15. hét – Beharangozó

Tampa Bay Buccaneers @ Green Bay Packers

2023.12.17. 19:00 Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin,USA

Az esély tovább él, a múlt heti new york-i fiaskó ellenére. Most azonban mindenképpen nyerni kell, ha versenyben akar maradni a csapat a wild card pozíció birtoklásáért. Az ellenfél ráadásul nem verhetetlen csapat, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a floridai Kalózok a velünk azonos mérlegük ellenére a csoport elsőségük (NFC dél) megtartásáért fognak küzdeni a Lambeau Field gyepén, tehát semmiképpen sem lesz egyszerű a feladat legyőzni őket. Lássuk mire számíthatunk.

A mérkőzésről

Ötvenkilencedszer fogja összemérni a tudását a két gárda az örökmérleg eddig 34 Packers győzelem, 21 Tampa siker és egyetlen döntetlen. A rájátszásban kétszer futottak össze,1997-ben, azt az NFC elődöntőt a Packers nyerte 21 -7 arányban, viszont a 2020-2021-es divízió döntőt elvesztették a Sajtfejek a Tampa Bay ellen 36 – 21 arányban. Azóta nagy változásokon ment át mindkét csapat, ezért nehéz megjósolni a találkozó végkimenetelét.

Packers előzmények

Egy szenzációs Chiefs elleni meccs után sikerült egy borzalmas folytatást véghez vinni New Yorkban. A Giants ellen visszaesni látszott a csapat a korábbi apátiába, főleg a védő oldal múlta alul korábbi önmagát. A futás elleni védelem sajnos ismét betlizett és ez egy Barkley szintű futónak ez a főnyereményt jelenti mindig. 209 benyelt futott yard és ebből 2 bekapott TD, hát ennyike lett a végső statisztika. Emellett a támadó oldal se brillírozott, noha az ő teljesítményüknek elvileg így is elégnek kellett volna lennie a győzelemhez. A speciális egység munkája pedig kb. mint egy megkergült hullámvasút. A folytatás tehát erőteljesen felveti a kérdést, vajon melyik arcát mutatja majd a Buccaneers ellen a csapat? Az offensenek több kulcs játékos esetleges kiesése okozhat gondot, s bár (RB) Aaron Jones visszatérésére már sok biztató jel utal, ennek ellenére még most sem 100 % a játéka. Ráadásul Aj Dillon is kérdéses státuszban van, tehát az sem elképzelhetetlen, hogy a két alap kezdő futó nélkül kell majd nekivágnunk a Tampa elleni meccsnek. Amennyiben ez utóbbi (legrosszabb) forgatókönyv igazolódik be, akkor a kezdő RB-ek Patrick Taylor

és a nemrég a gyakorló egységbe igazolt, majd az aktív keretbe aktivált Kenyan Drake lehetnek. Az elkapóknál egyedül Christian “Glassbody” Watson “állapota” kétséges, rajta kívül Dontayvion Wicks kapott kérdéses besorolást. A Romeo Doubs – Jayden Reed – Malik Heath – Samori Toure kezdő kvartett a legesélyesebb ebben a csapategységben. A TE szekcióba még nem tér vissza Luke Musgrave, tehát megint Tucker Kraft és Ben Sims viheti a prímet, Josiah Deguara asszisztálásával. A támadófal szerencsére egyben van, Bakhtiarin kívül nincs hiányzó (őt viszont minden bizonnyal már elfelejthetjük Green Bayben). Az alap felállás itt a Yosh Nijman – Elgton Jenkins – Josh Myers – Jon Runyan – Zach Tom ötös lesz. Nijmant Rasheed Walker, Jenkinst pedig Royce Newman válthatja alkalmanként. A jobb oldalon Sean Rhyan és Caleb Jones a rotáció. A védő oldal sem lesz teljes, itt (CB) Jaire Alexander és (ILB) Quay Walker lehet a két legfájóbb hiányzó, az ő státuszuk még kérdéses. Amennyiben Walker nem tudja vállalni a játékot, abban az esetben Isaiah McDuffie pótolja majd ezen a találkozón is. Alexander helyét pedig Corey Ballentine vagy Keisan Nixon veheti át. A kezdő D-line a már megszokott Kenny Clark – T.J. Slaton – Devonte Wyatt trió lesz, a széleken az ugyancsak megszokott Rashan Gary – Preston Smith duó kezd. Őket szokás szerint az újonc Lukas Van Ness és Kingsley Enagbare váltogathatja. Középső LB pozícióban a fent említett Walker – McDuffie variáció állhat majd fel Devondre Campbell mellett, illetve Eric Wilson és Kristian Welch áll még rendelkezésre tartalékban.

A secondaryban a két kezdő safetynek Darnell Savage és Rudy Ford van megjelölve pillanatnyilag, de Jonathan Owens is minden bizonnyal sokat lesz majd fenn a pályán rotációban. Cornerback poszton bal oldalon Carrington Vallentine, jobb oldalon Corey Ballentine szerepel kezdőként a hivatalos depth charton, ám Keisan Nixon ha nem éppen nickelben lesz a pályán, akkor feltűnhet Ballentine helyén is, mint azt láthattuk már a korábbi meccseken is. Itt a másodvonalban Robert Rochell és David Long Jr. kaphat még némi szerepet. A speciális egységben nincs változás, Daniel Whelan punttol, Anders Carlson rúg a földről. A visszahordásokon Jayden Reed és Keisan Nixon osztozhat.

Buccaneers előzmények

A Peckershez hasonlóan vegyes összképet mutat ebben a szezonban a Buccaneers, ennek megfelelően a mérlege is pontosan ugyanannyi mint a Green Baynek. A különbség csupán az, hogy a Kalózoknak ez a nem túl fényes 6 – 7-es állás jelenleg elegendő az NFC déli csoportjának az első helyéhez. A Tampa eddigi meccseit végignézve elmondható (illetve leírható), hogy bizony képesek ők is mindenre és annak az ellenkezőjére is. Meg tudták verni az első fordulóban az akkor még Cousinsszal felálló Vikings gárdáját, ugyanakkor ki tudtak kapni a Falconstól és a Coltstól. Mindezek mellett a jelenleg magasabb játékszínvonalat képviselő csapatokkal szemben (pl. Lions, Eagles, Bills) rendre alul maradtak. Ennek ellenére semmiképpen sem lebecsülendő ellenfelek, hisz a védelmük még mindig magasan jegyzett ligaszinten és a támadó oldalukon (QB) Baker Mayfield a másodvirágzását éli (WR) Mike Evans nagy örömére.

Azt persze azért gyorsan hozzá tennénk, hogy Evans mellett nem igazán van kit megemlíteni a WR sorukban, hisz a másik veterán Chris Godwin mindössze egyetlen TD-t jegyez eddig ebben a szezonban (és jelenleg sérülés miatt kérdéses státuszban van a vasárnapi meccsre), harmadikként pedig csak egy idei hatodik körös újonc Trey Palmer a kezdő slot elkapó, akinek az teljesítménye erős túlzással is csak közepesnek mondható. Másodvonalban két WR áll még rendelkezésre David Moore és Deven Thompkins személyében, közülük Thompkins lehet veszélyesebb, neki már van egy elkapott TD-ja. A TE egységükben sem lelhetünk nagy neveket, ugyanakkor Cade Ottont előszeretettel célozza meg Mayfield, sokszor eredményesen. Otton már 4 TD-nál jár és átlagban 4-5 alkalommal kerül Baker célkeresztjébe meccsenként. A másik kezdő TE, az újonc Payne Durhamtól blokkolásokon kívül még nem sokat láthattunk a szezon folyamán, igaz labda se ment felé. A futók sem a támadó játékaik erősségei, bár Rachaad White már 5 futott TD-t jegyez, tehát a mi futás elleni védelmünket tekintve a feladat továbbra sem tűnik egyszerűnek. A backup RB Chase Edmonds a 13. hétig csak epizód szerepekhez jutott, ám a 14. fordulóban az Atlanta ellen nagyot ment, ami ugyancsak nem jó hír számunkra. A harmadik számú futójukat az újonc Sean Tuckert pedig a 3. forduló óta nem láthattuk a pályán, pedig egészséges volt végig. A támadó falukat a középmezőnybe rangsorolják jelenleg a ligában (14-15 hely körül), viszont rendkívül tapasztalt játékosokból épül fel, a Tristan Wirfs, Aaron Stinnie, Robert Hainsey, Luke Goedeke rutinos négyes egy idei második körös jobb oldali guarddal egészült ki Cody Mauch személyében. 28 sacket engedtek ebben a szezonban és bizony volt olyan meccs (a Colts elleni) amikor 6 (azaz HAT) alkalommal zsákolták be az irányítójukat. Ebből jól látszik, hogy nem sebezhetetlen ez az egységük. A védelmük messze nem az az elit egység ami pár éve volt, de így is még meghatározó a ligában. Ami viszont nagy probléma náluk is, az a sérülések. A Bucs D-t se kerülte el a sérülés hullám, jelenleg 4 védő játékosuk szerepel a sérült listán, ebből kettő szinte biztosan nem fog pályára lépni. Rögtön a védő falukból kiesni látszik a nose tackle Vita Vea és a veterán DE William Gholston. Kettőjük közül Gholstont tudják viszonylag jól pótolni (ő közben out lett, tehát biztosan nem fog játszani) Logan Hallal. Vea helyére azonban csak Greg Gainest tudják beállítani, ő viszont már rég ellőtte a puskapora javát anno a Rams színeiben. A paasrush és linebacker soruk ennek ellenére még mindig félelmetes, a Shaquil Barret – Devin White (az ő játéka mondjuk kérdéses jelenleg) – Lavonte David elit trióhoz érkezett a szezon kezdetre egy első körös DE Calijah Kancey és egy harmadik körös OLB Yaya Diaby erősítésnek. S, hogy mennyire jelent ez erősítést a Bucs védelmének? Nos ők ketten együtt eddig 9 sacket hoztak össze az idei szezon folyamán, tehát a válasz egyértelmű.

A sacondary sem áll valami fényesen a floridai alakulatnál, a safety sorból kétséges státuszban van az idén a Seahawkstól érkezett Ryan Neal, a bal oldali kezdő CB Carlton Davis III. pedig biztosan nem fog tudni játszani. A helyére Zyon McCollum léphet előre. Neal helyét Dee Delaney veszi át strong safety pozícióban. A free safety posztot Antoine Winfield Jr. tölti be, őket rotálhatja szükség szerint Richard LeCounte III. és az újonc Kaevon Merriweather. A CB sorban rendelkezésre áll még náluk Jamel Dean Derrek Pitts (jobb oldalon), illetve ők is használnak nickelbacket passzvédekezéseknél, ezt a feladatot többnyire a két újonc Christian Izien vagy Josh Hayes látja el. A special team legmegbízhatóbb tagja náluk a placekicker Chase McLaughlin aki eddig szinte hibátlanul hajtotta végre a pontrúgásokat és a kirúgásokat. A punter Jake Camarda ( a Titans elleni meccs kivételével) egy teljesen elfogadható, kiegyensúlyozott teljesítményt tud felmutatni eddig. A visszahordásaikat alapvetően Deven Thompkins végzi, de alkalmanként feltűnhet az újonc slot WR Trey Palmer vagy az első számú futó Rachaad White is ebben a szerepben.

Ami döntő lehet

  • Első és legfontosabb a futás elleni védelmünk hatékonysága. Ha Rachaad Whitenak és Chase Edmondsnak nem tudunk gátat szabni, akkor ismét nagy bajba kerülhetünk. Joe Barry run defense a legrosszabbak közt van a jelenlegi liga rangsorban, ha most sem lesznek képesek féken tartani a Bucs futókat, azzal vélhetően Barry sorsa is megpecsételődhet.
  • Jordan Love játéka természetesen meghatározó lesz ezen a találkozón is, sajnos kicsit visszaesett az ő formája a Chiefs elleni diadal után, visszatértek a korábbi meccseken elkövetett hibái. Még mindig hajlamos rizikós passzokra, több védő közé bizonytalan helyzetekbe bedobálni a labdát. Ezt a rossz szokását igazán levetkőzhetné már az ifjú tehetség. Ha viszont jó napot fog ki, akkor simán hozhatja már egy franchise irányító számait (mint azt a korábbi győztes meccseken tette)
  • A Bucs passrush egysége igencsak ütőképes, tehát óriási feladat elé néz a green bay-i O-line. Love nyomás alatt sokat hibázik ez sajnos tény. Ha nem tudnak neki elég időt biztosítani, az minden bizonnyal erősen korlátozza majd a játékának hatékonyságát. Jenkins és Nijman kiemelt szerepbe kerülhet az irányítónk vak oldalán, mivel Kancey és Diaby bizonyára nem nézelődni mennek majd fel a pályára…
  • Az elkapó sorukban egyértelműen Mike Evanst kell elsődlegesen semlegesíteni, mellette Thompkinsra lesz érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Evanst meglátásunk szerint folyamatosan duplázni kellene (nickel vagy free safetyvel)
  • A TE játékuk meglepően hatékony tud lenni Cade Otton jóvoltából, ráadásul a falunk mögötti zónákat továbbra sem tudjuk elég jól levédekezni. Ezért fontos lesz most is erre figyelni. Mayfield hosszú passzoknál nem annyira pontos, de a screen és checkdown passzokat jól osztogatja. Náluk ugyancsak jellemző a futók bevonása az action playekbe is, tehát a középső linebackereinknek is résen kell lenniük.
  • Ha a kezdő futóink nem tudnak játszani, akkor előtérbe kerülhetnek a passzjátékok, itt a fiatal elkapósorban Reed, Doubs és Heath szerepe értékelődhet fel, de esetleg Toure is “boom”-olhatna, akkor se sírnánk. Ha kevesebbet futunk, akkor újra előkerülhetnek az eddig elég jól működő end around játékok, amelyeknek Jayden Reed már szinte mestere.
  • Meg kell említsük a time managment problémáját is. A Giants elleni meccsen érthetetlenül álltunk néhány LaFleur döntés láttán. pl. az ellenfél endzone-jában az utolsó negyedben 2 percen belül első és goal-nál nem futunk, hanem passzolunk, úgy, hogy az ellenfélnek megvan mindhárom időkérése. Szóval. Nem vagyunk nagy guruk, és tudjuk könnyű okoskodni otthon a fotelből, de azért ehhez rakéta tudományt se kell ismerni szerintünk…
  • A special teamnek össze kell kapnia magát. Igaz Whelan sokat javult puntok terén, de Carlson sajnos rendre ront szinte minden meccsen egy pontrúgást vagy extra pontot. A visszahordásaink is elsikkadtak, pár meccsel ezelőtt még azon imádkoztunk, hogy Nixon ne akarjon már mindent visszahordani, ez úgy néz ki nagyon bejött, mert most meg semmit se próbál…
  • Vigyázni kell a labdára. A Giants ellen három alkalommal fumble-ztuk el a disznóbőrt,s amelyből két alkalommal el is veszítettük a labdát. Ez természetesen megengedhetetlen a jövőben és akkor az interceptiont még nem is említettük.
  • Az offensenek pontokat kell gyártan lehetőleg a meccs legelejétől. A védelemnek pedig össze kell kapnia magát, mert ez a meccs megint főként rajtuk múlhat majd.

Érdekességek

  • Az egymás elleni örökmérleg a Packers javára billen: 34 Packers győzelem, 23 Buccaneers siker és 1 döntetlen
  • A legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésből (2014 óta) hármat nyert a Packers, de kettőt idegenben és csak egyet a Lambeau Fielden.
  • A legutóbbi egymás ellen mérkőzést a Lambeau Fielden (2020-2021 NFC divízió döntő) a Packers elvesztette 31 – 26 arányban 2021.01.24-én
  • A két csapat örökmérlege a Lambeau Fileden: 16 Packers győzelem, 5 Buccaneers győzelem.
  • A vezetőedzők eddigi egymás elleni mérlege: Matt LaFleur – Todd Bowles 1 – 0
  • Rich Bisaccia kilenc szezont töltött a Tampa Bay edzői stábjában mint special teams coordinator (2002-2007), majd associate head coach/special teams coordinator és running backs (2008), és végül associate head coach/special teams coordinator (2009-1200)
  • A két csapat legemlékezetesebb egymás elleni mérkőzése az 1985-ös “Snow Bowl” volt, amikor a kezdőrúgás előtt a Green Bay-i stadiont több mint egy lábnyi hó fedte, ami miatt csak körülbelül 20 000 szurkoló dacolt a feltételekkel és vett részt a meccsen, míg 36 000 szurkoló nem tudott eljönni. A játék során a Tampa Bay Buccaneers küzdött, hogy bármi áron támadó lendületet generáljon, de mindössze öt firstdown-t és 65 yardot tudtak összehozni. Ezzel szemben a Packers uralta a mezőnyt, több mint 500 támadó yardot teljesítettek és ezzel 21-0-ra nyerték a meccset.

A mérkőzés magyar idő szerint 2023.12.17-én, vasárnap este 19:00-kor kezdődik, a meccshez élő stream linkek, illetve élő chat elérhető lesz a szokásos discord szerverünkön! <—- klikk ide!

Kommentek

One thought on “15. hét – Beharangozó

Comments are closed.