NFC Elődöntő beharangozó

San Francisco 49ers @ Green Bay Packers

2022.01.23. 2:15. Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

Elérkezett az ideje, hogy a Packers is bekapcsolódjon a rájátszás küzdelmeibe és azt a jó formába lendült 49erst kell fogadnia hazai pályán, amely bizony mumus szokott lenni az utóbbi időkben a playoff meccsek során a Green Bay-i alakulatnak. Nézzük át tüzetesebben, mire számíthatunk ezen a találkozón!

A mérkőzés

Kilencedik alkalommal találkozik egymással a rájátszásban a két gárda az NFL megalakulása óta, s bár a rájátszás örökmérlegük jelenleg egál (4 -4), az utóbbi három egymás elleni playoff meccset a San Francisco nyerte zsinórban. Aaron Rodgers még soha nem tudott mérkőzést nyerni a nyugati parti Aranyásók ellen az alapszakasz után, pedig három alkalma is lett volna rá (2013, 2014 és 2020). A mostani találkozóra igazi Fagyott Tundra időjárás várható az előrejelzések szerint (-10, -14 Celsius fok) a Lambeau Fieldre, ami elvileg a hazai csapatnak kedvezhet majd (bár az elmúlt 20 év hazai playoff-mérlegét nézve ez sem feltétlenül igaz). A két csapat rendkívül küzdelmes és a végletekig kiélezett, izgalmas meccseket szokott vívni egymás ellen a rájátszásban, tehát feltehetőleg most is erre lehet majd számítani.

49ers előzmények

A meglehetősen nagy hullámvölgyekkel tarkított alapszakasz mérkőzések során nem sok jó ígérkezett a Bordó-Arany alakulatnak a végelszámolásra, ám a Frisco jól összekapta magát a hajrában és bár a csoportjukban csak a 3. helyen végeztek, mégis sikerült elcsípniük egy Wild Card pozíciót. Igazi “Underdog” csapatként utazhattak Dallasba, ahol viszont jól meglepték Jerry Jones csapatát. A Cowboys legyőzésével (és az Eagles vereségével) ők maradtak talpon a legalacsonyabb kiemeléssel, így a következő ellenfelük az első számú kiemelt Packers lett. A csapatuk egységes és összeszokott, ráadásul mostanra a sérültjeik is szinte mind felépültek és harcra készek. Kezdő irányítóként Jimmy Garoppolo lett megjelölve a hétvégére, ami azt jelenti, hogy Jimmy G. korábbi sérüléseiből elvileg teljesen felépült (ebben mi azért nem lennénk teljesen biztosak), és az újonc Trey Lance csak tartalékként, illetve esetleges trükkös játékoknál lesz jelen. Elkapó poszton egyértelműen Deebo Samuel a legveszélyesebb fegyver, ő az elkapásokon kívül futni is nagyon tud (a ligában ebben a szezonban neki van a legtöbb futott yardja WR-ként), sőt szükség esetén még passzolni is tud, mint azt láthattuk a legutóbbi Rams elleni találkozójukon.

Samuel mögött szépen beindult a múlt szezonban berobbant Brandon Aiyuk és az idei szezonban egyre kiugróbb teljesítményt nyújtó Jauan Jennings is. Ez a trió önmagában életveszélyes lehet, ráadásul rajtuk kívül még bevethető az ex-Cardinal Trent Sherfield, illetve a másik veterán Travis Benjamin. Tight end poszton George Kittle ligaelit minőség, a sérüléséből visszatérve ő is egyre jobb formát mutat (még annak ellenére is, hogy az utolsó négy alapszakasz meccsen nem jegyzett TD-t), Ross Dwelley-vel kiegészülve kiemelkedően veszélyesek lehetnek, főleg a hazai endzone közelében. Már futókkal se állnak olyan rosszul Friscóban, a három meccses kihagyás után visszatérő újonc Elijah Mitchell kiválóan játszott az utóbbi három mérkőzésen, s mellette a fent említett Deebo Samuel kap egyre több RB szerepet az option run játékok folyamán. A másik újonc, Trey Sermon és Jamycal Hasty emiatt kevesebb labdához jut, Hasty főleg visszahordásoknál tűnik csak fel mostanában. A kezdő támadófalukat (Trent Williams, Laken Tomlinson, Alex Mack, Daniel Brunskill, Tom Compton) a legjobb öt közé sorolják pillanatnyilag a ligában, még úgy is, hogy az amúgy kezdő RT Mike McGlinchey sérültlistán van, ez nem túl jó hír a Packers passrush-egységnek, de a futás elleni védelemnek se. Ennek a kiváló támadófalnak az áttörése kemény feladat lesz vasárnap hajnalban.

A védelem oldalán sincs okuk a panaszra, igaz a D line-t nem sorolják olyan magasra, mint a támadó oldalt, ennek ellenére a Nick Bosa, Arik Armstead, DJ Jones, Samson Ebukam kvartett másodvonalból rotációban Maurice Hursttel, Jordan Willisszel és Kentavius Streettel kiegészülve bizony igencsak stabil tengelyt alkotnak, akár négyen is nagy nyomást tudnak helyezni az irányítóra (Dak Prescott tudna erről mesélni). A linebacker sorban Azeez Al-Shaair, Fred Warner, Dre Greenlaw, Demetrius Flannigan-Fowles és Marcell Harris nem kevésbé hatékony egység, de főleg Warner és Al-Shaair mutat kiugróan jó teljesítményt mostanában, egyértelműen ők a “tackle machine”-ek jelenleg a védelmükben. A secondaryben középen két kiváló safety tevékenykedik, Jimmie Ward és Jaquiski Tartt személyében és rotációban még a veterán Dontae Johnson áll rendelkezésükre, aki ráadásul CB poszton is bevethető szükség esetén.

Az eléggé sebezhető cornerback poszton Josh Norman, Emmanuel Moseley és Darqueze Dennard képviseli a rutint, a tapasztalatot, ám mellettük a két újonc, Ambry Thomas és Deommodore Lenoir is egyre több szerephez jut. Mivel viszonylag gyakran állnak fel nickel (lehoznak egy LB-t és helyette egy plusz CB-t visznek fel) formációban passzjátékok levédekezésénél, így elég sokszor látni fent a pályán még K’Waun Williamsszet is nickelback pozícióban.

A speciális egységük nem tartozik a liga legjobbjai közé, a középmezőny végébe sorolják őket, ám amellett, hogy remek kickerük és punterük van Robbie Gould és Mitch Wishnowsky személyében, a visszahordásaiknál Brandon Aiyuk és az újonc futó, Elijah Mitchell, illetve JaMycal Hasty munkája se lebecsülendő. Az ő agilitásuk rendkívül kellemetlen szituációkba hozhatják a Packers egyébként sem túl vérmes gunnereit. Sérülések terén elég jól áll a San Francisco, csak (DE) Nick Bosa, (CB) Ambry Thomas és (DE) Jordan Willis van jelenleg kérdéses státuszban náluk, de nagy valószínűséggel mindegyikőjük játszani fog majd.

Packers előzmények

Egy feledhető, tét nélküli alapszakasz “levezető” meccsen kapott ki a Packers a Lions vendégeként Detroitban a 18. fordulóban, ám mivel így is meg tudta tartani az első kiemelését, szabad hétre vonulhatott a wisconsini csapat. Az extra pihenőhét nagyon jól jött, ugyanis ezalatt a Packers sérültlistája is meglehetősen leredukálódott. A 49ers ellen a támadósorból egyedül Marquez Valdes-Scantlig fog nagy eséllyel távol maradni (az ő státusza sajnos kétséges), aki nagyon hiányozhat, hiszen a sebességét minden ellenfél tiszteli, így nagyon szét tudja húzni a védelmeket. Viszont jó hír, hogy a kiváló veterán klasszis Randall Cobb teljesen felépült, lekerült IR-ról és játékra kész. Így a kezdő WR trió a Davante Adams, Allen Lazard, Randall Cobb hármas lesz. A támadófalban David Bakhtiari játéka kérdéses még, ám igen nagy a valószínűsége, hogy ő pályára lép majd. Mellette a támadófal felállása Jon Runyan, Josh Myers, Royce Newman (esetleg Lucas Patrick), Billy Turner formában várható, amennyiben Bakhtiari nem játszik, akkor a helyére ismét Yosuah Nijman, illetve jóval kisebb valószínűséggel Dennis Kelly kerülhet be. Tight end poszton Marcedes Lewis szerepe kissé “megfakult” az utóbbi időkben, Josiah Deguara egyre inkább előlép a TE1 pozícióba, s vele együtt Tyler Davis és a kiválóan blokkoló Dominique Dafney is igyekszik szintet lépni. Futóknál az Aaron Jones – AJ Dillon páros abszolút domináns, de mögöttük Patrick Taylor is eredményes lehet, mint azt legutóbb a Lions ellen bizonyította.

A védelem oldalán a legnagyobb meglepetés Kingsley Keke távozása a csapattól, akit azóta a Texans csapata már claimelt a waiverről. Keke távozásának pontos oka még mindig rejtély (feltételezések szerint a csapaton belül rúgta össze a port valakivel), de az biztos, hogy hiányozni fog a játéka a D line-ból. A védőfal felállása így várhatóan a következő lesz: Dean Lowry, Kenny Clark, Tyler Lancaster (esetleg Tedarrell Slaton) középen, Preston Smith, Rashan Gary a széleken, illetve a sérülésből visszatérő Whitney Mercilus és Za’Darius Smith lekerült még a sérültlistáról, így ha nem is feltétlenül kezdőkként (mivel sokat hagytak ki és nem tudni biztosan mennyi terhelést bírnak még), de rotációban pályára kerülhetnek Preston és Rashan cseréiként. A kezdő LB-k a D-line mögött középen továbbra is De’Vondre Cambell és Krys Barnes lesznek, nekik Oren Burks és esetleg az újonc Isaiah McDuffie (mondjuk őt még nem nagyon láttuk a pályán eddig) segíthet be második vonalból. A defensive back részlegben a bőség zavara alakult ki, főleg ha Jaire Alexander játszani fog. Safety poszton stabilan Adrian Amos és Darnell Savage a kezdő páros, cornerback posztokon a Rasul Douglas, Kevin King, Eric Stokes, Chandon Sullivan kvartettből Douglas és Stokes a legesélyesebb a kezdő pozícióra (Sullivannel kiegészülve), ha Alexander játszik, akkor sem valószínű, hogy kezdőként kap majd szerepet, mivel hosszú sérülés után minden bizonnyal kímélik még.

A speciális egységben sincs semmi nagy változás, Mason Crosby a pontrúgásokat, Corey Bojorquez pedig a puntokat teljesíti majd, a visszahordásoknál pedig továbbra is David Moore és Amari Rodgers serénykedhet. A sérülések végre elkerülik a csapatot és a sérült játékosok állapota is sokat javult az utóbbi időben. Egyedül Marquez Valdes-Scantling játéka lesz kétséges a 49ers ellen, mellette csak Jaire Alexander és David Bakhtiari neve szerepel a sérültjelentésben (mint azt fentebb leírtuk).

Ami döntő lehet

  • Jelenleg a legveszélyesebb fegyvere a Friscónak támadó oldalon Deebo Samuel. Ő egy rendkívül tehetséges és sokoldalú játékos, akinek a kiváló képességeit Kyle Shanahan vezetőedző maximálisan kiaknázza. Samuelt meg kell állítani (vagy legalább féken kell tartani) valahogy, mert egy ilyen kaliberű player könnyen meccsnyerő emberré léphet elő egy kiélezett mérkőzésen.
  • Garoppolo nem túl mobilis irányító (persze tud futni, ha nagyon muszáj), viszont egy meglehetősen erős támadófal védi, amit nagyban nehezíti az irányító nyomás alá helyezését. Éppen ezért lesz kiemelkedő szerepe a Packers passrush egységének, mivel az ő ütőképességük nagy mértékben meghatározhatja a vendég irányító hatékonyságát. Jimmy G. messze, viszonylag pontatlanul dob, elég sokszor szór interceptiont, de ehhez az kell, hogy ne tudja futtatni a RB-eket (ezt lejjebb még kifejtjük) és kénytelen legyen minél többet (szorongatva) passzolni. Ezért Rashan Gary és Preston Smith mellett Dean Lowry vagy akár Kenny Clark is meghatározó szerepbe kerülhet.
  • Meg kell “ölni” a futáskísérleteiket, ehhez a védőfalnak emberfeletti munkát kell majd végezni. Mitchell sajnos nagyon jó formában van, ráadásul a kiváló támadófaluk képes utat nyitni az újonc futónak, ebből adódóan a második sorunkból is éberen kell majd Campbellnek és Barnesnak “tömködni” a lyukakat, ha netán a rés nyílik a D line-on. Ha nem tudjuk megállítani a futásaikat, akkor sajnos még egy gyengébb Garoppolo teljesítmény is elegendő lehet nekik a győzelemhez (lásd 2020-ban Raheem Mostert aki gyakorlatilag egyedül megnyerte nekik azt a meccset).
  • Bár George Kittle öt meccs óta nem jegyzett TD-t, ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy a liga egyik legjobb tight endje és bármikor képes kiugró teljesítményre. Ráadásul mezőnyben is rendkívül hasznosan dolgozik. Amellett, hogy kiválóan blokkol, elkapásokkal szépen termeli a yardokat és viszi előre az offense-t. Őrá nagyon kell majd ügyelni, rendkívül jó fizikuma és agresszivitása mellett a kezei biztosak és sebességben sem utolsó, ha be tud lendülni. Ehhez párosul a tény, hogy TE-k ellen továbbra sem túl hatékony a Packers védekezése (főleg endzone-ban vagy környékén)
  • Kyle Shanahan mestere az aktuális ellenfelek gyenge pontjainak kifürkészésében, biztosak vagyunk benne, hogy most is jól felkészülnek majd a Packers gyenge pontjaiból és maximálisan arra fognak építeni. Ráadásul egyre több meglepő, trükkös játékkal élnek a nyugati partiak, amikkel további zavart kelthetnek majd a védőink soraiban.
  • Senkit nem kell ugye emlékeztetni, hogy ez már a rájátszás, itt már nem férnek bele a hibák a játékba. Itt az elrontott szerelésekre és a labdaeladásokra gondolunk most. Reméljük, ez a probléma nem fogja felütni újra a fejét a Frisco ellen, mert ha mégis, akkor az súlyos következményekkel járhat a végeredmény szempontjából…
  • Ha már hibákat méltatunk, akkor mindenképpen szót kell ejteni Mason Crosbyról is. Szinte már közhellyé vált, hogy őt állandóan megemlítettük a döntő momentumoknál, nincs ez másképpen most sem. Crosby lábában már rengeteg fontos győzelmet jelentő rúgás benne van, ugyanakkor ő sem lesz már fiatalabb. Nagyon reméljük, ezen a találkozón ismét hősként ünnepelhetjük majd (hiszen emlékszünk még a San Francisco-i alapszakasz-meccs utolsó pillanataira), nem pedig bukott angyalként, ha netán neki jut a döntő pillanat…
  • Aaron Rodgers még sosem tudta legyőzni a 49erst rájátszás meccsen. Mivel Rodgersnek sanszos, hogy ez az “All in” szezonja Green Bayben, bízunk benne, hogy ez most kellő és elegendő motivációt ad neki a jó játékhoz és a győzelemhez. Szerencsére A-rod maga nyilatkozta nemrég, hogy nagyon jól érzi magát most a csapatban és élvezi a játék minden percét.
  • A defensive back részlegben nagyon kellene néhány (vagy akár több) kiugró teljesítmény a San Francisco ellen. Úgy véljük, ha ők netán labdát tudnak szerezni Garoppolo elvétett passzaiból, akkor azzal nagyot lendíthetnek a csapaton a győzelem felé vezető úton. Persze ehhez nagyon kell, hogy a támadó oldal se aludjon bele a meccsbe.
  • A 49ers futás elleni védelme igencsak jónak számít a ligában, átlagban csak 4 yardot engednek próbálkozásonként, ám egy Aaron Jones – AJ Dillon párossal semmi se lehetetlen. A vendégek védőfalán rést találni nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen ezt bizonyítja az alapszakasz 3. fordulójában a Frisco ellen futott 100 yard és egy TD.
  • A szezon elejei egymás elleni meccsből kiindulva alapvetően a passzjátékok elleni védekezésük tűnik a gyenge pontjuknak az Aranyásóknak, ezt támasztja alá a “benyelt” 261 yard és 2 TD is. Ennek tükrében kiemelkedő szerepbe kerülhet Davante Adams, Allen Lazard, de akár egy-két Randall Cobb féle múltidéző “elit” villanással is nagyon meg lennénk elégedve 🙂 Ehhez persze az kell, hogy a támadófal biztosítson elég időt Rodgersnek.
  • A San Francisco elég balhés csapat. Játékosaik hajlamosak a durvaságra és a felesleges szabálytalanságokra (még lefújás után is). Az ilyesmikbe nem kéne “bele állni”, jó lenne, ha a Packers-játékosok végig meg tudnák őrizni a hidegvérüket és ezzel a felesleges büntetéseket elkerülnék.
  • Előfordult az alapszakasz vége felé néhány találkozón, hogy a Packers offense igencsak nehezen indult be, ez alapvetően nem feltétlenül meccseldöntő dolog, de ha a vendégek tetemesebb előnyre tudnak szert tenni az esetleges Packers támadó sor tétlenkedése miatt a mérkőzés első szakaszában, akkor azzal borzalmasan megnehezíthetik a végkifejletet a hazai csapatnak.
  • Észnél kell lennie a hazai edzői stábnak, ugyanis nagyon nem mindegy milyen játék hívásokat alkalmaznak majd a 49ers ellen mind támadó, mind védő oldalon. Shanahan óriási stratéga és kellőképpen tökös, ráadásul nagyon jól ismeri LaFleurt hisz annak idején együtt edzősködtek. Eddig LaFleurnek nem sikerült túljárni Kyle eszén, reméljük most Matt képes lesz olyan mértékű innovációra amivel meglepheti a San Francisco mesterét.

Érdekességek

  • Aaron Rodgers még sosem tudta legyőzni a 49ers csapatát rájátszás mérkőzésen. Fontosabb statjai a SF ellen rájátszásban:
  • Az örökmérleg a Lambeau Field-en a két csapat rájátszás küzdelmeit tekintve: 2 -1 a Packers javára
  • A jelenlegi Packers head coach Matt LaFleur együtt dolgozott a jelenlegi 49ers vezetőedzővel Kyle Shanahan-nel Atlantában (2015-16), Washingtonban (2010-13) és Houstonban (2008-09)
  • A Packers jelenlegi offensive line edzője Adam Stenavich két szezont töltött a 49ers csapatánál assistant offensive line coach (2017-18) munkakörben.
  • A mostani Packers quarterback/passzjáték koordinator Luke Getsy 2007-ben a 49ers játékosa volt, miután draftolatlan szabadügynökként leigazolta a Frico-i csapat.
  • Az egykori (2010-2013) Washingtoni edző trió (Matt LaFleur, Kyle Shanahan, Sean McVay) mindhárom tagja jelen van pillanatnyilag az idei szezon rájátszásában a csapatával, mindhárman vezetőedző pozícióban.
  • Kyle Shanahan még nem tudott rájátszásmeccset nyerni a Packers otthonában a 49ers vezetőedzőjeként.
  • A két csapat legutóbbi öt egymás elleni playoff meccsén, nem volt 40 pontnál kevesebb soha az összpontszám a végeredménynél.
  • A két csapat legelső egymás elleni playoff meccse 1996-ban volt, akkor a Packers legyőzte a 49ers-t 27 -17 arányban San Francisco-ban.
  • A két csapat összes playoffban egymás ellen szerzett pontjainak száma Packers: 208, 49ers: 191

A mérkőzés ideje alatt továbbra is elérhető a Packers Hungary Club Discord szerverén a kibeszélő chat, illetve a mérkőzés ideje alatt a “működő-streamek” szobában (értelemszerűen) működő stream linkeket is találhattok a mérkőzéshez!

Kommentek

One thought on “NFC Elődöntő beharangozó

Comments are closed.