9. hét – Értékelő

Green Bay Packers – Detroit Lions 9-15

Megint sikerült a csapatnak megvernie saját magát… Ezúttal leginkább a támadósoron múlt mindez, hiszen a védelem ezúttal többé-kevésbé helyt állt, az offense viszont a liga egyik leggyengébb védelme ellen alig volt képes pontot szerezni.

A meccs

A hazaiak kezdték a meccset, és nem is haladtak rosszul, azonban a vörös zónában már negyedik kísérletre kényszerültek. Mezőnygól helyett megpróbáltak TD-t csinálni, a Packers-védelem azonban megállította őket. Válaszul a vendégek jutottak el egy szép hosszú drive végén az ellenfél ötyardosáig, itt azonban Aaron Rodgers eladta a labdát. Sebaj, gondoltuk, lesz még lehetőség javítani. A jelek is erre utaltak: a védelem gyors 3 and outot kényszerített, és újabb hosszú drive végén az egyyardos vonalról próbálkozhattak a támadók. Két sikertelen futás és egy rossz passz után (Sammy Watkins nem volt egy hullámhosszon az elkapóval) FG helyett itt is jött a negyedik kísérlet, méghozzá egy trükkös játékkal: David Bakhtiari kapta volna a labdát az endzone-ban, de Rodgers nagyon rossz passzát leszedte egy védő. Ezután a Lions megint puntra kényszerült, a Packers meg hiába tűnt elsőre úgy, hogy megcsinált egy negyedik kísérletet egy hosszú passzal – annyit vártak a támadók a következő játék elindításával, hogy volt idő ismételni, és jött is a sikeres challenge. A félidő utolsó támadását pedig már TD-vel zárta a Lions. Az extra pont kimaradt, ám Jaire Alexander szabálytalansága azt jelentette, hogy újra lehet próbálkozni, ráadásul közelebbről, így kétpontosra mentek, amit meg is csináltak.

A második félidő első Packers-támadása nem volt túl sikeres, utána azonban Jaire Alexander ellopta Jared Goff passzát – csakhogy két playjel később Rodgers viszonozta ezt a szívességet, és már harmadik interceptionjét dobta. A védelem viszont tartotta magát, így a következő drive-ban Allen Lazard TD-jével végre sikerült zárkózni. A kétpontos nem sikerült, a Lions viszont végig vitt egy újabb drive-ot, és növelte előnyét. Erre egy újabb hosszú támadás végén mezőnygóllal sikerült válaszolni, majd mivel a védelem megint összekapta magát, és ismét megállította negyedik kísérletre a hazai támadást, maradt két perc a győzelemért támadni. Ez egészen a 17 yardos vonalig jól is ment (bár kellett hozzá szerencse is, ugyanis mind AJ Dillon, mind Samori Toure majdnem elveszített egy fumble-t), itt azonban négy rossz passz következett, így véget ért a meccs.

Összefoglaló:

Pozitívumok

  • Top 10 támadósor volt a Lionsé a meccs előtt, pontszerzésben legalábbis, most mégis csak 15-öt szereztek. Ez mindenképp dicséri a védelmet. Ennyi kapott ponttal éveken keresztül mindig bizton lehetett arra számítani, hogy a csapat megnyeri az aktuális meccset – idén más a helyzet.
  • Külön ki kell emelni Rashan Garyt, aki három nyomásgyakorlással és ugyanennyi run stoppal zárt alig 28 snap alatt – vagyis a szezon egyik legjobb játékát nyújtotta, majd… De erről inkább a negatívumoknál.
  • Isaiah McDuffie nem sokat játszott, ám 15 snapje alatt is látványosan jól védekezett futás ellen.
  • Jaire Alexandert újabb interceptionje miatt lehet itt említeni.
  • A támadósorban Allen Lazardot lehet kiemelni, aki félig sérülten is behúzott négy labdát 87 yardért, és az egyiknél, a második interception előtt, pár centi hiányzott csak a TD-hez – ha az összejön… De nincs ha.
  • Említsük meg Josiah Deguarát, aki egyre több szerepet kap elkapásoknál, főleg rövid yardos helyzeteknél, és ilyenkor magabiztosan húzza be a labdákat.
  • A támadófal megint nagyjából rendben volt, Zach Tom előbb Jon Runyan, majd David Bakthiari kisebb sérülése miatt került pályára, és mind guardként, mind LT-ként kifejezetten jó játékot mutatott. Az újonc, ha így folytatja, hamar helyet követel majd magának a kezdőben.

Negatívumok

  • Aaron Rodgersszel kell kezdeni sort, aki saját magáról ezt mondta a meccs után: „sz*rul játszottam”. Bár úgy futott néha, mint 10 évvel ezelőtt, máskor a múlt héthez hasonlóan olyan labdákat adott, amelyek már-már megint az MVP-formáját idézték – a három interceptionje viszont még egy rookie-tól is sok lett volna. Ráadásul mind a három az ő hibája volt: az elsőnél ilyen alacsony passz szinte lehetetlen, hogy átjusson a védőfal fölött, a másodiknál ugyan kellett hozzá a védő szemfülessége, de az se lett volna elég, ha nem ennyire borzasztóan rövid a labda, a harmadikat meg egyszerűen aluldobta. Ráadásul mindhárom interception az endzone-nál történt… Ezen kívül is volt csúnyán aluldobott passza, pl. Tourenak (sima TD lehetett volna), máskor meg nem vette észre, hogy két elkapója is teljesen üresen áll – passz helyett inkább tartotta még a labdát, sack lett a vége. Az utolsó négy kísérlete pedig teljesen kilátástalan volt – méghozzá leginkább Rodgers rossz olvasása miatt, a játékhívások ugyanis egyáltalán nem voltak rosszak, és nyomás sem igazán volt rajta. Ezeket nézzük meg külön is:

Az elsőnél AJ Dillon teljesen üres, first downt nem, de pár yardot hozott volna, idő pedig még bőven volt. Samori Toure is üres, de ő előtte elesett, ebben a pillanatban állt fel, így Rodgers azért nem hibáztatható, hogy őt nem kereste. Lazard is elszakadt kicsit, végül felé ment a labda, de rettentő hosszú volt passz.

Második play: Deguara és Amari Rodgers is megjátszható, néhány yardért, de a passz inkább Lazard felé megy, akinek esélye sincs, annyira szorosan fogják.

A harmadiknál teljesen üres Dillon és Deguara néhány yardért, Lazard pedig épp elszakadt. Amari Rodgersnek megy a passz, ami nem feltétlenül rossz választás, hiszen két yardra van tőle a védő – csakhogy pontatlan a labda.

Az utolsó pedig egy teljesen kilátástalan feldobott labda lett, elkapó se volt a közelben. Ez volt a legrosszabbul sikerült játék, de még így is lett volna esély: ha itt megdobja Touret, meglehetett volna a first down, idő pedig még mindig volt erre.

  • De nem csak Rodgerst kell itt kiemelni: Sammy Watkins legalább annyira rosszul játszott. Néha olyan volt, mintha nem ismerné a playbookot, két passzt meg simán elejtett.
  • Nem működött a futójáték sem – ebben szerepe volt azért annak, hogy a Lions védők jórészt ennek megállítására koncentráltak, mondván, a Packers passzjátéka úgyis jóval gyengébb. A futók által hozott 3,14 yardos átlag így is nagyon gyengének számít.
  • Már megint meg kell említeni a büntetéseket – összesen 8 volt, köztük néhány kifejezetten buta szabálytalanság után, mint pl. amikor Alexander az oldalvonalon kívül vágta földhöz ellenfelét (az extra pontnál történtet ne soroljuk ide: ha nem olyan bűn rossz a rúgás, akkor blokkolta volna, ami azt is jelenti, hogy utána hozzá lehet érni a rúgóhoz). Ezekkel a csapat a saját dolgát nehezíti meg.
  • Végül a sérülésekkel is foglalkozni kell. Tudjuk, hogy ez egy ilyen sport, bármelyik playben benne van egy, de most egymás után dőltek ki a játékosok: Garyt egész évre elvesztette a csapat térdszalagszakadás miatt, Romeo Doubs bokasérülése miatt 4-6 hetet kényszerül kihagyni, Eric Stokesról egyelőre nincs hír, de nála is benne van, hogy idén már nem látjuk… Aaron Jones sérülése viszont nem komoly, Runyan és Bakhtiari pedig a pályára is visszatért. Ezzel együtt, ennyi sérülést egy meccsen kevés csapat bírna el – még ha nem is lehet ezekre fogni a vereséget.

Összegzés

Az újabb vereség azt jelenti, hogy most már kisebbfajta csoda kellene a rájátszás eléréséhez, amire pedig a mutatott játék alapján nem igazán van esély. Mindenesetre az biztos, hogy amíg matematikai esély van, addig a csapat nem fogja feladni – más kérdés, hogy ez milyen teljesítménnyel párosul majd.

Kommentek

One thought on “9. hét – Értékelő

Comments are closed.