8. hét Beharangozó

Minnesota Vikings @ Green Bay Packers

2023.10.29. 18:00, Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin, USA

Csoport rangadón fogadhatja az éledező Vikingeket a hanyatló Packers, igazából csak az esélytelenek nyugalma és a töretlen hazai közönség buzdítása adhat némi reményt a sérülésekkel jócskán megtizedelt házigazdák győzelmére. Persze a vendégek csapatából is lesznek hiányzók, de a jelenlegi papírforma még így is Vikings győzelmet vetít előre. De ne ássuk el teljesen a vendéglátókat se, inkább nézzük át részletesen és objektíven mire számíthatunk vasárnap kora este.

A mérkőzés

A két csapat rivalizálásának kezdetéig egészen 1961-ig kell visszamennünk az időben, s azóta 125 alkalommal küzdött meg egymással a két gárda (beleértve 2 rájátszás meccset is). Az örök mérleg a Packers javára billen 65-57 arányban és volt még 3 döntetlen is az idők folyamán. Ami azért figyelmeztető jel lehet, hogy a 2020 óta egymás ellen lejátszott öt meccsből hármat meg tudott nyerni a minneapolisi csapat Kirk Cousins irányításával.

Packers előzmények

Csak reménykedni lehet abban, hogy nem tartós mélyrepülésbe megy át a csapat, hiszen az utóbbi három találkozót sorra elvesztette, ráadásul a legutóbbit egy ligaszinten harmat gyenge csapat ellen. Mentő okként talán felhozható a borzalmasan megsokasodott sérülések száma, ám önmagában ez nem magyarázza például a folyamatos első félidei halovány támadó játékot. A szezon kezdetén érdekes módon ez a probléma még nem mutatkozott, az első három meccsen rendben jöttek a pontok az első félidőben, aztán rejtélyes módon, valahol a 4.-5. fordulótól kezdődően az első nagy játékrészekre “lefagyott” az offense gépezet. További reményt kelthet viszont, hogy a sérültek nagy része jó eséllyel felépül erre a találkozóra, tehát mind a támadó, mind a védő oldal közel a legjobb felállásban kezdhet majd. Jordan Love irányít, az ő játéka sajnos sokat romlott az első hetek óta, egyre pontatlanabb és szemmel láthatóan kapkod, érdekes módon ez a szezonkezdéskor nem jött ki (ennyire) rajta. Pedig az elkapói idáig bőven hozzák a tőlük elvárható szintet, sőt alkalmanként kiugró teljesítményekre is képesek. A Chrisitain Watson – Romeo Doubs – Jayden Reed kezdő trió szépen letette már a névjegyét az NFL-ben az eltelt fordulók során, mi több, a másod vonal sem kutyaütő Samori Toure, Dontayvion Wicks és Malik Heath személyében. A baj, hogy Love újabban főleg olyan szituációkban kínálja meg a fiatal WR-eket, amikben szinte lehetetlen (pl. több védő közt) elkapni a labdát. Ezeket a helyzeteket még elit elkapók is csak alkalmanként (és némi szerencsével) tudnák csak megoldani.

A futó egységbe múlt héten visszatért Aaron Jones, de nem kapott még teljes terhelést, ami valahol érthető, Aj Dillon viszont jó igásló módjára taposta a yardokat. Nem kizárt, hogy a Vikings elleni találkozón ismét Dilloné lesz a nagyobb workload. Tight end poszton sajnos kérdéses a kiváló újonc Luke Musgrave játéka, Josiah Deguara kerülhet elsődleges szerepbe ezen a poszton (ezenkívül megint feltűnhet fullbackként is), illetve a két újonc Tucker Kraft és Ben Sims újra kaphat némi snap számot a támadó játékok során. A támadófal kezdő felállása a (LT) Rasheed Walker, (LG) Elgton Jenkins, (C) Josh Myers, (RG) Jon Runyan, (RT) Zach Tom lesz, őket rotációban válthatja Royce Newman, Caleb Jones és Yosh Nijman. Bizony nem lesz egyszerű dolguk a rutinos vendég passrusher egység ellen, főleg a jobb oldalon Zach Tom életét keserítheti majd a veterán Viking “sack machine” Danielle Hunter.

A védelemből két játékos státusza kérdéses, sajnos mindkettő kulcsjátékos, (ILB) De’Vondre Campbell és a kiváló cornerback Jaire Alexander játéka még mindig bizonytalan. Ha ők nem tudnak játszani, akkor e helyüket továbbra is (ILB) Isaiah McDuffie és (CB) Carrington Valentine veszi át. McDuffie mellett szerencsére a nagyon jó formában levő Quay Walker biztosít némi minőséget. A D -line szerencsére teljesen egészséges, a Clark-Slaton-Wyatt trio kezd középen, őket a két újonc Colby Wooden és Karl Brooks válthatja időnként. A széleken sincs változás, alaphelyzetben Preston Smith és Rashan Gary áll majd fel, őket Kingsley Enagbare és az újonc Lukas Van Ness rotálja. A secondary legnagyobb hiányzója (S) Darnell Savage lesz, ő sajnos rásérült a korábbi sérülésére, így biztosan több hétre nélkülöznie kell majd a csapatnak. A helyére a Texansból érkezett veterán Jonathan Owens lép előre, mellette pedig továbbra is Rudy Ford játszik majd strong safety poszton. Passzok ellen bal oldalon Rasul Douglas, míg a másik oldalon a fentebb említett Valentine lesz a kezdő (amennyiben Alexander nem tudja vállalni a játékot). Keisan Nixon továbbra is besegíthet nickelként a passzvédekezéseknél, illetve a frissen igazolt veterán Robert Rochell sem kizárt, hogy pályára kerül, ha Valentine nagyon gyengén szerepel. A speciális egységben a place kicker Anders Carlson sajnos elveszítette hibátlan státuszát, de ennek ellenére teljesen jó teljesítményt nyújt újoncként, a punter Daniel Whelan átlagos teljesítményére sem lehet nagy panasz. Aminek viszont jobban tudnánk végre örülni, az a hatékonyabb visszahordásaink, amiben Keisan Nixon ebben a szezonban még nem igazán jeleskedik. Mellette Jayden Reeddel is próbálkozunk alkalmanként visszahordásoknál, sajnos eddig hasonlóan csekély sikerrel.

Vikings előzmények

Éledezni látszik a Lila – Fehér legénység, Kirk Kapitány összekapta a Vikingeket az utóbbi két meccsre, meg is lett az eredménye, először a gyenge Bearst, majd a ligaszinten erős csapatnak titulált 49erst gyűrték le, visszahozva ezzel magukat a rájátszásért folytatott küzdelembe. A támadó egységük bebizonyította, hogy (WR) Justin Jefferson (aki IR-re került) sztárelkapójuk nélkül és elit futó nélkül is képesek pontokat gyártani és hatékonyan támadni. Jefferson helyére az idei elsőkörös kiválasztottjuk Jordan Addison lépett előre és kiválóan megállta a helyét kezdő elkapóként. Mellette KJ Osborne és Brandon Powell kezei is egyre megbízhatóbbnak tűnnek. TJ Hockenson tavalyi megszerzése a rivális Lionstól pedig kifejezetten kifizetődni látszik, s bár TJ még csak két TD-nál jár ebben a szezonban, de emellett rendkívül sok hasznos yardot termelt mezőnyelkapásokból, jól látszik Cousins már stabil és megbízható célpontként tekint rá.

Hockenson mellett Josh Oliver tűnhet még fel TE pozícióban a pályán, ő eddig nem jutott nagyobb szerephez, de voltak már szép és hasznos elkapásai, ráadásul blokkolni se blokkol rosszul. Futó poszton gyengélkednek idén, a Dalvin Cook után maradt űrt Alexander Mattison nem igazán tudja kitölteni, még a Ramsből mellé érkező rutinos Cam Akers segítségével sem. Mattisonnak nincs még ebben a szezonban futott TD-ja és a 100 futott yardot sem volt képes még elérni eddig egyetlen meccsen sem. Viszont amire ügyelni kell vele kapcsolatban, azok az elkapásai, abból ugyanis már szerzett két touchdownt és az elkapás utáni yardszerzésben is igen jó. Fullback poszton néha feltűnik még a pályán CJ Ham, de az ő szerepe legtöbbször csak blokkolásra korlátozódik. A támadófaluk csupa egykori első és második körös kiválasztott, ők kezdenek szépen “összeérni”, viszont még zavarba hozhatók, ezt bizonyítja, hogy Kirk meglehetősen sokszor került a “zsákba” idén. Itt a legnagyobb hiányzójuk Ezra Cleveland lehet, akinek a jelenlegi státusza kérdéses. Amennyiben Ezra nem tud pályára lépni, a kezdő O line felállása a következő lesz: (LT) Christian Darrisaw, (LG) Dalton Risner, (C) Garrett Bradbury, (RG) Ed Ingram, (RT) Brian O’Neill. A védelmük oldalán a D line közepén (NT) Harrison Phillips az ék, mellette a számunkra régi ismerős Dean Lowry és Jonatha Bullard áll fel kezdőként, a széleken pedig olyan kiváló passzsiettetőkkel rendelkeznek mint a veterán Danielle Hunter, az egyre jobb formába lendülő Dj Wonnum, vagy az ugyancsak nagy rutinnal rendelkező és másodvirágzását élő egykori arizónai sztár LB Jordan Hicks.

ILB poszton Hicks mellé kissé meglepő módon a draftolatlan újonc Ivan Pace Jr.-t jelölték a hivatalos depth-jükön kezdőnek, ennek oka az is lehet, hogy Brian Asamoah II. biztosan kihagyni lesz kénytelen ezt a találkozót. Tartalékban csak a nem túl ismert Troy Dye marad nekik bevethető erre a posztra, tehát itt mondhatni “vékony a jég alattuk”. Safety poszton Harrison Smith jelenti a rutint, mellette remek teljesítményt produkál Camryn Bynum free safetyként, itt tartalékként bevethető náluk a tavalyi első körös Cine Lewis, aki eddig nem tudta bizonyítani tehetségét, hisz a múlt szezon negyedik meccse óta IR-en volt egy csúnya lábsérülés miatt. A cornereik Byron Murphy Jr. és Akayleb Evans a két kezdő, de a kiváló formában levő Josh Metellus is gyakran van fent nickelbackként. Evansre és Metellusra érdemes lesz ügyelni, ők ugyanis ketten együtt 3 forced fumble-t hoztak már össze az eltelt fordulók folyamán. A speciális egységükben Greg Joseph rúgja a földről, Ryan Wright pedig kézből a disznóbőrt, Josephnél ebben a szezonban is kezd előjönni a pontatlanság, nem csak mezőnygólt, de már extra pontot is hibázott. Visszahordásaiknál (WR) Brandon Powell és a negyedik számú futójuk Kene Nwangwu tüsténkedik. Alkalmanként (RB) Ty Chandler is feltűnhet náluk ilyen szerepben.

Ami döntő lehet

  • A vendégek futó egysége nem éppen elit, jó lenne ha legalább őket tartani tudnánk valamennyire, mert kezd nagyon elkeserítővé válni, látni, hogy közepesnek is alig mondható futó egységek futnak minket sza… sza… szanaszét.
  • Cousins rendkívül rutinos irányító, de a nyomást ő sem bírja, megfelelő passrush tevékenységgel hibákra kényszeríthető. Nyomás alatt a passzpontossága drámaian le tud romlani, hajlamos akár több interceptiont is szórni egy meccsen. Tehát lehetőleg terrorizálni kell folyamatosan. Rashan Gary Preston Smith, Kenny Clark és az újonc Van Ness meglephetne minket a szokásosnál vérmesebb játékkal.
  • Aaron Jonestól ezen a találkozón sokkal többet várunk. Természetesen a play hívások függvénye lesz hányszor kerül játékba, de nagyon reméljük, hogy megkapja a megfelelő számú lehetőséget. Ne felejtsük el, hogy neki a kezei sincsenek fából, tehát ha netán a futás nem menne elég jól, van egyéb alternatíva nála.
  • A play hívásokat ha már említjük, meg kell, hogy jegyezzük a Broncos ellen borzalmas és érthetetlen hívások sokaságán kerekedtek ki a szemeink, nagyon bízunk benne, hogy LaFleur most kreatívabb és leleményesebb lesz. Sokkal ötletesebb játékokra van szükség, mert a statikus kiszámíthatóság alapvetően a jó támadójáték “koporsója”
  • Meg kell védeni Loveot, legyen ideje biztos célponto(ka)t találni. Sajnos jól látható volt az utóbbi mérkőzéseken, hogy nem maradt szinte soha elég ideje elkapót keresni ezért szórta be necces szituációkba a labdát, amelyeknek meg is lett az eredménye, a sok INT. Love képes jól és pontosan dobni, de annyira még nem rutinos, hogy ezt nyomás alatt is véghez tudja vinni.
  • A gyenge futójáték miatt (és utóbb a legjobb wide elkapójuk kiesése miatt) a Vikings leghatékonyabb támadó játékai a TE/slot WR/RB screenek lettek, amiket rendkívül jól csinálnak.Ráadásul ezekbe a játékokba rendre be tudják vonni a kiváló elkapó kezekkel megáldott futójukat Mattisont is. A külön rossz hír számunkra , hogy pont az ilyen jellegű játékok ellen védekezünk a leggyengébben. A fal mögötti zónákat továbbra sem tudjuk hatékonyan levédekezni, ráadásul most Savage helyén egy lutri kezdő safety lesz Owens személyében és ha (ILB) Campbell nem fog tudni játszani, akkor McDuffie játékteljesítménye is erősen aggasztóvá teheti ezt a problémát.
  • Valamit ki kell találni, az első félidőben is muszáj lesz pontokat szerezni, mert ha nem, akkor a másodikra nem nagyon lesz értelme már kimenni…
  • Levegőben nem lehetetlen felülmúlni a Viks cornereket. Murphy és Evans viszonylag jó játékosok a posztjukon, de sokszor ők is csak nickel vagy safety segítséggel tudnak hatékonyan védekezni(főleg rutinosabb elkapók ellen). Ha meg tudnánk találni a módját, hogy 1 – 1 elleni szituációkban maradjanak az elkapóinkkal, akkor véleményünk szerint verhetőek. Watsont minden bizonnyal duplázzák majd, de egy újonc meglepheti őket, ha nem számítanak rá. Reed, Wicks esetleg Heath meglepetés ember lehet, ha nem hibáznak.
  • Az ellenfél passzjátékainál az újonc Jordan Addisonra kell majd nagyon ügyelni, mert ő a szezon eleje óta, de különösen a 49ers elleni találkozón ékesen bizonyította, hogy nem véletlenül volt első körös pick. Mellette Hockenson kaphatja a legtöbb passzt Cousinstól, őt féken tartani ugyancsak nem lesz egyszerű feladat, de meg kell oldani valahogy.
  • Joe Barry alatt egy ideje már rezeg a léc, kíváncsiak leszünk mire megy a védelmünkkel a Vikings támadó sor ellen. Az utóbbi meccseken elképesztően rossz védelmi sémákkal próbált operálni a védelmi koordinátor, ennek ellenére a védelem nem volt teljesen katasztrófális. Úgy gondoljuk ezek a védő játékosok képesek jó játékra, csak nagyban befolyásolja őket a behívott védelmi felállások, ami viszont Barry felelőssége.
  • Sokat nyomhat a latba a játékosaink mentális állapota. Remélhetőleg nem adták még fel fejben a szezont annak ellenére sem, hogy a jelenlegi mérlegünk alapján már nem sok esélyünk maradt a csoport megnyerésére. Ettől függetlenül elvárjuk a playereinktől a profi hozzáállást és a végletekig történő küzdelmet, győzni akarást.

Érdekességek

  • Utoljára 2020-ban tudott a Vikings nyerni a Packers ellen a Lambeau Fielden
  • A Lambeau Fielden a két csapat eddigi örökmérlege: 25- Packers győzelem, 19 -Vikings diadal és volt 3 döntetlen
  • A két vezető edző eddigi egymás elleni mérleg: LaFleur 1-1 vs. O’Connell
  • LaFleur mérlege a Vikings ellen: 5 győzelem, 3 vereség
  • Packers (LB) De’Vondre Campbell a University of Minnesota játékosa volt 2013-2015 között
  • Packers (LB) Eric Wilson draftolatlan újoncként került az NFL-be 2017-ben a Minnesota révén és utána négy szezont játszott a Vikings színeiben.(2017-2020)
  • Ugyancsak draftolatlan szabadügynökként került a ligába (TE) Ben Sims is, őt is a Vikings igazolta le idén a felkészülési időszakban. Miután Minneapolisban a keretszűkítésen kihullott, Green Bayben kapott szerződést augusztusban.
  • Brian Gutekunst édesapja (John Gutekunst) a University of Minnesota vezetőedzője volt 1985-1991 között.
  • A jelenlegi Vikings vezetőedző helyettes Mike Pettine volt a Packers defensive coordinatora 2018-2020 között
  • Packers (LB) Preston Smith és Kirk Cousins csapattársak voltak a Washington csapatában 2015-2017 között.
  • Jordan Hicks és De’Vondre Campbell volt a Cardinals kezdő ILB párosa 2020-ban
  • (CB)Rasul Douglas és Vikings (LB) Jordan Hicks csapattársak voltak az Eagles csapatában 2017-2018-ban
  • Jordan Love még sosem játszott kezdő irányítóként a Vikings ellen

FIGYELEM! A téli óra átállítás miatt a mérkőzés egy órával korábban kezdődik, tehát 18:00-kor!

A mérkőzés ideje alatt természetesen megint lesznek megosztva élő stream linkek a Packers Hungary Club Discord szerverén.

Kommentek

One thought on “8. hét Beharangozó

Comments are closed.