mögöttük rotációban feltűnhet a pályán alkalmanként Tyler Davis. A védelemből a legnagyobb hiányzó (DL) Kenny Clark lesz, némi öröm az ürömben, hogy ő nem sérült le, “csupán” pozitív Covid19 tesztet produkált, s mivel be van oltva, kicsi az esély, hogy komolyabb gondja legyen belőle, az viszont szinte teljesen biztos, hogy nem fog tudni negatív tesztet felmutatni a Ravens előtti meccsig. Clark helyére Tyler Lancester lép előre, illetve az újonc Tedarell Slaton marad vésztartaléknak. A D line többi része Dean Lowry és Kingsley Keke-vel középen rendben van, a széleken továbbra is Preston Smith és Rashan Gary áll majd fel. A secondaryben mindenki egészséges, középen a Savage-Amos páros, CB poszton pedig Eric Stokes és a másik oldalon Kevin Kinget kiszorítva a kiváló formában levő Rasul Douglas kezd majd.

A speciális egység pokoljárásáról nem nagyon lehet már mit írni, talán csak annyit érdemes velük kapcsolatban megemlíteni, hogy Matt LaFleur vezetőedző azt nyilatkozta legutóbb, mindent meg fognak tenni, hogy ezt a részlegét a csapatnak feljavítsák, még esetleges trade(ek)-től, illetve FA igazolás(ok)tól se zárkóznak el az ügy érdekében.

Ravens előzmények

Két (szoros) vereséges negatív sorozatba került az utóbbi hetekben a baltimore-i gárda, amivel már komolyan veszélyeztetik a vezető helyüket a rendkívül kiélezett versengésben lévő csoportjukban, ráadásul a legutóbbi Browns elleni csoportmeccsen lesérült a kiváló irányítójuk, Lamar Jackson. Az első számú QB jelenleg “kérdéses” státuszban van a vasárnap esti meccs előtt, ám egész héten nem edzett, ami nem túl biztató jel számukra. A helyét az a Tyler Huntley veheti át, aki a Browns ellen még borzalmas játékkal (meg némi fogócskázással) is majdnem véghez tudta vinni a csodát. Itt érdekesség még, hogy a hét folyamán leigazolták az aktív keretbe Josh Johnson irányítót Huntley mögé. A gyenge irányítótevékenységet viszont meglepően jól tudta kompenzálni a kiváló újonc elkapó Rashod Bateman és a nem kevésbé remek tight end Mark Andrews játéka. Főként nekik volt köszönhető, hogy a Browns ellen meccsben tudott maradni a Ravens és a végén még a győzelemért is támadhatott.

Ők ketten az esetleges backup irányító vezérlete mellett sem lesznek elhanyagolandó tényezők ellenünk sem, pláne nem a szabadügynök piacról jól “összekukázott” Devonta Freeman – Latavius Murray futó párossal kiegészülve. Freeman egyre jobb formába lendül az utóbbi hetekben és Murray is képes még “robbantani” alkalmanként. TE poszton a fent említett Andrews az ász, mögötte azonban támadhat némi űr, mivel a remekül blokkoló és elkapásokra se alkalmatlan Nick Boyle kérdéses státuszban van jelenleg bokasérülés miatt. A rendelkezésre álló további két TE az aktív keretükben a korábbi ex-Jaguár Josh Oliver és Eric Tomlinson. Elkapó fronton a sűrűn sérült, leszálló ágban lévő ex-Chiefs játékos Sammy Watkins, a 2019-es első körös választottjuk, Marquise Brown, és a 2020-as harmadik körös pick Devin Duvernay tehet még hozzá a támadójátékukhoz a levegőben. A támadó falukat elérte a sérülés cunami, (G) Ben Powers biztosan nem fog játszani ellenünk lábsérülés miatt, (G/C) Patrick Mekari a kézsérülése miatt, míg (G) Tyre Phillips ismeretlen okból kérdéses státuszban van, mindezek tetejébe még a legtapasztaltabb támadó falemberük (OT) Alejandro Villanueva (bokasérülés) sincs teljesen rendben, és a hab a tortán, hogy mögöttük a második sorban (G) Trystan Colon-Castillo pedig Covid-pozitív lett.

A védelem viszont még mindig az erősségük, még annak ellenére is, hogy lesznek fontos hiányzóik. A legnagyobb érvágás (DT) Calais Campbell (combsérülés miatt jelenleg kétséges a státusza és egész héten nem edzett) és a kezdő strong safety Chuck Clark (Covid pozitív) kiesése lehet. Campbell helyére Justin Madubuike, Justin Ellis vagy Jaylon Ferguson a legesélyesebb, míg Clarkot a profi pályafutását egykor Green Bay-ben kezdő 34 éves veterán Anthony Levine vagy a 22 éves, egykori hetedik körös Ravens pick, Geno Stone pótolhatja majd a kezdő pozícióban.

A passrush egységük a 32 éves rutinos Justin Houstonnal egészült ki a holtszezonban, és az újonc (DE) Odafe Oweh nevét is mindenképpen meg kell említenünk, mert az ő eddigi teljesítménye igencsak megsüvegelendő. Oweh 5 sacknél és 3 kierőszakolt fumble-nél jár már az idei első profi évében. A linebacker soruk ligaszinten nem kiemelkedő, de azért a Josh Bynes, Patrick Queen, Tyus Bowser, Chris Board kvartett igencsak hatékony tud lenni a D line mögött. A védő faluk még Calais Campbell hiányában is nagyon jónak mondható, (NT) Brandon Williams, Justin Ellis és Justin Madubuike ligaelit minőséget képviselnek a posztjukon, ezt bizonyítja az a tény, hogy idén ők engedik a legkevesebb futott yardot átlagban meccsenként (85,5). A secondary sem éppen a “futottak még” kategória, igaz onnan most hiányozni fog egy meghatározó safety (plusz korábban egész szezonra kidőlt a két kezdő CB, Marcus Peters és Marlon Humphrey), de van mögötte megfelelő utánpótlás másodvonalból. A két kezdő CB Anthony Averett és Jimmy Smith rutinos cornerek, és ha extra passz elleni védekezésre van szükségük akkor a nickelként elég sokszor beugró Tavon Young játékára se lehet panasz. Másodvonalban bevethető még Kevon Seymour.

A speciális egységüket egyértelműen a ligaelit rúgójuk neve fémjelzi, ne felejtsük el, hogy Justin Tucker rúgott már idén új NFL-rekordot jelentő 66 yardos mezőnygólt. A visszahordásaiknál a sebes léptű Devin Duvernayre kell nagyon ügyelni, csak remélni tudjuk, hogy nem ellenünk futja majd ő is az idei legjobbját.

Ami döntő lehet

  • A Ravens futás elleni védelme kiemelkedően jó idén, ennek ellenére nem lehetetlen jó futójátékot produkálni ellenük két olyan jó kezű futóval mint Aaron Jones és AJ Dillon. Előtérbe kerülhetnek a szituációs RB passzok, amikkel kikerülhető/áthidalható a kőkemény Ravens D line, ugyanakkor sok yardot hozhat a futóinknak a földön elkapás után.
  • Ha nem menne a futás, akkor bizony nem marad más, csak a passz, amihez minden adott a részünkről. Aaron Rodgers egyre jobb formába lendül ilyen téren és szerencsére az elkapói se alibiznek mostanság. Mivel jelenleg a Ravens safety egységét tartjuk a legsebezhetőbb pontnak a védelmükben, több hosszabb-rövidebb középre dobott passzra számítunk A-Rodtól, ahol főként a slot elkapóink és a tight endjeink lesznek majd ellátva több munkával.
  • A házigazdák futóegysége, bár éledezik Devonta Freeman jóvoltából, mégsem tartoznak jelenleg a legjobban futó csapatok közé. Lamar Jackson esetleges távolmaradásával mégis több futásra számítunk, annak ellenére, hogy Tyler Huntley szeret sokat passzolni (igaz, általában szörnyen rosszul). Ebből adódóan a futás elleni védekezésünk kiemelkedő szerephez juthat.
  • A speciális egységünknek össze kell kapnia magát, még egy visszahordott TD-t semmiképpen nem engedhetünk meg. Marad az egyetlen taktika, lehetőleg az összes (ki)rúgást be kell tenni touchbackre Crosbynak az ellenfél endzone-jába.
  • Mint fentebb írtuk, Tyler Huntley nem szívbajos, simán elhajigálja a disznóbőrt a mély célpontokra (már ha ő kezd majd Jackson helyett), néha sikerrel. Azonban egy olyan jó formában lévő CB párosnak, mint Eric Stokes és főleg Rasul Douglas, ezek kiváló alkalmak lehetnek a labdaszerzésre. Douglas nagyon jól tud helyezkedni az ellenfél passzainál, elég egy csekély pontatlanság (ami Huntleytől nem áll távol) és Rasul lecsaphat…
  • De labdát szerezni nem csak passzoknál lehet, Huntleytől elvehető még a dobáskísérlet előtt! (ezt a Browns remekül szemléltette múlt héten). Rashan Gary és Preston Smith kikergetheti a világból a Ravens tartalék QB-t, ha viszont Lamar játszani tud, akkor baj lehet, mivel ő sokkal atletikusabb és a sebessége is sokkal jobb. Ettől függetlenül folyamatos nyomást kell generálni a hazaiak irányítójára, bárki is lesz az.
  • Mivel a Ravens védelme összességében nézve is jónak számít, így nem kizárt, hogy a támadósorunk nem tud sok pontot szerezni ellenük. Ebben az esetben a mi védelmünknek is elő kell lépnie, a hatékonyságuk meghatározó lehet a mérkőzés végkimenetelére.
  • Kevés pontos meccs esetén bizony a pontrúgások kerülhetnek meccs eldöntő helyzetbe. Sajnos a Ravens rendelkezik az egyik (ha nem a) legjobb place kickerrel a ligában, Tucker vs Crosby párharc esetén azt kell, hogy írjuk, nem fogadnánk nagy tétben Crosby-ra 🙁
  • Amennyiben Lamar Jackson vállalni tudja a játékot, az ő agilitására nagyon ügyelni kell majd, itt kiemelkedő szerepet kap majd DeVondre Campbell és a Kenny Clark helyére beálló Tyler Lancester (vagy esetleg Slaton). Nekik kell majd nagyon résen lenniük, ha Lamar meglódul és netán utat talál középen. A széleken pedig Lowry és Keke mellett Smith és Gary felelőssége lesz ugyanez.
  • A hazaiak a passzjátékaiknál egyre többet használják a nagyon jó fizikumú és biztos kezű tight endet, Mark Andrewst. Őrá feltétlenül oda kell figyelni, mert mezőnyben és az endzone-ban is rendkívül hatékony fegyver. Andrews az utóbbi 5 meccsen 366 yardot kapott el és három TD-t szerzett, ráadásul mind az öt meccsen minimum 50 yardot jegyzett elkapásokból.
  • A védelmük erősségét támasztja alá, hogy a gyengébb offense teljesítményeik ellenére is sokszor játszanak szoros mérkőzéseket. Ebből adódóan meg kell becsülnünk minden labdát, nem szabad engednünk, hogy a védelmük a mi esetleges labdavesztésünkből profitáljon.
  • Aaron Rodgerst meg kell valahogy védeni. A Ravens passrusher részlege bizony ütőképes tud lenni, a viharvert támadófalunk rendkívül nehéz meccs elé néz. A legjobb lehetőség lehet ennek orvoslására, hogy olyan támadójátékokat kellene preferálni, ahol Rodgers hamar szabadulni tudna a labdától, itt kerülhetnek előtérbe a tight endjeink és a slot elkapóink, sőt, akár a futóink is.
  • Nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak kell maradnia a játékosoknak még akkor is, ha netán nehéz helyzetbe kerül a csapat (pl. elhúz a Ravens pontokban). A felesleges szabálytalanságok csak tovább rontanák a helyzetet. Szerencsére ez nem jellemző a játékosainkra, de maradjon most is így!
  • Az elkapóinknak extra jó teljesítményt kell nyújtaniuk, ez egy olyan meccsnek ígérkezik ahol a dropok nem fognak beleférni, ha nyerni akarunk. Davante Adams agilitása sok szituációban hozhat kedvező eredményt, de mellette Marquez Valdes-Scantlingnek és Allen Lazardnak is villantania kellene tehetségét. Scantlingnek sajnos megint nincs valami jó szériája (az utóbbi három meccsen átlagban 50 % alatt van a target / receive rátája – igaz, dropja idén egy sincs, vagyis nem feltétlenül ő a hibás), de reméljük, ez most javulni fog. Allen Lazardnak pedig Randall Cobb kiesésével slot elkapó pozícióban lehet kiemelt szerepe.

Érdekességek

  • A két csapat legutóbb 2017-ben találkozott egymással, akkor a Ravens csúnyán elverte a Packerst a Lambeau Fielden, 23-0 lett a végeredmény.
  • A másik Packers vereség sem volt sokkal szebb, 2005-ben 48 -3 arányban maradt alul a wisconsini gárda, igaz, akkor a Ravens otthonában.
  • Bár az örökmérleg 4-2 a Packers javára, az összes egymás ellen szerzett pontok számában mégis a Ravens vezet 135 -108 arányban.
  • A Ravens otthonában a két csapat eddigi egymás elleni mérlege 1-1.
  • Matt LaFleur és John Harbaugh most fog először egymás ellen szerepelni vezetőedzőként az NFL-ben.
  • Adrian Amos, a Packers egyik kezdő safetyje Baltimore-ban született.
  • A másik kezdő Packers safety, Darnell Savage pedig a University of Maryland diákja volt és ott is játszott egyetemi éveiben.
  • A Packers jelenlegi OLB edzőjét, Mike Smith-t anno a Baltimore draftolta a 2005-ös játékosbörze hetedik körében, Smith két szezont töltött utána a Ravens színeiben.
  • A Ravens (OL) Kevin Zeitler Waukeshában, Wisconsin államban született.

A mérkőzés ideje alatt megint lesz kibeszélő szoba, illetve élő, működő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén!

Kommentek