4. hét Beharangozó

Pittsburgh Steelers @ Green Bay Packers

2021.10.03. 22:25, Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

Ritka vendég érkezik Green Baybe a vasárnap esti rangadóra, a “Big Ben” Roethlisberger vezette Pittsburgh Steelers teszi tiszteletét a kisvárosban. Mike Tomlin vezetőedző idén egy kőkemény AFC North csoportban kénytelen harcolni csapatával a rájátszás eléréséért, ráadásul ez a Steelers most messze nem olyan acélos, mint azt a név tükrözi. Ők kicsit durvább szakaszra kaptak jegyet a hullámvasúton, mint a Packers. Nekik már lassan itt, a szezon első negyedétől élet-halál harc lesz minden mérkőzés, tehát biztosak lehetünk benne, hogy nem feltett kézzel futnak majd ki a Lambeau Field gyepére. Nézzük, mire számíthatunk!

A mérkőzés

Elég régi franchise a Steelers is (1933-ban alapította Art Rooney), ám mivel sosem volt egy divízióban a két csapat, így viszonylag ritkán futottak össze a történelem során. Az első öt egymás elleni mérkőzésen a Steelers még Pittsburgh Pirates néven lépett pályára a Packers ellen, ezekkel a találkozókkal együtt a mostani lesz a harminchatodik alkalom, hogy összeméri tudását a két együttes. Az örökmérleg a Packers javára billen 19 győzelemmel, míg a Steelers 16 alkalommal tudott diadalmaskodni a Csomagolók felett. A két csapat mindig izgalmas csatát vív egymás ellen, tehát most se számítunk “lapos” meccsre.

Packers előzmények

Biztatóan folytatta a harmadik héten a Packers a szezont, a 49ers otthonában, igaz “csak” egy rendkívül izgalmas végjátékkal tudta behúzni a “W”-t. Azt azonban érdemes kiemelni, hogy a vendég gárda végig vezetni tudott a hazai csapat ellen a meccs folyamán, s ez nagyon jó jel. Mind a támadó, mind pedig a védő egység sokkal jobb, egységesebb, és ami a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottabb játékot mutatott. Igaz, a védelem a második nagy játékrészben már szemmel láthatóan fáradtabb volt, de Rodgers zsenialitása, Adams agilitása és Crosby biztos lába a legvégén besegített. Ezzel a győzelemmel a Packers a csoport élére lépett elő, fontos lenne ezt a pozíciót a lehető legjobban megszilárdítani. Az aktuális ellenfél, bár nincs jó szériában, messze nem lebecsülendő. A Packers csapategységeit tekintve jelenleg egyértelműen a támadó oldal az erősebb. A futóknál Aaron Jones nagyon belelendült, robbanékonysága és gyorsasága mellett a jó (elkapó) kezei teszik még veszélyesebbé. Mellette AJ Dillon se okoz csalódást, nála ugyancsak külön pikantéria, hogy alkalmanként az ő kezeire is lehet számítani elkapásoknál. A tehetséges újonc Kylin Hill nem kapott még komolyabb szerepet az offense-ben, ám a speciális egységben szépen termeli a (visszahordott) yardokat.

Tight end poszton Robert Tonyan egyértelműen az első számú és ezt rendre igazolja, mellette a rangidős Marcedes Lewis van szinte mindig a pályán, igaz az ő elsődleges feladata legtöbbször “csak” a blokkolás, amit nagyon remekül csinál, viszont a hatalmas rutinjával képes többször jól leválni a blokkjáról, így elég sokszor tud felvenni szabad elkapó pozíciót. Rodgers nem egyszer találta már meg passzokkal, az ellenfél red zone-jában pedig kifejezetten veszélyes tud lenni Lewis hatalmas termetével, még annak ellenére is, hogy a sebessége már meglehetősen “megkopott”. A harmadik számú TE Dominique Dafney sajnos IR-re került, a helyére sebtében leigazolta a csapat a nem éppen nagy nevű Tyler Davist. Josiah Deguara TE tevékenysége egyre jobban megfakul, viszont a ráerőltetett fullback szerepre meg az utóbbi meccsek tanúsága szerint a sérülékenysége miatt nem igazán alkalmas. Deguara “törékenysége” eléggé meglepő, hisz a fiatal játékos elképesztően jó fizikummal rendelkezik. Az elkapóknál továbbra is vitathatatlanul Davante Adams viszi a prímet, mögötte/mellette lehet némi változás, mivel Marquez Valdes-Scantling térdhajlító izom sérülés miatt nem fog játszani a Steelers ellen (sőt három hétig biztos, hogy senki ellen, mivel IR-re került), a helyét Allen Lazard vagy a veterán Randall Cobb veheti át. Lazard a valószínűbb, mivel Cobb alapvetően slot receiver és valószínűleg a sebessége se olyan jó már, mint Lazardnak. Scantling kiesésével több szerephez juthat még Malik Taylor, az eddig jóformán csak punt visszahordásoknál feltűnő újonc Amari Rodgers, illetve az újra aktív keretbe felkerült Equanimeous St. Brown. A támadófal meglepően szépen szerepelt a 49ers védelme ellen, az Elgton Jenkins helyére beugró Yosuah Nijman jól megállta a helyét és tovább bizonyíthat, mivel Jenkins a soron következő meccsen se valószínű, hogy játszani fog (kétséges a státusza). Középen a két újonc Josh Myers és a mélyvízbe hirtelen bedobott Royce Newman sem okozott csalódást. Ha ez a fal a szezon során még jobban “összeérik”, a remélhetőleg hamarosan visszatérő David Bakhtiarival kiegészülve Rodgers védelme garantáltnak látszik. A Steelers védelme viszont mindig meghatározóan jó a ligában, sajnos most is ez a fő erősségük, tehát szükség lesz a jó O line-ra.

A védelemben egyértelműen (ILB) De’Vondre Campbell a második vonal “motorja”, a falban pedig Kenny Clark a lelke mindennek. (DE) Dean Lowry viszont nagyon halvány teljesítményt nyújt idáig, ráadásul mögötte rotációban sincs igazán megfelelő minőség. A védőfal szélein Preston Smith főnixmadárként (szerencsére) feltámadni látszik hamvaiból. (ILB) Krys Barnes agyrázkódás miatti esetleges kiesése (jelenleg kérdéses még a státusza) további problémákat okozhat a védelemben, Oren Burksre nagy feladat hárul majd, de Ty Summers gyenge múltheti produkcióját elnézve az sem kizárt, hogy az újonc Isaiah McDuffie is szóhoz juthat majd rotációban a Steelers ellen a védelem közepén. A defensive back egységben a két safety (Adrian Amos és Darnell Savage) középen rendben van, CB poszton Jaire Alexander és Chandon Sullivan helye fix, Kevin King játéka viszont még mindig kétséges, ami azt jelenti, az újonc Eric Stokes tovább növelheti NFL ismereteit, rutinját éles helyzet(ek)ben. A speciális egységről nem igazán tudunk mit írni, max annyit, hogy le kéne cserélni a komplett gunner brigádot. Sérülések terén vannak gondok, de szerencsére nem egetverő a helyzet. A fent említetteken kívül (S) Vernon Scott, illetve az újonc tartalék DL Jack Heflin státusza kérdéses.

Steelers előzmények

Jól startoltak a szezon elején a Fekete-Sárgák, a rettegett támadóegységgel büszkélkedhető Bills csapatát tudták legyőzni az első fordulóban, azonban korai volt az öröm, mert a második fordulóban a Raiders, a harmadikban egy csoportellenfél, a Bengals kényszerítette térdre az Acélosokat. Ezzel nehéz helyzetbe kerültek a csoportjukban, ugyanis minden riválisuk mérlege pozitív, egyedül a pittsburghi csapatnak van több veresége, mint győzelme. Tehát nem csoda, hogy az 1-2-es mérleggel jelenleg az AFC North sereghajtói. Nincs könnyű helyzetben Mike Tomlin, hisz az utóbbi egy-két szezonban meglehetősen kicserélődött a csapata összetétele. Rengeteg nagy név távozott az utóbbi időben a pennsylvaniai együttesből. A támadóoldalon, ott is a RB részlegben a még jóval korábban távozott (RB) Le’Veon Bell helyét átvevő kiváló (RB) James Conner is elhagyta a csapatot (a Cardinals adott neki egy egyéves szerződést), a pótlására érkezett idei első körös draft pick Najee Harris hivatott náluk tovább vinni a földön a labdát, vegyes eredménnyel, mivel eddig több elkapott (149), mint futott (123) yardja van az újoncnak kezdő futóként. Mögötte ráadásul elég nagy űr tátong, hisz Benny Snell Jr. és Kalen Ballage neve hallatára (olvasatára) se szalad tele senkinek a gatyája. Még a fullback Derek Watt is veszélyesebbnek tűnik a két fent említett úriembernél. Ettől függetlenül nagy hiba lenne Harris tehetségét lebecsülni, ugyanis az egykori Alabama növendék rendkívül jó fizikummal rendelkezik és a robbanékonysága is megvan a nagy futások kivitelezéséhez, ráadásul az elkapott yardjainak száma alapján a kezei is kiválóak. Külön kiemelendő Harrissel kapcsolatban, hogy a first contact utáni yardjainak száma kiemelkedően magas (talán a legmagasabb a ligában pillanatnyilag), ami azt jelenti, hogy ha hozzá kerül a labda, a legtöbbször az első védővel történő érintkezése után is képes még yardokat termelni, vagyis nehéz szerelni. Szinte mindig run/pass option játékokban kap rövid passzokat Ben bácsitól és ezekből hozza ki a legtöbbet. Ezek levédekezése nem éppen az erősségünk. A standard futás felállásból induló játékoknál nemigen láthattuk még Harrist eredményesen előre haladni, az már más kérdés, hogy a jelenlegi Steelers O line mennyire képes neki utat biztosítani ehhez. A Frisco ellen egész tűrhető volt a futás elleni védelmünk, ám még messze nem tartozik a Packers run defense az elitbe, így mindenképpen nagy figyelmet kell szentelnünk a futások féken tartására.

A támadó gépezetük hatékonyságára erősen rányomja bélyegét a szemmel láthatóan kiöregedőben levő Big Ben játéka. A 39 éves klasszis amellett, hogy világ életében egy tipikus zsebirányító volt (annak viszont elég jó), mostanra a dobáspontossága jelentős csökkenésével nem tudja elég hatékonyan előre vinni a Steelers offense-t. Az első három meccsen dobott már 3 interceptiont és fumblizott is. Ennek egyik fő oka a gyenge O line, amely nem tudja megfelelően megvédeni Roethlisbergert. Ráadásul vasárnap éjjel kénytelenek nélkülözni a jobboldali tackle-t Chukwuma Okorafort, aki agyrázkódás miatt nem fog tudni játszani. A helyére az idei negyedik körös újoncuk Dan Moore Jr. léphet előre. Ben bácsi pontatlanságának levét természetesen az elkapói isszák meg, nem meglepő, hogy idén még egyik WR se tudott igazán nagyot robbantani. JuJu Smith-Schuster nem jutott még 100 yard fölé egyetlen találkozón sem, Diontae Johnson is csak a szezonnyitón tudott villanni (igaz ő azóta sérüléssel bajlódott), a tavalyi felfedezett Chase Claypool pedig most sérült le legutóbb (térdszalag-húzódás), de annyira, hogy out lett végül a státusza, tehát nem fog játszani a Packers ellen. Marad James Washington és Ray-Ray McCloud a tarsolyban. Az egyetlen figyelemre méltó dolog a Steelers offense-ben az újonc (TE) Pat Freiermuth játéka lehet, akinek elég volt három mérkőzés arra, hogy a levitézlett veterán Eric Ebronon keresztül előlépjen az első számú TE pozícióba. Freiermuth lehet az éles kés Big Ben “fiókjában”, rá nagyon ügyelni kell majd.

Úgy gondoljuk, kijelenthető: főként a védelmük viszi a hátán a csapatot mostanság, erre a csapategységre nem sajnálta a vezetőség a pénzt a holtszezonban. A meglévő saját veteránjaik mellé olyan nevek érkeztek az elmúlt időszakban, mint (LB) Joe Schobert (Jacksonville), (DE) Chris Wormley (Ravens), (OLB) Melvin Ingram (Chargers), (CB) Joe Haden (Browns) és (S) Minkah Fitzpatrick (Dolphins). Ennek a védelemnek a hatékonyságát mutatja, hogy eddig a három meccs alatt 5 sacket jegyeznek (ebből hármat egyedül TJ Watt). Ebből adódik, hogy a fő erősségük a passrush egységük, amelyben TJ Watt egyértelműen a legveszélyesebb játékos, ám mellette úgy látszik, a Chargersből érkezett Melvin Ingram is másodvirágzását éli éppen. A falban Cameron Heyward, Isaiah Buggs és Chris Wormley remek triót alkotnak középen, mellettük TJ Watt és Alex Highsmith dolgoznak a széleken. Mögöttük a Devin Bush-Joe Schobert páros félelmetesen jó középen, ráadásul kiváló backupokkal rendelkeznek, ahogyan ezt Robert Spillane is bizonyította az elmúlt hetekben, amikor Bush sérülés miatt nem játszott. Ezt a falat és második vonalat nem lesz egyszerű áttörnie a futóinknak. A hátsó régióban egy rendkívül rutinos safety páros védi a középső mélységi zónákat Terrell Edmunds és Minkah Fitzpatrick személyében, a széleken pedig az egykori Browns első körös Joe Haden, illetve a másik oldalon Cameron Sutton védekezik a passzok ellen. Azt azért itt megjegyeznénk, hogy az eddigi három meccsüket visszanézve a CB soruk rutinossága ellenére a védelem gyenge pontjának látszanak, ugyanis a három eddigi meccs alatt 824 yardot kaptak el mellettük, amikből 6 TD-t szereztek az ellenfeleik. A speciális egységük afféle nullás liszt, se nem jó, se nem rossz, viszont visszahordásoknál azért (WR) Ray-Ray McCloudra nagyon oda kell figyelni, ugyanis az elkapó csinált már idén a Raiders ellen egy 92 yardos visszahordást. A rúgóik közül a placekicker rutinos öreg róka, Chris Boswell, a punterük viszont újonc, ami a teljesítményén még meglehetősen észre vehető. Az idei draft hetedik körében a Steelers által kiválasztott Pressley Harvin III eddig alig 40 yard felett átlagol, de a rúgásai pontosságán nem nagyon találni kivetni valót (Jó hang time-mal rúg és az ellenfél 20-asán belülre is gyakran betalál). Sérülések terén a legfájóbb veszteségeik a fentebb említett (OL) Chukwuma Okorafor és (WR) Chase Claypool, illetve rajtuk kívül még biztosan nem fog játszani (OL) Rashaad Coward és (DT) Carlos Davis sem.

Ami döntő lehet

  • Az amúgy se túl acélos Steelers O line az egyik legkritikusabb pontján gyengült tovább Chukwuma Okorafor kiesésével, mivel a helyét nem valószínű, hogy megfelelő minőséggel tudják majd pótolni, le kéne csapni a lehetőségre és kihasználni ezt a gyenge pontot. Roethlisberger a zsebben/zsebből tud hatékonyan játszani, amennyiben a pocketben tudunk rá nyomást gyakorolni, akkor azzal hibákra lehet kényszeríteni és olyankor Ben “apó” bizony képes elszórni a labdákat akár INT-ekre is. Tehát ezen a meccsen is kell a hatékony PASSRUSH! PASSRUSH! PASSRUSH!
  • Ha nem menne a futójátékunk (ami ez ellen a Steelers front7 ellen nem lenne meglepő), ki kell használni a futóink jó kezeit. Jones és Dillon jól bevethető a rövidpasszos szituációs playeknél is, vész esetén ebből lehet yardokat profitálni és előre haladni. Emellett ha földön nem megy, hagyni kell Rodgerst passzolni.
  • A támadófalunk hatékonysága most mérettetik meg igazán. Ezt a remek Steelers passrush egységet ha megfelelően limitálni tudják, akkor az nagyban hozzájárulhat a sikerhez.
  • A vendégek CB egysége bár rutinos játékosokból áll, ennek ellenére könnyen sebezhetőnek tűnik. Adams mellett most Lazardnak vagy a rutinos veterán Cobbnak kell előlépnie, hogy a passzjáték elég hatékony maradjon. Véleményünk szerint Adams bármelyik pittsburghi cornert képes megverni egy-egy elleni harcban, ha esetleg folyamatosan duplázzák Adamst (ami nagyon valószínű), akkor azt kell kihasználnia a többi elkapónknak, vagy akár a tight end-peknek.
  • A speciális egységről talán annyit említenénk meg, hogy ha már egyszer nem vagyunk képesek normálisan szerelni a visszahordókat, akkor Crosby továbbra is rúgja át lehetőleg mindig a pályát touchbackre kick offoknál, ezzel csökkentve a visszahordások lehetőségét az ellenfélnek (ez múlt héten félig-meddig működött)
  • Aaron Rodgers játéka továbbra is sarkalatos pontja lesz a Packers sikerének (vagy bukásának). Szerencsére úgy látszik, Rodgers játékkedve visszatérni látszik, amire szükség lesz ez ellen a kiváló Steelers defense ellen.
  • Mason Crosby neve ugye nem meglepő, hogy ismét felbukkan itt? Nem kizárt, hogy megint kiélezett lesz ennek a mérkőzésnek is a végkimenetele, tehát Crosby (biztos) lába újra fontos tényező.
  • A védelemben kiemelt szerep juthat a cornereknek, ha Big Ben elég nyomást kap a nyakába, akkor a CB-ink könnyen leszedhetnek labdákat az egyre több kockázatos hosszú passzt eleresztő veterán klasszis irányítótól.
  • Mivel (RB) Najee Harris rendkívül hatékony a rövidpasszos elkapásokban és az ezután megtett yardok termelésében, így nagy hangsúly lesz azon, hogy a második vonalban a belső linebackerek De’Vondre Campbell és Oren Burks (vagy Ty Summers) mennyire lesznek “élesek”, milyen gyorsan tudják majd lereagálni és megállítani a rendkívül agilis futót. Abban biztosak vagyunk, hogy sajnos ez nem fog mindig 0 vagy mínusz yardon sikerülni nekik. :/
  • Vigyázni kell a labdára nagyon. Ez a Steelers védelem nagyon erőszakos tud lenni, sajnos azt kell, hogy írjuk, nagyon is benne van a labdaszerzés lehetősége mindig a játékukban. Ezért nem szabad belemenni kockázatos helyzetekbe, szituációkba, ahol esetleg labdát veszthetünk (elsősorban a futásainkra gondolunk).
  • Jól kell sáfárkodnunk az időkéréseinkkel, nem eshetünk abba a hibába, amit a 49ers ellen megtettünk.
  • A Steelers védelmének agresszivitása kihozhatja a sodrából a játékosainkat, ezt azonban nem szabad megengedni, higgadtnak kell maradnia mindenkinek az egész meccs folyamán. A fegyelmezettség rendkívül fontos lesz egy ilyen köztudottan balhés csapat ellen. Arról nem beszélve, hogy az esetlegesen kapott (értelmetlen) büntetésekkel saját magunk alatt vághatjuk ki a fát.
  • Pontokat kell szerezni, Igen, persze ez alap, de ez a Steelers támadóegység nem tűnik valami ütőképesnek, tehát ha a Packers offense képes folyamatosan pontokat szerezni (legyen az akár csak mezőnygólokból), a vendégek nem biztos, hogy lépést tudnak tartani.
  • Az előző pontban leírtakhoz viszont szervesen kapcsolódik a Packers védelem hathatós közreműködésének szükségessége. Nem azt várjuk, hogy minden egyes alkalommal 3 and outtal küldjék le Roethlisbergeréket a pályáról, de egy ilyen gyengén muzsikáló offense-t illik megfogni legalább a kulcsjátékok során.
  • Nem férnek bele elvétett szerelések, könnyelműsködések és dekoncentrált játék a védelem részéről. Ez a special team tagjaira hatványozottan érvényes!

Érdekességek

  • Utoljára 2013.12.22-én járt a Steelers a Lambeau Fielden, akkor nyerni tudott a Pittsburgh 38 – 31 arányban a Packers ellen.
  • A két csapat eddig egyetlen egyszer találkozott a rájátszásban (vagyis értelemszerűen a Super Bowl-ban) a 2010-2011-es szezon nagy döntőjében a Packers nyert 31 – 25 arányban.
  • A két csapat még sosem játszott döntetlent egymás ellen alapszakasz mérkőzésen (rájátszásban sem)
  • A Steelers 1933-1947-ig képtelen volt legyőzni a Packers csapatát. Az első 9 egymás elleni meccsen mindig vesztett a Steelers (Pirates).
  • A Lambeau Fielden az egymás elleni örökmérleg 8 -7 a Steelers javára
  • Matt LaFleur és Mike Tomlin először mérik össze tudásukat az NFL-ben vezetőedzőkként.
  • A legutóbb 2017.11.26-án csapott össze a két csapat alapszakasz meccsen (Pittsburgh-ben), amikor a Steelers nyert 31 -28 arányban.
  • A legnagyobb arányú győzelme a Packersnek a Steelers ellen (54 – 7) 1941-ben volt.
  • A Steelers még soha nem tudta lenullázni a Packerst, utóbbi viszont három alkalommal is 0 ponton tudta tartani ellenfelét a történelmük során (1933,1935,1938).
  • A Steelers eddigi legnagyobb arányú győzelme a Packers ellen 1948-ban született, akkor az Acélosok 38 – 7 arányban tudták felülmúlni a Csomagolókat.
  • 1998 óta a (Super Bowlon kívül) minden Packers elleni meccsét megnyerte a Steelers (5 győztes meccs).
  • Mike Tomlin tizenötödik éve a vezetőedzője a Steelers-nek.
  • TJ Watt a Steelers sztár védőjátékosa Pewaukee nevezetű városban született Wisconsin-ban és ott is járt középiskolába, majd később egyetemre.
  • Joe Schobert Steelers LB Waukesha város szülötte, ami ugyancsak Wisconsinban található.
  • Az utóbbi időkben (utóbbi négy egymás elleni meccsen) mindig pontgazdag mérkőzést vívott egymás ellen a két gárda, mindkét csapat 25 pont felett teljesített mind a négy mérkőzésen.
  • Matt LaFleur Packers vezetőedzőként eddigi mérlege AFC csapatok ellen 6 győzelem és 2 vereség.

A találkozót az Arena4 adja, és persze ott lesz a Packers Hungary Club Discord szervere, ahol a megfelelő szobában ismét lesznek élő és működő stream linkek a meccs megtekintéséhez.

Jó szurkolást mindenkinek!

Go Pack Go!

Kommentek

One thought on “4. hét Beharangozó

Comments are closed.