Őket draftolta idén a Packers

Összesen kilenc játékost draftolt idén a csapat. Megnéztük, kiről mit érdemes tudni, és mi várható tőlük.

1/26 Jordan Love, QB, Utah State

Az idei első választottat, Jordan Love-ot ebben a cikkben már hosszabban bemutattuk. Az biztos, hogy fejlődésre van még szüksége, de az is, hogy hosszabb távon (2-3 év múlva) benne látják Aaron Rodgers utódját a csapatnál, rövid távon pedig versenyhelyzetet teremthet.

Azóta az is kiderült, hogy a pick után Gutekunst és LaFleur is beszélt Rodgersszel, aki felhívta Love-ot és gratulált neki, ő pedig azt válaszolta: örül, hogy a legjobbtól tanulhat.

2/62 AJ Dillon, RB, Boston College

Dillon egy Derrick Henryhez sokban hasonlító futó, vagyis teljesen más típus, mint Aaron Jones vagy Jamaal Williams. A posztján viszonylag magas, erős, képes ledönteni a védőket a lábáról vagy áttörni rajtuk, ennek ellenére elég gyors is.

Várhatóan már az első évében szerepet kap, és több csapathoz hasonlóan három futó is nagyobb terhelést kap majd egy-egy meccsen, a kisebb terhelés pedig csökkenti a sérülések esélyét. Ugyanakkor a pick azt is jelenti, hogy, mivel Jones és Williams szerződése is lejár a szezon végén, egyikük biztosan távozni fog. Hogy melyikük, azt valószínűleg a szezon közben nyújtott teljesítmény, valamint a fizetési igény dönti el.

A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban viszont az, hogy mennyire érdemes egy nem prémium pozícióra ennyire magas picket áldozni, amikor ráadásul a futó egyáltalán nem hiányposzt most.

3/94 Josiah Deguara, TE, Cincinnati

Sokak szerint ez volt a legérthetetlenebb pick, nem csak idén, hanem Brian Gutekunst eddigi GM-karrierjét tekintve. Deguara jól blokkol és elkapásokban is használható, ráadásul kevés labdát ejt el, ugyanakkor tehetségét nézve sok scout azon se lepődött volna meg, ha egyáltalán nem kel el a drafton.

Az látszik a pickekből, hogy még inkább filozófiát vált az offense-t tekintve a csapat, és egyre inkább a futójáték lesz hangsúlyos, passzoknál pedig a play-actionök. Tight endek az első évükben soha nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, Deguarától sem várhatunk sokat. Ő a ligában leginkább a hibrid fullback/tight end (H-back) szerepre lehet alkalmas (Kyle Juszczykra gondoljunk ilyenkor) – csakhogy ilyen játékosokat a 6.-7. körben szoktak draftolni. Maga Deguara is szinte biztosan elérhető lett volna 2-3 körrel később is.

5/175 Kamal Martin, LB, Minnesota

A hagyományokhoz hűen ismét a középső körökből érkezett egy linebacker, a többek által Desmond Bishophoz hasonlított Martin személyében. Ígéretes játékosnak számít, akinek a szerelési technikáján kell fejlesztenie. A középiskolában irányítót és defensive backet is játszott, majd egyetemi karrierjét passzsiettetőként kezdte, de slot cornerként is kapott szerepet. Fő posztja a linebacker volt, jól is játszott, de tavaly egy térdsérülés miatt csak nyolc meccsen léphetett pályára.

A hiányosságai közé tartozik, hogy kicsit lassan ismeri fel a játékokat, és az ideálishoz képest kevésbé mobilis. Múltja ellenére főleg futás ellen lehet hasznos, a coverage-feladatokhoz (még) nem áll NFL-szinten.

Mivel a poszt finoman szólva sem túl mély, Martint várhatóan már az első évében láthatjuk majd a pályán – a fejlődésétől függ, hogy mennyit.

6/192 Jon Runyan, OL, Michigan

Runyant ugyan guardként szerepeltette több oldal is, de az egyetemen tackle-t játszott, kifejezetten jól, két évig volt kezdő. A poszthoz képest viszonylag gyorsnak számít, a játékintelligenciája is magas, de méretei miatt nem valószínű, hogy az NFL-ben alkalmas a tackle-szerepre. Ugyanakkor ő egy klasszikus Packers-pick, a teszteken mutatott számait alapul véve.

Az edzőtáborban (amennyiben a járvány miatt meg lehet őket tartani…) várhatóan guardként és tackle-ként is kipróbálják majd. Nagyobb szerepet idén csak sérülés esetén kaphat, utána viszont sok függ attól, hogy a lejáró szerződésű falemberek (Bakthiari, Linsley) kit tud megtartani a csapat. Az esélye (és a tehetsége) megvan rá, hogy hosszabb távon akár kezdő legyen.

Runyannel kapcsolatban érdekesség, hogy hasonló nevű apja is NFL-tackle volt (1996-tól 2009-ig), Pro Bowlban is játszott, majd kongresszusi képviselő lett, most pedig a liga egyik alelnöke.

6/208 Jake Hanson, C, Oregon

Hanson négy éven át volt kezdő az egyetemen, nem is játszott rosszul: biztos kézzel adja a snapeket, jól mozog. Leginkább amiatt voltak kételyek, hogy elég erős-e az NFL-hez. A scoutok szerint több sémában is meg tudja állni a helyét, de kérdéses, hogy bármelyikben is kitűnhet-e.

Első évében ő is csak sérülés esetén kaphat szerepet, de nem kizárt, hogy hosszabb távon a csapatnál benne látják Corey Linsley utódját, és akár már jövőre átveheti a helyét, vagy pedig megbízható cserejátékos lehet belőle.

6/209 Simon Stepaniak, OL, Indiana

Nem kis meglepetésre érkezett egy újabb falember, a kifejezetten erősnek számító guard, Stepaniak személyében. Ez az erő azonban nem mindig mutatkozott meg a pályán teljesítményben.

Rá is az vár, ami az előző két pickre: bizonyítania kell az edzőtáborban- Várhatóan őt is kipróbálják majd több poszton, és a fejlődésétől függ, hogy hosszabb távon meg tud-e maradni a ligában, amire elsősorban cserejátékosként van esélye.

A három pick egyben azt is jelenti, hogy Lane Taylort szinte biztosan elküldi a csapat (ezzel közel négymilliót spórolva), de Cole Madisonra is könnyen ez a sors várhat.

7/236 Vernon Scott, DB, TCU

Scott legemlékezetesebb pillanat egy 98 yardos pick-six volt az egyetemen (ráadásul Jalen Hurts passzát hordta vissza), de ezt leszámítva egy átlagos safetynek számított, mindössze 12 meccsen volt kezdő.

Az ennyire hátul húzott safetykre elsősorban a special teamben számítanak a csapatok, első éveiben rá is ez a szerep várhat, amennyiben túléli a keretszűkítést.

7/242 Jonathan Garvin, EDGE, Miami

Garvin kisebb meglepetésre csúszott idáig, a tehetsége alapján jóval korábban is elvihették volna, de nagyon inkonzisztens volt a teljesítménye az egyetemen: egy jó 2018-as szezont egy gyengébb 2019-es követett. Az atletikus képességei mindenesetre nagyon jók, és még csak 20 éves, egy jó edző kezei közé kerülve sokat fejlődhet.

Passzsiettetőből sincs sok a csapatban, így a két Smith és Gary mögött Garvin kaphat némi szerepet, és idővel akár fontos rotációs játékossá is válhat.

Összegzés

Voltak idén meglepő pickek, legalább egy olyan is, amit a szakértők túlnyomó többsége sem ért (Deguara a 3. körben), de majd csak 2-3 év múlva lehet megmondani, mennyire volt sikeres a draft.

Ugyanennyire meglepő volt, hogy a valaha volt talán legmélyebb WR-classból egyetlen játékost sem húzott a csapat (pedig összesen 37 elkapó kelt el a drafton, volt olyan csapat, amelyik hármat is elvitt). Erről Gutekunst azt mondta: Az első körökben, amikor a Packers került sorra, már nem voltak bent azok a játékosok, akiket igazán sokra értékeltek, a későbbi körökben pedig nem volt olyan elkapó, aki a scoutok szerint azonnali pozitív hatással tudott volna lenni a csapat játékára, csak olyanok, akiknek 2-3 év fejlődés kell. Bíznak többek között Lazard, St. Brown és Malik Taylor fejlődésében.

Az első szakértői értékelések mindenesetre kifejezetten negatívak, főleg a második napi pickek miatt. Idővel kiderül, igazuk volt-e.

Kommentek

2 thoughts on “Őket draftolta idén a Packers

Comments are closed.