Playoff Divisional Round – Értékelő

Green Bay Packers – Los Angeles Rams 32-18

Sokan tartottak ettől a meccstől a Los Angeles Rams ligaelső védelme miatt, a Packers támadósora azonban megmutatta, hogy bárki ellen képes pontokat szerezni. A védelem is folytatta az elmúlt hetekben látott kiváló játékát, így a playoff első meccsén magabiztos győzelmet sikerült aratni.

A meccs

A védelem már az első drive-ban megmutatta, hogy nagyon felkészültek, 3 and outra kényszerítve a vendégeket, majd a Packers hosszú, 8 és fél perces drive-ot vezetett, ami viszont, Aaron Rodgers egy-két szokatlanul pontatlan passza miatt, mezőnygóllal ért véget. Erre hasonlóval válaszolt a Rams, egy újabb 8 percig tartó hazai drive viszont Davante Adams touchdownjával zárult. Egy újabb vendég 3 and out után pedig újabb hazai TD jött, ezúttal Rodgers maga vitte be a labdát az endzone-ba – az extra pont viszont a rossz snap miatt kimaradt. A Rams ezután megszerezte első touchdownját, de még egy újabb Mason Crosby-mezőnygól is belefért a félidőbe.

A második félidő pedig Aaron Jones 60 yardos futását követően újabb hazai TD-vel kezdődött, Jones vitte be a labdát egy yardról. Egy Rams-puntot követően azonban a Packers drive-ja is punttal ért véget, a Rams TD-je és sikeres kétpontosa pedig azt jelentette, hogy egy labdabirtoklásnyira csökkent a különbség. Egy újabb elrontott hazai drive után tehát az egyenlítésért támadhattak a vendégek, de a védelem ismét megálljt parancsolt, Rodgers pedig kiosztott Allen Lazardnak egy 58 yardos TD-passzt, ami el is döntötte a meccset. A védelem azért még egyszer megállította Goffékat, majd néhány Packers first down után jöhettek a térdelések.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Kiváló volt a gameplan, Matt LaFleur egyértelműen arra épített, hogy rövidebb játékokkal ölje a csapat az órát és fárassza a védelmet, közben snap előtti mozgással megzavarva őket, a play actionökkel pedig a Rams egyetlen igazán sebezhető pontját támadta. Ez volt az egyik legjobb meccse a csapat élén.
  • Ehhez az is kellett, hogy a támadófal teljes mértékben dominálja a Rams védőfalát: mindössze kétszer tudtak egyáltalán odaérni a védők Rodgershez, a futóknak meg hatalmas lyukakat nyitottak. Elgton Jenkins egy az egyben többször megállította Aaron Donaldot, akin ugyan erősen látszott, hogy nem 100%-os, de ilyet (hogy egy ember kivegye a játékból), évek óta nem láttunk. De Corey Linsley és Lucas Patrick is remekelt, ahogyan a két tackle, a Bakthiarit eddig kiválóan pótló Billy Turner, valamint Rick Wagner is.
  • Mindhárom futó szerepet kapott, és mind ki is vette a részét a sikerből: Jones az említett hosszú futással tűnt ki, de Jamaal Williams volt a legkonzisztensebb, a rövidyardos szituációkat magabiztosan oldotta meg. A három futó összesen 191 yardig jutott, majdnem hatos átlaggal.
  • Davante Adams elkapott egy TD-t Jalen Ramsey mellett is, de, ahogy az valamennyire várható volt, a 9 elkapása ellenére most nem jutott el 100 yardig. Viszont felléptek helyette mások, elsősorban Lazard, Marquez Valdes-Scantling és Robert Tonyan, akik 4-4 labdát kaptak el (ez az első kettőnél lehetett volna több is – lásd a negatívumoknál).
  • Továbbra is remek a 3rd downos offense, az egész szezont nézve a második legjobb volt ezen a téren a csapat, most 12-ből 8-at sikerült megoldani.
  • A védelem ismét csak 18 pontot engedett, ezzel az elmúlt hét meccs átlagát tekintve 17,5 engedett pont alatt járnak, ami elit teljesítménynek számít. A harmadik kísérletek elleni védekezést is ki kell emelni: kilenc 3rd és 4th downból csak kettőt tudott a Rams megoldani.
  • Goff a passzjátékok majdnem felében nyomás alatt volt (így is rengeteg pontos passza volt, ami az ő játékát dicséri), ebben Kenny Clark és Rashan Gary járt az élen, mindketten 1,5 sacket értek el: Clark szinte mindig átért a backfieldre, Gary pedig rendszeresen megverte a rendkívül rutinos Andrew Whitworthöt. Ráadásul Za’Darius Smith is hozzátett egy sacket, Preston Smith pedig két leütött passzal jelentkezett.
  • Jaire Alexander is hozta a szokásos formáját, mindössze egy elkapást engedett – mínusz 3 yardért.
  • Ezúttal csak két elrontott szerelés volt (Savage és Z. Smith révén), ez valószínűleg szezoncsúcs.
  • Mindössze három büntetést kapott a csapat, 22 yardért, ráadásul abból az egyik fantom-holding volt Wagner ellen.

Negatívumok

  • Rodgers a meccs nagy részében kiválóan játszott, de most volt néhány meglepően pontatlan passza. MVS például könnyedén szerezhetett volna egy 92 yardos TD-t, ha Rodgers nem dobja méterekkel túl, az első félidő végén pedig ugyan Adams összehozott egy 22 yardos elkapást, de pontos átadással ez akár TD is lehetett volna őt ismerve. Az első félidő két utolsó passza pedig egyenesen borzasztó volt, csak a szerencsén múlt, hogy egyikből sem lett interception.
  • Emellett három dropot is fel lehetett jegyezni. Főleg Lazardé volt fájó, aki kb. 60 yardos touchdownt ejtett el, de mellette St. Brown és Aaron Jones is hibázott egyet.
  • Azon pedig meg sem lepődünk, hogy a special teamről is írni kell… Hunter Bradley két snapet is elrontott: az elsőt a már említett extra pontnál, a másodikat pedig egy puntnál, de azt JK Scott meg tudta menteni. Ráadásul az utolsó hazai TD után még egy 40 yardos kick-off visszahordást is sikerült engedni. Vannak olyan csapatok, ahol a special team meccseket tud nyerni – a Packersnél azon kell szurkolni, hogy ne hibázzanak akkorát, hogy az a győzelembe kerüljön.

Összegzés

Nagyszerű gameplannel és jó védekezéssel sikerült felülkerekedni a Rams csapatán, így jöhet a konferenciadöntő, méghozzá a Tom Bradyvel és remek elkapósorral, valamint a még náluk is jobb védelemmel felálló Tampa Bay Buccaneers ellen.

Kommentek