Green Bay Packers @ Chicago Bears 2023 1. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Chicago Bears

2023. 09. 10. 22:25, Soldier Field, Chicago

Szinte napra pontosan hét hónap telt el azóta, hogy igazi tétmeccset játszott a csapat. Akkor a Lions tőrt borsot az orrunk alá és egy kellemetlen hazai vereséggel lezártuk a 2022-es szezont. Mint később kiderült nem csak ez zárult le, hanem egy nagy korszak is a Packers történelmében, amire mi szurkolók mindig örömmel fogunk visszatekinteni. Most vasárnap tehát a Bears ellen nem csak egy új idény kezdődik, hanem egy új fejezet, egy új csapat építés is.

A holtszezon eleje úgy telt el, mint az elmúlt pár évben. Szokás szerint Rodgersről jöttek sorban az ellentmondó hírek és a rajongók két táborra oszlottak. Voltak, akik bármit feláldoztak volna azért, hogy a liga legjobb irányítója nálunk maradjon és itt fejezze be a pályafutását, mások viszont inkább az újjáépítésben látták a jövőt. Talán sosem tudjuk meg melyik félnek volt igaza, de végül Rodgers (Favre útját követve) a Jetshez igazolt. Aminek viszont mindenképp örülhetünk, hogy kibékíthetetlen ellentét nem maradt a felek között és búcsújában ARod is elmondta, hogy vissza fog ő még térni a Lambeaura. Lehet, hogy csak egy napos szerződésre, de a mi fiúnk marad.

Vele együtt több játékos is távozott a csapattól és sokan szintén a Jetshez igazoltak. Lazard, Cobb, Amos, Turner, Tim Boyle, Malik Taylor leigazolásával és Luke Getsy OC vezetésével ki is alakult a New York Packers. A legnagyobb cimbora David Bakhtiari ugyan még maradt a csapatnál, de ő talán csak akkor fejezi be a szezont nálunk, ha valós playoff esélyeink maradnak (vagy még akkor sem). Ha pedig távozik akkor könnyen lehet, hogy épp New Yorkba.

Az idősebb játékosok távozásával a szezon kezdetére nekünk lett a legfiatalabb keretünk. Még maradtak így is sztár játékosaink és rengeteg olyan fiatal, akik az újjáépítés miatt nagyobb teher nélkül bizonyíthatnak akár már az első fordulóban a Bears ellen.

Kikre érdemes figyelnünk a nyitófordulóban?

Csoportrivális ellen kezdeni egy újjáépülő csapattal nem egy leányálom. Különösen a Bears ellen nem az. 2019 óta nem kaptunk ki tőlük és ez azt jelenti, hogy 8 győzelmes sorozatban vagyunk. Korábban 1994-1998 között tudtunk 10 egymást követő győzelemig eljutni, míg a Bears korábban csak maximum nyolcig. Rodgers „I Still Own You!” beszólása után gondolom már nagyon meg akarnak minket verni és erre most látnak nagy esélyt, hogy a főnök távozott. Tény, hogy Rodgersnek volt a legnagyobb szerepe az elmúlt évek dominálásában, de azért mások is igen jól játszanak a Bears ellen.

Itt van mindjárt Kenny Clark, aki 2019 óta az összes meccsén 16 sacket szerzett viszont ebből 4,5-et a Bears ellen. Igen, tudom, nem ez a legfőbb feladata, de őt nem nagyon tudta a támadófal tartani. Nagy szerep hárul a védőfalban Devonta Wyattre is, aki a szezon végére már egyre jobban játszott. Mi sem mutatja ezt jobban minthogy a PHC POTW szavazáson az utolsó két fordulóban ő győzött. Neki lehet ez akár egy breakout év is, ami eredményezhet egy nagyon jó falat a védelemben. A Bears ellen különösen fontos lesz a front 7 játéka, hiszen várhatóan sok futást látunk majd tőlük. A passz siettetésben -a hírek szerint- az ACL szakadásból felépült Rashan Gary visszatér, de nyilván limitált snapet kap majd. Éppen ezért nagyobb szerep hárulhat Kingsley Enagbarera, aki tavaly jól helyettesítette sztár siettetőnket és most kap lehetőséget az újabb bizonyításra. Ha tovább tudott fejlődni a holtszezonban akkor neki is lehet egy kiugrás ez a szezon.

Reményeink szerint tudjuk majd irányítani a mérkőzést és amennyiben a Bears fut az eredmény után akkor nagyobb nyomás nehezedik a secondaryra. Itt érdekes lehet a Jaire Alexander-DJ Moore párharc.

Ami legfontosabb kérdés a védelemben az viszont Joe Barry DC. A szezon végén sokan a fejét akarták és kész csoda, hogy a csapatnál maradhatott. Ha idén sem sikerül egy ütőképes védelmet összeraknia akkor könnyen lehet, hogy befejezi a pályafutását nálunk.

A támadó oldalon nem is kezdhetnénk mással, mint Jordan Love. Új irányítónk teljesen élvezi a csapat bizalmát. Az előszezon mérkőzéseken játéka nyugodt, higgadt volt, vigyázott a labdára és mondhatjuk, hogy jól is játszott. Kérdés, hogy élesben is megy e így. Várhatóan sok blitzet láthatunk és nagy nyomás nehezedik majd a támadófalunkra. Arra a támadófalra amelyiket a legtöbb szakértő a liga elitjébe várja. Jó lenne elkerülni a 3. és hosszú szituációkat és ebben sokat segíthet a futó duónk Aaron Jones és AJ Dillon akiknek egy eléggé megerősödött LB sorral kell szembenéznie.

Első számú elkapóink kisebb sérüléssel küzdenek, ami nem túl jó hír. Viszont ez lehetőséget adhat akár Jayden Reednek, akinek a játékával és az edzésmunkájával sok szakértő nagyon elégedett volt. Látják benne az X faktort. Mellette érdemes még figyelni Luke Musgravere, aki hirtelen a TE depth chart elején találta magát és hozzá is nagy reményeket fűzünk.

Ez a Bears nem a tavalyi Bears. Vagy mégis?

A szezon elején a Bears cap space volt a legnagyobb a ligában és még az első draft pick is az övék volt. Ekkor kinyitották a pénzcsapot. Az első picket elcserélték és az ellenértékként érkezett pickeken kívül megkapták DJ Mooret is, akinek nem volt gond 3év, közel 62 millió dolláros szerződést adni. Ezen kívül további komolyabb játékosok érkeztek : TJ Edwards LB, Tremaine Edmunds LB, Nate Davis OL, Demarcus Walker DE, Yannick Ngakoue DE.

Komoly erősítésen esett tehát át a csapat, de ami valószínűleg nem változik az az, hogy továbbra is a futás fog dominálni. Tavaly ők futották a legtöbb yardot (3014) és Fields annak ellenére, hogy irányító a 7. legjobb futó lett 1143 yarddal. Ebben segítségükre lehet a kiváló blokkoló TE exPacker Marcedes Lewis is. Kulcskérdés lesz, hogy hogyan tudjuk Fieldset és a futójátékot kordában tartani.

Lewis mellett találkozhatunk még más ex Packers játékosokkal is az ellenfél soraiban. Ott játszik már Robert Tonyan TE, Lucas Patrick C és EQ St. Brown is.

Érdekességek :

  • Az örökmérleg jelenleg 105-95-6, viszont az alapszakasz mérleg Chicagoban 52-52-2
  • Jelenleg 8 győzelmes szériában vagyunk, ami teljes egészében Matt LaFleur érdeme, azaz a Packers edzőjeként még nem kapott ki a maciktól.
  • 5. alkalommal kezdjük a szezont a Szeles városban
  • 2022. december 4.-én játszottunk utoljára idegenben velük, akkor az eredmény 28-19 lett
  • Rasul Douglas nem tartja nagy rivalizálásnak ezt a párharcot, hisz ő hat év alatt még soha nem kapott ki a Bearstől

Jaquan Brisher Bears safety a következőket mondta a héten: „Az emberek utalják Green Bayt. Én utálom Green Bayt.” Hát … Mi sem szeretünk téged! Az idei szezon más és ezt tudják az ellenfeleink is. Míg az elmúlt években állandóan super bowl esélyesek voltunk, addig most egy újjáépítés kezdődik sok tehetséges fiatallal. Ami fontos az most a türelem, mert nem várhatunk azonnal hibátlan teljesítményeket. Egy jó kezdés viszont akár egy nagy lökést is adhat és erre Chicagoban meg is van az esély.

Go Pack Go

Kommentek

One thought on “Green Bay Packers @ Chicago Bears 2023 1. hét Beharangozó

Comments are closed.