1. hét Értékelő

Green Bay Packers @ Chicago Bears

Rendkívül jól sikerült a meglehetősen átalakult, megfiatalodott Packers debütálása a legnagyobb rivális otthonában a szezonnyitó derbin. A hazaiak végig futni kényszerültek az eredmény után és a végére az egyéni hibáik végleg eldöntötték a meccs sorsát. A vendégek felkészülten, összeszedetten és céltudatosan, dominálva tartották kézben az egész mérkőzést.

A mérkőzés

Óriási várakozás előzte meg mindkét oldalon ezt a találkozót, ami nem csoda, hisz a Packers immár Aaron Rodgers nélkül vágott neki az új szezonnak, a Bearsnek pedig ezen túlmenően (papíron) elég jól sikerült a csapaterősítés a holtszezonban, főként a védő oldalukon. Ennek ellenére a vendégek fiatal gárdája hatékony és eredményes játékkal tudta meglepni a nagy elánnal kezdő Medvéket. Az iramra nem lehetett panasz, az első negyed bár nem hozott túl sok pontot, sok küzdelmet annál inkább, ekkor még a védelmek jutottak nagyobb szerephez. A hazaiak első támadása ígéretesen indult, de végül nem sikerült pontokra váltani az előrehaladást, így érkezhetett Jordan Love, aki lendületes drive-ot vezetve végül Romeo Doubst találta meg egy szép átadással a Chicago endzone-ban. A válasz hamar érkezett, igaz csak mezőnygól formájában, azonban innentől egyre inkább úgy tűnt, hogy Justin Fields szokása szerint nagyon elemében van, ha lábon kell megtennie a szükséges yardokat a továbbhaladáshoz.

Joe Barry a vendégek védelmi koordinátora nem is találta meg a félidő előtt a hatékony megoldást ellene. Araszolva, de felzárkózott a Bears és a félidőig lépést tudott tartani a vendégekkel, mindössze négy pontos Packers előnnyel fordult a két csapat a második nagy játékrészre. A második félidő elején (RB) Aaron Jones izzította a rakétáit és parádésan végigfutott drive végén nem kevésbé parádés touchdownt abszolvált. Erre már nem tudott válaszolni a hazai offense, bezzeg Aaron Jones, aki ha már beindult, a futott után egy elkapott TD-t is villantott, tetemesre növelve ezzel a Green Bay előnyét. A Zöld-Arany védelem ekkor már kezdte felőrölni a házigazdák támadógépezetét, amely bár még ki tudott préselni magából egy 6 pontost (főként Darnell Mooney jóvoltából) és utána egy kétpontost, de az egyre sokasodó hibák már előre vetítették a teljes hanyatlást. Főleg azután, hogy Jordan Love másodszor is megtalálta egy TD passzal Romeo Doubst. Ezután aztán Justin Fields egy (menetrendszerű?) interceptionnel (amit Quay Walker linebacker visszahordott TD-re) tulajdonképpen megpecsételte a mérkőzés sorsát.

Bár az újonc Bears futó Roschon Johnson tudott még kicsit kozmetikázni az eredményen, de a fennmaradó nyúlfarknyi időben ez már csak szépségtapasznak volt elegendő. A winner formationban kapott még néhány snapet a Packers támadóegységének másodvonala is, de számottevő dolgot nem tettek hozzá a végkifejlethez.

Rövid videó összefoglaló a mérkőzésről:

Pozitívumok

  • Szinte minden csapategységet csak dicsérni lehet, de ha mindenképpen ki kell emelni egyet külön, akkor az a védőfal. (DE) Devonte Wyatt megmutatta miért ő volt az első körös választott 2022-ben, de mellette az idei első körös (DE) Lukas Van Ness és a 6. körös (DE) Karl Brooks is “beköszönt” (mindhárman bezsákolták Fieldset). Velük vitathatatlanul nagyot erősödött a D line. Külön öröm volt látni, hogy milyen jól olvasták a falemberek is az ellenfél támadó playeket és ennek megfelelően kiválóan helyezkedtek az adott szituációkban.
  • A special team munkája ugyancsak méltatható. Összesen 109 yardot hordott vissza Keisan Nixon és Jayden Reed, igaz picit árnyalja a dolgot, hogy a másik oldalon a Bears visszahordók hasonló teljesítményt tudtak elérni (ők összesen kereken 100 yardot hordtak vissza). Viszont az újonc kicker Anders Carlson hibátlanul teljesített, ráadásul ez egyik mezőnygólt megint 50+ról (52 yardról) pakolta be a sárga villák közé. Az ír származású punter Daniel Whelan nem sziporkázott, de az 5 rúgásából azért jónak mondható 49,8 yardos átlagot produkált és egyszer az ellenfél 20-asán belülre is betette a disznóbőrt.
  • Jordan Love játéka megnyugtatóan kiegyensúlyozott volt, még annak ellenére is, hogy néha vállalt felesleges kockázatokat (futások több védő között). Jó volt látni, hogy nem pánikolt be kritikus pillanatokban sem (pl. a majdnem fumble snap indulásnál), hanem ki tudta hozni a legjobbat minden lehetőségből. Igaz, nem passzolt sokat, de amit eldobott, az meglehetősen pontos volt és legtöbbször célba ért. Ezt a 245 passzolt yard és a 3 TD is alátámasztja (Jones futott TD-ja is passzból indult)
  • Remek playhívások voltak Matt LaFleur részéről. Igaz az első félidőben keveseltük kicsit a futójátékot, de a második játékrészben kiválóan “fűszerezte” a vezetőedző a formációkat, pl. sokszor láthattunk 2 RB-es felállást, illetve a jet sweepekbe szépen bevonták Samori Touret és Jayden Reedet is, mellyel sokszor sikerült a Bears védelmében zavart kelteni. Emellett a blokkolási sémákat ugyancsak nagyszerűen variálta a HC (lásd Aaron Jones nagy játékát a harmadik negyed elején, ahol három blokkoló játékosunk biztosított a futónknak utat)
  • Végig nyomás volt Fieldsen, ez egyértelműen a passrush egység érdeme, s bár az első félidőben még meg tudta verni párszor a hazai 1-es a rá érkező védőket, de a második nagy játékrészre már elfogytak az egérutak számára. A sérülésből felépült Rashan Gary limitált snap számban volt csak fent, ennek ellenére sikerült folyamatosan terrorban tartania Fieldset aki bizony az esetek túlnyomó részében az életéért futott.
  • Jól ment a futás. Aaron Jones és AJ Dillon kiválóan kiegészítik egymást, ráadásul a kezük sincs fából szerencsére, ami igencsak hasznos plusztulajdonságuk (láthattuk ezt most Jones elkapott-futott TD-jánál).
  • A támadófal megfelelően “tartott”, a Jenkins – Runyan – Tom – Myers kvartett mindössze egy sacket engedett a Medvéknek és Love-ra odaérni is csak három alkalommal sikerült nekik. Lassan kijelenthetjük, hogy ebben az egységben ár-teljesítmény arányban a leggyengébb láncszem David Bakhtiari.

Negatívumok

A győzelem ellenére volt néhány negatív dolog, amit muszáj szóvá tenni

  • A secondaryban egyértelműen a safety egység a védelem jelenleg leggyengébb és legsebezhetőbb pontja, annak ellenére, hogy Darnell Savage nem játszott rosszul az első találkozón. Savage mellett Rudy Ford hiába mutatott az előszezonban ígéretes játékot, “élesben” sajnos harmatos volt a teljesítménye. Jonathan Owens és Dallin Leavitt pedig egyértelműen nem ad minőségi mélységet a safety posztoknak rotációban.
  • Sajnos újra visszatért a “Mumus”, vagyis az elrontott szerelések. Meglehetősen sok missed tackle-nek lehettünk szemtanúi (szám szerint pontosan tíznek) a mérkőzés folyamán, aminek bizony nem örülünk. Ezek most még felróhatók az első meccs “rovására”, illetve az újoncok lámpalázának, de ha a következő mérkőzésekre nem vetkőzzük le, akkor idén újra sok gond adódhat emiatt a későbbiekben.
  • A játékok kivitelezésében szerencsére nagyon fegyelmezettek, összeszedettek és koncentráltak voltak a játékosok, nem úgy a játékok után. Sajnos még mindig akad (nem is egy) olyan játékos aki nem bír magával, most Jaire Alexander vitte a prímet, reméljük időben észhez térítik őt és minden forró fejűt a csapatban, mert ezzel a viselkedéssel sokat árthatnak a későbbiekben.
  • A futás elleni védelmünk továbbra sem a védelem erőssége. Igaz, égbekiáltóan sok yardot nem engedtünk és csak egy gólvonalközeli szituációból született futott TD az ellenfél oldaláról, de ettől függetlenül elég sok az a benyelt 122 yard (4,2 yard/ carry átlaggal).

Összegzés

Szép és fontos győzelmet aratott a csapat, azonban nem szabad, hogy ez a fejekbe szálljon, ugyanis nagyon a legelején vagyunk. Messze nem tökéletes még ez a csapat, könnyen belefuthat nagy pofonokba, ha nem kezeli helyén ezt a győzelmet. A csoportban a Vikings kikapott, a LIons nyerni tudott (nem is akárki ellen), tehát egyelőre vegyes képet látunk. Az erőviszonyok még csak halványan körvonalazódnak, ám a jelek azt mutatják, a detroiti Oroszlánok lehetnek idén a fő riválisaink és persze a Vikings sem lebecsülendő. A második játékhéten ahhoz a Falconshoz látogatunk Atlantába, amely nyerni tudott a Panthers ellen az első fordulóban és összességében nem mutatott rossz képet a játékuk.

S, hogy mire számíthatunk ellenük? Elolvashatjátok majd az e heti beharangozónkban!

Kommentek

One thought on “1. hét Értékelő

Comments are closed.