5. hét Beharangozó

New York Giants – Green Bay Packers

London, Tottenham Hotspur Stadion

2022.10.09. 15:30

Történelmi mérkőzés következik ma Londonban, ugyanis a Packers még sosem játszott alapszakasz mérkőzést az USA határain kívül. A papírforma (és a fogadóirodák) szerint a Green Bay az esélyesebb a győzelemre, ám a nem mindennapi körülmények és a Giants idei kiszámíthatatlansága okozhat azért meglepetéseket. Lássuk röviden mire számítunk.

A mérkőzés

Mint azt fentebb írtuk, rendhagyó találkozóra készül a wisconsini csapat, a Giants viszont már rutinosnak számít, hiszen 2007-ben ők voltak az elsők között akik ellátogattak az Egyesült Királyságba, akkor a Dolphins csapatát legyőzték 13 – 10 arányban a Wembley-ben, de a második londoni turnéjuk sem sikerült rosszul 2016-ban, akkor ugyanis a Rams együttesét sikerült felülmúlniuk a délnyugat-londoni Twickenham rugby stadionban 17 – 10 arányban. A telt ház garantált, s a szurkolók arányainak megoszlása már előzetesen sem kérdéses.

Giants előzmények

A tavalyi szezonhoz képest meglepően jól kezdtek idén az Óriások, a rendkívül kiélezett NFC keleti csoportban a 3 – 1- es mérlegükkel szorosan felzárkóztak az Eagles és a Cowboys mellé. Igaz, a három nyert meccsükből kettő meglehetősen szoros végeredményt szült, de a jócskán átalakult New York-i csapat így is határozott és számszerű fejlődést mutat. Az idei drafton vegyesen megoszlott a pickejeik száma, a védelmet és a támadó oldalukat is remekül megerősítették. A támadó sorukba jött egy második körös elkapó Wan’Dale Robinson (mondjuk ő rögtön az első alapszakasz meccsen lesérült és azóta se tudott még pályára lépni), a támadó faluk három újoncot is kapott (OT) Evan Neal, (OG) Joshua Ezeudu és az ötödik körös (OG) Marcus McKethan személyében és a 4. körben még egy TE (Daniel Bellinger) érkezett. A védelmük egy első körös defensive enddel (Kayvon Thibodeaux), két belső linebackerrel (Micah McFadden és Darrian Beavers), két defensive backkel (CB) Cordale Flott, (S) Dane Belton és egy védőfalember D.J. Davidsonnal erősödött. A draft pickek közül négyen rögtön kezdő pozícióba kerültek (Thibodeaux, McFadden, Neal és Bellinger), tehát a “vérfrissítés” egyértelmű.

A fiatalítás nem csak a játékos állományban ment végbe, a Giants vezetői stábban is lefaragtak jócskán az életkorokból. A 47 éves, ám több mint 20 éves NFL tapasztalattal bíró új vezető edző Brian Daboll eddig nagyon jól irányítja a csapatot, mellette az ugyancsak frissen kinevezett mindössze 36 éves egykori QB és (Chiefs) QB edző Mike Kafka tevékenykedik, a védelmüket pedig az a rutinos öreg róka Don Martindale igazgatja, aki anno a fénykorában tündöklő Broncos (2009-2010) és utána a nem kevésbé kiváló Ravens (2012-2021) védelmét felügyelte. A támadó oldalukon a kezdő felállás nem lesz most túl acélos, főleg a rendkívül foghíjas elkapó sor miatt. Kadarius Toney, Kenny Golladay és az újonc Wan’Dale Robinson sem tud játszani majd, Sterling Shepard pedig már korábban IR-re került. Marad tehát David Sills, Darius Slayton és az egykori 49ers hátsó körös pick Richie James, illetve tartalékként beugorhat még Marcus Johnson. Ráadásul a legutóbbi hírek szerint kezdő irányító Daniel Jones bokája sincs még teljesen rendben, de igen nagy valószínűséggel ettől függetlenül kezdeni fog. A támadó faluk egyben van, TE poszton az újonc Daniel Bellinger kezd, a futóknál pedig egyértelműen Saquon Barkley viszi majd a prímet, mögötte a rutinos Matt Breida juthat még szóhoz rotációban. A védelmükből a legnagyobb hiányzó a D line legjobbja (DE) Azeez Ojulari lesz, továbbá (DL) Henry Mondeaux, illetve az ugyancsak elit (DL) Leonard Williams játéka is kérdéses. A speciális egységük gyenge, a jelenlegi NFL ranglistán csak a harmincadik helyre rangsorolják, s bár a rúgó játékosaik nem rosszak (Graham Gano idén már két 50+-ost is bevágott, Jamie Gillan pedig 50 yardot átlagol eddig punt-okból), de visszahordásoknál illetve azok levédekezésénél már nem igazán remekelnek. Ennek fényében Amari Rodgers akár robbanthat is ellenük…

Packers előzmények

Vért izzadva húzta be nagynehezen a Packers a többszörösen vezérét vesztett Patriots elleni meccset, ami bizony aggasztó. A jelenlegi mérleg ugyan jól fest, ám ilyen gyenge játékkal ez hamar borulhat. Az offense továbbra se képes igazán magára találni, kisebb jó fellángolásokból élnek jelenleg. Ez az eddigi gyengébbnek mondható ellenfelek ellen még úgy-ahogy elegendő volt, ám hátra vannak még a komolyabb ellenfelek. Aaron Rodgers meglehetősen “megkopott” tavaly óta, és ez a legaggasztóbb dolog. Bár az újonc támadók elég jól haladnak a csapategységbe történő beépüléssel, Rodgers szétszórtsága azonban sokat ront ezen. Persze lehet ezt magyarázni az összeszokottság hiányával, de Rodgersnek eddig is voltak új elkapói évről évre, szóval ez elég gyenge kifogás. A támadó sor jelenlegi legerősebb részének így a futó egységet neveznénk, az Aaron Jones – Aj Dillon páros ligaszinten kiemelkedőnek számít. TE poszton Robert Tonyan és Marcedes Lewis a két kezdő, ám utóbbi inkább már csak blokkolni van fent a legtöbbször, mellettük Josiah Deguara és Tyler Davis juthat némi szerephez. Az elkapósor teljes lesz, Allen Lazard, Randall Cobb, Romeo Doubs és Christian Watson is harcra kész. A támadó fal hiánytalan, Bakhtiari, Runyan, Meyers, Newman, Jenkins lesznek a kezdők, mögöttük Zach Tom és Yosh Nijman a két fő backup.

A védelem oldalán a fal ugyancsak rendben van, a Dean Lowry, Kenny Clark, Jarran Reed, Preston Smith kvartett stabil kezdő, mögöttük azonban nincs igazán mélység (csak TJ Slaton és az újonc Jonathan Ford bevethető, Devonte Wyatt státusza kérdéses). A linebacker sorban középen De’Vondre Campbell és Quay Walker stabil kezdők, mögöttük Isaiah McDuffie és az újonc Kingsley Enagbare a fő alternatíva. Passzsiettetésre Rashan Gary a legélesebb fegyverünk, de mellette-mögötte Jonathan Garvin és Tipa Galeai is epizódszerepekhez juthat alkalmanként. A gondok inkább a DB sorban adódhatnak, ott ugyanis a kezdő strong safety Adrian Amos és a közvetlen backup-ja Tariq Carpenter játéka is kérdéses. Amos helyét az eddig igencsak jól szereplő Rudy Ford veheti át, de vésztartalékban még ott van Dallin Leavitt. Free safety poszton Darnell Savage rendben van, vész esetén őt Ford és Leavitt is tudja helyettesíteni. A CB sornál szerencsére nincsenek gondok, minden játékos játékra kész ezen a poszton (Jaire Alexander, Rasul Douglas, Eric Stokes és a friss felfedezett Keisen Nixxon is egészséges). A speciális egység kisebb hullámvölgybe került a Patriots ellen, reméljük ez csak átmeneti volt és a Giants ellen tovább haladnak majd a jól elkezdett fejlődés útján.

Ami döntő lehet

  • Futásokkal kell megalapoznunk a támadó játékunkat. A Giants nem túl jó futás elleni védelem területén, nagy szükség lesz Aaron Jones és Aj Dillon hatékony játékára, főleg ha Rodgersnek megint nem mennek majd a passzok.
  • Saquon Barkley ugyan már túl van a pályafutása egyik legnagyobb sérülésén, ám a jelek szerint lassacskán vissza tud térni az újonckori kirobbanó formájába. Az ő féken tartása sarkallatos pontja lehet a mérkőzésnek. A Tampa ellen az 1., 2., és a 4. negyedben mutatott kiváló futás elleni védekezéssel már meg lennénk elégedve most is.
  • Passrush. Passrush. Passrush. Mint mindig. Most főként azért, mert Daniel Jones nyomás alatt sokszor hibázik, nemegyszer hajlamos nagy bakikra is, tehát ha folyamatosan terrorban tudjuk tartani, akkor jó eséllyel hajszolhatjuk bele. Viszont mivel a bokája nincs még teljesen rendben, biztosan óvatosabban fog játszani, nem megy bele kockázatos dolgokba.
  • Jobban kell vigyáznunk a labdára! Az idei szezonban már most botrányosan sokszor elhagytuk vagy eladtuk a disznóbőrt. Reméljük a szokatlan környezet nem tesz rá még egy lapáttal az ilyen jellegű hibáink előfordulásának lehetőségére.
  • Sokat számíthat most az időeltolódás faktor, hogy melyik csapat játékosai heverik ki jobban a jetlag szindrómát. (sajnos e téren a Giantsnek lehet több tapasztalata)
  • Rodgers játékában javulást várunk. Ha továbbra is a vezére akar maradni ennek a csapatnak, akkor össze kell kapnia magát. Igazából lassan annak is örülnénk már, ha ezen a meccsen nem dobna interceptiont. Persze ehhez nagyon kellene a támadó falunk jó játéka is.
  • A special team múlt héten picit visszaesett a tavalyi “formájába”, reméljük ez csak átmeneti megbicsaklás volt, pláne, hogy a mostani ellenfél ugyanezen csapategysége még a Packersszénél is lejjeb van rangsorolva pillanatnyilag. Egy – két jó (hosszabb) visszahordásnak már nagyon tudnánk örülni…
  • Kellene minden játékostól egy kis plusz. Abban reménykedünk, hogy a rendhagyó találkozó elég plusz motivációt ad majd (főleg a fiatalabb) játékosoknak és extra teljesítményekre sarkallja majd őket.

A találkozót most is bárki figyelemmel kísérheti majd élőben a discord csatornánkon a “működő-streamek” szobában közzé tett stream linkeken.

Kommentek

One thought on “5. hét Beharangozó

Comments are closed.