16. hét Beharangozó

Cleveland Browns @ Green Bay Packers

2021.12.25. 22:30.

Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

A múlt hét után a Packers egy újabb AFC North-csapattal néz szembe, akinek kulcsfontosságú a győzelem a playoff-esélyek életben tartásához.

A mérkőzés

Ugyan mindkét csapat hosszú történelemmel büszkélkedhet, eddig mindössze 20-szor találkoztak, és összesen a PAckers vezet 13-7 arányban. A két csapat utoljára a 2017-es szezon 14. játékhetén találkozott, akkor a Packers nyert hosszabbításban 27-21-re. Az utolsó Green Bay-i találkozóra 2013-ban került sor, ekkor 31-13-ra nyert a Packers. A Browns a Lambeaun utoljára 2005-ben tudott győzni.

Packers előzmények

A csapat viszonylag kényelmes helyzetből vág neki a meccsnek, ugyanis a múlt héten bebiztosította a PO-részvételt az NFC North megnyerésével, és jelenleg vezeti az NFC-t 11-3-as mérlegével. Ugyanakkor innentől a cél egyértelműen az első kiemelés, és ezzel a bye week megszerzése. tehát a következő meccseknek (Browns, Vikings, Lions) komoly tétje van, különösen mivel négy csapat is (Rams, Cardinals, Cowboys, Buccaneers) egy meccsel van a Packers mögött (bár a Rams és Cardinals esetében ez inkább 1.5 az egymás utáni eredménynek köszönhetően.
A csapat egy covid és sérülések által megtizedelt Ravens elleni utolsó pillanatig kiélezett meccset húzott be a múlt héten, ami szerencsére nem követelt komoly áldozatokat.


A három fő kihívás a csapatnak továbbra is a sérülések, special team, és a védelem inkonzisztens teljesítménye. A sérülések miatt továbbra is felforgatott támadófallal kell megoldja a meccseket a csapatnak (amit ehhez képest kiemelkedően tesz), a special teams teljesítménye hétről hétre aggasztó: nem csak jó mezőnypozíciót, hanem gyakran pontokat ajándékoznak az ellenfeleknek (nem véletlen a ligautolsó PFF-értékelés), míg a védelemnek az utóbbi egy hónapban a Rams meccsen kívül nem sikerült minden szinten jó meccset lehoznia, érdemes a Vikings elleni elejtett interceptionökre gondolni, vagy arra, hogy Andrewst mennyire képtelen volt kezelni az egység. A TE-ek ellen való védekezés mindenképpen egy gyenge pont, itt javulnia kell az egységnek a szezon hátralevő részében, különösen az NFC riválisok TE-jeinek fényében (Kelce, Gronk). Ezzel együtt a védelem jellemzően jól teljesít döntő helyzetekben (mint legutóbb a kétpontos kísérlet a Ravens elleni győzelem végén), és itt voltak leginkább meglepően jó teljesítmények, elég csak Campbellre és Douglasre gondolni.

Sérülések: A remélhetőleg hamarosan visszatérő Bakhtiari és Jaire Alexander mellett a tackle Turner sem játszik, cserébe a múlt heti meccset covid miatt kihagyó Clark aktív. A Green Bay-i születésű Van Lanen (tackle) a múlt hét után ismét az aktív keretben szerepel. Két meghatározó ST-játékos is IR-re került: Malik Taylor WR és Ty Summers LB. Summersnek volt a második legtöbb snapje a special tems-el, helyette az eddig csak ST-ben szereplő rookie Isaiah McDuffie fog játszani várhatóan. MVS a Covid-listán van és egyelőre nem tesztelt pozitívra, így nem várható, hogy játszani fog.
Az elkapók sérülései miatt (Cobb és Tonyan IR, MVS covid) az Adams-Lazard-Winfree-Deguara (TE) sorral áll fel a csapat, míg a támadósor a múlt hét után ismét a Nijman-Runyan-Patrick-Newman-Kelly fallal kezd.

Browns előzmények

A Browns 7-7-es mérleggel várja a karácsonyi meccset, annak ellenére, hogy a 8. legkönnyebb sorsolásuk volt. A szezonban mondhatjuk, hogy papírforma eredményeket hoztak: gyenge csapatok ellen tudtak győzni (Texans, Bears, Vikings, Broncos, Lions), míg az erősebb ellenfelekkel szemben alulmaradtak (Chiefs, Chargers, Cardinals, Patriots, Ravens). Ez alól talán csak a csoportrivális Ravens elleni hazai győzelem jelent kivételt, de itt már Huntley vezette a Ravenst. Érdekes helyzetben van a csapat, ugyanis az AFC North utolsó helyén áll jelenleg, viszont a csoportelső Bengals (8-6) is csak egy meccsel előzi meg őket, így még bőven van esélyük a rájátszásra.
A csapat egy Raiders elleni drámai vereség után próbál javítani: a covid által megtizedelt Browns csak egy utolsó másodperces mezőnygóllal maradt alul.


A Browns egyik nagy erőssége az offensive line: a támadófal középső 3 játékosa mind top 5 a posztjukon, és a tackle Conklin is jól teljesít idén – azonban a hétvégén ez az egység is megtépázva fog kiállni. Ehhez párosul egy a D’Ernest Johnson – Nick Chubb futópáros. Szükségük is van a jó futójátékra, Baker Mayfield ugyanis nem teljesít jól a szezonban, egyre több az olyan hang, ami szerint nem ő a hosszútávú megoldás Clevelandben. Ugyan az OBJ-vel való összetűzésekbúl rövid távon Mayfield jött ki jól, az elkapó LA-ben mutatott számai további lérdéseket vetnek fel az irányítóval kapcsolatban.


A csapat másik erőssége a defense: a PFF érékelése alapáján összességében az NFL 5. legerősebb egységéről van szó, különösen a pass rush és a secondary az erős. Az utóbbiban talán a leggyengébb láncszem a S Delpit lehet.

Sérülések: Miles Garrett és a DT Malik Johnson kérdéses (az előbbi minden bizonnyal játszani fog, az utóbbi nem), a csere safety Johnson, RB Kareem Hunt és a CB Newsome sérülés miatt nem játszanak (illetve az OT Conklin IR-en van), a csapat covid-listája pedig továbbra is terebélyes: az OL-ból Wills és Tretter, a DL-ból Clowney és McDowell, rajtuk kívül pedig a LB Mack Wilson Sr. és Tony Fields II, CB Troy Hill, S Ronnie Harrison Jr. és Nate Meadors, illetve a kicker Chase McLaughlin sem bevethető.

Ami döntő lehet

  • Ugyan Garrett questionable, de várhatóan játszani fog. Ez Nijman eddigi legkomolyabb kihívása lehet, ugyanis Garrett meccsenkénti sack-átlaga a második az NFL történetében
  • A csapat ismét a felforgatott, Nijman-Runyan-Patrick-Newman-Kelly fallal kezd, megint várhatjuk a varázslatot a támadósémákban, különösen figyelembe véve a Browns pass rush minőségét.
  • Ezúttal a csapat egy hasonlóan megtépázott támadófallal áll szemben: az eredeti felállásból a C Tretter, és a két tackle Wills és Conklin sem bevethetők.
  • Figyelembe véve, hogy milyen gondokat okoztak a TE-ek idén, Njoku megállítása mindenképpen kulcs lesz
  • A Nick Chubb-De’Vondre Campbell párharcot is mindenképpen érdmees lesz figyelni. A Pro Bowlról megelepetésre lemaradó LB-nek komoly szerepe lesz a liga egyik legjobb futójánakl megállításában.
  • A covid-listáról visszatérő KEnny Clarknak nagy meccse lehet a backup-center Nick Harris ellen.
  • A két Pro Bowl-játékos, Davante Adams és a CB Denzel Ward összecsapása is fontos lesz: a Browns minden bizonnyal megpróbálja nagyrészt egy az egyben megoldani Adams semlegesítését ahelyett, hogy 2-3 ember fogná a Ravenshez hasonlóan.
  • Turnoverek: a Packers 33-1 azokon a meccseken, ahol legalább egy turnovert kikényszerített, illetve 29-0, amikor pozitív a turnover-mérlege, mióta LaFleur az edző.

Érdekességek

  • A fogadóirodák 7.5 pontos Packers-győzelmet, míg a PFF 6.5 pontos Packers győzelmet várnak.
  • A két vezetőedző, LaFleur és Stefanski soha nem találkoztak vezetőedzőként, illetve egyikük sem találkozott a másik csapattal vezetőedzőként
  • Ha a GB nyer, akkor LaFleur beállítja az egy edző által az első három szezonban szerzett győzelmek számát.
  • A karácsonyi meccseken Rodgers tartja a legtöbb TD-passz rekordját, ezt 10 éve a Bears ellen állította fel 5 TD-átadással.
  • A meccs tétje az is, hogy a Packers megőrzi-e idei hazai veretlenségét.

A mérkőzést az Arena4 élőben adja, illetve a meccs ideje alatt megint lesz kibeszélő szoba, illetve élő, működő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén!

Kommentek