9. Hét Összegző – 10. hét Felvezető

9. hét Összegző

Los Angeles Rams @ Green Bay Packers

3 – 2 0

Egekig ajnározhatnánk a múlt heti győzelmet, de igazából egy vezérét vesztett, az egész idényben bukdácsoló Ramsszet sikerült legyűrnie a hazaiaknak, ráadásul nem kis kínlódás árán. A második nagy játékrészben dőlt el csak igazából a találkozó sorsa, ugyanis addig mindkét oldal csak írhatni csetlett-botlott.

A mérkőzés

Igazi roncsderbinek ígérkezett ez a találkozó, ennek megfelelően az első negyedben jóformán csak birkózást láthattunk, se a futójáték, se a passzjáték nem akart működni semmilyen formában. Szerencsés módom ugyanez elmondható volt a vendégek támadásairól is, ami viszont némileg dicsérő lehet a Packers védelemre. A második negyedben aztán jöttek a first downok és érkezett (végre) Aaron Jones, aki egy futott TD-al szerzett előnyt a Green Baynek. A folytatás viszont megint csak vergődésbe ment át, a vendégek nagy nehezen egy mezőnygólig jutottak, amit 52 yardról 3 pontra értékesítettek, a vendéglátók viszont hiába jutottak el ugyanígy field goal távolságba, az újonc Carlson hibázott. Maradt a 7 – 3 a félidőre. A harmadik negyedben a támadó egységben érkeztek az egyéni hibák Green Bay oldalon, először (WR) Dontaywion Wicks vétett egy gyermeteg fumble-t, majd az első touchdown szerzője is elhagyta a labdát. Némi öröm az ürömben, egyik labdaszerzésből sem tudott pontokat csinálni a Rams, köszönhetően a backup irányítójuk gyenge játékának és persze a Packers védelmének. A negyedik negyedre aztán teljesen összeroskadt a los angelesi gárda, Rypien interceptionja után vérszemet kapott a hazai támadó sor és először egy mezőny góllal, majd egy szép (TE) Luke Musgrave NFL debütálló touchdownnal zárta le a mérkőzést.

Videó összefoglaló

Negatívumok

  • Rengeteg szabálytalanság volt ismét Packers részről, ráadásul a zöme figyelmetlenségből, illetve alkalmanként túlbuzgóságból (Gary) adódóan. Ezeket illene már levetkőzni.
  • Két labdavesztés, az egyik ráadásul egy gyermeteg hibából adódóan. Ilyen és ehhez hasonlók ezen a szinten már nagyon nem férnek bele.
  • A két rúgó játékos Carlson és Whelan nem remekelt ezen a találkozón, Carlson mezőnygólt vétett, Whelan pedig mindössze 43, 5 yardot átlagolt 4 rúgásból a meccsen.
  • A special team többi tagja sem remekelt, visszahordásoknál csak egyetlen számottevő Keisan Nixon kirúgás visszahordást jegyezhettünk fel, igaz az 51 yardos volt, ellenben az ellenfél összesen 95 yardot hordott vissza a halovány gunnereink ellenében.
  • A sérülések nem kímélték a csapatot a meccs folyamán, sajnos több játékos is kidőlt, szerencsére a legtöbbjüknek nem komoly a sérülése, így nagy valószínűséggel vissza tudnak már térni a Steelers ellen.
  • Bár most több alkalommal “bejött” a hosszú, mély passz, ennek ellenére továbbra is kockázatosnak és helyenként feleslegesnek tartjuk ezeket a játékokat. Ez nem azt jelenti, hogy alkalmanként nem alkalmazható (amikor tiszta célpont áll rendelkezésre), de Love hajlamos még mindig 2-3 védő közé beszórni a labdát a még mindig nem elég rutinos elkapókra.

Pozitívumok

  • Aaron Jones visszatérése egyértelműen feljavította a támadó egység teljesítményét, még a fumble-ja ellenére is. Az előző héten még nem jutott elegendő szerephez, de most már végre megkapta azt a workload-ot amivel belőle ki lehet hozni a legjobb teljesítményt.
  • Az elkapó gárda összekapta magát, a múltheti drop parádé után végre értékelhető játékot mutattak. Wicks egyetlen gyermeteg hibája ugyan bosszantó volt, de reméljük egy életre tanult belőle.
  • A védelem sem játszott rosszul, igaz ehhez nagyon kellett a vendég irányító gyenge játéka is. A D-ből kiemelnénk a beugró safety Jonatha Owenst aki egy INT mellett a legtöbb szerelést vitte véghez a találkozó folyamán, tehát kiérdemelte erre a meccsre a “tacklemachine” titulust.
  • Rashan Gary ugyan nagy igyekezetében többször is szabálytalanul terrorizálta Rypient, ám ezek közül volt ami igencsak véleményes döntés volt a bírók részéről. Garyn viszont nagyon látszik az igyekezet, ez örvendetes. De’Vondre Campbell visszatérése is szemmel láthatóan megdobta a védelem teljesítő képességét.
  • A futás elleni védelem meglepően jól “muzsikált”, a vendégek mindössze 68 yardig jutottak és TD-t sem sikerült futva szerezniük.
  • Jordan Love is sokkal jobban vigyázott a labdára, végre lehozott egy meccset INT nélkül és bár igaz, hogy volt egy fumblija, de az nem került az ellenfél karmai közé.

Összegzés

Szépségtapasz. Nagyon mást nem írhatunk erre a győzelemre. A csoportban ráadásul tovább fokozódik a verseny, hisz a Vikings egy “last muinute” szerzemény irányítóval is nyerni tudott és hogy még rosszabb legyen a helyzet a szemszögünkből, a Bears is verni tudta a Pantherst a csütörtök esti rangadón. Számunkra marad a tisztes helytállás, bár a matematikai esély még továbbra is megvan a rájátszásra, de valljuk be, óriási hiba lenne túlságosan elbizakodni magunkat annak reményében. Tapasztalatszerzés és épitkezés. Ez lehet a járható út és ki tudja? Ha felszabadultabbá válhat emiatt a csapat játéka, akkor akár némi meglepetés is beleférhet a végére. Na de Ne szaladjunk annyira előre, inkább nézzük meg mire számíthatunk ezen a hétvégén a Steelers otthonában.

10. hét Felvezető

Green Bay Packers @ Pittsburgh Steelers

2023.11.12. 19:00. Acrisure Stadium (Heinz Field), Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Ritka találkozók egyike lesz ezen a héten Pittsburghben, a két csapat átlagosan csak 2 – 3 évente akaszkodik össze a liga alapszakasz fordulóiban. A vendéglátóknak nagyon kellene a győzelem, ugyanis a csoportjukban rendkívül kiélezett a verseny, s bár jól állnak, igencsak nagy a verseny a vezető pozíciókért. A vendégek helyzete messze nem ennyire rózsás, ugyanakkor a remény még számukra sem halt meg teljesen, tehát akár még jó, kiélezett és izgalmas találkozó is kerekedhet ebből a derbiből.

Packers előzmények

Négy meccses vereség hullámvölgyből sikerült kikecmeregnie a wisconsini csapatnak, igaz egy harmatgyenge Rams ellen tudtak csak nyerni. Rengeteg gonddal küzd a Packers, a legnagyobb probléma még mindíg a fiatal játékosok tapasztalatlansága. Viszont a fejlődésük egyértelműen szemmel látható, de ez a folyamat egy hosszabb periódust fog igénybe venni, ez is borítékolható. A Steelers ellen a támadó sor a legjobb felállásban léphet pályára, a támadó falban Yosh Nijman, Elgton Jenkins, Josh Myers, Jon Runyan és Zach Tom lesz a kezdő, őket szükség szerint válthatja Royce Newman, Sean Rhyan, Caleb Jones és ne adja az Isten de vész esetén Rasheed Walker. Love irányít, a kezdő elkapói pedig továbbra is a Watson- Doubs-Reed trio lesz. Wicks múlt heti bakija után kérdéses mennyi bizalmat kap majd ezen a találkozón, de mellette még Samori Toure és Malik Heath kerülhet még képbe. A kezdő futó természetesen a Jones – Dillon páros lesz, tartalékban megint Emanuel Wilson áll rendelkezésre. Az NFL-ben első touchdownjával múlt héten debütálló Luke Musgrave lép pályára első számú TE-ként, mellette a veterán Deguara lesz ismét a kiegészítő (blokk mester?).

Tucker Kraft és Ben Sims eddig egyelőre csak cameozik a pályán egy-egy elkapás vagy blokk erejéig. A védelemben lehetnek viszont gondok, itt négy játékos státusza kérdéses vagy kétséges jelen pillanatban. Sajnos (ILB) Quay Walker és (CB) Jaire Alexander játéka kétséges, viszont (DL / DE) Kenny Clark és (S) Rudy Ford “csak” kérdéses, tehát náluk még van esély a pályára lépésre. A kezdő védőfal Clark hiánya esetén így áll fel: Colby Wooden – TJ Slaton – Devonte Wyatt. A széleken a kezdő passrusherek Rashan Gary és Preston Smith lesz, őket válthatja Lukas van Ness és Kingsley Enagbare. A d line sajnos nagyon “vékony”, a kezdő trióból ha valaki kiesne, akkor bizony csak az újonc Karl Brooks marad bevethető tartalékban, viszont úgy nem maradna senki rotációra. A belső linebackereknél Walker kiesése sokat ronthat az egység hatékonyságán, bár az utóbbi meccseken Mc Duffie meglepően jól teljesített Campbell mellett. Itt sincs túlságosan hosszú kispad, mögöttük csak Eric Wilson és Kristian Welch bevethető. A secondaryból egyértelműen (CB) Jaire Alexander lesz a legnagyobb hiányzó, őt Keisan Nixon vagy a nemrég a Pantherstől érkező Robert Rochell, esetleg a gyakorló egységből frissen felhozott Innis Gaines pótolhatja. A másik oldalon az újonc Carrington Vallentine szerencsére egyre jobban magára talál, ő végre kezd ráérezni az NFL ízére és a játékminősége is ennek megfelelően javul hétről-hétre. Őt Correy Ballentine válthatja időnként.

Középen Darnell Savage után újabb safety eshet ki amennyiben Rudy Ford nem tudja vállalni a játékot, a helyére az újonc Anthony Johnson léphet előre, de tartalékban ott van még a veterán Zayne Anderson (róla és a játékáról viszont nem sokat tudni, csak annyit, hogy draftolatlan és korábban Chiefs és a Buffalo Billsben vol kerettag). Strong Safety poszton Jonathan Owens jól megállta a helyét múlt héten a Rams ellen, tehát az ő kezdő pozíciója se tűnik kérdésesnek, mögötte Dallin Leavitt áll készen vész esetére. Nickelback formációba Nixon és Gaines kerülhet alkalmanként. A speciális egység változatlan, Carlson rúg földről, Whelan kézből. A visszahordásokat Keisan Nixon és Jayden Reed csinála.

Steelers előzmények

A pennsylvaniai csapat meglepően jól áll a csoportjában, annak ellenére, hogy bizony meglehetősen hullámzó a teljesítménye a szezonkezdet óta. Érdekes módon a rankingek alapján erősebbnek rangsorolt csapatok ellen tudtak nagyobb skalpokat begyűjteni, míg az idén gyengébb játékerőt képviselő gárdák ellen viszont többször betliztek. Alapvetően azonban egyben van a csapatuk. Big Ben távozása óta jól építkeztek támadó oldalon, Kenny Pickett beérni látszik franchise irányítóvá és megfelelően pótolták a játékosállományt a távozó nagy nevek után is (Bell, Brown stb).

Igaz, hogy nincsenek jelenleg nagy sztárok náluk a támadó egységben (talán a futójuk Najee Harris említhető egyedül, bár ő se számít ligaelitnek a posztján), ám mégis képesek viszonylag hatékony támadó játékra. Azonban rájuk is jellemző alkalmanként a hullámvasút effektus az offense-nél, bizony előfordult már, hogy egy-egy félidőre az öltözőben maradt a támadó gárda náluk is. Nézzük kikből épül fel az ő esetükben ez az egység. Az elkapóknál a legismertebb nevek a korábbi Rams játékos (WR) Allen Robinson (aki eddig még nem sokat mutatott a Steelers színeiben) és a saját felfedezett Diontae Johnson. Melléjük érkezett tavaly a második körös draft pick George Pickens, aki egyre inkább meghálálja a belé fektetett bizalmat a remek játékával. Tartalékban még Miles Boykin és Calvin Austin III. elérhető erre a pozícióra. TE poszton Connor Heyward és az újonc Darnell Washington áll fel kezdőként, őket válthatja esetenként Rodney Williams. A futó egységükben Najee Harris viszi a prímet, ám mellette hétről hétre több szerephez jut a tavalyi draftolatlan Steelers felfedezett Jaylen Warren, aki egyre szebb karriert fut be Pittsburghben. A harmadik számú RB Godwin Igwebuike egyelőre csak visszahordásoknál tűnt fel náluk a pályán. A támadó faluk meglehetősen rutinos egység, Dan Moore – Isaac Seumalo – Mason Cole – James Daniels négyes képviseli a rutint, még a fiatal lendületet az idei első körös (RT) Broderick Jones adja jobb szélen. A másodvonaluk sem rossz, tartalékban (vagy rotációban) olyan nevek várnak mint Chukwuma Okorafor, Dylan Cook vagy a korábbi Jets kezdő Nate Herbig. A védelmük félelmetesen jó. Persze a Steelers mindig is a kőkemény védelméről volt híres. A D line olyan nevekből tevődik össze mint (DE) Larry Ogunjobi, Cameron Heyward, TJ Watt

és Alex Highsmith (őket ugye nem kell külön bemutatni?). Innen viszont hiányozni fog középről tőlük a nose tackle Montravius Adams, akinek a neve ismerős lehet hiszen korábban (2017 – 2020) a Packers játékosa volt. A helyére az idei második körös újonc Keenu Benton áll majd fel kezdőként. A két kezdő belső linebackerük Elandon Roberts és Kwon Alexander lesz, őket válthatja szükség szerint Tariq Carpenter és Mark Robinson. A secondary legfájóbb hiányzója (S) Minkah Fitzpatrick lesz, ő már biztosan nem fog pályára lépni, a helyét Keanu Neal veheti majd át. Mellette free safetay pozícióban Damontae Kazee kezd, őket rotálhatja időnként Miles Killebrew vagy Elijah Riley. Corner poszton jobb oldalt Patrick Peterson, bal oldalon pedig az újonc második körös választottjuk Joey Porter állnak majd fel kezdőkként. Előszeretettel használnak ők is nickelback-et, ráadásul erre a pozícióra van egy remek játékosuk Chandon Sullivan személyében, s akinek a neve ugyancsak ismerősen csenghet, hisz ő is megjárta a Packers csapatát 2019-2021-ig. A speciális egységükben a rutinos öreg róka Chris Boswell rúgja a labdát földről már ide s tova nyolc éve, mellé tavalyelőtt érkezett Pressley Harvin III. puntolni. A visszahordásoknál az ötödik számú elkapójuk Calvin Austin és a harmadik számú futójuk Godwin Igwebuike tüsténkedik.

Ami döntő lehet

  • Tj Watt és Alex Highsmith kiváló formában vannak, őket meg kell fékezni valahogy ha nem akarjuk, hogy Love folyamatosan a füvet legelje a zsebben vagy azon kívül. Zach Tom lehet a kulcsember, ha ő tartani tudja majd Wattot (álmodozunk) akkor talán nem lehet nagy baj.
  • Futni kell ismét. Jones és Dillon kitaposhatja a győzelemhez vezető utat (fú de jól hangzik). Papíron a Steelers futás elleni védelme gyengébb mint a Ramsszé, tehát azért elvileg van mit keresnünk…
  • A támadó falunk nem volt annyira rossz a Rams ellen, de a Steelers merőben más kávéház. Nagyon reméljük, hogy tart majd annyit, hogy nem verik agyon minden alkalommal a hazai védők Jordant.
  • Alapvetően futnunk kell (Lovenak se lesz valószínűleg sok ideje passzokra), de amikor esély adódik passzjátékra, azokat a lehető legjobban kell kiviteleznünk. Ez nem csak Love felelőssége lesz, hanem az elkapóké is legalább annyira. Jordan passzpontossága nem volt rossz az utóbbi meccseken sem, ha a WR hibákat leszámítjuk.
  • Pickett sem túl rutinos irányító, ezt bizonyítja, hogy ebben a szezonban már 4 interceptiont dobott, tehát jól látszik, hogy ő is hibákra kényszeríthető. Ehhez természetesen nem kell más mint hatékony passrush. Rashan Gary lendületével és elszántságával például nincs baj, viszont néha túlbuzgó módon eltúlozza a dolgokat, ezzel voltak gondok a legutóbbi meccsen is. Az újonc Lukas van Nesstől viszont többet várunk, első körös lévén ideje lenne többet letenni az asztalra. Preston Smitht nehéz megítélni, ő inkább afféle “mindenesbe” ment át (még passz ellen is láttuk védekezni, nem is rosszul). Enagbare kevesebbet van pályán mostanában, tőle sem láttunk újabban semmi értékelhetőt.
  • A védelmünknek összességében is jól kell szerepelnie, hisz ez a találkozó se ígérkezeik nagy adok – kapoknak, inkább egy védelmek csatájának. Ha legalább azt a szintet hozni tudja a D mint a Rams ellen, akkor bizakodva tekinthetünk az előttünk álló találkozóra.
  • A személyi hibákat ki kell küszöbölni. Főleg támadó oldalon nem megengedhető a figyelmetlenség. (false start, delay game stb)
  • Szoros meccsre számítunk megint, tehát ismét előtérbe kerülhetnek a pontrúgások, amelyek akár a végeredmény kimenetlét is nagyban befolyásolhatják a végjátékban. Ennek fényében Anders Carlsonnak nem kéne mellé rugdosni a disznóbőrt.
  • Najee Harris nem elit futó, de képes nagyon jó meccseket produkálni. Ezért nagyon oda kell figyelni rá a futás elleni védelmünknek, mert még mindig hajlamosak vagyunk középszerű futókból kihozni a maximumot. Ráadásul Harris kezei is nagyon jók, tehát a rövidpasszos játékoknál is jól bevethető.

Érdekességek

  • A Packers se Favre, se pedig Rodgers vezetésével nem tudott még a Steelers otthonában nyerni. Az utolsó Packers győzelem Pittsburghben 1970-ben volt.
  • A Packers áll jobban az egymás elleni jelenlegi mérleg szerint 20 győzelem, 16 vereség és EDDIG nem volt még döntetlen a két csapat találkozóin.
  • A legutóbbi 7 egymás elleni mérkőzésből csupán kettőt tudott megnyerni a Packers
  • A két csapat elég szoros meccseket vívott egymás ellen az utóbbi időkben, 10 pontnál sosem volt több a különbség a végeredményben 1992 óta.
  • A Steelers még sosem tudta “nullázni” a Packerst, ellenben a Green Baynek ez már három alkalommal sikerült (1933, 1935 és 1938)
  • Matt LaFleur egy alkalommal találkozott a Packers vezetőedzőjeként a Steelers csapatával, 2021-ben nyerni tudott ellenük 27 – 17 arányban a Lambeau Fielden. Ebből adódik, hogy Mike Tomlin az Acélosok vezetőedzője még sosem nyert LaFleur ellen.
  • A Steelers elleni örökmérleg Pittsburghben: 8 Steelers győzelem, 7 Packers siker.
  • DT Montravius Adamst a Packers draftolta anno a 2017-es játékosbörze harmadik körében, ezután Adams 4 szezont játszott Green Bayben (2017-20)
  • QB Jordan Love és a Steelers futó Jaylen Warren csapattársak voltak az egyetemi focicsapatban (Utah State)

A meccset a CBS közvetíti, de a Discordon most is jelentkezünk a szokásos meccs alatti élő streamekkel.

Kommentek

One thought on “9. Hét Összegző – 10. hét Felvezető

Comments are closed.