Milyen lesz az idei keret?

Bár még messze van a keretszűkítés, és az amerikai járványhelyzet miatt egyelőre azt sem lehet tudni, miként lehet megtartani az edzőtáborokat, a játék kedvéért megpróbáltuk megtippelni, hogy nézhet majd ki az 53-as keret.

Sok helyen 55 fős keretekről olvasni, ez azonban annyit jelent, hogy minden héten fel lehet hozni 2 játékost a gyakorlócsapatból az aktív keretbe. Fontos azt is megjegyezni, hogy a tippelésnél nem számoltunk azzal, hogy a még szabadügynök játékosok közül esetleg valakit leigazol a csapat, mint ahogy természetesen sérülések is befolyásolhatják a döntést.

Irányítók (2)

Keret: Aaron Rodgers, Jordan Love

Cut: Tim Boyle, Jalen Morton (PS-esély)

Rodgers és Love biztos, hogy kerettag lesz, a kérdés inkább az, hogy hány irányító lesz végül a keretben. Boyle helye kérdéses: ezt a járványhelyzet is befolyásolhatja, hiszen ha Love egyáltalán nem tud együtt edzeni a csapattal, akkor egyfajta biztonsági opcióként szerepet kaphat, és három irányító is a rosterre kerülhet. Morton reálisan csak arra pályázhat, hogy a gyakorlócsapatba bekerüljön.

Futók (4)

Keret: Aaron Jones, AJ Dillon, Jamaal Williams, Tyler Ervin

Cut: Damarea Crockett (PS-esély), Patrick Taylor (PS-esély), Dexter Williams, Jordan Jones (FB), Elijah Wellman (FB, PS-esély)

Aaron Jones helye nem kérdéses, mint ahogy a második körben draftolt AJ Dilloné sem, Ervinre pedig ugyan elsősorban visszahordóként lehet számítani, de már tavaly is láttuk, hogy kreatív játékhívások épülhetnek a sebességére. Jamaal Williams viszont, bármennyire is hasznos játékos, és hiába a liga egyik legjobb blokkolója a posztján, akár még a fizetési plafon áldozata is lehet, vagy akár el is cserélheti a csapat.

Dexter Williams nem tudott élni az eséllyel, nem igazán mutatta a fejlődés jeleit, várható a kirúgása. Crockett és Taylor az előszezonban (ha lesz…) kaphatnak szerepet, a gyakorlócsapatba simán beverekedhetik magukat, sőt, ha Jamaal Williamstől tényleg megválik a csapat, akkor akár az 53-as keretbe is bekerülhet egyikük. A két fullback közül Wellmannak van nagyobb esélye, de Matt LaFleur ebben a szerepben jobban szeret tight endeket a pályára küldeni.

Elkapók (6)

Keret: Davante Adams, Devin Funchess, Allen Lazard, Equanimeous St. Brown, Marquez Valdes-Scantling, Reggie Begelton

Cut: Jake Kumerow, Darrius Shepherd (PS-esély), Darrell Stewart (PS-esély), Malik Taylor (PS-esély)

Adams ott van a liga 10 legjobb elkapója között, egyértelmű első számú receiver. Mellette Funchess kapott egy prove-it szerződést, Lazard pedig tavaly bizonyította, hogy lehet rá számítani. Vélhetően ők ketten versenyeznek majd a második számú elkapó pozíciójáért. St. Brown tavaly sérült volt, Valdes-Scantling pedig egy nem rossz szezonkezdet után megsérült, visszaesett, az önbizalma is eltűnt, de ők ketten szinte biztosan kapnak még esélyt a bizonyításra. Begeltont nagyon dicséri a stáb, ráadásul ő más típusú elkapó, mint a többiek, ezért lehet esélye a kerettagságra.

Ebben a fő ellenfele a draftolatlan szabadügynökként érkezett Stewart lehet. Taylor és a Lions ellen tavaly bénázó Shepherd a gyakorlócsapatba beférhet, míg Kumerow-t idén már nem biztos, hogy megmenti, hogy jól blokkol – ebben ugyanis St. Brown legalább olyan jó, minden más területen pedig jobbak a többiek, akik ráadásul jóval fiatalabbak is nála.

Tight endek (4)

Keret: Jace Sternberger, Marcedes Lewis, Josiah Deguara, Robert Tonyan

Cut: James Looney, Evan Baylis (PS-esély)

Itt Sternbergertől vár a stáb komoly előrelépést, neki kell(ene) az első számú TE szerepét betöltenie. Lewisnak továbbra is a blokkolás marad a fő feladata, Tonyan pedig az utolsó esélyt kaphatja meg, hogy megmutassa, ő is NFL-szintű játékos. A TE/FB hibrid szerepre alkalmas Deguarát ugyan érthetetlenül magasan draftolta a csapat, de remélhetőleg a szezon során kiderül, míg a stáb tervei vele.

Looney-t védőfalemberből képzi át a csapat tight endnek, de így is kicsi az esélye a kerettagságra. Baylis biztosítékként újabb évet tölthet a gyakorlócsapatban.

Támadófal (9)

Keret: David Bakthiari, Elgton Jenkins, Corey Linsley, Rick Wagner, Billy Turner, Lane Taylor, Lucas Patrick, Jon Runyan, Jake Hanson

Cut:, Cole Madison, Simon Stepaniak (PS-esély), Alex Light, John Leglue, Yosh Nijman (PS-esély), Travis Buffy, Cody Conway (PS-esély), Zack Johnson

Az első három játékos helye a kezdőcsapatban is biztosnak tűnik, ezt egy dolog változtathatja meg: ha esetleg Linsley a cap áldozata lesz (nála leginkább trade jöhet szóba). Ehhez viszont az kellene, hogy Jake Hanson kiemelkedőt nyújtson az edzőtáborban és a előszezonban – mint tudjuk, mindkettő megtartása kérdéses.

Mellettük szinte biztosan Wagner és Turner lesz a két másik kezdő. A fizetéscsökkentés elfogadásával Taylor valószínűleg megváltotta a kerettagságát (sőt, Turnert versenyre késztetheti a kezdő pozícióért), Patrick pedig tavaly kapott hosszabbítást. Az újoncok közül a már említett Hansonra várhat a legnagyobb jövő, de Runyan is kerettag lehet, míg Stepaniaknak lehet, hogy be kell érnie a PS-tagsággal.

Cole Madison kihagyta az első évét, majd a másodikat végigdolgozta – ugyanakkor nem jó jel a számára, hogy több játékost is draftolt a posztjára a csapat. Light volt tavaly az első számú tackle-csere, de gyengén játszott, Leglue és Nijman pedig pályát se nagyon látott – kettőjük közül az egyiket vélhetően marasztalja majd a Packers, de csak a gyakorlócsapatban. A többiek lehet, hogy már az edzőtábor kezdetét sem érik meg a csapattal, talán Conwayt kivéve, akit az menthet meg, hogy komoly tapasztalata van LT-ként.

Védőfal (5)

Keret: Kenny Clark, Dean Lowry, Treyvon Hester, Kingsley Keke, Tyler Lancaster

Cut: Montravius Adams, Gerald Willis, Willington Previlon

Clark posztja egyik legjobbja, az egész NFL-ben ritka az annyira domináns falember, mint ő. Lowrynak viszont jobban, és főleg konzisztensebben kell játszania, pláne, ha a fizetését nézzük, de egy év bizonyítási lehetőséget biztosan kap még. Hester a futás elleni védekezés javításában segíthet, Keke pedig egyre nagyobb szerepet kaphat, a hírek szerint ugyanis edzéseken nagyon jól teljesített. Lancaster rotációs szerepre alkalmas lehet, de a tavalyi játéka azt mutatta, hogy többre nem nagyon.

Adams lehet az egyik olyan cut, ami elsőre talán meglepetésként értékelhető, de hiába volt ő harmadik körös pick korábban, ha eddig szinte semmit se mutatott. Willis viszont egy jó edzőtáborral és előszezonnal (ha lesz…) versenyben lehet a kerettagságért.

Passzsiettetők (4)

Keret: Za’Darius Smith, Preston Smith, Rashan Gary,  Jonathan Garvin

Cut: Randy Ramsey (PS-esély), Tim Williams, Tipa Galeai (PS-esély), Greg Roberts, Delontae Scott, Jamal Davis

A két Smith helye megkérdőjelezhetetlen, Garytől pedig további fejlődést vár a csapat – nekik nem kell izgulniuk. A negyedik rosterhely kérdéses, talán itt lehet a legszorosabb verseny, hiszen elég kiegyenlített a mezőny. Most az újonc Garvinra szavazunk, leginkább azért, mert benne van a legnagyobb fejlődési lehetőség, de Ramsey vagy Williams kerettagsága sem lenne nagy meglepetés. És persze az is elképzelhető, hogy idén 5 passzsiettető is rosteren lesz.

Galeainak a gyakorlócsapatra van jó esélye, a többiektől kiugró előszezon kellene, hogy számolni lehessen velük.

Linebackerek (5)

Keret: Christian Kirksey, Kamal Martin, Curtis Bolton, Oren Burks, Ty Summers

Cut: Krys Barnes

Kirksey, ha egészséges tud maradni, sokat javíthat az egység játékán, mellette az újonc Kamal Martin is szinte biztosan kerettag lesz. Curtis Bolton tavaly remekül játszott az előszezonban, ha teljesen felépült a sérüléséből, a kezdőcsapatért is versenyben lehet. Burksnek végre bizonyítania kellene, erre vélhetően most kaphatja meg az utolsó esélyt. Summerst a special teamben betöltött fontos szerepe tartja a keretben. Barnes viszont azon játékosok sorát növelheti, akire már jövőre se emlékszünk.

Cornerbackek (7)

Keret: Jaire Alexander, Kevin King, Chandon Sullivan, Ka’dar Hollman, Stanford Samuels, Kabion Ento, Josh Jackson

Cut: DaShaun Amos (PS-esély), Will Sunderland

Alexander és King a két kezdő, ez nem kérdés, slotban pedig a jó szezont produkáló Sullivan veheti át Tramon Williams helyét. Hollmanban bízik a stáb, és idén Samuels lehet az a draftolatlan újonc, aki keretbe kerül. A korábban még elkapót játszó Kabion Entóról is jó híreket lehetett hallani, Josh Jacksonnak pedig mi most bizalmat szavaztunk, de nem biztos, hogy a stáb is ezt teszi majd, tekintve, hogy már tavaly is alig merték pályára küldeni. Akár DaShaun Amos is kiszoríthatja, de reálisabb, hogy ő a gyakorlócsapatért versenyez majd, és Jackson kerettagsága azon múlik, hány CB-t szeretnének a rosteren az edzők.  

Safetyk (4)

Keret: Adrian Amos, Darnell Savage, Raven Greene, Will Redmond

Cut: Vernon Scott (PS-esély), Marc-Antoine Dequoy (PS-esély), Henry Black, Frankie Griffin

Itt Amos és Savage a két kezdő, Greene pedig a sérülése előtti másfél meccsen kifejezetten jól játszott a hibrid safety-linebacker pozícióban. A negyedik helyért nagy verseny lehet: Redmond a special teamben is sok szerepet kapott, ennek ellenére akár a draftolatlan újonc Dequoy, akár a hetedik körös Scott kiszoríthatja – sőt, valójában Josh Jacksonnak (és Kabion Entónak) is velük kell versenyeznie a kerettagságért.

Special team (3)

Keret: Mason Crosby, Hunter Bradley, JK Scott

Itt nincs kérdés, összesen hárman vannak most is a keretben. Crosby egyik legjobb szezonján van túl, megérdemelten kapott szerződéshosszabbítást, Bradley megbízható volt, Scott viszont felemásan teljesített, és a szezon első felében mutatott formáját állandósítania kell, különben hamarosan versenytársat kaphat.

Kommentek