Kik érkezhetnek a drafton?

Hamarosan, április 23-án kezdődik a draft, amit idén a járvány miatt formabontó módon online rendeznek meg.

A Packers a drafton összesen 10 pickkel rendelkezik, ezek a következők: 1/30, 2/62, 3/94, 4/136, 5/175, 6/192, 6/208, 6/209, 7/236, 7/242 – vagyis, bőven van lehetőség cserélni, amit Brian Gutekunst amúgy is szeret. Az sem lenne túl nagy meglepetés, ha az első körös pickkel is mozogna, akár előre, az 1/20-25 környékére, akár hátra, a második kör elejére.

A keret már most sem néz ki rosszul, de azért van több olyan poszt is, ahol elférne erősítés. Nézzük végig, hol ki jöhet szóba! Főleg olyan játékosokra koncentráltunk, aki beleillenének a rendszerbe és/vagy érdeklődött irántuk a Packers.

Irányítók

Aaron Rodgers még évekig szeretne játszani, és még mindig a legjobbak közé tartozik. Fontos azonban, hogy lassan el kell kezdeni gondolkodni az utódlásán. Rajta kívül Tim Boyle és Manny Wilkins van még a keretben, egyikük pályára lépésekor sem lehetnének vérmes reményei a csapatnak. Az kiderült, hogy a Packers több QB-prospecttel is felvette a kapcsolatot, köztük olyanokkal is, akik az első-második körben elkelhetnek.

A három legjobb, Joe Burrow, Tua Tagovailoa és Justin Herbert után a szakértők Jordan Love-ban látják a legtöbbet, aki kétségkívül tehetséges, és az is biztos, hogy egy-két év padozásra még szüksége van. Őt szinte biztosan elviszik az első körben, és lehet tudni, hogy a Packers felvette vele a kapcsolatot.

Mint ahogyan a második-harmadik körre várt Jalen Hurts-cel is, aki a modern irányítók sorába illik mozgékonyságával, ugyanakkor a labdára is vigyáz – legalábbis a passzoknál, mert fumble-ökre azért hajlamos. Több év tanulásra lehet szüksége, hogy jó NFL-irányító legyen belőle. Ez igaz Jacob Easonre, akivel szintén beszélt a csapat, mint ahogy a hátsó körökbe várt Nate Stanley-vel és James Morgannel is.

Futók

A poszt Aaron Jonesszal, Jamaal Williamsszel és Tyler Ervinnel kifejezetten jónak néz ki, de mindhármuk szerződése lejár a szezon végén, és mindannyian biztosan nem maradnak majd Green Bayben. Egy hátsó körös futó érkezésére ezért most is van esély.

Persze, akár már korábban, mondjuk a harmadik kör végén is szóba jöhet egy futó, ha valami miatt lecsúszik addig egy többre tartott játékos, például az erős és gyors, elkapni is tudó Cam Akers; a Jamaal Williamshez hasonló skillsettel rendelkező, de nála jóval nagyobb potenciállal bíró J.K. Dobbins (akit videón keresztül meg is interjúvolt a csapat), a nem a leggyorsabb, de a tackle-ök között nagyon jó, elkapásoknál is használható Zach Moss; vagy épp szintén a főleg elkapásoknál használható, robbanékony Clyde Edwards-Helaire, de őket azért valószínűleg hamarabb elviszik majd.

Arra már nagyobb az esély, hogy akár a negyedik körben elérhető legyen Darrynton Evans, aki Aaron Joneshoz nagyon hasonló játékos, vagy épp a rendkívül atlétikus, elkapóként is használható Antonio Gibson, de Ke’Shawn Vaughn és Jet Anderson után is érdeklődött a csapat.

Elkapók

Davante Adams a liga egyik legjobbja, egyértelmű első számú WR, de hiába mutatott biztató jeleket Allen Lazard, érkezett Devin Funchess és lehet bízni a sérülés miatt a szezont kihagyó Equanimeous St. Brown fejlődésében, egy robbanékony, slot pozícióban is bevethető játékosra mindenképp szükség lenne.

Idén ráadásul a valaha volt egyik legjobb, legmélyebb elkapó-class érkezik a draftra, szakértők szerint akár 14 WR-t is elvihetnek az első 70 pick között, de még akár az 5. körben is elérhetők lesznek olyan játékosok, akik már újoncévükben megbízható 3-4. számú célpontot jelenthetnek irányítójuknak.

Három elkapó még ebből a kiváló classból is kiemelkedik: CeeDee Lamb, Jerry Jeudy és Henry Ruggs megszerzésére csak feltrade esetén van esély, a következő csoportból viszont szinte megjósolhatatlan, hogy ki lesz még bent 1/30-nál.

A Packers szempontjából az egyik legideálisabb Justin Jefferson lenne, aki tud a slotban is játszani, biztos keze van, és jól hozza az elkapás utáni yardokat – de várhatóan őt is elviszik korábban. Szép jövő állhatna a Packersben Denzel Mims előtt, aki mindenben teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket a csapat egy elkapóban keresni szokott, de Brandon Aiyuk is remekül tudná kamatoztatni erényeit Matt LaFleur rendszerében, ahogy ez a robbanékony Jalen Raegorra is igaz. Ha a Packers az első körben elkapót választ, az jó eséllyel közülük kerül majd ki (többek szerint Raegor még a második kör vége felé is elérhető lesz, de erre azért kicsi az esély).

Ha azonban nagyobb termetű, erős elkapót szeretne a csapat, akkor is van kiből választani: ott van például a biztos kezű Tee Higgins, vagy a többek szerint alulértékelt Michael Pittman. Valamint elvileg sokak kedvence, Laviska Shenault is szóba jöhet, ő azonban sérülései, valamint bizonytalan útvonal-futásai miatt nagyon kockázatos pick lenne.

A második kör végén is várhatóan elérhetőek lesznek olyan játékosok, akik már első évükben kezdővé léphetnek elő: a nagydarab Bryan Edwards és az akár tight endként is bevethető Chase Claypool, vagy a klasszikus slot-elkapó Devin Duvernay.

És persze vannak a kockázatosabb jelöltek: K.J. Hamler ugyan villámgyors, de testalkata nem biztos, hogy elég az NFL-hez, emellett sok labdát ejt el. Donovan Peoples-Jones pedig tehetséges, de az egyetemen ezt kevéssé bizonyította.

Ha pedig a 3.-5. kör környéként szeretne elkapót a csapat, akkor Van Jeffersonra, John Hightowerre, Lynn Bowdenre, Tyler Johnsonra, Antonio Gandy-Goldenre és Quintez Cephusra érdemes figyelni, de Quartney Davis, Dezmon Patmon és Tyrie Cleveland is kapcsolatban volt a csapattal.

Tight endek

Marcedes Lewis a blokkolásért, Jace Sternberger és Robert Tonyan pedig az elkapásokért felel majd – ha utóbbi kettő kihozza, ami tehetségük alapján bennük van, ez a poszt rendben lehet. Ráadásul az egész ligában alig van olyan tight end, aki újoncévében maradandót alkotott volna, az idei class pedig elég gyengének is számít, így itt a draftról nem számíthatunk komoly erősítésre.

Egy hátsóbb körös pick azért nem elképzelhetetlen (és ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy a liga legjobb tight endjei közül többen is 3-5. körös választások voltak): Harrison Bryant, Hunter Bryant, Albert Okwuegbunam és Adam Trautman, vagy még hátrébb akár Colby Parkinson vagy Thaddeus Moss is szóba jöhet.

Offensive tackle-ök

Várhatóan az új igazolás, Rick Wagner lesz a másik kezdő David Bakhtiari mellett, de előbbiről még nem tudni, mennyire válik be, utóbbinak pedig jövőre lejár a szerződése, és megfelelő csere sem igazán van a keretben. Az OT-class is kifejezetten jónak számít idén, évek óta nem volt ennyi, kezdő potenciállal rendelkező játékos a poszton, így nem lenne meglepő egy korai pick.

Persze, itt is vannak olyanok, akik megszerzésére nem nagyon lesz esély, ilyen Jedrick Wills, Tristan Wirfs, Andrew Thomas, vagy épp Mekhi Becton, bár utóbbiról most derült ki, hogy pozitív lett egy drogtesztje, ami miatt csúszhat a drafton.

Rajtuk kívül biztos első körösnek, de talán elérhetőnek tűnik Joshua Jones, aki 2017 óta nem engedett siettetést, és futásblokkolásban sem rossz, valamint Austin Jackson, akinek jó a technikája, de nem túl gyors. Egyre magasabbra értékelik a szakértők Ezra Clevelandet is, akinek várhatóan némi tanulásra lesz még szüksége, de komoly potenciállal bír, és ha megfelelően fejlődik, évekig kezdő lehet az NFL-ben. Az biztos, hogy a Packers képviselői beszéltek vele.

Persze a draft második napján is lesznek elérhető tackle-ök: ilyen például a kiváló passzblokkoló Jack Driscoll vagy Ben Bartch, a harmadik-negyedik kör környékén (vagy még később) pedig Prince Tega Wanogho, Lucas Niang, Isaiah Wilson, Matt Peart, vagy Alex Taylor jöhet szóba, valamint Saahdiq Charles, aki után több forrás szerint is erősen érdeklődött a Packers.

Guardok és centerek

A fal közepén Elgton Jenkins hosszú évekre bebetonozhatja magát a kezdőbe, és Billy Turner is hozott egy átlag kezdő szintet. Corey Linsley is megbízható, de az ő szerződése is lejár jövőre, és arra nincs pénz a fizetési plafon alatt, hogy mindenki hosszabbítson. Egy középső körös belsőfalember-pick benne van a pakliban, annak ellenére, hogy szakértők szerint az összes posztot tekintve itt van talán a leggyengébb kínálat az idei drafton.

A legjobbak közül kicsi az esélye, hogy César Ruiz vagy Lloyd Cushenberry a harmadik körig csúszik, de Tyler Biadasz vagy Netane Muti már elérhető lehet, Matt Hennessy, Damien Lewis, Ben Bredeson, Cordel Igwuagwu, Darryl Williams vagy Solomon Kindley pedig még később is.

Védőfal

Kenny Clark helye megkérdőjelezhetetlen, jövőre lejáró szerződését hamar meg is szeretné a csapat hosszabbítani, de mellé nagyon kellene valaki, főleg a futás elleni védekezés javítása miatt, és várható is egy ilyen játékos érkezése.

Ez a poszt is elég mélynek számít a drafton, még ha nem is annyira, mint a tavalyi, amikor hat falembert is elvittek az első körben. Idén is van több biztos első körös, mint a Packers számára valószínűleg elérhetetlen Derrick Brown és Javon Kinlaw, de várhatóan Ross Blacklockot is kiválasztják az első nap – akár például a Packers, ugyanis érdeklődött iránta a csapat. Blacklock gyors, atletikus játékosnak számít, kicsit inkonzisztens kézhasználattal, Clarkkal kiváló párost alkothatnának.

De persze a második napra várt prospectek között is vannak ígéretes játékosok, mint például a futás ellen kiváló, passz ellen nem annyira konzisztens, kicsit alulméretezett Justin Madubuike; a jó belső passzsiettető, de eltűnésre hajlamos Jordan Elliott; a hatalmas termetű, erős, siettetésben is jó, de az egyetemi évek alatt egyre gyengébben teljesítő Raekwon Davis (akit szerint a Packers kiemelt figyelemmel kísért); vagy a vele ellentétes utat bejáró, egyre jobban játszó Neville Gallimore, esetleg az egyetemen még a fal szélén játszó, Marlon Davidson.

A későbbi körökben is vannak persze olyan játékosok, akikben fantáziát láthat a csapat, például McTelvin Agim, Leki Fotu, Davon Hamilton, vagy épp Rashard Lawrence, de érdemes figyelni Darrion Daniels, Bravvion Roy és Kameron Cline sorsát is, hiszen a Packers felvette velük a kapcsolatot.

Passzsiettetők

A két Smith a liga egyik legjobb párosát alkotja, Rashan Gary fejlődésében is bízik a stáb. A poszt mélységének bővítésére ugyan szükség lenne, de erre várhatóan csak a draft hátsóbb köreiben kerülhet sor.

Az mindenesetre biztos, hogy több játékossal is felvette a Packers a kapcsolatot. Közülük Terrell Lewist tartják a szakértők a legtöbbre, de érdemes figyelni Michael Danna, Larrell Murchison, Jonathan Garvin, Darrell Taylor és James Smith-Williams nevét is.

Linebackerek

Az új igazolás, Christian Kirksey erősítést jelent a távozó Blake Martinezhez képest, ha egészséges tud maradni, de egyrészt nála ez nem garantált, másrészt mellette csak a még semmit nem mutató Oren Burks, a szezont sérülés miatt kihagyó Curtis Bolton, valamint az eddig csak a special teamben szerepet kapó Ty Summers bevethető. Persze lehet, hogy valamelyikük berobban idén, de erősítés ráférne a sorra.

A drafton van is egy olyan játékos, aki tökéletesen illene a csapatba: Isaiah Simmons. Az egész draft egyik legígéretesebb védője ugyanakkor elérhetetlen a Packersnek, szinte biztosan top-10-es pick lesz. Rajta kívül hárman érhetnek még első kört: Kenneth Murray, Patrick Queen és Zack Baun – van rá esély, hogy legalább egyikük elérhető lesz még a 30. helyen, és mindhárman akár első napos kezdőként is pályára tudnak lépni.

A Packers ugyanakkor hagyományosan nem értékeli sokra a belső linebacker pozícióját, így valószínűbb egy későbbi pick: például Troy Dye, aki főleg passz elleni védekezésben kiváló, de a futás ellen is megállja a helyét. Akeem Davis-Gaither kicsit alulméretezett a poszthoz, de ezt atletikussággal pótolja. Willie Gay villámgyors és kiválóan védekezik passzok ellen, de vele voltak gondok a pályán kívül. Logan Wilsonra is érdemes figyelni, valamint a Packers érdeklődött Josh Uche, Anfernee Jennings, Kamal Martin és Dante Olson iránt, de Markus Bailey is illene a csapatba.

Az is előfordulhat persze, hogy a csapat most elsősorban futás ellen használható linebackert keres majd. Ebben az esetben Malik Harrison, Jordyn Brooks, Evan Weaver, esetleg Shaq Quaterman jöhet szóba.

Cornerbackek

Jaire Alexander és Kevin King mellett Chandon Sullivan lehet a harmadik kezdő (bár még mindig nem zárható ki, hogy Tramon Williams is visszatér), mögöttük azonban elég nagy űr tátong, ráadásul King szerződése is lejár a szezon végén.

A csapat rengeteg cornerrel felvette a kapcsolatot. Túl nagy meglepetést egy korai (2.-3. körös) CB-pick sem okozna, ugyanakkor az idei class nem valami mély. A második kör végén várhatóan elérhető lesz a safetyként is játszó K’Von Wallace, aki slot cornerként lenne bevethető, és jól illene Mike Pettine rendszerébe; és talán Trevon Diggs is (Stefon öccse), aki King tökéletes utódja lehet, és akár Jaylon Johnson is csúszhat idáig.

A harmadik körben jöhet szóba Terrell Burgess, aki pont olyan, több poszton bevethető defensive back, amilyeneket szeretnek a csapatnál, vagy épp Noah Igbinoghene. Még később pedig olyan játékosok jöhetnek szóba, mint Chris Williamson, Essang Bassey, Nevelle Clarke, Javelin Guidry, Lavert Hill, Reggie Robinson vagy Stanford Samuels.

Safetyk

A két kezdő, Adrian Amos és Darnell Savage helye biztos. Raven Greene pedig sérülése előtt mutatott jeleket, hogy lehet rá is számítani. A mélység bővítésére egy hátsó körös pick azért nem elképzelhetetlen, illetve, ha esetleg a hibrid safety-linebacker posztra alkalmas Jeremy Chinn elérhető lesz a harmadik kör végén, rajta várhatóan elgondolkodik a csapat. Rajta kívül Antoine Winfieldre, Antoine Brooksra, Kyle Duggerre, Brandon Jonesra, Kenny Robinsonra, Vernon Scottra, Marshe Terryre és Tanner Muse-ra érdemes figyelni.

Rúgó, punter és longsnapper pickekre ne számítsunk, és fullback is legfeljebb csak a hetedik körben jöhetne szóba.

A borítóképen fent: Brandon Aiyuk, Jordan Love, Justin Jefferson; lent: Ezra Cleveland, Ross Blacklock, Joshua Jones.

Kommentek