Megnyerheti-e Aaron Rodgers harmadik MVP-címét?

A cikk az ESPN Aaron Rodgers for (his third) MVP? Packers QB squarely in the race now című írása alapján készült.

Matt LaFleur tudja, hogyan néz ki egy MVP-szezon: 2016-ban ő volt Matt Ryan pozíciós edzője – ebben az évben kapta az MVP címet a Falcons irányítója.

Úgyhogy az MVP-re szavazóknak érdemes meghallgatnia, amit LaFleur mondott vasárnap késő este, Rodgers újabb 4 TD-s meccse után a Bears elleni 41-25-ös győzelem során.

Soha nem láttam ennél jobban játszani senkit. Önmagában az a képessége, hogy jó helyzetekbe hozzon minket – basszus, akkor is, amikor rosszat hívok, ő megoldja, hogy jó helyzetben legyünk. Ezért mindenképpen elismerést érdemel. Az én szememben MVP szinten játszik, ez nem is kérdés. Nem kívánnék más irányítót a csapatnak.

Rodgersnek bőven lesz még lehetősége nagy számokat felpakolni, hiszen öt meccs van hátra a szezonból, ebből négy negatív mérlegű csapat ellen. És erre lehet, hogy szüksége is lesz ahhoz, hogy megakadályozza Patrick Mahomes második MVP-címét három szezon alatt.

A számoknál több szól Rodgers mellett, de kezdjük ott:

  • Touchdownok: Rodgersnek 33 van – Mahomesnak és Russell Wilsonnak egyaránt 30. Ez az első alkalom az NFL történelme során, hogy 12 hét után 3 játékosnak van legalább 30 touchdown passza.
  • Total QBR: Mahomes vezet 86.2-del, de Rodgers közvetlenül követi 85.3-del, míg Wilson a kilencedik 73.0-val. (megj: a QBR a szokásos mutatókon túl a szituációt, játék nehézségét, stb magában foglaló mutató, ami a passer ratingnél jobban jelzi a játékos valódi teljesítményét)
  • Négy TD – nulla INT meccsek: Rodgersnek a hétvégi volt az ötödik meccse a szezonban 4 TD-vel interception nélkül, ezzel holtversenyben első a  Packers örökranglistáján. Ezelőtt 2011-ben is ugyanennyit produkált – meg is nyerte az MVP címet. Favre 1996-ban csinálta meg ugyanezt, a három MVP-szezonjából a másodikban. Az egyetlen játékos több ilyen meccsel Peyton Manning hattal, 2013-ból. Ő is MVP lett abban az évben. Rodgersnek négy interceptionje van idén, Mahomesnak viszont csak kettő. Wilsonnak tíz.

Természetesen vannak nem irányító jelöltek is: Derrick Henry a Titansből, Alvin Kamara a Saintsből, vagy akár Aaron Donald a Ramsből.

De nehéz elképzelni annál jobb sztorit, hogy Rodgers MVP-díjat nyer a szezonban, amikor a csapat draftolta a potenciális utódját.

Amikor a Packers felmozgott, hogy behúzza Jordan Love-ot az idei drafton, egy NFL-bennfentes azt mondta: „Nincs semmi baj azzal, hogy gyújtanak alatta egy kis lángot.” Még ha ez is volt a GM, Brian Gutekunst célja, lehetséges hogy ezzel erdőtüzet indított be.

De az is lehetséges, hogy ez a LaFleur-Rodgers offense második évének logikus fejlődése.

A hétvégi négy touchdownból hármat play actionből dobott Rodgers, így ligaelső a szezonbeli 16 play action-TD passzával (és nulla interceptionnel ezekben a játékokban) az ESPN Stats & Information szerint. A play action LaFleur rendszerének az egyik alapja, és Rodgers kiemelkedő benne.

Úgy érzem, belerázódott a vezetőedzői szerepbe” – mondta Rodgers. „Abszolút összhangban voltunk az egész szezonban. Nagyon erős a bizalom köztünk, ami ebben a szezonban tovább erősödött, és azt gondolom, hogy a QB és a HC közti összhangnak fontos szerepe van a csapat sikerében.(megj: említésre méltó érdekesség, hogy Rodgers a „beautiful”, vagyis gyönyörű jellemzést használta a bizalomra, és a „blossomed even more”, vagyis „tovább (ki)virágzott” kifejezést arra, hogy idén ez erősebb lett)

Rodgers harmadik kezdőként töltött szezonjában (2010) nyert Super Bowlt, és negyedik (2011) és hetedik (2014) szezonjában MVP címet.

Mivel olyan hosszú ideig játszottam abban a támadórendszerben, ismertem kívülről-belülről” – mondta Rodgers. „Azt gondolom, hogy az idei év szépsége az apró egyszerűsítések, amiket Matt bevezetett az offseasonben. Ez sokat segített abban, hogy minden héten nagyon komfortosan érezzem magam a game plannel, a felelősségeimmel és a checkjeimmel (megj: a checkek a védelem olvasása alapján az áthívások alapjai, illetve általában az olvasás alapja). Azt gondolom, hogy ezért játszom ilyen jól.

Ne feledkezzünk el Rodgers egészségéről sem. Az idei 11 meccsből tízben nulla, vagy egy sacket szenvedett el.

A 37-hez közelítve ez az álom.” – mondta Rodgers. „Nagyszerű érzés hazamenni és nem majdnem 37-nek érezni magamat. Egész szezonban nagyon jól éreztem magamat, szóval nagyon értékelem a srácok munkáját előttem.

Most vasárnap ez ismét nyilvánvaló volt, még azután is, hogy a center Corey Linsley és a jobb guard Lucas Patrick kiestek, de a Packers megkavart támadófala ott folytatta, ahol abbahagyták.

És nem teszi ezt a teljesítményt még erősebbé, hogy mindezt abban a szezonban mutatja be, amikor mindenki azt gondolta, hogy a Packers gúzsba köti Rodgerst azzal, hogy nem igazoltak neki fegyvereket a free agency során, a drafton, vagy a trade deadline előtt?

Kommentek