16. hét – Beharangozó

Green Bay Packers @ Carolina Panthers

2023.12.24. 19:00,Bank of America Stadion , Charlotte, Észak-Karolina

A meccsről

A Packersnek az “életben maradás” a tét, ez tény, ugyanakkor az érdekesebb kérdés inkább az, hogy a házigazdák mennyire összpontosítanak már a jövőévi draft pozíciókra, hisz számukra gyakorlatilag ez a szezon már véget ért. Ettől függetlenül nem feltételezzük, hogy a Panthers simán “leadná” ezt a meccset, de ha őket sem tudja legyőzni a vendég gárda, akkor valljuk be őszintén nem lesz keresnivalója a rájátszásban.

Packers előzmények

Erősen zötyögős hullámvasúton ül a wisconsini csapat és még ráadásul írhatni fordítva is ül a lovon, hisz az erősebb csapatokat (Lions, Chiefs) le tudta győzni, a két legutóbbi gyengébbnek titulált ellen (Giants, Buccaneers) pedig alul maradtak. Nagyon kétarcú jelenleg a Green Bay amelynek oka igencsak összetett lehet, mert egyértelműnek biztos, hogy nem egyértelmű. A támadó sor tud nagyon jól és borzalmasan játszani, a védelem pedig tudna jól játszani, ha megfelelően lenne koordinálva. Mindezek mellé társul a folyamatosan sok sérült és máris láthatjuk az összképet. A Panthers ellen támadó oldalon nem lesz rózsás a helyzet, Jordan Love irányít ez nem kérdéses, célpontjai viszont megritkulhatnak, hisz Christian Watson továbbra sem játékra kész, a kiváló formába lendült Jayden reed státusza pedig kérdéses és ha már lúd, akkor legyen kövér, Dontayvion Wicks sem 100 %. Így nem elképzelhetetlen, hogy a kezdő WR sor eképpen alakul: Romeo Doubs, Malik Heath, Samori Toure. Itt némi érdekesség lehet Bo Melton személye, aki nemrég került csak a csapathoz ( a Seahawkstól), de egyből az aktív rosterre.

Tehát nem kizárt, hogy láthatjuk majd a pályán, nyilván csak epizód szerepekben. A futóknál Aj Dillon törött ujja szinte biztos, hogy még nem gyógyult meg annyira, hogy játszani tudjon, ebből következik, hogy Aaron Jones mellett ismét Patrick Taylor töltheti be a második számú futó posztot. Kenyan Drake egyelőre a gyakorló csapatban van, de estig még felhozhatják az aktív keretbe vésztartaléknak. TE poszton Tucker Kraft és Ben Sims a szokásos kezdő, illetve Josiah Deguara blokkolhat, vagy kerülhet fel fullbackként, amit inkább nem szeretnénk látni. A támadófal hiánytalan, Rasheed Walker, Elgton Jenkins, Josh Myers, Jon Runyan, Zach Tom a kezdő ötös. Őket Yosh Nijman, Royce Newman, Sean Rhyan és Caleb Jones válthatja alkalmanként, vagy ne adj Isten sérülés esetén. A védelem nehezebb helyzetben van, ott több játékos esik, illetve eshet ki. A legfájóbb biztos hiányzó (ILB) De’Vondre Campbell lesz, az ő helyét megint Isaiah McDuffie veszi át. Mellette középen a D line mögött szerencsére Quay Walker egészséges. A másik biztos kieső az épphogy sérülés után visszatért safety Darnell Savage lesz, aki sajnos rásérült a korábbi sérülésére, így nem tudja vállalni a játékot. A helyre ismét Rudy Ford lép előre. A D line szerencsére rendben van, a Kenny Clark- Tj Slaton – Devonte Wyatt kezdő trió középen harcra kész, a széleken pedig Rashan Gary és Preston Smith szintén. A passrush egységben az újonc Lukas Van Ness egyre jobb formát mutat és az utóbbi meccseken pozitív meglepetés Kingsley Enagbare játéka is.

A CB sorból nagy valószínűséggel megint hiányozni fog Jaire Alexander, nélküle a kezdő corner felállás a következő lesz: Eric Stokes, Carrington Valentine. Nickelbackként továbbra is Keisan Nixon lesz a pályán szükség esetén. A special teamben sincs változás, Whelan punttol, Carlson rúg földről. A visszahordásokkal viszont Reed esetleges kiesése miatt Keisan Nixonnak kell teljes mértékben megbirkóznia.

Panthers előzmények

A Panthersnek erre a szezonra már elúszott a hajó, ennek megfelelően menesztették a vezetői stáb egy részét és a csalódást a szurkolóik sem rejtették véka alá, a legutóbbi hazai meccsükön, hisz alig ötezren látogattak ki a Bank of America stadionba, ahol viszont kisebb meglepetésre nyögvenyelősen, de nyerni tudott a hazai csapat a rájátszásért folytatott küzdelemben még részt vevő Atlanta Falconsszal szemben. Ebből látható, hogy ebben a ligában nincs biztosíték egyetlen győzelemre sem. Ráadásul a házigazdák csapata szinte teljes, egyetlen fontosabb játékosuk sincs sérült listán. Az se elhanyagolandó tény, hogy a két győztes meccsüket mindegyiket hazai pályán nyerték meg. A támadó egységüket az idei 1 / 1 Bryce Young vezetheti harcba, azonban rajta még erősen látszik az NFL rutin hiánya. Ennek megfelelően egy elég könnyen hibákra kényszeríthető irányító, aki nyomás alatt rengeteg hibát vét.

A támadó fal ami védi sem éppen liagelit, őket is csak a hátsó 10-be rangsorolják jelenleg a ligában. Az Ikem Ekwonu, Cade Mays, Bradley Bozeman, Taylor Moton kezdő négyest egy idei draftolatlan újonc szerzemény Nash Jensen egészíti ki a fal jobb oldalán. Mi több, a másodvonalukban is két draftolatlan újonc áll főként rendelkezésükre rotációban Ricky Lee és J.D Direnzo személyében. Az egyetlen rutinos backup falemberük a 32 éves veterán egykori Raiders játékosGabe Jackson. Az elkapó sorban ott van a leszállóágba került, de még mindig kiváló játékokra képes Adam Thielen, a Jaguarsban fénykorát élő Dj Chark és az ígéretes feltörekvő fiatal elkapó Jonathan Mingo. Itt másodvonalban olyan nem túl ismert neveket olvashatunk a depth charton mint Mike Strachan, Ihmir Smith-Marsette és Terrace Marshall Jr.(mondjuk őt azért ismerjük). Laviska Shenault IR-en van és minden bizonnyal ott ki is húzza már a szezont. TE poszton a kezdő Tommy Tremble mellett egyre több szerephez jut Stephen Sullivan is. Innen hiányozhat majd a stabil veteránjuk Ian Thomas, aki jelenleg kérdéses státuszban van. A futó egységükben kissé meglepő módon Chuba Hubbard az első számú RB, utána az a Miles Sanders az RB2 aki véleményünk szerint kaliberekkel jobb futó mint Hubbard, de ez persze csak a mi véleményünk. Harmadikként Raheem Blackshear áll még rendelkezésre a Párducoknál, ám őt általában főként csak a special teamben használják visszahordásoknál, az offenseben viszonylag ritkán tűnik fel a pályán, akkor is inkább checkdown elkapásokban jeleskedik, ezt viszont elég jól csinálja, tehát figyelni kell majd rá. A védelem sem az erőssége idén a Panthersnek, annak ellenére sem, hogy sok a rutinos veterán a D-ben. A védőfal olyan még mindig jól csengő nevekből épül fel náluk mint (DE) Derrick Brown, (NT) Shy Tuttle, (DE) Deshawn Williams, (OLB) Brian Burns vagy a másik kezdő külső linebacker Yetur Gross-Matos. Ebből az alakulatból kiemelkedik Brian Burns, aki 6 sacket jegyez ebben a szezonban ezzel ő a csapatnál a legtöbb sacket jegyző játékos idén.

A belső LB sorukban Frankie Luvu stabilan jó teljesítményt nyújt, mellette viszont Deion Jonest igencsak sokszor váltja Kamu Grugier-Hill, aki lassan átveszi a kezdő ILB szerepet Jonestól. Shaq Thompson korai szezon eleji kiesését azóta sem tudták megfelelő minőségben pótolni ezen a poszton. A secondary egyben van, a safety sorba visszatért Von Bell, mellette a Vikingsből érkezett veterán Xavier Woods a kezdő, aki némi meglepetésre ki tudta szorítani a kezdő pozícióból a korábban igen jó teljesítményt nyújtó Jeremy Chinnt (igaz Chinn sok sérüléssel bajlódott az utóbbi időkben). A passz elleni védekezésükben kiemelt szerepet kap a 2021-es első körös CB Jaycee Horn, aki általában hozza a tőle elvárható minőségi játékot, a másik oldalon Donte Jackson teljesítménye sem elhanyagolandó, elit elkapókat is képes jól levédekezni. Nickelback poszton a korábbi Rams kiválóságot Troy Hillt foglalkoztatják elsődlegesen, de itt néha bekerül a fentebb említett Jeremy Chinn is alkalmanként a rotációba. A speciális egységükben két veterán rúgó teljesít szolgálatot, Eddy Pineiro végzi a pontrúgásokat a puntokat pedig Johhny Hekker pufogtatja. A visszahordásoknál alaphelyzetben (WR) Ihmir Smith-Marsette tüsténkedik, de előfordul, hogy a harmadik számú RB Raheem Blackshear is próbálkozhat alkalmanként.

Döntő tényezők lehetnek:

  • A hazai tapasztalatlan irányítót könnyű zavarba hozni, a nem túl acélos támadó falon nem lehetetlen akár folyamatosan is átjutni. A passrush egység Garyvel, Clarkkal és Smithel sokat tehet a Panthers támadó játékainak limitálása érdekében.
  • Futni kell. Sokat. A Panthers meglehetősen rosszul védekezik futások ellen, ráadásul a másodvonalban az ILB-k sem éppen a liga legjobbjai. Aaron Jones ha ki tud szabadulni, szanaszét futhatja őket.
  • Jordan Love játéka természetesen kulcsfontosságú lesz most is. A Panthers passrush gárdája viszont nem rossz, tehát Lovenak sem lesz nyugta az biztos. Kérdés, hogy ha nagy lesz rajta a nyomás, akkor mennyire tud pontos és koncentrált maradni. A korábbi meccsekből kiindulva sajnos ez sarkalatos lesz kérdése a mérkőzésnek.
  • A védelem és főleg a védelmi sémák. Hát itt nehéz bármit is pontosan megfogalmazni, de csak remélni tudjuk, hogy Joe Barry összeszedi a gondolatait ( már ha maradt még neki bármi használható) és életet tud vinni az amúgy nagyon jó játékosállománnyal rendelkező defense-be.
  • Matt LaFleur ha nyerni akar, agresszív támadó hívásokkal kell operálni. Itt már a lét a tét, nincs veszteni való, neki kell esni a Panthersnek és ha kell kockáztatni kell. Persze ez nem azt jelenti, hogy fejjel kell menni a falnak, de tökösségre nagy szükség lesz, az biztos. Szerencsére LaFleurtől ez nem áll messze.
  • A pontrúgások továbbra is döntő szerepet kaphatnak. Ha szoros végkifejlet lesz, amire van esély, akkor minden meccs közben elhullajtott pont megbosszulhatja magát a végjátékra. Carlson ugyanakkor meccsnyerő emberré léphet elő, ha nem hibázik.

A meccset a FOX közvetíti, de a szokásos streameket is megtaláljátok majd a Discord szerverünk élő stream szekciójában.

Go Pack Go!

Kommentek

One thought on “16. hét – Beharangozó

Comments are closed.