5. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Las Vegas Raiders

2023.10.10. 2:15, Allegiant Stadium, Las Vegas, Nevada, USA

Ritka ellenféllel hozta össze az idei sorsolás a Packerst az ötödik hétre, hisz az AFC-ben szereplő Raiders nem gyakori ellenfele a wisconsini gárdának. 1968 óta mindössze 14 alkalommal játszott egymás ellen a két csapat, ebből 9 alkalommal a Packers nyert és 5 alkalommal a Fekete – Szürke gárda.

A mérkőzés

Érdekes mérkőzés lesz ez, mivel mindkét alakulat jócskán átformálódott nemcsak az egymás elleni legutóbbi találkozó óta, hanem elég ha a tavalyi szezonra tekintünk vissza. A Packers mint tudjuk a teljes keret fiatalítás mellett döntött, ami az eddigi eredmények alapján megfelelő elhatározásnak tűnik, a Raiders viszont főként rutinnal próbálta feltölteni az egyre széthulló kezdő keretét. Ezen a hétfő esti rangadón megint a fiatalos lendület találkozik majd a tapasztaltabb válogatottal.

Packers előzmények

Felemás képet fest a green bay-i gárda az eltelt négy hét után, két győzelem és két vereség a mérleg. Ez picit félrevezető lehet, hisz a négy ellenfélből akikkel eddig megmérkőzött a Zöld – Arany legénység, csak egy képvisel jelenleg magasabb erőszintet (Lions), tőlük ki is kapott mondhatni simán a Packers. Ettől függetlenül egy jól formálódó tehetséges fiatal csapatról beszélünk, akikben bőven megvan a potenciál arra, hogy rövid időn belül meghatározó csapatává válhasson a ligának. Ehhez azonban még sokat kell fejlődni egyéni és csapat szinten is. A Raiders bár zömében rutinos játékosokból áll, mégsem verhetetlen ellenfél, hisz az idei eredményeik azt mutatják, nem igazán akar egybeállni náluk az összkép. A Lions ellen ugyan nem brillírozott a mostani vendég gárda sem, ráadásul elég sok sérülés sújtja a Packers csapatát, ettől függetlenül Matt LaFleur még így is elegendő és megfelelő “fegyverekkel” rendelkezik a csata megnyerésére. A támadó sorban természetesen Jordan Love irányít majd, a futók közül az utóbbi meccseken kissé gyengébb formát mutató Aj Dillon teljesen egészséges, Aaron Jones játéka kérdéses és bár elutazott a csapattal, a vezetőedző nyilatkozata szerint a találkozó kezdetéig kérdéses marad a szereplése, csak akkor döntik el, hogy pályára lép vagy sem a kiváló RB. Ez nem valami jó hír, mindenesetre ha Jones nem tud játszani, a munkáját részben a legutóbb lelkesen (de sok hibával) játszó Dillon és az előszezonban szép dolgokat mutatott újonc Emanuel Wilson veheti át.

Tight end poszton továbbra is az újonc Luke Musgrave lesz az elsőszámú (ő kijött az agyrázkódás protokollból, tehát harcra kész), mellette a rutinos Josiah Deguara (blokkolhat elsődlegesen) illetve a másik két újonc Tucker Kraft és az ezidáig “pályaszűz” Ben Sims kaphat némi epizód szerepet. Az elkapó sorban szerencsére mindenki egészséges, a kezdő trió a Christian Watson – Jayden Reed – Romeo Doubs lesz, őket válthatja időnként Samori Toure, Dontayvion Wicks és az aktív keretben kissé meglepetésre bent maradt Malik Heath. A támadó falból egész szezonra kidőlt David Bakhtiari, így Love vak oldalát Rasheed Walker és váltásban esetleg Royce Newman védheti. A fal további felállása a szokásos lesz, jó hír, hogy Elgton Jenkins visszatér (erősítve a meggyengült bal oldalát a falnak) , középen Josh Meyers a center, tőle jobbra pedig Jon Runyan és Zach Tom állnak majd fel. Reméljük ebben a felállásban már nem lesz olyan gyenge az O line teljesítménye mint a Lions ellen volt.

A védelemben a fal hiánytalan, középen TJ Slaton nose tackle a két oldalán pedig Kenny Clark és Devonte Wyatt lesz a kezdő, őket a két újonc Karl Brooks és Colby Wooden váltogathatja majd szükség esetén. A D line szélein Preston Smith és Rashan Gary alkotja a kezdő passrush egységet, de minden bizonnyal sokat lesz fent mellettük az újonc idei első körös Lukas Van Ness, illetve a helyenként eddig jól beugró Kingsley Enagbare. Ha sokat lesz pályán a D, akkor felkerülhet még rotációban Justin Hollins is. A védelemből a legnagyobb hiányzók egyike a középső linebacker De’Vondre Cambell lesz, aki már bizonyosan nem fog tudni játszani hétfő éjjel, a helyére most is Isaiah McDuffie lép előre. Mellette Quay Walker helye nem kérdéses, őt illetve McDuffiet max. alkalmanként válthatja pár snap erejéig Eric Wilson, ha netán pihenniük kell néha kicsit. A secondary legfájóbb hiánya még mindig (CB) Jaire Alexander lehet, sajnos az ő játéka kérdéses maradt.

Némi reményt kelthet, hogy a még PUP listán levő (CB) Eric Stokes aki a héten már edzésbe állt, elvileg visszatérhet erre a találkozóra. Jelen pillanatban a kezdő cornerback felállás a következő: Rasul Duoglas bal oldalt, Jaire Alexander jobb oldal, ha utóbbi nem játszhat akkor a helyét Keisan Nixon vagy az újonc Carrington Valentine töltheti be. Ha Stokes játszhat, akkor természetesen ő kezd jobb oldalon (vagy balon Douglasszal cserélve). A safety egység rendben van, Rudy Ford bajlódott kisebb sérüléssel, s bár a legutolsó heti sérült jelentésben még kérdéses státuszban szerepelt, Matt LaFleur azt nyilatkozta, hogy hétfőre teljesen rendben lesz. A special team minden tagja egészséges és “bevetésre” kész, itt némi változást véltünk felfedezni, mégpedig azt, hogy a puntokat az utóbbi hetekben már nem Keisan Nixon próbálja visszahordani, hanem Jayden Reed. Ez bizonyára azért van így, mert csökkenteni akarják Nixon esetleges sérülésének kockázatát, hiszen Keisannak az utóbbi időkben a védelemben is több feladata akadt.

Raiders előzmények

A las vegasiak második hazai mérkőzésükre készülnek az idei szezonban, az első találkozón alulmaradtak a Steelersszel szemben, tehát minden bizonnyal ég a hazaiakban a bizonyítási vágy pláne, hogy mindössze a nyitó fordulóban egyetlen ponttal tudták verni a Broncost, azóta zsinórban három meccsen maradtak alul az aktuális ellenfelekkel szemben. Jó hír számukra a kezdő irányítójuk visszatérése, Jimmy Garoppolo a Chargers elleni találkozót sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, most azonban már biztosan kezdeni fog. A támadó sorukból az a (WR) Davante Adams játéka kérdéses, akit bizonyára egyetlen Packers szurkolónak sem kell bemutatni, Adams vállsérüléssel bajlódik, a héten csak egyszer tudott edzeni, ettől függetlenül nem zárható ki teljesen a szereplése.

A többi elkapó játékra kész, Adams esetleges kiesése esetén Hunter Renfrow és az egykori “Hazafi” Jakobi Meyers kaphat kiemeltebb szerepet. Mellettük a 30 éves (vándor madár) veterán DeAndre Carter (mondjuk őt elsősorban a special teamben alkalmazzák visszahordásokra), esetleg Kristian Wilkerson és az újonc Tre Tucker kerülhet még pályára a támadásaik során. TE poszton a Titansból idén érkezett Austin Hooper mellett az újonc Michael Mayer áll fel kezdőként, őket Jesper Horsted rotálhatja esetenként. A legveszélyesebb támadó fegyverük (főleg annak tudatában, hogy mit művelt múlt héten Montgomary ellenünk) egyértelműen a sztár futójuk Josh Jacobs, aki bár idén eddig még nem igazán brillíroz (a szezon kezdetétől mindössze 166 futott yard és egy TD a teljesítménye), de mi sajnos képesek vagyunk a legjobbat kihozni belőle (is). Csak remélni tudjuk, hogy nem ellenünk fog “robbantani”, rá nagyon ügyelni kell majd. Őt válthatja némi snap számban az egykori Lions felfedezett, ám mostanra kiöregedő félben levő Ameer Abdullah, illetve az ugyancsak apu korban lévő 33 éves ex Patrióta Brandon Bolden. Mellettük felkerülhet még támadások során a pályára Zamir White akit a Raiders draftolt a 2022-es játékosbörze negyedik körében, de akitől eddig nem nagyon láttunk semmi kiemelkedő dolgot, bár az igaz, hogy 39 yardot már összehozott ebben a szezonban és a kezei sincsenek fából. Érdekesség, a karrierjét Európában (Stuttgart Scorpions) kezdő, majd később a Patriotsban kibontakozó Jakob Johnson, akit remek fizikai adottságai révén hivatalosan fullback pozícióban “alkalmaznak”, viszont sokszor látni fent blokkolni, ami elég jól megy neki. Emellett jó erő futó és a kezei sincsenek vajjal kenve, kiválóan megfelelnek elkapásra ha kell, ebből adódóan olyan pletykák láttak napvilágot nemrég, hogy a Radiers edzői stáb fontolgatja, kipróbálja TE pozícióban is a sokoldalú játékost.

A védelmük egy meglehetősen rutinos, jól összerakott csapategység, amely ráadásul jól meg van tűzdelve fiatal utánpótlással. A (DE) Maxx Crosby, (LDT) John Jenkins, (RDT) Bilal Nichols, (DE) Malcolm Koonce nevével fémjelzett kezdő D line-t a legalább annyira rutinos (DE) Isaac Rchell, (DL) Jerry Tillery és az újoncok az idei első körös draft pick (DE) Tyree Wilson, (LDT) Byron Young illetve (RDT) Nesta Jade Silvera egészíti ki. Ehhez jönnek még a középső linebackerek az ex Steeler Robert Spillane és Divine Deablo. Kettőjük közül Spillane főként a fal mögé érkező screen passzok levédekezésében tevékenykedik, míg Deablo inkább a futások elleni védekezésekbe segít be eléggé hatékonyan. Őket válthatja alkalmanként az ugyancsak újonc Amari Burney, illetve a két tapasztaltabb LB, Kana’i Magua és Luke Masterson. A secondary tűnik jelenleg a leggyengébb és legsebezhetőbb pontjának a védelmüknek, ugyanis CB poszton igencsak “vékony a jég alattuk”. Bár a rutin Marcus Peters személyében jelen van a pálya bal oldalán, ám a másik oldal meglehetősen foghíjas. Csak az idei negyedik körös CB Jakorian Bennett állhat rendelkezésre (ő is kérdéses státuszban van, de az ő játéka a legvalószínűbb) náluk kezdőként, ráadásul egyik oldalon sincs elegendő “mélység” mögöttük a cserepadon, mivel a tapasztalt veterán David Long Jr. játéka ugyancsak kérdéses, az alapvetően nickel back poszton játszó Nate Hobbs pedig biztosan nem fog tudni pályára lépni. Marad nekik a másik nickel Amik Robertson CB tartaléknak. Ez bizony nem túl acélos passzvédelem lesz így. Safety poszton a tapasztalt veterán Marcus Epps és Tre’Von Moehring kezd, mögöttük Roderic Teamer és az újonc Chris Smith II. kerülhet pályára rotációban. A speciális egységük stabil. Aj Cole és Daniel Carlson jól összeszokott rúgó páros, a teljesítményük is kiegyensúlyozott. Visszahordásoknál alapvetően a veterán WR DeAndre Carterre építenek, de alkalmanként Ameer Abdullah és Hunter Renfrow is feltűnhet ilyen szerepben.

Ami döntő lehet

  • Jordan Love jó eséllyel szerezheti meg első Monday Night győzelmét, ha kellőképpen koncentrált és nyugodt tud maradni és persze ha megkapja megfelelő támogatást a csapattársaitól (itt főleg a támadófalra gondolunk)
  • Garoppolo tipikus régi vágású zseb irányító, nem túl mobilis (persze azért fut ha muszáj) ebből adódóan ha képesek leszünk a zsebben odaérni rá és megszorongatni, akkor meglehetősen limitálhatjuk a játéka hatékonyságát. Ehhez természetesen kiemelkedő passzsiettető teljesítményre lesz szükség, tehát a Rashan Gary, Kenny Clark, Lukas Van Ness és Preston Smith kvartettől kiemelkedő produktivitást várunk.
  • A futás elleni védelmünknek össze kell kapnia magát, most egy elit futót kell majd féken tartani Josh Jacobs személyében. Biztosan arra fog a házigazda támadó fal is törekedni, hogy minél többször utat tudjon nyitni a kiváló RB-nek (minden bizonnyal dupla blokkokat tesznek majd a védőfalunkban egy-egy emberre akit a leggyengébnek vélnek), éppen ezért kell résen lennie Joe Barrynek, a lyukak tömködésénél. Sajnos McDuffie még messze nem Cambell szint, így akadhatnak gondjaink ha Jacobs átjut a falon…
  • Hatékonyan kell működnie a támadó gépezetnek és ami nagyon fontos, hogy a legelejétől kezdve! Nem lehet egy félidőt betlizni, hisz lehetetlen állandóan egy félidő vagy egy negyed alatt ledolgozni a felhalmozott hátrányt.
  • A házigazdák corner egysége tűnik a legsebezhetőbbnek jelenleg a védelmükben, ennek megfelelően több passzjátékot várunk. Remélhetőleg lesz ideje Lovenak passzolni és a fiatal elkapók tovább tudják vinni eddigi kiváló formájukat erre a találkozóra is. Levegőben verhetőbbnek tűnnek a Raiderek mint a földön.
  • Attól függetlenül, hogy leginkább a passzjátékokban látjuk a meccs megnyerésének esélyét, jó futó játékkal kell megalapozni a támadásokat. Ez fontos lehet az ellenfél védelmének fárasztása szempontjából, illetve a változatosság miatt is, hisz a házigazdák is tisztában vannak gyengeségeikkel, így bizonyára jobban készülnek majd a passzvédekezésre mint a futásokra. Pár meglepő jó futás sokat lendíthet az offense-n.
  • Nagyon vigyázni kell a labdára, labdavesztés ezen a találkozón nem fog beleférni.
  • A szabálytalanságokat minimálisra kell csökkenteni. A hazai közönség sajnos híres arról, hogy bele tudja hajszolni saját játékosait némi felesleges emberkedésbe – kakaskodásba, ezeket nem szabad felvenni – belemenni, hideg fejjel kell kezelni.
  • A pontrúgások fontosságát ismét meg kell említenünk. Nagyon is benne van a pakliban egy szoros kimenetelű meccs lehetősége, ahol néhány pont dönthet a győzelem sorsáról. a Carlson vs Carlson rúgó párbajból remélhetőleg a fiatalabb testvér kerül ki győztesen…
  • A special teamnek nagyon ügyelnie kell az ellenfél visszahordásainál, ugyanis igaz, DeAndre Carter már 30 éves, ennek ellenére egy rendkívül agilis és technikás játékos. Nem beszélve Ameer Abdullahról, aki pedig a Lions és később a Vikings színeiben is mutatott be parádés visszahordásokat.
  • Amennyiben Davante Adams játszani fog, rá kiemelten figyelni kell. Sajnos a mi CB sorunk által védett hátsó régió se éppen “no fly zone” jelenleg, Adamset végig duplázni kell safety, vagy nickel segítséggel, ha nem akarunk csúnyán pórul járni. Meyerst és Renfrowt sem szabad alábecsülni, ők is rutinos játékosok, ha Adamset le tudjuk venni a pályáról, minden bizonnyal ők jutnak több szerephez amit biztosan maximálisan ki is próbálnak majd használni.

Érdekességek

  • A két csapat legelső egymás elleni meccse Super Bowl nagy döntő volt 1968-ban, amit a Packers nyert 33 – 14 arányban
  • Utoljára 2019-ben játszott egymás ellen a két csapat, akkor a Lambeau Fielden a Packers nyert 42 24 arányban
  • A Packers utoljára 2015-ben mérkőzőtt meg a Radiersszel idegenben, azon a találkozón is a Packers győzőtt 30 – 20 arányban Oaklandben.
  • A két vezetőedző még nem vitt csatába egymás ellen NFL csapatokat HC-ként (LaFleur 0-0 vs. McDaniels), LaFleur viszont már győzni tudott egyszer a Raiders ellen 2019-ben.
  • A Raiders 1987 óta nem tudta megverni a Packerst.
  • Mindkét csapat egy – egy alkalommal tudta “lenullázni” a másikat, a Raiders 1987-ben 20 – 0 arányban nyert, a Packers a1993-ban 28 – 0-ra verte az akkor los Angeles-i Fosztogatókat.
  • A legnagyobb arányú győzelmet a Packers aratta a két csapat párharcai folyamán, 2003-ban 41 – 7 arányban maradt alul az Oakland Raiders a Green Bay ellen, ráadásul Oaklandben.
  • Daniel Carlson és Anders Carlson (mindketten placekickerek) testvérek és először játszanak egymás ellen az NFL-ben.
  • Rich Bisaccia a Packers jelenlegi special team koordinátor és HC asszisztense 2018-2021 között hasonló pozíciót töltött be a Raiders csapatánál, illetve ott még QB edző is volt átmeneti ideig.
  • Raiders wide receivers edző Edgar Bennett 17 szezont töltött a Packers csapatánál többféle pozícióban, volt többek közt offensive coordinator 2015-2017-ig, illetve még aktív játékosként is játszott Green Bayben running backként (1992-96)
  • A jelenlegi Raiders defensive backs/pass game coordinator Jason Simmons kilenc szezonon keresztül volt a Packers alkalmazásában különböző edzói posztokon (2011-2019)

A találkozót ismét élőben követheti mindenki a Packers Hungary Club Discord oldalán megosztott stream linkeken.

Kommentek