Week 13 – Értékelő

Philadelphia Eagles – Green Bay Packers 16-30

Már-már szokásos forgatókönyvvel zajlott a meccs: a Packers komoly előnyt épített ki, miközben a pass rush folyamatosan terrorizálta Carson Wentzet, akit le is cseréltek, ám a negyedik negyedben egyéni hibák és egy újabb borzasztó special team-játék miatt egy kicsit újra izgulni kellett.

A meccs

Ahogy várható volt, futásokkal és a tight endeknek adott rövid passzokkal haladt előre az Eagles az első drive-ban, de csak mezőnygólig jutottak, utána viszont a szurkolókra ijesztett a támadósor: előbb Aaron Jones ejtette el a labdát (szerencsére még időben össze tudta szedni), majd Javon Hargrave verte meg nagyon Lucas Patrickot és sackelte Aaron Rodgerst. Ezután azonban a Packers pass rush is életjeleket mutatott, előbb Rashan Gary, majd Kingsley Keke sackelte Wentzet, a következő támadásból pedig Rodgers negyedik kísérletre megtalálta Davante Adamst az endzone-ban. Hasonló forgatókönyv szerint zajlottak a következő drive-ok is, annyi különbséggel, hogy ezúttal Robert Tonyan kapta el Rodgers passzát.

Sok újdonságot egy ideig a harmadik negyed se hozott, puntokat követően Adams szerzett újabb TD-t, ezután viszont Doug Pederson megunta Wentz kilátástalan küszködését, és beküldte az újonc irányítót, Jalen Hurtsöt. Egy hazai mezőnygólt követően ettől feléledt a vendégek támadójátéka, igaz, ehhez a védekezés puhulása is kellett, így az utolsó negyedben Hurts és Greg Ward 4. és 18-nál ért el TD-t. A Packers következő drive-ja punttal ért véget – amit a teljes special team asszisztálása mellett Jalen Reagor touchdownra vitt vissza. Újabb punt után már az egyenlítésért támadhatott az Eagles, de egy újabb sack lezárta a drive-ot, majd Aaron Jones futásánál David Bakhtiari és Marquez Valdes-Scantling minden szembejövő védőt eltakarított az útból – 77 yardos TD lett a vége. Darnell Savage interceptionje ezután pedig véget is vetett a meccsnek.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Aaron Rodgersszel kell kezdenünk, aki az Adamsnak adott második TD-vel elérte a 400 passzolt touchdownt, mindössze 193 meccs alatt, de az egész meccsen kiválóan játszott, első 14 passzából 13 sikeres volt. MVP-szinten játszik idén, ha mindketten továbbra is így folytatják, nagy versenyben lesznek Patrick Mahomesszal a címért.
  • Davante Adams megint 120 yard fölé jutott, a szezonban pedig már átlépte az 1000 yardos határt. Most is kiderült, hogy mindegy, ki fogja (például a meccs nagy részében Darius Slay), szinte biztosan megveri az emberét.
  • Sokadszor kell kiemelni a támadófalat is, amelyet nem túlzás a liga legjobb egységei között említenünk. Pedig most is kicsit felforgatva kellett pályára lépniük, és ezúttal az edzők a tapasztalatra szavaztak: Corey Linsley sérülése miatt Elgton Jenkins volt a center, de nem Jon Runyan került az ő helyére, hanem Rick Wagner játszott RT-t, Billy Turner RG-t, Lucas Patrick pedig átment LG pozícióba. Ő ugyan hibázott egyet az elején, de utána a fal nyomást is alig engedett, és a futásoknak is jól blokkoltak (érdemes még egyszer megemlíteni, ahogy Bakhtiari az endzone-ig sprintelt Jones touchdownjánál), méghozzá az Eagles ligaelit védőfalával szemben.
  • Aaron Jones a 77 yardos TD mellett is jól játszott, öt first downt is szerzett, és összesen nyolc szerelést rontottak rajta a védők.
  • Fontos szerepet játszott a pass rush – 7 sacket ért el a csapat, és összesen 11-szer ütötték meg az irányítót. Kiemelkedett Kingsley Keke 2 sackkel (érdemes megjegyezni, hogy mindkétszer Jason Peterst verte meg), valamint az ismét dominánsan játszó Rashan Gary és Za’Darius Smith 1,5-lel. Ugyan nem szabad elfelejteni, hogy az Eagles engedi a legtöbb sacket a ligában, de ezzel együtt ez kiváló teljesítmény volt.
  • Christian Kirksey folytatta hullámvasút-szerű szezonját, a múltkori gyenge teljesítmény után most ismét jól játszott, komoly szerepe volt, hogy az Eagles futójátékát sikerült végül kordában tartani.
  • Dicsérni kell a cornerbackeket, főleg Jaire Alexandert (bár ő egyszer nagyot hibázott, Ward TD-jénél elrontotta a zónavédekezést) és Kevin Kinget, a pass rush mellett az ő játékuk is kellett ahhoz, hogy az Eagles 188 passzolt yardon maradjon. Ki lehet emelni Adrian Amost is, Darnell Savage azonban az interceptionje ellenére többször lemaradt emberéről (főleg a tight endekről).
  • Végül szintén a pozitívumok között kell említeni, hogy a Packers védői kevesebb szerelést rontottak el, mint az Eagleséi: 6-ot, 10-zel szemben.

Negatívumok

  • A szezon eddigi részét látva nem lehetnek nagy elvárásaink a special teammel szemben, de még ezeket is sikerül hétről hétre alulmúlni. Az egész ligában összesen négy punt return TD-t lehetett feljegyezni a szezonban, ebből kettőt a Packers engedett, most ráadásul volt az Eaglesnek még egy 46 yardos kickoff returnje is. A statisztikákat tekintve a coverage egység a liga leggyengébbje, és a visszahordásokban is az utolsók között van: Shawn Mennenga állását tavaly még megmentette Tyler Ervin érkezése, de ha nem javul a ST teljesítménye jelentősen, akkor nehezen képzelhető el, hogy jövőre is a csapatnál lesz.
  • Habár az egész szezont nézve még mindig szerencsésnek mondhatja magát a csapat a sérülések terén, ezek most több játékost érintettek: Raven Greene váll-, Tyler Ervin boka-, Billy Winn tricepsz-sérülés, Jace Sternberger és Equanimeous St. Brown pedig agyrázkódás miatt vált ki a meccsből, előbbi három már sérültlistára is került.

Összegzés

A 9-3-as mérleg azt jelenti, hogy a rájátszás és a csoportgyőzelem is már kézzelfogható közelségbe került. Ehhez az első lépést a csapatnak kell megtenni a hétvégén, méghozzá a Detroit Lions otthonában.

Kommentek