11. hét – Értékelő

Green Bay Packers – Minnesota Vikings 31-34

A meccs eleji gyengélkedés után hiába támadt fel a támadósor, a védelem ezúttal nem bírta el a sok hiányzót, és nem állt a helyzet magaslatán. Így is volt esély a győzelemre, de a meccs végi pontpárbajból most a hazaiak jöttek ki jobban.  

A meccs

Egy Davante Adamsnek adott 37 yardos passzal indult a meccs, ami csak megerősítette, hogy a Vikings secondary valóban sebezhető. A drive azonban Rodgers pontatlan újabb hosszú passza miatt hamar véget ért, de Mason Crosby 54 yardos mezőnygóljával így is sikerült vezetést szerezni. Justin Jefferson egy 43 yardos elkapással jelezte, mire számíthatunk tőle – de Preston Smith sackje miatt ez a drive is mezőnygóllal ért véget. Egy Packers puntot aztán egy 56 yardos Jefferson-elkapás után már hazai TD követett. Erre újabb mezőnygóllal lehetett volna válaszolni, csakhogy Crosbynak 32 yardról nem sikerült betalálnia, így egy újabb Vikings TD már tetemes előnyt jelentett. Pedig volt esély megállítani a drive-ot, Darnell Savage ugyanis ellopta Cousins passzát – csakhogy közben Kingsley Keke szabálytalankodott az irányítóval (a fejét ütötte meg, jogos volt a hívás). Egy-egy 3&out után végre a támadók is elkezdték a meccset, Josiah Deguara 25 yardos elkapásával zárkózott a Packers a szünet előtt.

A második félidő már mindkét oldalon a támadósorokról szólt. Előbb egy hosszú drive végén találta meg Cousins Jeffersont az endzone-ban, majd Adams szerzett TD-t, sőt, a félidő egyetlen puntja után Adams második touchdownja már Packers-vezetést jelentett. Erre megint csak Jefferson válaszolt, és mivel Dalvin Cook kétpontos futása is sikeres volt (erre egy korábban elrontott mezőnygól miatt volt szükség), hétpontos előnyt szereztek a hazaiak. Ezt viszont összesen 9 másodperc alatt sikerült ledolgozni, MVS ugyanis sokadszor verte meg emberét, ezúttal pontos passzt kapott, 75 yardos TD lett a vége. Így viszont maradt ideje a Vikingsnak válaszolni, és bár sokan örültek, hogy Savage lehúzta Cousins újabb passzát, a visszajátszásnál kiderült, hogy a labda földet ért és nem birtokolta előtte, így jogosan vonták vissza az interceptiont. A hazai támadók pedig Cousins passzaival mezőnygól-távolságig jutottak, amit az utolsó másodpercben be is rúgtak, így megnyerték a meccset.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • A támadójáték a második negyed közepétől a tavalyi, ligaelső támadósort idézte. Sorra jöttek a hosszabb-rövidebb passzok a végül 385 yarddal záró Rodgerstől, kreatív útvonalakat futottak az elkapók, ha pedig kellett, akkor futásokkal sikerült megszerezni a szükséges yardokat. A Vikings secondaryje ugyan messze van az elittől, de ez mindenképp jó jel volt az előző hetek játéka után.
  • Davante Adams most is kiemelkedett, hiába kapott kiemelt figyelmet a védőktől. Hét elkapásból 115 yardot és 2 TD-t szerzett.
  • Mellette MVS megmutatta, miért ő a liga egyik legveszélyesebb mélységi fegyvere. 75 yardos elkapása mellett három továbbival összesen 123 yardot szedett össze, de akár 200 fölé is mehetett volna, ha Rodgers pontosabb. Összesen 7 labda ment felé, ebből négyet kapott el – de egyik sem az ő hibája volt. Érdemes megjegyezni, hogy az egész szezonban nincs még elejtett labdája. TD-jénél egyébként 22.09 mérföld per órás (35,5 km/h) sebességet ért el – ezzel az egész ligában ő volt idén eddig a leggyorsabb.
  • Ki kell emelni az Allen Lazard sérülése miatt nagyobb szerepet kapó Equanimeous St. Brownt is, aki mind blokkolásban, mind elkapásoknál remekül pótolta társát.
  • Josiah Deguarát is lehet dicsérni. Ő is egyre nagyobb szerepet kap, és nemcsak a blokkolásból veszi ki a részét, hanem egyre több labda is megy felé. Touchdownja félig-meddig improvizált játék eredménye volt.
  • A passzblokkolást is ki kell emelni, a hiányzók ellenére ez nagyjából rendben volt. Rodgers ugyan 10-szer volt nyomás alatt (ebből háromért Lucas Patrick volt hibáztatható), de mindössze egyszer sackelték.
  • A passzblokkolásnál AJ Dillon szerepét is ki kell emelni, hiszen ebben az aspektusban még kevésbé bizonyított, de nem lehetett rá panasz, remekül vette fel a blitzeket. Bár a gyenge secondary miatt keveset futott a csapat, de Dillon 11 próbálkozásból így is összehozott 53 yardot, ami kifejezetten jó átlag, és az elkapásokból is kivette a részét.
  • Jól működött a futás elleni védekezés. Dalvin Cook ugyan 86 yardot szerzett, de ehhez 22 próbálkozás kellett neki, a négy yard alatti átlag pedig gyenge közepesnek mondható. Ebben Kenny Clark mellett Tyler Lancasternek is nagy szerepe volt.
  • Clark egyébként megint domináns volt, ha nem duplázták, akkor rendszeresen yardokra visszanyomta a vele szemben álló centert vagy guardot. Összesen ötször siettette Cousinst.
  • Preston Smithtől idei talán legjobb játékát láttuk, kétszer is sackelni tudta Cousinst. Mellette Tipa Galeai is többször meg tudott villanni, a rotációban szerepe lehet a későbbiekben is.

Negatívumok

  • A támadójáték az első másfél negyedben finoman szólva sem volt az igazi, és ez elsősorban Rodgersen múlt. Rendszeresen próbálta a hosszú játékokat erőltetni, de vagy pontatlan volt a passz, vagy nem vette észre a magát rövid útvonalon üresre játszó másik elkapót, és egyszer még ahhoz is szerencse kellett, hogy ne dobjon interceptiont. Az első félidő végén aztán sikerült változtatnia, és a másodikban már remekül játszott.
  • Az eddig remeklő secondary most kifejezetten gyenge volt. A két kezdő safety játéka még elfogadható volt (kicsit nagyobb szerencsével Savage két interceptiont is szerezhetett volna), de Henry Black bizony gyengén játszott (igaz, nem sokat volt a pályán). A CB-k közül viszont Eric Stokes eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta, Rasul Douglast is többször megégették, ráadásul az utolsó drive-ban könnyen ellophatott volna egy passzt, ha jobban figyel, és Kevin King sem tudta folytatni az előző hetek kiváló játékát. Egyedül a slot WR-ek ellen védekező Chandon Sullivan volt elfogadható.
  • Persze megnehezítette a dolgukat, hogy a pass rush egyáltalán nem volt konzisztens. Ugyan sokszor (összesen 20-szor) volt Cousinson nyomás, és olyankor látványosan rosszabbul passzolt, de máskor viszont hosszú másodpercei voltak elkapót találni – Jeffersonhoz és Thielenhez hasonló elkapókat pedig ennyi ideig nem lehet fedezni. Rashan Gary ezúttal nagyon hiányzott.
  • Mason Crosby elsőre berúgott egy 50+-os mezőnygólt, ekkor úgy tűnt, végre minden rendben, aztán meg kihagyott egy sokkal rövidebbet. Pedig ezúttal sem a long snapper, sem a holder nem hibázott. Az utóbbi hetekben, nincs rá jobb szó, katasztrofális teljesítményt nyújt, egyedül a múltja miatt kaphat még újabb esélyt a csapatnál – de ki tudja, meddig.
  • Idén eddig kifejezetten fegyelmezett volt a csapat, most viszont rengeteg büntetést szedett össze. Keke hibája hét pontba került, de a támadófalban is rendszeresek volt a szabálytalanságok. Közel 100 yard büntetést sikerült összehozni.
  • És megint egy sérüléssel kell befejeznünk, amely az eddigi talán legnagyobb problémát okozhatja: Elgton Jenkins térdszalagszakadás miatt egész szezonra kidőlt, és nem hogy a keretben, az egész ligában ritka a hozzá hasonló játékos, aki a támadófal bármely posztján elit játékra képes. Egyelőre az idén három meccsre jól beszálló Yosh Nijman pótolhatja baloldali tackle-ként (David Bakhtiari visszatérésére még várni kell).

Összegzés

Katasztrófa nem történt, a Packers így is magabiztosan vezeti az NFC északi csoportját, és az egész konferenciában is az élmezőnyben van. A sérülések azonban egyre inkább megnehezítik a csapat dolgát, így a héten a Los Angeles Rams ellen mind a támadósor, mind a védelem komoly kihívás elé néz majd.

Kommentek

One thought on “11. hét – Értékelő

Comments are closed.