Az elmúlt 10 év legrosszabb draft-pickjei

Az elmúlt 10 évben, vagyis 2010 és 2019 között, a Packers összesen 89 játékost választott ki a drafton. Megnéztük, kik azok, a legjobb illetve a legrosszabb választásnak bizonyultak.

Elsőként nézzük a legrosszabbakat! Sajnos 2010 és ’19 között elég sok olyan játékost húzott a csapat, aki aztán finoman szólva sem vált be. Az értékelésnél figyelembe vettük, kit hol választottak ki: egy ötödik körös játékost ugyanis akkor is sokkal kevésbé lehet bustnak tekinteni, ha egy meccsen se játszik, mint egy második köröst, aki pár meccsen pályára lép, aztán elküldik. Így aztán már harmadik körös játékosok se fértek fel a listára. Az ötödik helyért nagyon komoly verseny volt, végül holtversenyt hirdetünk.

5. Quinten Rollins, 2/30, 2015

Kétségkívül kockázatos volt a kiválasztása, hiszen az egyetemen főleg kosarazott, mindössze egy szezont focizott, igaz, akkor sorra szerezte az interceptionöket. A Packersnél az első évben eleinte negyedik számú CB-nek számított, és a Rams ellen még úgy tűnhetett, szép jövő vár rá: két interceptiont is szerzett, az egyiket ráadásul visszavitte touchdownra. A szezon végén néhány meccsen kezdő is volt. A következő évben már ő volt a kezdő nickel cornerback, de nem nyújtott igazán jó teljesítményt (sőt…), így a következő évben gyorsan kiszorult a csapatból.

Utána még szóba került, hogy safetyként szerepet kaphat, de végül elküldte a Packers. Még próbálkozott a Cardinalsnál és a 49ersnél, jelenleg nincs csapata.

5. Josh Jones, 2/29, 2017

Valamelyest hasonló utat járt be a majdnem ugyanazon a helyen draftolt Josh Jones is. Újoncként ő volt az első számú strong safety-csere, Morgan Burnett mögött, de egyértelműen azért drafolták, hogy később átvegye a helyét. Mutatott is szép dolgokat, amikor pályára lépett, voltak sackje, interceptionje is, kezdőként is pályára lépett. Második szezonjára azonban visszaesett: az edzőtáborban Kentrell Brice kiszorította a kezdőből (ez eleve sokat elmond arról, milyen teljesítményt nyújtott), és bár az utolsó néhány meccsen megint ő kezdett, látszott rajta, hogy nem üti meg a liga szintjét.

A következő szezon előtt el is küldte a csapat. A Cowboysnál még pályára lépett hat meccsen, de innen is elküldték. Jelenleg a Jaguars játékosa, de erősen kérdéses, hogy a keretszűkítés után is az marad-e.

4. Datone Jones, 1/26, 2013

Datone Jones ugyan hozzájuk képest sokkal jobb teljesítményt nyújtott, de egy első körös játékostól ennél is többet várna az ember. Hogy ez nem sikerült, az részben edzői hiba is: nem sikerült megtalálni a posztját a 3-4-es rendszerben, se defensive endnek, se külső linebackernek nem volt az igazi.

Pedig megkapta a lehetőséget: újoncévében mind a 16 meccsen játszott, és a következő három évben is csak ötöt hagyott ki sérülés vagy eltiltás miatt. 3,5 sackkel zárt, ami újonctól nem rossz. A második évben kicsit visszaesett, majd a harmadik évben megint feljavult valamelyest a játéka, de még mindig messze volt az első körös szinttől. Dom Capers ezután döntött úgy, hogy inkább OLB-ként játszatja. Ez egyfajta utolsó esély volt neki, amit az is jelzett, hogy a csapat nem élt az ötödik éves opciójával. Jones meg az eséllyel: a számai tovább romlottak, így a szezon után megvált tőle a Packers. Azóta megfordult a Vikingsnél, a Lionsnál, a 49ersnél, a Cowboysnál és a Jaguarsnál is, de alig lépett pályára. Jelenleg a Raidersnél próbálkozik.

3. Jerel Worthy, 2/19, 2012

Vannak, akik már nem is nagyon emlékeznek Jerel Worthyre, pedig annak idején a Packers még fel is cserélt a második körben, hogy meg tudja őt szerezni. Ezek után összesen két szezont töltött Green Bayben, a statisztikai lapjára pedig mindössze 15 tackle és 2,5 sack került fel.

Pedig Worthyt több elemző az első körbe várta a drafton, ideális nose tackle-nek tűnt. Az első évében még nem is volt akkora csalódás, egy újonctól nem rossz a 2,5 sack, de aztán elszakadt a keresztszalagja, és ez a sérülés teljesen megakasztotta a pályafutását. A következő évben már csak két meccsen lépett pályára, a 2014 nyarán pedig egy feltételes pickért cserébe a Patriotshoz került, ahonnan alig több, mint két hét után szintén elküldték. Megjárta a Chiefst és a Lionst is, de pályára nem került, a Billsnél viszont játszott két meccsen. Ezután még pár napig a Buccaneers játékosa is volt, jelenleg neki sincs csapata.

2. Jason Spriggs, 2/17, 2016

Ha egy Packers-szurkoló meghallja a bust szót, biztosan eszébe jut Jason Spriggs. Pedig ő is nagy reményekkel került a csapathoz, benne látták azt, aki eleinte swing tackle-ként, első számú csereként tud segíteni, majd idővel Bulaga, vagy akár még Bakhtiari helyét is átveheti.

Az első évében minden meccsen pályára is lépett, kétszer kezdőként, majd második szezonját sérüléssel kezdte. Visszatérése után Bulaga sérülése miatt hamar bekerült a kezdőbe, azonban hamar kiderült azonban, hogy egyszerűen nem elég erős az NFL-hez. Ezután próbáltak még némi izmot rápakolni, de ettől meg a sebessége, atletikussága csökkent. Hiába lépett pályára 13 meccsen is a következő szezonban, ebből kétszer kezdőként, egyértelműen látszott, hogy nem ő jelenti a jövőt. Utolsó szezonját sérültlistán töltötte, majd nemrég egyéves szerződést kötött a Bearsszel. Az persze kérdés, hogy túléli-e a keretszűkítést.

1. Derek Sherrod, 1/32, 2011

DETROIT, MI – NOVEMBER 28: Derek Sherrod #78 of the Green Bay Packers wacthes the action during the third quarter of the game against the Detroit Lions at Ford Field on November 28, 2013 in Detroit, Michigan. The Lions defeated the Packers 40-10. (Photo by Leon Halip/Getty Images)

Miután az előző évben sikerült Bryan Bulagát kihúzni az első körben, Derek Sherrod választásával az volt a terv, hogy hosszú évekre megoldja a Packers a tackle-posztot. Az előjelek nem is voltak rosszak: Sherrod három évet játszott kezdőként az egyetemen, elsősorban left tackle-ként, ráadásul kifejezetten jól.

Újoncévében öt meccsen lépett pályára, decemberben viszont eltörte a lábát, amiből olyan lassan épült fel, hogy az egész következő szezont ki kellett hagynia. Ez sose jó jel, ráadásul a következő évet is a PUP (phisically unable to perform) listán kezdte, és egészen novemberig ott is maradt – ekkor került egyébként David Bakthiari a csapatban. Ebben az évben hét, a következőben pedig nyolc meccsen lépett pályára, de ekkor már látszott, hogy nem hogy kezdőnek nem alkalmas, de még cserének se. Így aztán a következő szezon közepén elküldték. A Chiefsnél ugyan még próbálkozott, de a nyári keretszűkítésnél kitették, azóta sincs csapata, és már valószínűleg nem is lesz.

Sherrod összesen 20 meccsen lépett pályára karrierje során, ez a legkevesebb a 2011-es első körös draftoltak között. Ugyan például Jamal Reynolds, Justin Harrell, Brian Brohm és talán még Tony Mandarich is mindenképp megelőzi ezen a nem túl dicsőséges listán, eséllyel pályázik arra is, hogy ott legyen minden idők öt legrosszabb Packers draft pickje között.

Aki épphogy lemaradt:

Josh Jackson, 2/13, 2018 – A draft előtt voltak olyanok, akik Jacksont az első körbe várták, mások viszont inkább a sok aggasztó jelre hívták fel a figyelmet – és egyelőre úgy tűnik, nekik lett igazuk. Újoncként minden meccsen játszott, 10-szer kezdőként, de sokszor megégették az elkapók. Második évében már alig kapott szerepet. Csak azért nem került fel a listára, mert a hírek szerint jól teljesített az edzőtáborban, így idén még valószínűleg megkapja az esélyt, hogy bizonyítson. Hátha él vele.

Kommentek