9. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Detroit Lions

2022.11.06. 19:00, Ford Field, Detroit, Michigan, USA

Elérkezett az a pont az idényben, amikor már azt kell, hogy írjuk: Most, vagy soha. Természetesen a győzelem megszerzésére gondolunk. Papíron a detroiti Oroszlánoknál nem lesz már gyengébb ellenfelünk ebben a szezonban (illetve a záró fordulóban ismét a Lions a Lambeau Fielden), tehát ha most sem tud nyerni a csapat, akkor a szezon további része már csak formaság lehet.

A mérkőzés

Nem kevesebb mint 185 alkalommal mérte össze tudását eddig a két csapat 1930 óta, amikor még a Lions hivatalos elődjével a Portsmouth Spartans csapatával kezdték meg a rivalizálást, aztán 1934-től már Detroit Lions néven folytatta a két csapat az egymás elleni küzdelmeket. Az örökmérleg jócskán a Packers javára billen 105 diadalt tudhat magáénak a wisconsini gárda, míg a Lions csak 73-at húzott be az idők folyamán. Érdekesség, hogy született 7 döntetlen is a két csapat egymás elleni rangadóin. A legutóbbi egymás elleni találkozón (2022.01.09) a Lions nyerni tudott 37 – 30 arányban, , ám azon a meccsen a Packers már nem játszatta a legjobbjait, hisz zsebben volt az NFC első kiemelés, így nem lett volna értelme kockáztatni az első sorban szereplő játékosok testi épségét. Most egészen más a helyzet, a vendégek lehető legjobb összeállítására lesz szükség a győzelemhez. Az mindenesetre biztos, hogy a két csapat szinte mindig szoros mérkőzést vív egymás ellen a Lions otthonában, tehát most is erre számítunk.

Packers előzmények

Nem meglepő vereséggel zárta az előző fordulót a Packers, ami mégis kissé érdekessé tette, az a kevésbé nagy arány volt. A játékosállományban szinte teljesen “legatyásodott” Green Bay a korábbi hetekhez képest mondhatni a végéig (vagy inkább pont a végére) versenyben tudott maradni (annak ellenére, hogy végig futott az eredmény után) az egyértelműen Super Bowl contender Bills ellen. Ami azonban megpecsételte a vendégek sorsát az a rengeteg egyéni hiba volt. Újra hemzsegtek az elvétett szerelések a védelemben és a még mindig csak egyet egyet villanni képes támadó oldal ezt végképp nem tudta kompenzálni, függetlenül attól, hogy már mutattak szép dolgokat. Az offense még mindig nem lesz teljes ma este sem, de az elkapó sorba jó eséllyel visszatér Allen Lazard és Christian Watson. Sammy Watkins, Romeo Doubs és Amari Rodgers illetve a múlt héten TD-vel debütáló Samori Toure is bevetésre kész. A támadó falból kieshet David Bakhtiari és Elgton Jenkins (az ő státuszuk jelenleg kérdéses), így a kezdő O line a Josh Myers, Jon Runyan, Yosh Nijman, Zach Tom lehet, rotációban Royce Newwman és valamelyik újonc (Rasheed Walker, Sean Rhyan vagy Luke Tenuta) kaphat még szükség esetén szerepet. Tight end poszton nincs változás, elsőszámú Robert Tonyan, mögötte Marcedes Lewis és Josiah Deguara tűnhet fel még a pályán, illetve Tyler Davis se kizárt, hogy némi játékidőhöz jut pár snap erejéig. Futóknál Aaron Jones és Aj Dillon az abszolút kezdő páros, de a sérülésből visszatérő Kylin Hill is redelkezésre áll már (ő valószínűleg inkább csak visszahordásoknál lesz bevetve a special teamben).

A védelemből a legnagyobb hiányzó De’Vondre Campbell lesz, aki térdsérülés miatt kénytelen kihagyni ezt a találkozót, a helyére a sérülésből visszatérő Krys Barnes áll majd be. A legutóbb meglehetősen ideges és vérmes újonc (ILB) Quay Walker remélhetőleg elgondolkodott a múlt heti butaságain és mostanra lehiggadt. Mögöttük másodvonalban Isiah McDuffie és a Saints-től érkezett Eric Wilson adhat némi mélységet a poszton. A védőfalban Dean Lowry, Jarran Reed, Kenny Clark stabil kezdők, a széleken továbbra is Preston Smith és Rashan Gary a két OLB. Mögöttük elég “vékony a jég”, főleg Lowry oldalán, ott ugyanis nincs kifejezetten rá szabott tartalék, ha ő kidől, akkor csak vészhelyzeti megoldások jöhetnek szóba az újonc Devonte Wyatt vagy nagyon nagy baj esetén Jonathan Garvin átcsoportosításával. A defensive back szekcióban Adrian Amos és Darnell Savage a két kezdő safety, őket válthatja esetenként Rudy Ford és Tariq Carpenter, a széleken Jaire Alexander és Eric Stokes áll majd fel kezdőként, őket csak Keisan Nixon rotálja majd, ha Rasul Douglas nickelben lesz. A Douglas – Alexander poszt cserebere meccs közben ismét nem lesz kizárt. A special teamben se várható nagy változás, a mi számottevő lehet az Kylin Hill visszatérése, aki visszahordásoknál vihet némi életet a dolgokba.

Lions előzmények

Igencsak furcsán (és gyengén sikerült) a Lions csapat újjáépítési időszaka az utóbbi években, hiába draftolhattak jó pozíciókból (és jól), az eredményes innováció egyelőre elmaradt. Pedig a játékosállományuk elég jónak mondható, igaz a támadó oldal nem éppen elit, de a védelmüket idén jól erősítették négy kiváló draft pickkel. A Rams-ben szebb (és csúnyább) napokat megélt Jarred Goff továbbra sem tűnik megfelelő alternatívának Matthew Stafford pótlására, a Lions csapatvezetés érthetetlen módon mégis kitart mellette. Goff inkonzisztens játékát jól igazolja, hogy az utóbbi öt meccsén mindegyiken dobott legalább egy interceptiont és a QB ratingje csak 55,1 %. Célpontjai közül a korábban IR-re került DJ Chark és Quintez Cephus mellett a már Rams időszakban csapattárs Josh Reynolds szereplése kétséges, így Kalif Raymond és Amon Ra St.Brown mellett Tom Kennedy, az újonc Stanley Berryhill, esetleg a korábbi Panthers játékos Brandon Zylstra kerülhet Goff célkeresztjébe passzjátékok során. Tight end poszton óriási meglepetésre a korábbi első körös választottjukat TJ Hockensont elcserélték, ráadásul pont egy csoport riválissal, a Vikingsszel.

Ezzel elég nehéz helyzetbe hozták ezt a posztjukat, ugyanis a Hockenson mögött backup Brock Wright státusza kérdéses, tehát vagy az 5. körös újonc James Mitchell, vagy az elkapójuk testvére Shane Zylstra áll rendelkezésükre. Talán a futó részlegük ami egész jól áll, DeAndre Swift múlt héten már játszani tudott a Miami ellen és TD-t is szerzett, ráadásul Jamaal Williams továbbra is nagyon jól kiegészíti. Ez az egységük sok borsot törhet majd az orrunk alá, főleg a múlt heti harmatos futás elleni védekezésünket elnézve. A támadó faluk nem éppen acélos, bár a szezon előtt a legjobb ötbe várta őket szinte minden elemző, ennek ellenére a Taylor Decker (az ő játéka még kérdéses), Jonah Jackson, Frank Ragnow, Evan Brown, Penei Sewell kezdő ötös eddig csak erős közepes teljesítményt tud felmutatni. Igaz tőlük IR-re került Halapoulivaati Vaitai, de egy (közepesnek mondható) ember hiányával nem indokolható az egész egység gyengesége, pláne a három egykori első körös és a jól megfizetett veterán szabadügynök (Evan Brown) részvételével. A védelmüket első látásra jól rendbe tették, idén négy picket is áldoztak az erősítésre. Az egyértelműen első számú újonc sztárjuk (DE) Aidan Hutchinson eddig elég jól hozza a tőle elvárhatót, már 18 egyéni szerelésnél és 5 sacknél jár. A második körös (DE) Josh Pascal még nem mutatott túl sokat, ám ő egy elég komoly műtét után tért vissza ezért nem volt még sokat pályán. A védőfalban Isaiah Buggs, Alim McNeill és a Ramsből érkezett veterán klasszis Michael Brockers a három alapember, őket a két rutinos Benito Jones és John Cominsky válthatja. A linebacker vonalban az ex Szent ALex Anzalone a vezér alak, mellette az újonc Malcolm Rodriguez a kezdő, de mögöttük a tavalyi állományból továbbra is harcra kész a két tapasztalt LB ,Chris Board és Derrick Barnes. Passrushnál még besegíthet Charles Harris és Julian Okwara. A secondary eléggé foghíjas, (CB) Chase Lucas, (S) Ifeatu Melifonwu és (CB) AJ Parker sem fog játszani sérülés miatt. A kezdőjük így a (CB) Amani Oruwariye, (S) Deshon Elliot, (S) Kerby Joseph, (CB) Jeff Okudah összeállításban lép majd pályára. Őket (CB) Will Harris, (S) JuJu Hughes, (CB) Jerry Jacobs és (S) CJ Moore válthatja szükség esetén. A speciális egységükben Jack Fox rugdalja a puntokat elég szerény számokkal, a pontrúgásoknál pedig Michael Badgley teljesít vegyes eredményekkel. Visszahordásaiknál Kalif Raymond és a Chargersből érkezett negyedik számú futó Justin Jackson serénykedik.

Ami döntő lehet

  • Borzalmas volt a Bills ellen a futás elleni védekezés, ha ez nem javul, akkor a Lions simán szétfuthat minket ezen a találkozón. Az borítékolható, hogy Kenny Clarkot most is végig duplázni fogják a falban, így a középső linebackereknek kell agilisabban fellépni a falban nyíló lyukak tömködésére.
  • Koncentráltabban kell játszania a védőinknek. A Bills ellen rengeteg elvétett szerelést láthattunk, amik megbosszulták magukat. Ha ezt nem tudjuk orvosolni, csúnya vége lehet.
  • Fegyelmezettnek kell maradni, nem történhetnek meg olyan kirohanások mint Quay Walker esetében legutóbb. A rutinos veterán játékosoknak példát kellene mutatniuk és időben lehűteni ilyen helyzetekben a fiatalabb vérmes társaikat.
  • A futóink megnyerhetik ezt a meccset. A Lions se védekezik jól futások ellen, tehát van mit keresnünk a földön ellenük, ráadásul Aaron Jones és Aj Dillon kezei sincsenek fából…
  • Jarred Goff nem túl mozgékony irányító, alapvetően a zsebben tud jó játékot produkálni. Az előtte levő fal viszonyleg jól védi, de nem áttörhetetlen ez a védvonal. A passrushereink (főleg a kiváló formában levő Rashan Gary) akár többször is bezsákolhatják a házigazdák karmesterét.
  • Aaron Rodgers játéka némileg javulni látszott a Buffalo ellen, amikor volt elég ideje, akkor rendre ültek a passzai is. Remélhetőleg a támadó fal ismét képes lesz megfelelően védeni ezen a találkozón.
  • Nagy szükség lesz a rutinos elkapók mellett a fiatal WR-ek jó játékára, a múlt héten élete első NFL TD-ját szerző Samori Toure ugyan nem biztos, hogy megint lehetőséget kap majd, de ha igen, akkor megint bizonyítania kell. Mellette Romeo Doubs és Allen Lazard jó szereplésében bízunk még. Sajnos Sammy Watkins alibi játéka nem biztat sok jóval.
  • Végre többet láthatjuk akcióban Robert Tonyant, nagyon bízunk benne, hogy ez folytatódik, ugyanis őbenne még sok jó lehetőség rejlik a véleményünk szerint.
  • A Joe Barry féle védelmi sémák eddig nagyon nem működtek, az a hír járja, hogy erősen rezeg a léc Barrynek Green Bayben, kíváncsiak vagyunk változtat-e valamit ezen a héten, vagy ragaszkodik az eredeti elképzeléséhez még ha az az állásába is kerülhet.

Érdekességek

  • Egymás ellen eddig a két vezetőedző eredménye: Matt LaFleur vs. Dan Campbell 1 – 1
  • A legkevesebb pont egymás elleni meccsen kétszer esett, mindkettő 1934-ben, akkor két meccsen is 3 – 0 lett a végeredmény (egyiket a Packers, másikat a Lions nyerte)
  • TE Robert Tonyan a Lions színeiben kezdte meg NFL pályafutását, amikor 2017-ben draftolatlan szabadügynökként a Lions leigazolta
  • Matt LaFleur akkoriban edzősködött a Rams csapatánál, amikor Jarred Goff volt ott a kezdő QB
  • A két csapat az utóbbi 6 évben összesen mindig minimum 40 pontot csinál egymás elleni találkozókon
  • A Lions nagyon meg tudja verni a Packerst, az utóbbi 10 évben volt, hogy 31 ponttal múlta felül a wisconsini gárdát (2018), ám a Packers legnagyobb arányú győzelme ebben az időintervallumban csak maximum 12 pont volt.
  • Örökmérleg a Detroit otthonában (alapszakasz mérkőzéseken): 42-46-3 (12-8 a Ford Field-en)

A mérkőzéshez továbbra is elérhetők lesznek élő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén a meccs ideje alatt.

Kommentek

One thought on “9. hét Beharangozó

Comments are closed.