Ismerjétek meg Jordan Love-ot!

Az irányító jövője ugyanúgy meghatározza majd Brian Gutekunst későbbi megítélését, mint Aaron Rodgers kiválasztása Ted Thompsonét. Összeszedtük, mit lehet tudni Jordan Love-ról, és miért őt választotta a csapat.

A draft első körében a Packers cserélt a Dolphinsszal, és az 1/30-ról négy helyet előre lépve a Utah State irányítóját, Jordan Love-ot választotta. Az 1/30 mellett a 4/136-os pick ment még Miamiba.

A legtöbben elkapót vártak idén az első körben, azért is, mert az idei a valaha volt egyik legjobb WR-class. Mások támadó- vagy védőfalemberre, esetleg defensive backre vagy épp linebackerre számítottak, hogy a hiányposztokon erősödjön a csapat, vagy hogy a jövőre lejáró szerződésű játékosok egy részét pótolni lehessen, Brian Gutekunst azonban most inkább a hosszú távú csapatépítést tartotta szem előtt.

Aaron Rodgers 36 éves múlt, és bár a 2023-as szezonig szól a szerződése, és többször elmondta, hogy legalább 40 éves koráig játszani akar és Green Bayben akarja befejezni pályafutását, egy dologra minden Packers-rajongó emlékszik: 2005-ben hasonló volt a helyzet, amikor őt magát kiválasztotta a csapat. Ráadásul Brett Favre akkor fiatalabb volt, mint Rodgers most.

Brian Gutekunst egyébként azt mondta, hogy nem feltétlenül Love-ban gondolkodtak a draft előtt, sőt, valójában ő volt az utolsó olyan játékos a boardjukon, akik első körös értékelést kaptak. Mivel mindenki mást elvittek, az irányító pedig amúgy is a legfontosabb poszt, ráadásul nem volt megfelelő ajánlat hátracserére, úgy döntött, hogy akkor inkább megelőz más, jó eséllyel a Packers elé fellépő csapatokat, és elviszi a fiatal irányítót.

„Egy negyedik körös pluszpick nem túl sok azért, hogy elvihessünk egy olyan játékost, akit egyébként nagyon sokra tartunk és szép jövő előtt áll”, mondta újságíróknak.

Az biztos, hogy Jordan Love-ot az idei class legtehetségesebb irányítói közé sorolták a szakértők, a túlnyomó többség első körbe várta (sőt, sokan a top 15-be), és többen is Patrick Mahomeshoz hasonlították, viszont azt is mindenki megjegyezte, hogy sokat kell még fejlődnie az NFL-hez, amire lesz is ideje, hiszen arra lehet számítani, hogy legalább két évet padozni fog Rodgers mögött.

Love mindössze 21 éves, kaliforniai, a Liberty High Schoolba járt Bakersfieldben, majd innen került a Utah State egyetemre. Testfelépítése, karereje és atletikussága ideálisnak mondható. Sokféle dobást megtanult, jól jönnek ki a labdák a kezéből, a hosszú passzait sokat dicsérték, jól menekül a nyomás elől, kevés sacket nyel be, ugyanakkor a döntéshozatalban sokat kell fejlődnie. Túl sokszor dobott tömegbe labdát és erőltetett egy-egy játékot akkor is, amikor már el kellett volna engedni. Pedig nagyon mobilis, a lábaival is képes meghosszabbítani egy-egy játékot, sőt, az improvizált játékoknál jött ki igazán, hogy milyen tehetséges – ezt mintha néha elfelejtette volna.

Főleg az utolsó egyetemi éve ébresztett többekben kétségeket, azt is figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy új, átlagon aluli skill-játékosokkal volt körülvéve, ráadásul új edzői stáb is érkezett. A bizonytalanabb döntéseit igen, a passzpontosságának visszaesését viszont ez nem indokolhatja.

Ezzel együtt, abban mindenki egyetért, hogy Love nagyon magas plafonnal rendelkezik, és ha a problémás területeken tud fejlődni, akkor franchise-irányító válhat belőle a ligában.

Gutekunst elárulta, hogy több virtuális találkozót is tartottak Love-val a draft előtt, és az is kiderült, hogy jól illene a csapat kultúrájába. Ő maga pedig azt mondta, hogy nagyon izgatott, és várja, hogy Aaron Rodgerstől tanulhasson, akit minden idők egyik legjobbjának nevezett. Kérdés persze, hogy ő hogy fogadja majd a vetélytársat, mennyire lesz hajlandó segíteni, mentorálni – amit Brett Favre annak idején nem tett meg, sőt, kifejezetten ellenséges volt.

Maga Rodgers néhány hete azt mondta, tudja, milyen a liga, gondolni kell a jövőre, és előbb-utóbb biztosan érkezik majd új irányító a Packershöz. Azt is hozzátette viszont, hogy a közeljövőben nem fogja őt senki kiszorítani a kezdőből.

Rodgers szerződése, az ezzel járó dead money miatt, rendkívül valószínűtlenné teszi, hogy a következő két szezonban elcserélje vagy elküldje őt a csapat, vagyis legalább addig még marad valószínűleg a kezdő (hacsak nem sérül meg vagy vonul vissza). Love utána veheti át tőle a stafétát, amennyiben készen áll majd rá.

Azt, hogy jó döntés volt-e őt választani, csak ezután lehet majd megítélni.

Kommentek

One thought on “Ismerjétek meg Jordan Love-ot!

Comments are closed.