Beharangozó 14. hét

Green Bay Packers @ Detroit Lions

2020.12.13. 22:25 ,Ford Field, Detroit, Michigan

Az NFC North sereghajtójához érkezik a következő megmérettetésre a Zöld-Arany legénység, ahhoz a Lions-hoz, akik ráadásul nemrég vesztették el vezető edzőjüket Matt Patricia-t. Ennek ellenére a legutóbbi mérkőzésükön nyerni tudtak a Kék Oroszlánok, megmutatva, hogy maradt azért még éles karmuk és foguk amivel harcolni tudnak.

A mérkőzés

Mivel a Lions is az egyik legrégebbi franchise az NFL történelmében, így nem meglepő, hogy a Packers-szel közös történelme is a régmúltba nyúlik vissza. A legelső egymás elleni mérkőzésükig egészen 1934-ig kell visszatekernünk az idő kerekén (a Lions elődjével a Portsmouth Spartans csapatával vívott meccsekig pedig még korábbra, 1930-ra), amikor a Packers 47 – 13 arányban múlta felül a detroit-i gárdát. Az azóta eltelt közel egy évszázadban rengeteg alkalommal vívott meg egymással a két csapat (száznyolcvankétszer), az örökmérlegük egymás ellen: 103 Packers győzelem, 72 Lions győzelem, 7 döntetlen és kétszer a rájátszásban is meccselt egymással a két alakulat, ahol mindkét alkalommal a Packers tudott nyerni. Legutóbb 2020.szeptember 20-án mérkőztek meg egymással a Lambeau Field-en, ahol 42-21 lett a végeredmény a házigazdák javára. A legutóbbi összecsapásuk a Lions otthonában 2019.12.29-én volt, akkor is a Packers nyert 23-20-ra. Most elérkeztünk arra a pontra, hogy bizony már az idei csoportgyőzelem lehet ma a tét. Azonban a Lions legyőzése még nem biztosítaná be 100%-osan számunkra az első helyet csak akkor, ha a Tampa Bay minimum döntetlent játszik, vagy nyer a Vikings ellen. Tehát fél szemmel érdemes lesz majd azt a meccset is figyelni!

Packers előzmények

A Bears után az Eagles elleni meccset is megnyerte a Packers, s bár továbbra is akadtak aggasztó hibák a csapat játékában (főként a speciális egységben és néha a védelemben ), de összességében egy masszív, összeérni látszó csapat képét adja a Sajtfej brigád. Az offense kiváló teljesítménye egyértelműen a húzó ereje a csapatnak jelenleg, a két remek futóval, Aaron Jones-szal, Jamaal Williams-szel ,Aaron Rodgers MVP közeli formában még a helyenként és időnként foghíjas elkapó gárdával is szárnyalni tud. Reméljük nem törik meg a lendületük a Detroit otthonában sem. További biztató jel, hogy a rotációban (vagy sérülések miatt kényszerűen) a kezdőbe kerülő másod-harmad vonalas játékosaink is remekül megállják a helyüket. A csapat gyenge pontja továbbra is a futás elleni védelem, illetve a special team. Előbbinek talán most nem lesz annyira nehéz feladata, bár az ellenfél rutinos öreg rókája, a 35 éves (RB) Adrian Peterson nem lebecsülendő, pláne, hogy mögötte olyan tehetséges futók teljesítenek még szolgálatot a detroit-i csapatban mint Kerryon Johnson, vagy az újonc D’Andre Swift. Utóbbi csapategységnél a visszahordásoknál a nemrég érkező Tavon Austin lehet némi gyógyír, ám a pocsék gunnerekeinken ez nem fog segíteni, s hogy az utóbbiak felturbózására mit fog kitalálni Shawn Mennenga, az még rejtély.

Szerencsére a támadó sor mellett most a védelem is egyben van, a sérülések terén elég jól áll a csapat, a legfrissebb jelentés szerint csak két játékos kénytelen kihagyni a vasárnap éjjeli rangadót, az egyik a nemrég aktivált újonc guard Simon Stepaniak, illetve a múlthéten a Bears ellen agyrázkódást szenvedett TE Jace Sternberger. Kérdéses státuszban van (S) Darnell Savage, (WR) Equanimeous St. Brown és (WR) Malik Taylor. Mindenki más bevethető, tehát majdnem teljesen egészséges kezdő kerettel indulhatott útnak a csapat a Ford Field-re. További jó hír, hogy az újonc futó AJ Dillon is lekerült a Covid19 IR-ról és már együtt edzett a héten a csapattal, tehát ő is játékra kész.

Lions előzmények

A Kék Oroszlánok 5-7-es mérlege igazából jól tükrözi az idei formájukat. Elképesztő hullámvasúton ülnek a szezon kezdete óta. Míg a gyengébb csapatok ellen (Jaguars, Falcons, Washington) hozni tudtak pár győzelmet, a keményebb ellenfelekbe (Saints, Colts) sorra bele tört a foguk. Nem csoda, hogy az ingadozó eredmények láttán (meg persze a korábbi évek eredményei láttán) a detroit-i vezetőség nemrég úgy döntött, hogy elküldi a vezető edzőt, Matt Patricia-t. A helyét az addig támadó koordinátorként tevékenykedő Darrell Bevell vette át, aki rögtön győzelemre vitte a Bears ellen a Kék-Ezüst legénységet a múlt héten. Persze ez lehet megint csak egy afféle “new coach flame” , de ettől függetlenül nem szabad félvállról venni a sok sebből vérző oroszlánt sem! A támadó egységüket még most is az a Matthew Stafford vezeti, aki bár nincs elkényeztetve elit célpontokkal (bár azért Marvin Jones, Danny Amendola, Mohhamed Sanu és Jamaal Agnew nem annyira rossz WR squad), mégis képes elképesztő véghajrákra és ezáltal kiélezett meccsek megvívására. A futó egységükben egyértelműen az újonc D’Andre Swift viszi a prímet, ám mögötte/mellette szükség esetén a rutinos Peterson is remekül helyt áll, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utóbbi két meccsen Adrian 2-2 TD-t szerzett Swift sérülés miatti távollétében. Ha esetleg Swift még ellenünk se fog játszani (jelenleg még kérdéses a státusza) akkor se lesz egyszerű dolga a futás elleni védelemnek.

További éles kés Stafford fiókjában a remek második szezont futó TE T.J. Hockenson, aki igaz még csak 5 TD-t jegyez idén eddig, ám az átlaga 10 yard felett van meccsenként elkapásokban. Mellette Jesse James se egy futottak még kategória, ők ketten mindig megbízható célpontok Stafford számára. A védelmük elég foghíjas. A legnagyobb hiányzóik a védő falukból (DT) Danny Shelton (IR), (DE) Trey Flowers, (DE) Julian Okwara, (DE) Everson Griffen és a kezdő DE Austin Bryant, illetve az újonc (DT) John Penisini játéka is kérdéses. A secondary se túl acélos, innen hiányzik (CB) Desmond Trufant (IR), (CB) Tony McRae (IR) és a kiváló újonc (CB) Jeff Okudah se fog tudni pályára lépni ellenünk. A linebacker soruk talán az egyetlen erősségük, középen a rutinos ex Patriot Jamie Collins, mellette Jahlani Tavai, a szélekről pedig Christian Jones, Jarrad Davis és Reggie Ragland terrorizálhatja majd karmesterünket. A speciális egységükben a visszahordásoknál a villámléptű (WR) Jamal Agnew-ra kell majd nagyon odafigyelni!

Ami döntő lehet

  • A támadó sorunknak továbbra is hatékonynak kell maradnia. Le kellene végre küzdeni a “bealvásokat” a meccs előre haladtával. A Lions köztudottan nagy végjáték specialista csapat (igen, az Eagles után talán a második legjobb ilyen csapat), tehát nem lenne jó a végére hagyni a döntést…
  • A házigazdák secondary-je nem éppen liga elit. Ennek fényében Davante Adams-szel, Allen Lazard-al és a remek formába lendült TE brigádunkkal lehetne mit keresni a passzjátékokban.
  • A Lions futás elleni védelme se erőssége a csapatuknak, a két kiváló futónknak tehát nagy napja lehet, ha a támadó falunk képes lesz utat nyitni nekik.
  • A speciális egységünknek össze kell kapnia magát, egy esetleges újabb visszahordott TD minden bizonnyal már Mennenga állásába fog már kerülni.
  • Stafford erős dobó karokkal van megáldva. Ennek tükrében résen kell lenni folyamatosan, ugyanis képes elképesztő rakétákat eregetni a hazai kilences. Szerencsére a kezdő CB brigádunk teljesen egészséges, de ettől függetlenül sosem dőlhetünk hátra nyugodt szívvel ha Matthew dobni készül.
  • Darrell Bewell támadó koordinátorból lett vezető edző, tehát nagy az esély, hogy ennek megfelelően a támadó játékokra még nagyobb hangsúlyt fektet majd a detroit-i csapat ezen a találkozón. A védelmünknek megfelelően le kell tudnia reagálni a hazaiak támadó sémáit. Mike Pettine ismét vizsga feladat előtt áll.

Érdekességek

  • Száznyolcvanharmadik alkalommal méri össze tudását a két csapat.
  • A Packers a legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzésből három alkalommal is 23 pontot csinált a végeredményben, és 2 alkalommal győzött ennyi ponttal.
  • A legutóbbi három egymás elleni meccset a Packers nyerte
  • Matt LaFleur Packers vezetőedzőként még nem kapott ki a Lions csapatától.
  • A legkisebb pontszámú egymás elleni mérkőzés két alkalommal is volt, ahol mindkét esetben 3-0 lett a végeredmény (mindkét találkozó 1934-ben zajlott le) és az egyiken a Packers, a másikon a Lions nyert.
  • A Lions otthonában a két csapat eddigi örökmérlege: 42 Packers győzelem, 45 Lions győzelem és 3 döntetlen.
  • A Packers leghosszabb győzelmi sorozata a Lions ellen az 1936-1944-es időszakban volt, amikor kilencszer egymásután tudott nyerni a kisvárosi csapat a Kék Oroszlánok ellen.

A mérkőzés magyar idő szerint 22:25-kor kezdődik, élő stream linkek és a szokásos meccs közbeni beszélgetés elérhető lesz természetesen most is a Discord szerverünkön:

Kommentek